Tujina

Italija z zakonom nad pozabljivost staršev

Ljubljana, 15. 06. 2019 19.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V Italiji naj bi jeseni zaživel predpis, ki bo voznikom nalagal, da v avtu prevažajo otroka le v avtosedežu, opremljenim s tipalom za zaznavo otroka, oziroma da bodo lahko registrirali le tista nova vozila, ki bodo že imela vgrajena tipala za zaznavo otroka v avtomobilu. S tem želijo preprečiti, da bi starši pozabili ali pustili otroka samega v avtomobilu, predvsem v vročih dneh.

Začelo se je pravo poletje, za nami je tudi prvi vročinski val letošnjega poletja. V avtomobilih klimatske naprave že delujejo s polno paro, da si vsaj malo olajšamo vožnjo v teh vročih dneh. Avtomobil se namreč hitro pregreje, kar je pokazal tudi naš preizkus, ki smo ga opravili pred časom. Temperatura zraka v senci je bila 27 stopinj Celzija, na vozilu pa je kazalo 33 stopinj. S pomočjo klime smo notranjost avtomobila ohladili na 23 stopinj Celzija, ko smo vozilo ugasnili in ga zapustili, pa se je temperatura v slabih 10 minutah povzpela na nevarnih 50 stopinj Celzija.

Zdaj pa pomislite, da v vročem zaklenjenem avtu pustite ali pozabite otroka ali psa. Avto je sicer lahko parkiran na soncu ali v senci, ni pomembno, saj je tudi v senci parkirano vozilo lahko za majhnega otroka smrtonosno. Notranje poškodbe zaradi hude vročine lahko majhen otrok doživi že pri temperaturah, nižjih od 40 stopinj Celzija, pojasnjuje raziskovalka Jennifer Vanos.

Otrok v avtu
Otrok v avtu FOTO: Shutterstock

Številni si sploh ne morejo predstavljati, kako lahko nekdo v avtu pusti otroka oziroma ga pozabi, a vsi smo le ljudje, in že en pomemben klic lahko zmoti našo vsakodnevno rutino in zgodi se nepričakovano. Prvi korak k preprečevanju smrti zaradi vročinskega udara pri otrocih je tako pomoč izčrpanim staršem in skrbnikom. Dobra novica je, da obstajajo tako visokotehnološki kot nizkotehnološki načini, ki opozarjajo na to, da je v avtu tudi otrok. Take pripomočke najdemo tako v avtomobilih kot v otroških avtomobilskih sedežih in celo aplikacijah za pametne telefone.

Čeprav se zdi nakup novega avtomobila, nekateri imajo namreč že vgrajene senzorje oziroma tipala za otroka v avtomobilu, velik strošek, večina novopečenih staršev pred rojstvom svojega otroka razmišlja o nadgradnji avtomobila tako, da bo ustrezalo družini. Na trgu je namreč že nekaj avtomobilov, ki opozarjajo na dejstvo, da je na zadnjem sedežu otrok. Če pa nov avtomobil ni v proračunu, kar je realnost večine od nas, pa obstajajo druge cenejše alternativne ponudbe, ki prav tako zagotavljajo, da bo vaš otrok varen.

Statistika Mercedesove raziskave:

- od leta 2006 je bilo na evropskih cestah 93 zabeleženih primerov, da so vozniki pustili otroke v avtu na soncu,

- 26 primerov se je končalo s smrtjo otroka,

- 81 odstotkov voznikov v teh primerih je otroka pozabilo v avtu,

- 11 odstotkov voznikov v teh primerih je otroka zavestno pustilo v avtu. AMZS

Ena od njih so otroški avtomobilski sedeži, ki imajo vgrajeno napravo, ki opozori na zapuščenega otroka. Nekatere večje blagovne znamke so v ta namen razvile modul, ki se ga namesti na sedež, ki nato opomni voznika, da je v sedežu še otrok. Delovanje je sila preprosto; sedež je opremljen s senzorjem, ki se prek Bluetootha poveže s pametnim telefonom. Senzor tako zazna, da je otrok na sedežu, in če se telefon odmakne od avtomobila, ko je otrok še vedno v vozilu, se sproži dvojni alarm: najprej starši dobijo obvestila na telefon, če pa otrok še kar ostane v avtomobilu, bo pametni telefon poklical številke za klic v sili, ki po zaslugi geolokacijskih naprav označujejo položaj vozila.

