Slovenija

Italijani v Divačo nelegalno pripeljali več ton smeti, prebivalci čakajo na ukrepanje pristojnih

Divača, 16. 07. 2020 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
233

Kako je mogoče, da nelegalno pripeljani kup več ton smeti po štirih mesecih še vedno ogroža prebivalce Divače? Dogodek smo prijavili okoljskemu inšpektoratu, a se v vsem tem času ni spremenilo še nič, pravi županja. Prebivalci se namreč bojijo, da so med smetmi mogoče tudi nevarni odpadki.

V času epidemije koronavirusa, ko je država obstala, so prebivalci Gabrovega naselja v Divači opazili, da se v njihovi neposredni bližini dogaja nekaj čudnega. Kot je povedala županja Divače, Alenka Štrucl Dovgan, naj bi na zasebno zemljišče ob regionalni cesti med Divačo in Lipico, ob udornici  Risnik blizu varovanega območja Parka Škocjanskih jam, pet vlačilcev iz Italije pripeljalo in odložilo več ton smeti. Gre za že predelane smeti, stisnjene v bale, za katere je očitno, da so nekje že ležale dalj časa, "v času korone pa so to izkoristili in jih pripeljali sem", je pojasnila županja.

Dogodek so takoj prijavili okoljskemu inšpektoratu, kjer so nam to tudi potrdili. "Inšpekcija za okolje in naravo je bila v zvezi z odloženimi odpadki seznanjena 1. 4. 2020. Ker gre za sum storitve kaznivega dejanja obremenjevanja okolja, postopek vodi policija. Preiskava še poteka, zato vam več informacij ne moremo posredovati," so pojasnili. 

Medtem so v Divači zgroženi, saj pravijo, da se štiri mesece stvari niso premaknile nikamor."Smeti so še vedno tam in ogrožajo okolje in ljudi," pojasnjuje županja in dodaja, da so gasilci, da bi preprečili vetru, da raznaša smeti naokrog, kup prekrili s protitočno mrežo. Prebivalci se bojijo, da so med kupom smeti tudi nevarni odpadki. "Naša občina leži na območju varovanega ozemlja Parka Škocjanskih jam, v Naturi 2000, pod nami teče reka Reka in prepredeni smo z mnogimi jamami. Nihče ne ve, kaj je v teh smeteh in kaj se steka v podzemni svet," pa dodaja županja.

O odloženih odpadkih so bili obveščeni tudi policisti. Na PU Koper so pojasnili, da kriminalisti v zvezi s tem vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve več kaznivih dejanj obremenjevanja in uničevanja okolja. "Preiskavo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Kopru. Hkrati v predmetni preiskavi sodelujemo tudi z Inšpektoratom Republike Slovenije za okolje in prostor, ki vodi postopek v okviru svojih pooblastil. Preiskava oziroma predkazenski postopek še poteka, zato vam podrobnejših podatkov ne moremo posredovati," so dodali.

Za navedeno kaznivo dejanje je sicer zagrožena kazen zapora do pet let. Če je dejanje storjeno iz malomarnosti, se storilec za dejanje kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let, če pa je dejanje storjeno v hudodelski družbi, se storilec kaznuje z zaporom od enega do dvanajstih let.

Kdaj bo preiskava zaključena, nismo izvedeli, prebivalci Divače pa ostajajo v skrbeh, tako zaradi lastnega zdravja kot priljubljene turistične in sprehajalne poti. Županja je pojasnila, da so smeti odvržene ob udornici Risnik, ki je zanimiva turistična lokacija, ki ob kupu smeti ne nudi najlepšega razgleda. Udornica Risnik je sicer nastala z udrtjem stropa nekdanje jamske dvorane, povprečen premer udornice je 220 metrov, njena povprečna globina pa 72 metrov. Okoli udornice je speljana zelo obiskana Krasoslovna učna pot, ki je opremljena s številnimi informativnimi in usmerjevalnimi tablami, ki predstavijo kraške pojave, drevesne vrste in posebnosti kraškega gozda.

