Slovenija

Izročitev ali izgon?

Toronto/Ljubljana, 27. 07. 2007 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za izročitev Borisa Šuštarja in soobdolženega Šobe bo ministrstvo zaprosilo v začetku prihodnjega tedna.

Osnova za aretacijo so bili neveljavni osebni dokumenti, ki so jih Šuštarju preklicali na podlagi uredbe okrožnega sodišča v Ljubljani
Osnova za aretacijo so bili neveljavni osebni dokumenti, ki so jih Šuštarju preklicali na podlagi uredbe okrožnega sodišča v Ljubljani FOTO: POP TV

Z Generalne policijske postaje so sporočili, da so v četrtek, ob 21.44 uri, od Interpola v Kanadi prejeli obvestilo o prijetju Borisa Šuštarja, za katerim je Slovenija razpisala mednarodno tiralico.

Šuštar bo v priporu 48 ur

Šuštarja, ki so mu v Ljubljani sodili v odsotnosti in je nepravnomočno obsojen zlorabe položaja in prejemanja podkupnin, so prijeli pripadniki oddelka za imigracije Immigration Task Force, ko je Šuštar prišel na narok za politični azil, za katerega je pred časom zaprosil v Kanadi.

V Kanado naj bi medtem pripotovala tudi Šuštarjeva žena Rozana in njuni trije otroci. Po naših virih ga bodo zaradi neveljavnih osebnih dokumentov po vsej verjetnosti izgnali v ZDA ali v eno od držav Evropske unije. Iz ZDA bi ga Sloveniji lahko izročili na osnovi sporazuma o izročanju, podobno kot so pred dvema letoma Davorina Sadarja.
Šuštarju, ki je bil v Sloveniji obsojen na šestletno zaporno kazen, so v Kanadi odredili 48 urno pridržanje. Priprt je v priporu v Torontu, so sporočili s slovenske policije. Zaslišanje pa bodo opravili pravosodni organi Kanade.

Podatkov o tem, ali bo Kanada Šuštarja Sloveniji izročila, slovenska policija še nima, saj je to odvisno od zaslišanja in odločitve pravosodnih organov Kanade. Policija je o tem že obvestila Ministrstvo za pravosodje in kazenski oddelek Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Zapleti pri pripravi dokumentacije

Kot je za 24ur.com povedala tiskovna predstavnica ministrstva za pravosodje Mojca Hardi, na ministrstvu ravnokar prevajajo potrebno dokumentacijo za vložitev prošnje za izročitev Šuštarja slovenskim oblastem. Sicer pa na ministrstvu še ne vedo natančno, katere dokumente morajo prošnji priložiti.
Če bo do izročitve prišlo, potem bodo stroški letalske karte iz Kanade, kot je povedala Bučarjeva, kriti iz proračuna ministrstva za notranje zadeve
Če bo do izročitve prišlo, potem bodo stroški letalske karte iz Kanade, kot je povedala Bučarjeva, kriti iz proračuna ministrstva za notranje zadeve FOTO: POP TV

Ker med Slovenijo in Kanado ni dvostranske pogodbe o izročanju, Kanada pa poleg tega ni podpisnica Evropske konvencije o izročitvi, je podlaga za izročanje državljanov ene države drugi notranje pravo obeh držav.

Po besedah državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu Roberta Marolta pa je v slovenski zakonodaji določeno, da če teče postopek zoper nekoga, ki se nahaja v tujini oziroma ga je naše sodišče že obsodilo, lahko minister za pravosodje vloži prošnjo za njegovo izročitev. Prošnja se pošlje po diplomatski poti in se ji priloži potrebne listine, med katerimi je tudi sodba. O sami izročitvi odločajo pristojni organi zaprošene države skladni z njeno zakonodajo.

