Slovenija

Bo Gale ostal brez službe? 'Če bo izredna odpoved, jo bom izpodbijal na sodišču'

Ljubljana, 25. 09. 2020 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Tina Švajger, Katarina Matejčič
Komentarji
2068

Ivanu Galetu naj bi grozila izredna odpoved zaposlitve na Zavodu RS za blagovne rezerve. Najbolj znan žvižgač v Sloveniji je bil namreč poklican na zagovor k direktorju Zavoda Tomiju Rumpfu. Očitajo mu ponareditev listine, postopek pa domnevno tudi vodijo proti nekdanjemu direktorju Zavoda Antonu Zakrajšku. "Od ponedeljka imam prepoved opravljanja dela," pa je dogajanje med drugim komentiral Gale. Kot je še dodal, bo v primeru izredne odpovedi, to izpodbijal na sodišču.

Trenutno najbolj znan žvižgač v Sloveniji, Ivan Gale, je očitno tik pred tem, da izgubi službo na Zavodu RS za blagovne rezerve. Čeprav je bil v ponedeljek normalno v službi, so mu popoldne s posebnim vročevalcem predali dokumentacijo, s katero so začeli postopek izredne odpovedi pogodbe, mu prepovedali delo in ga za danes povabili na zagovor. Tam pa so mu odvetniki zavoda ponudili tudi možnost sporazumnega odhoda, a ga je odločno zavrnil.

Ivanu Galetu grozi, da ga bodo odpustili z Zavoda RS za blagovne rezerve.
Ivanu Galetu grozi, da ga bodo odpustili z Zavoda RS za blagovne rezerve. FOTO: Miro Majcen

In kaj zdajšnje vodstvo zavoda očita Galetu? Med drugim tudi ponarejanje listin in neustrezno komunikacijo z mediji

Razlog za to naj bi bilo sklepanje domnevno škodljivih pogodb pri nabavi zaščitne opreme ter neustrezna komunikacija z mediji.

V Dnevniku TV Slovenija je Gale pojasnil, da je bil najkonkretnejši očitek ponareditev poslovne listine "za neko naročilnico, izdano v sredini aprila". Po navedbah televizije naj bi šlo za posel logističnih storitev za ventilatorje Bellavista, ki jih je dobavilo Gorenje. Kot so poročali v oddaji 24UR, pa Galetu očitajo ponarejanje naročilnice za logistične storitve Intereurope v vrednosti slabih 100.000 evrov, ki so bile dejansko opravljene, ter splošno zanemarjanje delovnih dolžnosti.

Medtem pa je Gale prepričan, da so obtožbe popolnoma neutemeljene in da je to le način, kako bi se ga končno znebili. "Imam pa občutek, da gre za neko dejanje maščevanja oziroma da sem jaz tarča tega, da sta mogoče Černe in Zakrajšek samo neka kolateralna škoda," je dejal za TV Slovenija in zoper Rumpfa napovedal prijavo na Inšpektorat RS za delo in tudi novo kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja.

Kot pravi, se tudi zdaj ne bo predal brez boja in bo, če ga bodo res odpustili, kar pomeni nobenega odpovednega roka, odpravnine in nadomestila za brezposelnost, uporabil vsa pravna sredstva.

"Tri ure sem se zagovarjal, potem ta pisni zagovor dal tudi na zapisnik ... Zdaj ne vem, kakšen bo izid tega postopka. Ali bom pozvan na delo - ker od ponedeljka imam prepoved opravljanja dela-, ali mi bo vročena izredna odpoved," je Gale dejal v odzivu za oddajo 24UR. Dodal je še, da tudi za preostala dva sodelavca - Antona Zakrajška in Alojza Černeta - ne ve, kakšen bo izid postopka. "Počakajmo, pa bomo videli. Vsekakor v primeru izredne odpovedi grem na sodišče in jo izpodbijam; in mislim, da bom tudi uspešen pri tem," je še poudaril.

'Žvižgač' Ivan Gale je konec aprila razkril domnevno sporne posle z nabavo zaščitne opreme.
'Žvižgač' Ivan Gale je konec aprila razkril domnevno sporne posle z nabavo zaščitne opreme. FOTO: Aljoša Kravanja

Po poročanju TV Slovenija sta bila poleg Galeta na zagovor zaradi sumov domnevnih nepravilnosti v zvezi s podpisi pogodb o nabavi zaščitne opreme namreč poklicana tudi nekdanji direktor zavoda Zakrajšek ter njegov namestnik Černe. Ta je podpisnik večine pogodb o nabavah zaščitne opreme.