Prav tako obstajajo mobilne aplikacije, ki si jih lahko naložite na svoje pametne telefone in vas ob prihodu na destinacijo s piskom opozorijo, da iz avtomobila vzamete tudi svoj 'dragoceni tovor'.

Italija z zakonom nad pozabljivost staršev

V ZDA na leto v povprečju umre 37 otrok, ki ostanejo ujeti v pregretih avtomobilih, smrtnih primerov je kar nekaj tudi v Evropi. Slovenski policisti so leta 2015 dvakrat rešili otroka, ki so ga starši sredi dneva pustili v zaklenjenem avtu na parkirišču. Oba, tako 13-letnika kot 11-letnico, so zaradi dehidracije odpeljali v bolnišnico.

V Italiji od leta 2011 vsako leto umre najmanj en otrok, ki so ga starši pozabili ali pustili v pregretem avtomobilu. Prav zato je prometni minister Danilo Toninelli lani najavil, da bo vlada sprejela zakon, ki bo vsem staršem nalagal, da bodo otroke lahko vozili le v avtosedežih, ki bodo opremljeni z alarmom, ki jih bo opozoril, če bo otrok ostal v avtomobilu. Novi predpisi naj bi sicer stopili v veljavo že letos julija, a so uveljavitev prestavili na 1. november, čeprav Money.it poroča, da točen datum še ni znan.

Otrok v avtu
Otrok v avtu FOTO: Shutterstock

Ko bo zakon končno stopil v veljavo, bodo starši morali v avtomobilu imeti otroške avtosedeže z varnostnimi napravami, ki bodo vozniku zagotavljale, da v avtu ne bo pozabil otroka. Sicer še ni znano, ali bodo starši morali kupiti nove otroške sedeže z že integriranimi varnostnimi tipali za otroke ali bo dovolj, da kupijo varnostni modul in ga namestijo na avtosedež, ki ga že imajo. Nekateri sicer govorijo, da bodo v Italiji na novo lahko registrirali le tiste avtomobile, ki imajo vgrajeno tipalo za zaznavo otroka.

Kot je za 24ur.com povedal Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije, točnega dela predpisa, ki bi določal, kako mora biti tak sistem zasnovan in kako naj deluje, ne pozna še nihče. "Predpis naj bi določal, da morajo biti vsi avtomobili ali otroški varnostni sedeži opremljeni s sistemom za opozarjanje voznika, da je v avtu pozabil otroka," je pojasnil in dodal, da naj bi predpis veljal le za avtomobile, registrirane v Italiji. Za tuje avtomobile – npr. avte s slovensko registrsko tablico oziroma turiste v Italiji – to ne bo veljalo. Izjema bodo le npr. slovenski avti, ki jih vozijo vozniki s stalnim prebivališčem v Italiji.

Za tiste, ki pri prevozu otrok ne bodo upoštevali določil o uporabi tipal za zaznavo otroka v avtosedežu, bodo veljale enake kazni kot za tiste, ki vozijo nepripeti in tiste, ki otrok ne vozijo v otroških avtosedežih. Kazen bo tako znašala 81 evrov, prav tako pa bodo dobili pet kazenskih točk. Če bodo v dveletnem obdobju prekršek ponovili, bodo ostali brez vozniškega dovoljenja za 15 dni oziroma dva meseca.

Visoke kazni naj bi voznike motivirale, da bi bolje skrbeli za otroke kot sopotnike v avtomobilu, a že dejstvo, da gre za naše otroke, ljudi, ki jih imamo najraje na svetu, bi moralo biti dovolj, da storimo vse, kar je zanje najboljše. In tako lahko za varnost svojih otrok poskrbimo že s preprostimi stvarmi, takimi, ki nas spomnijo, da nas na zadnjem sedežu čaka še nekdo. Svojo torbico, nahrbtnik ali aktovko dajte na tla za zadnje sedeže, kar vas bo prisililo, da boste odprli zadnja vrata, ko jih boste želeli vzeti ven, in vašega otroka. Ko parkirate avto, ga vedno poglejte, tudi če je v garaži, in predvsem, nikoli ne pustite otroka samega v avtomobilu, niti za sekundo.