Izročitev ni edina možnost

Vodja sektorja za mednarodno pravno pomoč Ana Bučar je sicer poudarila, da izročitev ni edina možnost, prav tako pa je pojasnila, da glede prošnje za izročitev niso vezani na noben rok, saj je bil Šuštar prijet na podlagi imigracijskih postopkov. Obstaja pa tudi možnost, da bi Šuštar v Kanadi zaprosil za azil, kar bi vso stvar utegnilo zavleči. Po besedah Bučarjeve so namreč postopki za pridobitev azila dolgotrajni in lahko trajajo tudi več let.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ekvinokcij@gmail.com
28. 07. 2007 21.04
Bravo matej.trm. Čestitam Moram priznati, da me nisi tazumel. Zato samo kratka pojasnitev. V ameriških filmih prikazujejo tisto, kar se tukaj že dogaja. Ponazoritev: če ješ bombon, postaneš bombon. Ja ali ne? Misliš na to. Čutiš, da pri filmu postajaš agresiven, nato kriminalec. Samo tebe bi našli. Izdal si se, hahaha
asparagus@mail386.com
28. 07. 2007 20.49
Kaj so danes dobri filmi na TV!
Prvo Bore
28. 07. 2007 19.54
Dak so nam kost Šuštarja, kje pa so Tajkuni, to naj raziščejo,ampak to pa ne zanjo. Znajo samo državljane j****. Naj poj***** vse, ki so nezakonito obogateli na račun Slovencev, ne glede na strankarstvo
ekvinokcij@gmail.com
28. 07. 2007 19.33
Pa kaj se toliko napihujete okoli takih izluščenih slovenčkov. Tale vaš šuštarček bo prišel nazaj. Bo ali ne bo odsedel določeno kazen. Nato pa bo oblast naučil, kako mora dekati s slovenčki na ekonomski bazi. Sicer me najbolj čudi, kaj je še tukaj zadaj, da se stvari tudi pol leta meljejo na vseh javnih občilih obveščanja. Poglejte samo; Ra si 1 Ra si 2 ena (katerakoli) lokalna postaja, v sloveniji: cca 50x na dan. Eno in isto. Potem povedo ali pišejo o kriminalu. Če ga ni zadosti, povedo še kriminal v ameriki ali v neki drugi priljubljeni deželi. Saj ste znoreli. Potem pa še takšni komentarji tukaj na tej strani. Niso in niso, niti podobni politikom ali vsaj veščim strokovnjakom. Vsepovsod se bere neznosno zlivanje jeze na drugega ali poveličevanje samega sebe. K sm biu dons na južni z buđetom sem bil zelo presenečen: solato si pozabil pojesti, ali bi pojedel še mojo sladico, pa toliko popra daš v juho, zakaj ne piješ kozla k ga vsi pijejo, kako moraš jesti sladoled. Prosim vas. Takšni ste vi. Eden punkne, smrdi. Lulati ne smeš povsod, kakor psi lahko............jenjajte. Ali pa povejte res kaj tehtnega. Saj si ne upate. Meni je čerknila stara televizija. Morda ve kdo za novo LCD, zastonj?
Tonček Balonček
28. 07. 2007 09.44
Naj zaprosi za azil, postopek bo dolgotrajen, kot pri nas, tam naj ga pa spravijo v kak azilni dom na Labrador ali Novo Fundlandijo, pri nas, npr. jih imajo v Postojni! Verjetno bo na rešitev čakal v kakšnem vikendu kje v Haliburtonu ali ob kakšnem drugem jezeru in se bo pač malo javljal, ko ga bodo hoteli izročiti, bo pa pač izginil kam drugam, na jug, saj je tudi v mehiki zanimivo, tudi z njo nimamo sporazumov in bo Šuštar pač odvicen id "meksikanskega notranjega prava". Če bi ukradel par motedov in vlomil v ene tri samopostrežbe ter kradel po bankomatih, bi mu že pokazali, kot tistim Romunom!
medo357
28. 07. 2007 08.20
Tale Šuštar je le majhna ribica in medijska kost za glodanje v morju političnega in gospodarskega kriminala.
kriss714@amis.net
27. 07. 2007 21.15
