Slovenija

Poklon Maistru

Ljubljana, 22. 11. 2007 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Danilo Türk je na spominski slovesnosti ob državnem prazniku Rudolfa Maistra dejal, da je general bil vsestranska osebnost.

Minister za obrambo Karl Erjavec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) Albin Gutman sta pred današnjo slovesnostjo ob državnem prazniku generala Rudolfa Maistra v prostorih ministrstva sprejela novoizvoljenega predsednika Danila Türka, ko bo predvidoma 23. decembra prevzel funkcijo.

Če ne bi bilo odločnosti in sposobnosti generala Rudolfa Maistra, je malo verjetno, da bi sploh dočakali neodvisnost in samostojnost Slovenije, je na današnji spominski slovesnosti ob državnem prazniku Rudolfa Maistra, ki bo v petek, pred ministrstvom za obrambo povedal novoizvoljeni predsednik republike Danilo Türk. General Maister pa ni bil samo vojaški poveljnik, temveč vsestranska osebnost - pesnik, slikar, ljubitelj knjig in organizator kulturnega življenja, je še dodal Türk.

Türk se je udeležil spominske slovesnosti ob državnem prazniku Rudolfa Maistra
Türk se je udeležil spominske slovesnosti ob državnem prazniku Rudolfa Maistra FOTO: Reuters

Slovenski narod ima zelo dolgo zgodovino skupnega življenja v večnacionalnih tvorbah in zelo kratko izkušnjo z lastno suverenostjo. "Kritična sprememba, ki pa je Slovenci nismo doživeli do konca, kaj šele v celoti razumeli, je naše spreminjanje iz kulturnega v politični narod," je ocenil Türk, ki bo mandat predsednika države prevzel konec decembra.

To spreminjanje je potekalo skozi vse 20. stoletje in po njegovem mnenju še ni končano. Vloga generala Maistra je bila kritičnega pomena, saj je pomenila zagotovitev ozemeljske celovitosti na štajerskem delu severne meje med temelji za sam "obstoj in za ves nadaljnji razvoj slovenskega naroda kot političnega naroda," je še povedal Türk.

General Rudolf Maister
General Rudolf Maister FOTO: POP TV

"Kasneje je ta razvoj zahteval nove junaške odločitve - v času narodnoosvobodilnega boja proti nacizmu in fašizmu. Na ta del slovenske zgodovine smo še posebej ponosni," je povedal Türk in dodal, da je Slovenija s tem bojem v največji možni meri zaokrožila svoje narodno ozemlje. Z odločno enotnostjo ob osamosvojitvi leta 1991 pa je slovenski narod po njegovem mnenju tudi dokazal, da je vreden samoodločbe in lastne države. "Suverenost in državnost smo si tako zaslužili in se dokončno konstituirali kot politični narod z lastno državo," je povedal.

Novoizvoljeni predsednik pa za prihodnost vidi temeljno vprašanje, "ali se Slovenci zavedamo, da smo tudi v Evropski uniji suverena država in kako, konkretno, moramo delovati, da bi to v resnici - in ne zgolj formalno - bili. Očitno je, da se mora Slovenija v Evropi in v svetu obnašati samozavestno, kar pomeni, da mora nastopati kompetentno".

Ob tem je pozval k ambicioznosti v domačih in mednarodnih projektih. "Vendar, zavedajmo se tudi, da bomo pri teh projektih vzdržali samo, če bomo zagotovili kohezivnost naše družbe in našo domovinsko zavest. To bodo viri naše moči in navdiha pri velikih nalogah, ki so pred nami. In to bo tudi najboljši način, da se oddolžimo spominu na generala Rudolfa Maistra - Vojanova," je zaključil Türk.

V sklopu slovesnosti, ki so se je udeležili tudi minister za obrambo Karl Erjavec, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman, ljubljanski župan Zoran Janković in poveljnik civilne zaščite Miran Bogataj, so ob spomenik Rudolfa Maistra pred obrambnim ministrstvom položile vence delegacije ministrstva, Generalštaba SV, Zveze društev Generala Maistra in Mestne občine Ljubljana.

Osrednja slovesnost ob državnem prazniku Rudolfa Maistra, na kateri bo kot slavnostni govornik nastopil minister za šolstvo in šport Milan Zver, bo sicer potekala v petek Gornji Radgoni.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lyinx01@volja.net
22. 11. 2007 16.35
Žal je bil Maister izjema skoraj genetska napaka ;), ker če pogledam današnjo politiko so vsi riti in strahopetci, no sicer pa je že takrat Maistra Ljubljanska politika zblokirala in mu ni dovolila iti do Graza(ni mu dala zahtevanih vojakov) sam pa ni imel dovolj vojakov, no hvala bogu da jih vsaj na spodnjem štajerskem ni poslušal
Bohem
22. 11. 2007 15.55
@gen. T: kakšna dnevnica pred veselim decembrom in novim letom še kako prav pride.... Ko bi le vedeli koliko je takšnih "nujnih" udeležb izključno zaradi dnevnic ipd. dodatkih....
DarthRevan
22. 11. 2007 14.57
Imam samo eno vprašanje. Kaj ima kot glavni govornik na jutrišnji glavni slovesnosti ob prazniku Rudolfa Maistra za početi Milan Zver? On je minister za šolstvo in šport ter drugi človek SDS, ne eno ne drugo pa z Maistrom nima zveze.
123_Zoke_vec_ni
22. 11. 2007 14.52
"Türk se je udeležil spominske slovesnosti ob državnem prazniku Rudolfa Maistra (Foto: Reuters) " Bedniki, nihče ni imel časa it na proslavo slikat Turka??? Seveda, ko pa ni šlo za Franca Rozmana staneta... Foto: Reuters!?? HAHAHA! ! ! ! Dvakrat nesposi!!! Rabijo Reuters da slika Pahorja in Golobiča s Turkom??!! HAHA ! ! !