Ko gre za zaščito vašega otroka, ni nobene posamezne metode ali tehnologije, ki bi bila boljša od druge. Najboljši načrt za preprečevanje smrti v pregretih avtomobilih je, da izberete več teh metod in tako zagotovite, da vaš otrok ne bo postal del tragične statistike smrti v pregretih avtomobilih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
16. 06. 2019 11.29
Kako bodo pri registraciji vedeli ali ima avto, ki oseba (starš) registrira tipala ali ne, nenazadnje, lapsus zakona, otrok ne vozijo samo izključno starši, pač pa tudi drugi sorodniki, babica, dedek, stric, teta, sestra, brat, itd. Policaji ne vedo kdo je kdo, ne vozijo vsi avta s tipali. To bo še zanimivo in problematično, bodo policaji otroka dali CSD če voznik ni starš in avto nima tipal. Članek ni slab, a ima luknjo, kot tudi ta zakon. Čeprav se zdi da se nanaša na novopečene in sveže starše, ne bo ostalo pri tem.
RamzesII
16. 06. 2019 11.23
Seveda to velja samo otroke, ki še uporabljajo sedež (sedež kot celota, jahači niso omenjeni), da ne bodo vse povprek obtoževali staršev.
Chrome
16. 06. 2019 07.56
+4
Ce pozabis otroka za mene nisi stars. Itak vso pot bulis v vzvratno ogledalo, da ga imas pod nadzorom. Taki starsi imajo otroka za modni dodatek, cudno da mobija ne pozabijo.
Buwa Thai
16. 06. 2019 07.45
-1
Spet prikrita reklama za Mercedes?
brusilec
16. 06. 2019 07.37
+0
ni napacna ideja,.. lahko pa bi eu dohitela zda in opremila vsak avto z kamero zadaj.. veliko vec otrok se povozi pri vzvratni vozni na parkiriscu.. tudi mojega je ena zenska pred obcino, k sreci brez poskodb
Chrome
16. 06. 2019 08.00
+2
Za to da ti nekdo povozi otroka si pa kriv popolnoma sam! Da otrok leta brez nadzora okoli avtomobilov... Adio pamet.
Rolesx
16. 06. 2019 07.25
+5
kake starše imamo v letu 2019 haha
Domzalcan
15. 06. 2019 21.00
+12
Mislim da tisti ki POZABI na otroka, naj mu ga socialna vzame... ker tak ni vreden otroka... lahko ga tudi pozabi hraniti, preobleči... ali pa bognedaj kaj drugega...katastrofa no!
RamzesII
16. 06. 2019 11.31
-1
Rde?iAlarm
15. 06. 2019 20.31
-4
lobiji na delu.......ko uzakonijo razne neumnosti zaradi dobička določenih privilegirancev.......
Hugh_Mungus
15. 06. 2019 20.18
+12
Ja dejmo zakone in tipala za čisto vsako neumnost. 26 smrti v celi EU v 13 letih. Da bi več sredstev namenili zmanjševanju porabe alkohola, tobaka, drog itd, ki prizadenejo tisoče vsako leto, pa ne 🤦‍♂️
Karel Karel
16. 06. 2019 07.09
+4
Pametni telefoni pametni avti in še kaj. Kaj pa pametni ljudje. Če bo šlo tako naprej bomo postali na pol roboti. Opranih možganov in delali kar bodo drugi hoteli. A smo zgubili stik z realnostjo . Naučite mlade življenskih veščin logike spoštovanja odgovornosti dela. Filozofija je drga dimenzija življenja.
RamzesII
16. 06. 2019 11.34
+3
Robote dela iz otrok že OŠ, ki jim ne pravega in praktičnega znanja za življenje. So pokazale neke raziskave, da so otroci po končani OŠ manj pametni kot prednjo, ne razmišljajo tako in tak način kot so prej. Indokrinacija naredi svoje.