Prelovšek: Vpliv na zdravje je tako podoben kot če bi pili razredčeno izcedno vodo iz legalnih odlagališč odpadkov

Sestavni del smeti so velikokrat tudi tekoči odpadki, ki sami po sebi odtekajo v podtalnico. Po trdnih odpadkih v jamah pogosto kaplja in teče prenikla voda ter jih s tem spira v kraški vodonosnik. Izcedek iz odpadkov je podoben vodi, ki izteka iz legalnih odlagališč odpadkov, kjer odpadke spirajo padavine. Z legalnih odlagališč odpadkov se pred iztekanjem v okolje izcedna voda čisti na čistilnih napravah, iz nelegalnih odlagališč pa seveda ne, pojasnjuje Mitja Prelovšek z Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU. "V podzemlju so procesi, ki bi ta onesnaževala odstranjevali, izrazito šibkejši kot na površju (odsotnost rastlin, UV svetlobe, šibko odlaganje v sedimentih), zato koncentracijo onesnaževal zmanjšuje le redčenje. Če je redčenje majhno (npr. ob suši ali ob številnih onesnaževalcih v prostoru) ali pa je odpadek nevaren že v manjših količinah (npr. olja in naftni derivati, fitofarmacevtska sredstva, ostanki zdravil...), prihaja do prekomerne obremenjenosti. Vpliv na zdravje je tako podoben kot če bi pili razredčeno izcedno vodo iz legalnih odlagališč odpadkov."

