Slovenija

Italijan in Slovenca obljubljali lažna posojila

Kranj, 23. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kriminalisti Urada kriminalistične policije Policijske uprave Kranj so zaradi utemeljenega suma storitve večih kaznivih dejanj goljufij in ponarejanja poslovnih listin ovadili 46-letnega italijanskega državljana in njegova slovenska sodelavca, Ljubljančana in Celjana.

Omenjeni so od začetka leta 2000 pa vse do letošnjega maja več pravnim in fizičnim osebam z območja celotne Slovenije obljubljali uspešno posredovanje pri pridobitvi ugodnih dolgoročnih posojil iz tujine v velikih zneskih (od 100.000 pa do več milijonov nemških mark). Vendar pa ovadeni obljubljenih posojil nato niso uredili niti niso povrnili vplačanih provizij, pri čemer so 11 oseb oškodovali za skupno skoraj 9,8 milijona tolarjev.

Pogoj za začetek postopka je bilo namreč vnaprejšnje plačilo izdelave poslovnega načrta za projekt, ki naj bi se financiral s posojilom in posredniške provizije v določenem fiksnem znesku in še dodatno v odstotku od posojila, ki ga je posamezna oseba hotela najeti, s tem da ni bilo nikakršnih omejitev pri višini posojila navzgor. Pri tem pa so ovadeni z lažnim predstavljanjem in prikrivanjem dejanskega stanja prikazovali, da ni nikakršnega tveganja, da posojila ne bi bila odobrena.

Po plačilu provizij so postali člani združbe za potencialne posojilojemalce nedosegljivi ali pa se za njihove zahteve sploh niso menili, ter tako niti enemu niso uredili posojila. Podobne obljube o ugodnih velikih posojilih so ovadeni dajali še številnim drugim osebam, vendar ti zaradi različnih vzrokov provizije, v višini najmanj 2000 nemških mark, niso plačali.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni