Slovenija

Kdo upravičen do donacije?

Ljubljana, 22. 03. 2007 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela uredbo, po kateri bodo državljani del dohodnine lahko namenili v dobrodelne namene.

Vlada bo vsako leto posebej določila in objavila seznam upravičencev za donacije.
Vlada bo vsako leto posebej določila in objavila seznam upravičencev za donacije. FOTO: POP TV

Vlada je sprejela uredbo o namenitvi dela dohodnine za donacije, s čimer bodo davčni zavezanci lahko določili, da do pol odstotka dohodnine, odmerjene od njihovih dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, ne pripada državnemu proračunu temveč organizacijam, ki se na nepridobiten način ukvarjajo s splošno koristnimi dejavnostmi, političnim strankam in reprezentativnim sindikatom.

Zakon o dohodnini, ki je začel veljati 1. januarja letos, določa, da lahko rezident zahteva, da se do pol odstotka dohodnine, odmerjene po tem zakonu, od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov. Za splošno koristne namene se štejejo humanitarni nameni, kamor spada tudi varstvo človekovih pravic, nameni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, invalidski, dobrodelni, ekološki, kulturni in religiozni nameni, so pojasnili na finančnem ministrstvu.

Seznam upravičencev za donacijo bo objavljen v Uradnem listu, nato pa ga bo na svojih spletnih straneh objavila tudi Davčna uprava RS.

Vlada bo na predlog ministra za finance vsako leto do 31. julija določila in objavila seznam upravičencev za donacije za leto, za katero se odmerja dohodnina. Prvi seznam upravičencev bo vlada objavila hkrati z uredbo, po 30. septembru pa bo objavila še razširjen seznam upravičencev. Namenitev dela dohodnine za donacije pa se bo prvič uporabila pri odmeri dohodnine za leto 2007, zavezanci za dohodnino pa bodo lahko svojo zahtevo za namenitev dohodnine določenim upravičencem navedli že v obrazcu napovedi za odmero dohodnine 2006. To zahtevo pa bodo lahko do konca leta spremenili ali preklicali.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tap Ata
22. 03. 2007 18.42
a zdej bodo pa lahko gledal, kam popilam denar in delali statistike? Kdo pa garantira, da ga bodo tisti res dobili?