Slovenija

Zavod Iskreni: KPK nasprotja interesov ni ugotovila, postopek je ustavljen

Ljubljana, 10. 06. 2021 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
14

Komisija za preprečevanje korupcije je ustavila postopek glede Zavoda Iskreni, ki je na razpisu ministrstva za delo, družino in socialne zadeve prejelo več kot 130.000 evrov sredstev, bilo je eno izmed 17 izbranih med 135 prijavljenimi organizacijami. V javnosti je odmevalo predvsem dejstvo, da je eden od ustanoviteljev zavoda tudi minister Janez Cigler Kralj, a KPK kršitev in nasprotja interesov ni ugotovila.

KPK ni ugotovila kršitev in je postopek ustavila.
KPK ni ugotovila kršitev in je postopek ustavila. FOTO: Bobo

Komisija za preprečevanje korupcije za zaključila postopek ugotavljanja obstoja nasprotja interesov pri izvedbi javnega razpisa ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na katerem je sredstva pridobil tudi Zavod Iskreni, natančneje 130.200 evrov. 

KPK kršitev določb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni ugotovila, zato je postopek ustavila. "Komisija je ugotovila, da podobne situacije lahko predstavljajo realno korupcijsko tveganje, zato je ministrstvo pozvala k proaktivni transparentnosti v tovrstnih primerih," so zapisali v sporočilu za javnost. 

V postopku so pridobili in preučili obsežno dokumentacijo, povezano z izvedbo razpisa. Na podlagi pridobljenih pojasnil in dokumentov je razvidno, da je bila edina vloga ministra v tem postopku podpis sklepa o začetku postopka in imenovanju članov strokovne komisije, ki so ga pripravile strokovne službe in jim je v celoti sledil, še sporočajo iz KPK. "Bil je torej zgolj podpisnik, ne pa tudi pripravljavec dokumenta oziroma vsebine tega sklepa. Zgolj s tem ravnanjem pa se minister ni mogel znajti v okoliščinah nasprotja interesov." 

Spomnimo, da je že junija lani ministrstvo objavilo razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covid-19, na katerega se je prijavilo  135 organizacij. Strokovna komisija pod vodstvom Mateje Softić, članice kabineta ministra, je dva milijona evrov evropskih sredstev razdelila med 17 najvišje ocenjenih organizacij - med njimi je sredstva prejel tudi Zavod Iskreni, med ustanovitelji katerega je tudi minister Janez Cigler Kralj.  

Zavod Iskreni je dobil najvišji možni znesek, poleg njega pa še Študijsko-raziskovalni center za družino, Inštitut za proučevanje enakosti spolov Maribor, Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja, Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, Zavod Karitas - Samarijan, Slovenska filantropija - združenje za promocijo prostovoljstva in Rdeči križ Slovenije - območno združenje Novo mesto. 

Sredstva pa so poleg njih prejeli tudi ZPM Ljubljana Moste - Polje, Nadškofijska Karitas Maribor, Škofijska Karitas Celje, Društvo za razvoj človeških virov in socialnih programov NOVUS, Rdeči križ - območno združenje Ljubljana, Ozara Slovenija nacionalno združenje za kakovost življenja, Kralji ulice,  Slovenska Karitas in Zavod Spominčica.

Imenovanje oseb, ki so v kabinetu ministra zaposlene na njegovo osebno zaupanje, predstavlja realno korupcijsko tveganje 

Komisija je v postopku preučila tudi morebitna korupcijska tveganja in ugotovila, da imenovanje oseb, ki so v kabinetu ministra zaposlene na njegovo osebno zaupanje, v strokovno razpisno komisijo predstavlja realno korupcijsko tveganje. V posameznih primerih (kot je bilo tudi v konkretnem primeru, ko je med izbranim prejemniki sredstev tudi zasebni zavod, katerega lastnik je bil do nastopa ministrske funkcije minister sam) se namreč lahko - kljub strokovnosti in izkušnjam članov - v javnosti vzbudi vtis pristranskosti odločanja teh oseb. "Gre namreč za osebe, ki jim minister osebno zaupa, s čimer je povsem realno pričakovati, da bodo te osebe ravnale v skladu z ministrovimi pričakovanji," še sporočajo s KPK. 

"V takšnih primerih je najpomembnejša proaktivna transparentnost, s čimer se lahko prepreči kakršnekoli dvome v pristranskost in objektivnost odločanja. Navedeno je Komisija izpostavila tudi v dopisu, ki ga je danes poslala Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti." 

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ek11
21. 06. 2021 19.56
+2
Hahahaha, ceglar, pa iskreni???slabo mi je od njega in njegove "iskrenost "!!!!! 😱😱😱😱😱😱
zibertmi
11. 06. 2021 09.36
+0
janez pritiska in podkupuje na vse strani.kralj in janez sta kruva genocida v domovih za ostarele.janez je kriv nenabave cepiva in še vsega kar sodi zraven naročanja opreme za zdravstvo.spsoja si cepivo od orbančka ,ker ga sam ni naročil in to cepivo astra s katerim se mnogi,ne samo v sloveniji,nočejo cepit.daruje pa svojim simpatiterjem,da ga bodo v evropi zagovarjali ali ,da bi z njimi sklenil pakt proti evropi,fajzer cepivo
jahta
10. 06. 2021 21.16
+0
Če so pa tako ISKRENI?!Kdo jim ne bi verjel,da hočejo samo sebi dobro?
SlobodaNE
10. 06. 2021 19.58
+0
To je še najmanjši problem. Kako on rešuje socialo to poglejte.
son?ek11
10. 06. 2021 19.21
+1
a to so tisti iskreni, ki so denar dobili od države v neke privat namene . Pa nek cajtng "domovina" so.po kaslcih metali,ki so financirali z državnim denarjem
son?ek11
10. 06. 2021 19.17
+1
od tega tipa se mi res želodec obrne 😱😱😱😱
pop greznica
10. 06. 2021 18.09
+1
nekaj takega kot komisija farjev ki je preiskovala zvon1. In začuda niso odkrili nepravilnosti
Perrun
10. 06. 2021 16.51
+0
Lol, v komisiji za razpis so bili tudi člani Kraljevega kabineta, ki so člani NSi. Seveda.. povsem transparentno, in čist naključje, da potem dobijo te denar. Da bruhaš.
Lovec na mušice
10. 06. 2021 16.22
+5
Al Capone je bil amater v primerjavi s tem gnusnim ministrom.
son?ek11
10. 06. 2021 19.15
+0
To se pa tako strinjam, najbolj oduren "minister '!!!😱😱😱
JApajaDAja
10. 06. 2021 16.11
-4
v primeru nasprotne ugotovitve bi bilo že najmanj 500 komentarjev :-)
Covidus
10. 06. 2021 15.53
+9
Prej neiskreni
mokoiko
10. 06. 2021 15.40
+5
hahaha,ogromno dima,nič ognja.
Ivan zDoba
10. 06. 2021 15.29
+10
Nagnusno. Kot ta vlada!