Prelovšek opozarja, da je samočistilna sposobnost krasa majhna. "Ko tekoči odpadki zaidejo v kraška tla, jih je praktično tudi nemogoče odstraniti (npr. lanski primer onesnaženja v zaledju Rižane, onesnaženje Krupe z PCB-ji, onesnaženje izvira Globočec v Suhi krajini z naftnimi derivati, onesnaženje Krke s pesticidi). Del onesnažene vode teče v krasu po večjih kanalih (jamah), zato izvir dosežejo hitro, del pa se jih zadržuje v razpoklinskem vodonosniku, kjer iztekajo več mesecev (Globočec), let (Krka) ali celo desetletij (Krupa). Hkratna kombinacija hitrega in počasnega toka je v krasu zelo pogosta. Včasih tudi ne vemo, na katerem izviru in kdaj se bo onesnaženje pojavilo (primer izlitja kerozina v zaledju Rižane). Na nepropustni geološki podlagi lahko izcedne vode prestrežemo in jih pred iztokom v okolje predhodno čistimo. Vmesno okolje glede vpliva onesnaženosti so medzrnski vodonosniki (prodne nasutine rek), kjer je samočistilna sposobnost nekoliko višja od kraških, smer in hitrost toka sta bolj predvidljiva, prestrezanje onesnaževanja je teoretično lažje izvesti. Zaradi navadenega je odlagališča odpadkov zakonsko prepovedano vzpostavljati na vodoprepustnih tleh," še dodaja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (233)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FolkloraS
17. 07. 2020 10.08
+3
Če imaš nesposobno vlado, ki kadruje vse počez pol imaš tako stanje!
lakala28
17. 07. 2020 09.30
+3
Če kaj, je treba tej vladi priznati ažurnost. Neverjetno hitro se odzovejo na problem in ga začnejo reševati. Kaj pa če se je minister Andrej kje kaj zmenil? Nekam mi ne gre v kontekst misel, da bi se Italijani kar čez noč spomnili in odpeljali nekaj šleparjev odpadkov čez mejo. Kar na pamet. Nikoli prej in nikoli pozneje. Bo jajotova vlada tudi tokrat preiskovala samo sebe?
ArseneLupin
17. 07. 2020 09.17
+10
Pet šleparjev se naloži in sred noči strese na glavnemu tržaškemu trgu! Amen!
mačo123
17. 07. 2020 08.36
+0
Ali niso na vrhu tega kupa posrane hlače Serpentinška?
lakala28
17. 07. 2020 09.31
+4
Osebno se bojim, da je to odraz skrbi za okolje novega ministra Andreja. V času vlade gospoda Marjana Šarca se to ni zgodilo niti v sanjah.
ZIPPO
16. 07. 2020 21.59
+14
Naložit in od peljat nazaj brez veze sploh kej razpravljat.
MladInPerspektiven
16. 07. 2020 21.27
+9
ŽE VIDENO nič ne bo nekdo je dobil lepe denarce. Sedaj bodo vsi se delali da delajo ampak na koncu smeti bodo ostale tam v breme krajanom. Živ primer je pred leti bil pri Kočevju smeti pa so še vedno tam zakopane... penezi pa v žepih
EEgon
16. 07. 2020 21.19
+5
Kazen prosim izstavite komandirju Policijske postaje, ki pokriva Divačo, namreč ON JE ODGOVOREN za neprimerno varovanje meje in vnos smeti. Dokler ne bodo bili vodje v javni upravi, Policiji, itd denarno sankcionirani, bo takšno stanje. Zato le pozovite vodjo Policijske postaje, katere rajon je Divača na odgovornost.
bojer
16. 07. 2020 21.06
+14
Padli smo zelo nizko, da lahko že vsak ....... po nas.
EEgon
16. 07. 2020 21.20
-5
Akame1979 .
16. 07. 2020 20.37
+13
Pogrešam državne meje T.T
EEgon
16. 07. 2020 21.21
-6
Pozabi na to. Levica+SD+SMC so proti varovanju državne meje in to je meja v volilnih okrajih, ki je večinsko večinsko naklonjena levi politični opciji. Zatorej dober tek Primorci, kar ste sejali sedaj pojejte.
Trgo_mk3
16. 07. 2020 19.05
-4
Jaz mislim, če bi Janša osebno varoval mejo, bi to delal z odliko, ne pa zdaj ko se tako grdo spreneveda na političnih mestih. Janez, če greš pred smetilci branit našo zahodno mejo, ti pridem osebno čestitat in ti zraven prinesem domačo orehovo potico! Takšnole divje smetenje res ni za nikamor! Visoke kazni za prekrškarje!
lakala28
17. 07. 2020 09.33
+0
Maš res. Cela Evropa ploska jajotovi vladi, ki je na mejo poslala civilno zaščito, da jo nadzira. Tako, da ja, hvala janez, da si se nam zgodil. In še bolj hvala Alexandri in Zdravku, ki sta to omogočila.
proofreader
16. 07. 2020 18.55
+19
Zapakirati v škatle in poslati na italijansko ambasado.
crazymoto
16. 07. 2020 18.39
+17
Od Italijanov smo letos že marsikaj "fasali"...
plotter123
16. 07. 2020 18.12
+9
Oziroma tole so MUTNA POSLA Andreja Vizjaka
plotter123
16. 07. 2020 18.15
+1
.....drgač pa tole ni nič nenavadnega , v Kranju se zapeljite v savsko loko , tam kjer so bile od SDS-a OBKRADENE firme Planika , Zvezda , Tekstilindus, Ikos, je popolnoma isto ali pa še huje imajo toliko pospravljeno kot romi na Brezjah ali Račjem selu.
brusilec
16. 07. 2020 18.34
+3
andrejbrezovica
16. 07. 2020 17.40
+4
To je Malalan zrihtal. Ker se ni nihče zmenil si je pa še afero z vojsko na meji izmislil
Banion
16. 07. 2020 17.18
+23
Naložit in peljat čez mejo, kaj jetreba filozofirat, če se bojijo naj pokličejo par soldatov
EEgon
16. 07. 2020 21.23
-2
a da bojo svojo guzo prodali za vas Primorce??? Pa sej Primorci že celi čas jokate o tem da ni meja več prehodna. A vidite da se motite, ves čas.
mačo123
16. 07. 2020 17.04
+44
Ko pa v okolici Ilirske bistrice po gozdovih zberejo več kot dve toni odpadkov ki jih migrantje odvržejo se pa ne razpišete.Ali je njihova svinjarija drugačna?
Merlie
16. 07. 2020 17.12
+8
Fajonka pravi temu kulturna obogatitev, samo ti ne veš kaj je kultura ?
mačo123
16. 07. 2020 17.14
+14
EEgon
16. 07. 2020 21.23
-1
Seveda to je bodoča volilna baza Levica ali SD. Oni so njihovi.
plotter123
16. 07. 2020 17.02
+13
to se je cvičkar zmenil za odvoz z italjani in vtaknil zajetno kuvertico v žep
trabakula
16. 07. 2020 16.22
+57
a niso bile meje v času korone zaprte, kakšna kontrola je to bila, če so lahko vlačilci vozili mimo, saj ne moreš verjet
robert hrovat
16. 07. 2020 16.08
+62
Na koncu bodo dali izjavo, da ne morejo ugotoviti kdo je odložil in bodo izdali nalog lastniku tega zemljišča, da mora odstraniti smeti na lastne stroške... taka je pač zakonodaja v Sloveniji
RamzesII
16. 07. 2020 16.18
-11
Če bi bili zakaj, bi jih Divačani že odstranili, tovornjak pa tudi kdo ima.
bublika
16. 07. 2020 16.07
+34
Pod nujno naj Pahor pokliče svojega prijatelja Matarella pa mu prijazno veli, da naj to njegovi smetaščarji lepo pospravijo !
plotter123
16. 07. 2020 17.05
+41
A si že bil kdaj v italiji ?? No jst sem bil kar nekajkrat tja do neaplja, tole kar s k nam pripeljali je pri njih na vsakem koraku , pod vsakim nadvozom avtoceste...takih umazancev kot so italjani jih ni verjetno tudi na kitajskem in indiji ne
brusilec
16. 07. 2020 18.37
-7
dej plotter .. tebi ni jasno da je njih 60 milijonov .. na kvadraturi slovenije kaksnih 10milijonov . mi bi imeli kup vecji kot triglav. nas resuje samo to, da nas je malo