Na Zavodu RS za blagovne rezerve so sicer še pred tem za STA pojasnili, da na "podlagi ugotovljenih dejstev potekajo postopki v skladu z veljavno zakonodajo in ko bodo zaključeni, bo javnost o tem tudi obveščena". Dokler zadeva ne bo zaključena, je ne bodo komentirali in dajal izjav, so še navedli.

Zavod: Zaradi suma hudih kršitev uveden postopek zoper tri zaposlene

Iz Zavoda RS za blagovne rezerve pa so medtem sporočili, da se je na podlagi ugotovljenih dejstev iz revizije preteklih aktivnosti Zavoda, zaradi suma na hude kršitve, na katere je Zavod dolžan reagirati, uvedel postopek zoper tri zaposlene na zavodu. Njihovih imen zaradi varstva pravic udeleženih oseb ne morejo razkriti. Kot so še dodali, so na Zavodu danes pristojne službe v prisotnosti odvetniške družbe opravile postopek zagovora zaposlenih, glede katerih so v teku postopki. "Več informacij bo javnosti posredovano takoj, ko se zaključijo postopki," so zagotovili.

Postopki, ki so v teku, pa - tako na Zavodu - nikakor niso povezani z javnim delovanjem posameznikov in javnim razkrivanjem posameznih primerov v okviru nabav medicinske in zaščitne opreme, so še zatrdili.

Galetu pa so v bran danes stopili tudi protestniki, ki že 23. teden zapored vztrajajo na ulicah slovenskih mest.

Petkovi protesti v Ljubljani.
Petkovi protesti v Ljubljani. FOTO: Bobo
Gale ni znan samo po svojem žvižgaštvu in odmevnem nastopu v oddaji Tarča, RTV je sicer danes tudi prvi objavil novico, ampak je v začetku avgusta celo ovadil zdajšnjega šefa Zavoda Tomija Rumpfa in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Gale je ob razkritju konec aprila trdil, da se je preusmeritev vseh dobav zaščitne opreme med epidemijo na Zavod izvedla namerno. Zavod je bil po njegovem prepričanju za to kadrovsko neustrezen, kar je političnim odločevalcem omogočilo, da so dobavitelje izbrali po svoji presoji.