Izročitev ali izgon? Predvsem ekspropriacija. Do nule. Me zanima koliko tistega denarja v švici so mu res zaplenili.
badabum
27. 07. 2007 18.51
Ajgor:čakam na odgovor...Preden napišeš , da je kdo pacient si ti puhoglavec razčisti stvari v svoji zabiti buči.Izogibaj se soncu ker ti očitno primankuje možganskih celic,ali pa nehaj jesti pasjo hrano bizgec...
costela
27. 07. 2007 13.27
tako pameten profesor bo ja poskrbel za svojo .it.Sistem mu je to omogočil in ker je verjetno premalo odstopil drugim,so ga potopili. Ko će koga,nego svoj svoga... V naslednjem mandatu se bo sodilo tem,ki so danes pri koritu.
badabum
27. 07. 2007 13.14
Ajgor: kaj pa si to kontreram sam sebi?
hayduk
27. 07. 2007 13.02
se boš ti šel skrivalnice , lopof požrešen !?
zurbrigen
27. 07. 2007 12.43
Jogan | 27.07.2007 | 10:56 Upam da bo sedu in da bo moral vrniti do zadnjega evra vse. baraba mala. LOL na baraba mala. Človk ma mislm da 2 metra ali pa ene par cm manj, drugi LOL pa na barabinstvo, ni mala baraba, ampak precej velika.
Jožajoža
27. 07. 2007 12.40
se spomnite DADASA, in njegovega direktorja. za njim je bila poslana tiralica, da ga poiščejo in privedejo v slo., da mu sporočijo, da je oproščen. isto bo z ŠUŠTARJEM, ki je kradel samo prejšnji vladi, zato spada po janši med politične zapornike.
Ajgor
27. 07. 2007 12.39
Action, ti pa si pacient. Haha. Ze samo v tem kar si napisal vsaj dvakrat kontreras sam sebi. Nismo prav veliko prebrali, ha?
badabum
27. 07. 2007 12.22
Robijar: a si ti na pasji hrani??? Ekonomska fakulteta ima najboljše profesorje!!! Niso čisto nič lagali. Samo si ti narobe zastopil pomen besede najboljši-ni bilo mišljeno kot najboljši profesorji v svoji stroki ipd. bedarije,temveč kot najboljši izmed najboljših-slovenskih lopovov-UČILA NAS JE SLOVENSKA ELITA! Samo poglej afere in vpletene v afere-boš ugotovil , da jih je večina z našega faksa:). Nevem zakaj jokaš sedaj, bodi vesel , da so te oni učili - vsi se polni denarja pa nobeden ni v zaporu:). Jaz osebno sem zelo veliko pobral od njih,tako kot večina,ti si pa tisti del študentov,ki se je dejansko učil za izpite po 3 tedne,in ki misli , da do bogastva prideš na pošten način. Pošten način življenja-denarja vendo premalo.......... Nepošten način(tukaj ne mislim ropanja ipd. s*****)BELI OVRATNIKI:)- denarja vedno preveč........ Šuštar je bil dober profesor brez dileme,je imel tako kot večin naših profesorjev še dodatne " dejavnosti", on je imel to nesrečo , da so ga dobili...
robijar@email.si
27. 07. 2007 11.34
Moram reči, da sem zelo nezadovoljen z nekdanjim vodstvom Ekonomske fakultete v Ljubljani, še posebej g. Tajnikarjem, saj so nam vedno govorili, da se učimo od najboljših. Tudi takrat, ko je pisarna g. Šuštarja nekaj časa samevala, sem verjel, da je profesor zelo sposoben in se bo vrnil. In se je res, predavanja, izpiti, diplome,.. Sedaj sem pa zares globoko razočaran zaradi praznih besed vodstva fakultete in seveda nad nesposobnostjo našega vrlega profesorja, da se takole pusti ujeti.
mazozazo@email.si
27. 07. 2007 11.15
hvala bogu vsaj nekaj pozitivnega, zdaj bomo pa videli kako sposobno je naše pravosodno ministerstvo v diplomaciji.....Hm
poletnarosa@yahoo.com
27. 07. 2007 11.03
Materi
27. 07. 2007 10.56
Upam da bo sedu in da bo moral vrniti do zadnjega evra vse. baraba mala.