Slovenija

Kangler odpoklical Krajnčiča

Maribor, 01. 08. 2007 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborski župan je odpoklical direktorja Nigrada Krajnčiča in za začasnega direktorja imenoval Eisenhuta.

Zaradi ekonomsko poslovnih razlogov je odpoklical direktorja Nigrada
Zaradi ekonomsko poslovnih razlogov je odpoklical direktorja Nigrada FOTO: Dare Čekeliš

Mariborski župan Franc Kangler je danes odpoklical direktorja komunalnega podjetja Nigrada Zlatiborja Krajnčiča. Hkrati je za začasnega direktorja podjetja imenoval predstojnika občinskega oddelka za komunalo Vilija Eisenhuta.

Odpoklic zaradi ekonomsko poslovnih razlogov

Kot je na novinarski konferenci povedal Kangler, je Krajnčiča odpoklical iz poslovno ekonomskih razlogov. "Odpoklic torej ne vpliva na pravice direktorja, ki so določene v pogodbi o zaposlitvi. Krajnčiču pripada 12 plač in temu mestna občina ne bo nasprotovala," je dejal župan. Ob tem je poudaril, da je za svojo odločitev o odpoklicu dosedanjega direktorja Nigrada pridobil tudi mnenje pravnih strokovnjakov.

Po Kanglerjevih besedah je mestna občina v zvezi z zapletom na skupščini Nigrada tudi vložila predlog za izdajo začasne odredbe. "Pričakujem, da bo sodišče še danes izdalo sklep o zadržanju sklepov skupščine od druge točke dalje," je dejal župan in izrazil prepričanje, da bo občina pravdo dobila. Kangler je sicer Krajnčiču osebno izročil sklep o odpoklicu. Pri tem sta ga spremljala podžupan Andrej Verlič in direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner.

Neodgovorno dogajanje na skupščini

Komunalno podjetje ima začasnega direktorja
Komunalno podjetje ima začasnega direktorja FOTO: POP TV

Kangler je dogajanje na skupščini označil za skrajno neodgovorno. "Podžupanu Danilu Burnaču, ki je imel pooblastila za več kot 73 odstotkov kapitala, so fizično preprečili vstop v sejno sobo, kar je nedopustno. Iz notarskega zapisa je razvidno, da je prav Krajnčič zahteval, naj se seja zapre za javnost in naj se zaklenejo vrata," je poudaril župan. Ob tem je zavrnil špekulacije nekaterih političnih veljakov v mestu, da je odpoklic Krajnčiča posledica strankarskih interesov.

Kangler je tudi napovedal, da bo mestna občina v prihodnje povečala svoj lastniški delež v Nigradu, ki je trenutno nekaj manj kot 51-odstoten.

Po Kanglerjevem mnenju bi mestna občina v primeru, da bi Krajnčič še naprej opravljal direktorsko funkcijo, utrpela veliko gmotno škodo. Župan je tudi ravnanje Cestnega podjetja Maribor označil za nedopustno. "Vprašanje je, ali glede na lastniški delež temu podjetju sploh pripada predstavnik v nadzornem svetu," je še dodal Kangler.

Brez direktorice mestne uprave

Občina Maribor bo povečala lastniški delež v Nigradu
Občina Maribor bo povečala lastniški delež v Nigradu FOTO: Kanal A

Namesto podžupana Burnača, ki naj bi kot predstavnik večinskega lastnika na mestu predsednika nadzornega sveta Nigrada zamenjal Šimeta Ivanjka, je minuli petek prvi nadzornik postal svetovalec direktorja Cestnega podjetja Maribor Marko Diaci. V nasprotju s predvidenim v novem nadzornem svetu tudi ni direktorice mestne uprave.

V novem nadzornem svetu tako ni nobenega predstavnika mestne občine. Sestavljajo ga trije predstavniki Cestnega podjetja Maribor, ki naj bi trenutno imelo v rokah nekaj več kot 20 odstotkov kapitala, en predstavnik občin, ki imajo manjše lastniške deleže, in dva delavca Nigrada.

SORODNI ČLANKI

  • ES_PL_24ur_309x5138
  • ES_PL_24ur_309x5137
  • ES_PL_24ur_309x5136
  • ES_PL_24ur_309x5135
  • ES_PL_24ur_309x5134
  • ES_PL_24ur_309x5133
  • ES_PL_24ur_309x5132
  • ES_PL_24ur_309x513

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.