V začetku avgusta je Gale ovadil Rumpfa in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki mu je očital negospodarno rabo javnih sredstev ob večmilijonskem poslu za dobavo zaščitnih mask s podjetjem Hmezad TMT. Proti ministru pa je Gale nato konec avgusta vložil novo kazensko ovadbo zaradi posla s podjetjem Acron, pri katerem naj bi bila država oškodovana za najmanj 1,2 milijona evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2068)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
30. 09. 2020 12.06
-1
Vesel naj bo, da ga ne dajo. Kar tam naj ga imajo za vedno.
jutri_pa_res
27. 09. 2020 21.01
+2
Gale je bil v obupu leve sfere predviden za novi obraz na naslednjih volitvah, ampak njegovo pljuvanje se ni izkazalo dovolj obetavno, zato je sedaj za na odpad. Glede teze, da je žvižgaštvo=izdajalstvo, pa to velja za vse t.i. žvižgače. Če je kje kaj protizakonitega, se to prijavi organom pregona, vsaj v demokratičnih državah bi moralo biti tako.
stokviz
27. 09. 2020 08.38
+8
Če bo ob službo, bo pa žvižgal na Tromostovju mimoidočim !!!
ActiveR
27. 09. 2020 08.13
+5
Ne moreš se vsem po vrsti v ksiht posmehovat in pri tem ne imeti tveganja, da boš dobil okoli kepe zaušñico.
leond1
26. 09. 2020 21.01
+3
isti fris in brzino kot kordrž
Kollerik
26. 09. 2020 21.18
+1
Jožajoža
26. 09. 2020 20.07
+3
Janševa operacija zamenjave elit v obdobju 2005-2008 se ne bi mogla končati slabše – s pokom tajkunskih balonov, načetimi bilancami bank in finančno izčrpanimi državnimi podjetji. Na sceno je prišla nova, še bolj nesposobna generacja pudlov jenšeja
Praškovarit
26. 09. 2020 19.41
+2
A je bil dons na paradi?
Sandokann
26. 09. 2020 19.34
+0
Naj ga že enkrat naženejo.
Praškovarit
26. 09. 2020 19.42
+1
Plus sem hotla dat, pa sem po nesreč minus prtislna
bmwgs
26. 09. 2020 19.29
+13
Včasih je bolši ,da imaš sebe rad ,kot pa da drugim pomagaš ,potem pa te pustijo na cedilu.
tornadotex
26. 09. 2020 19.23
-2
Žvižgač pomeni izdajalec.............
ina5785
26. 09. 2020 19.43
+7
tornadotex - Daj NE delaj si SRAMOTE!!!! S tem kažeš svoje NEznanje!!!! Če si tako omejen idi v SLOVAR tujk, če nisi skapiral preko raznih medijev - IZDAJALEC si kvečjemu TI, za ŽVIŽGAČA pa nisi in nikoli NE boš sposoben, ker si NEuk in podrepen!!!!
Samo gasssss...
26. 09. 2020 19.11
+7
Gotof si. Kje so sedaj strički iz ozadja, da ti zrihtajo službo,ravno teli strički zaradi katerih si jo izgubil.Ejejej...
zmago56
26. 09. 2020 19.17
+10
Nič ne bo z boljšo službo saj je ža takih kot jo je imel bolj malo, a mu še vedno ni jasno, da so ga izkoristili in ga bodo zavrgli kot raztrgano-umazano perilo.
zmago56
26. 09. 2020 19.10
+7
Galeta ne damo kričijo naj bolj tisti, katerim ja tam na blagovnih rezervah posel rihtal in jim gre v nos, da tam sedaj drugi drugim posel rihtajo. Čez čas pa bodo spet drugi prišli in bodo spet svojim posel rihtali, to se je dogajalo, se dogaja in se bo še naprej dogajalo povsod tam, kjer se z državnim denarjem dela, neglede kdo je na oblasti, trenutno pa so seveda naj bolj prizadeti tisti, ki so ves čas svoje na oblasti imeli.
staridida
26. 09. 2020 18.59
+9
Vse se vrača-vse se plača...
buda78
26. 09. 2020 18.55
-11
Vso podporo Gale. 💪
Kollerik
26. 09. 2020 18.47
+8
Gale bi lahko s temlem svojem kapitalom ustanovil kakšno stranko. Je zelo dosti volilcev iz obeh strani, ki rabijo uzreti v politikih in strankah neko vrednoto, ki je že dolgo ni ---zlasti ne v sekti in njenih priveskih. Poštenost!
kitzbill
26. 09. 2020 20.46
+2
Kollerik
26. 09. 2020 21.18
+1
FAUSTOS1
26. 09. 2020 18.31
+5
Janšisti mrzijo poštenjake saj je celotna vlada sestavljena iz samih obtožencev in zapornikov in koruptivnih posameznikov-tudi dolfa je svoj štab sestavil iz arestantov in propadlih ,mesarjev gostilničarjev in rezultat 2 sv.
Kollerik
26. 09. 2020 18.44
+13
Tudi komunajzarji stalin, pa lukašenko, kim jong in ostali podobni idoli malega firerja noriškega carstva so nastavljali v svojo bližino samo nesposobno, kimavo robo..
jackgaton
26. 09. 2020 18.52
-6
tudi pedofil iz kumrovca ni imel tri razrede osnovne šole ....... okrog sebe pa kardelja, kidriča, rankoviča , ......same klošarje in pritepence vsi skupaj 8 razredov osnovne šole ...lumpenproletariat .......... pedofil iz kumrovca je imel srečo da je guznu že 80 leta ........ drugače bi končal tako kot Čaušesku
Nimasmisla
26. 09. 2020 18.11
+15
Ob naših sodiščih boš prej penzijo dočakal kot pravnomočno sodbo
Shisui
26. 09. 2020 17.48
+7
"In kaj zdajšnje vodstvo zavoda očita Galetu? Med drugim tudi ponarejanje listin in neustrezno komunikacijo z mediji" Ampak on je samo 5 pogodb podpisal, pa medijem tudi ni nikoli lagal... Ane levaki? phahah
Kollerik
26. 09. 2020 17.32
+12
Galeta vreči iz šihta, bavčiju pa oprostilna sodba. Slovenija mafijaška leta 2020!
jackgaton
26. 09. 2020 18.54
+3
bavči je šel v istrabenz kot LDS kader ko ni uspel za predsednik LDS so ga parkiral v istrabenz ............ leva sodišča ščitijo leve barabe
Nimiuseen
26. 09. 2020 17.14
+14
Hehehe; resnica boli kajne udeleženec parade ponosa.