Slovenija

Plut pridržan

Ljubljana, 25. 02. 2006 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
I.H./Š.Z.
Komentarji
27

Domnevni morilec 32-letne ženske z Janč bo predvidoma v nedeljo stopil pred preiskovalnega sodnika.

Silva Pluta bodo v roku 48 izročili preiskovalnemu sodniku
Silva Pluta bodo v roku 48 izročili preiskovalnemu sodniku FOTO: E plus

V Šmartnem pri Litiji so policisti nekaj minut po polnoči prijeli Silva Pluta, osumljenega umora 32-letnice. Pluta so okoli polnoči opazili policisti, ki so izvajali poostreno policijsko kontrolo na območju v okolici kraja zločina, je za 24ur.com potrdila tiskovna predstavnica policijske uprave v Ljubljani Martina Gramec. Prijeli so ga nekaj minut čez polnoč, osumljeni pa se aretaciji ni upiral, je pojasnila.

Plut bo pred preiskovalnega sodnika predvidoma stopil v roku 48-ur, torej predvidoma v nedeljo, je pojasnila Gramčeva. Drugih podrobnosti zaradi interesa preiskave policija za zdaj ne daje.

Osumljenec naj bi včeraj v naselju Dolgo Brdo na Jančah nad Ljubljano napadel zakonca ter pri tem žensko najprej spolno zlorabil, nato pa zabodel z nožem, da je na kraju zločina umrla. Moškemu je uspelo pobegniti - stekel je do bližnjega soseda in poklical na pomoč.

Na policiji so včeraj potrdili, da sta Plut in mož umorjene bila v konfliktu, saj naj bi se pred kratkim stepla, imela pa sta tudi več neporavnanih računov. Moški naj bi pričal proti Plutu v zvezi z ropom, za katerega je bil osumljen Plut. Zato domnevajo, da bi motiv za zločin lahko bilo maščevanje.

Že tretji umor?

Zaradi umora je Plut sicer v zaporih Dob že odsedel 13 let zaporne kazni. Okrožno sodišče v Novem mestu ga je namreč spoznalo za krivega, da je pred 16 leti v Beli krajini na okruten način posilil in umoril takrat 22-letno Marjanco Matjašič iz Božakovega pri Metliki.

Osumljenca je na terenu iskalo več kot 100 policistov
Osumljenca je na terenu iskalo več kot 100 policistov FOTO: POP TV

Osumljen pa je tudi, da je na krut način ubil tudi neko žensko v Srbiji, slovenska policija pa ga je je lani obravnavala zaradi suma, da je izvedel dva ropa. Odvzeli so mu prostost in ga pridržali. Bil je pred preiskovalnim sodnikom, ki je zanj odredil pripor, novembra pa je bil izpuščen iz pripora.

Na včerajšnji novinarski konferenci ljubljanske policijske postaje, je na vprašanje, zakaj policija Pluta kot nevarno osebo ni nadzorovala, pomočnik vodje ljubljanskih kriminalistov Boris Kanduti odgovoril, da ni bilo utemeljenega suma, da bo Plut spet moril.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tristankast@yahoo.com
28. 02. 2006 10.30
Milo kazensko zakonodajo zagovarjajo le tisti, katerim se v življenju še ni nič hudega zgodilo (njim ali njihovim najbližjim)!!!! Pri nas pa kazenska zakonodaja takšne izmečke "resocializira" in jih celo nagradi, omogoča jim brezplačno izobraževanje ter jih hrani na stroške davkoplačevalcev, vse z namenom, da lahko konkretno resocializirani čez 13 let pridejo ven in še kakšnega zakoljejo, posilijo, zlorabijo.... BRAVO ZA IUS, ki ščiti zločinca in ne žrtve!!!! Na mestu bi bila ponovna uvedba prisilnega dela in dosmrtne ječe!!!!
evchyhubman@hotmail.com
26. 02. 2006 19.16
Lebdim itq da ni normalen potem pa še pravi da je tisto žensko iz Janč popomotoma ubil....joj ei res,res ni normalen tale Silvo Plut.
ssg
26. 02. 2006 15.37
UPAM, DA ODGOVORNI ZA OKRUTEN UMOR SPITE MIRNO!
moj_lumpi@email.si
26. 02. 2006 14.52
Naša država je itak neki posebnega...PRVO:država zna poberati sam denar pa nima veze a smo bogati al revni!!!!DRUGO:kakršen koli umor se je oz. bo naredu bojo morilce obtožli, nevem... na 20,30let zapora...potem pa zveš da je po enem letu oz. 3 mesecih na prostosti!!!nevem zaka država nič ne ukrepa gleda takih serijskih morilcev!!!!!halo živim blizu janč, se je kdo vprašal kaj mi vaščani doživljamo!!!!VPRAŠANJE JE:PRED KOM SMO SPLOH ŠE VARNI,ČE NAŠI POLICAJI NIČ NE UKREPAJO!!!!pa še zdaj ko so zvedeli pri kom je našel zavetišče,TI PRIDEJO Z NEVEM KAKŠNIMI SIRENAMI!!!očitno so mislili d jih bo počaku v kuhinji za mizo-TO SO NAŠI POLICAJI-SRAM NAJ VAS BO!!!!!!!
dnipehant
26. 02. 2006 14.35
Žal pri nas kriminalci dobijo popust več kaznivih dejanj združijo stem se jim zmanjša skupna kazen.Življenje v zaporu pa je boljše kot pa zunaj za marsikaterega poštenega Slovenca.saj imajo več pravic in g. Hanžek se bolj ukvarja z njimi kot z res poštenimi ljudmi ki se jim je zgodila krivica.
bmc@amis.net
25. 02. 2006 23.30
NEKDO SE NA PRAVOSODNEM MINISTRSTVU OČITNO SPRENEVEDA IN PRIKRIVA : Za umor na Jančah je nesporno podana odgovornost ministrstva za pravosodje. Ker se svoje napake in svoje (kazenske)odgovornosti nekdo tam še kako zaveda in je njegov stolček vroč je ministrstvo šlo v protinapad in sedaj trdi, da obvestila o umoru, ki ga je osumljen Plut iz Srbije sploh niso dobili ! Poglejmo zakaj : Po 145 členu ZKP so državni organi in organizacije z javnimi pooblastili DOLŽNE naznaniti pristojnemu državnemu tožilstvu kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti, če so o njih obveščeni ali če kako drugače zvedo zanje. Po 20. členu ZKP je državni tožilec ne glede na to ali je bilo kaznivo dejanje storjeno v tujini ali v Sloveniji DOLŽAN zoper to osebo začeti kazenski pregon. Po 29. členu ZKP je, če je kraj storitve kaznivega dejanja zunaj Slovenije za pregon in sojenje pristojno tožilstvo in sodišče po kraju stalnega bivališča osumljenega oz. obdolženca. Po 520 členu ZKP se zahteva tuje države, da naj se v Republiki Sloveniji prevzame pregon državljana Republike Slovenije, ki je v tuji državi storil kaznivo dejanje in stalno biva v RS, pošlje s spisi pristojnemu državnemu tožilcu, kjer ima ta oseba bivališče. MINISTRSTVO ZA PRAVOSODJE, KI SEDAJ TRDI, DA NI PREJELO FORMALNE ZAHTEVE SRBIJE SE TOREJ OČITNO SPRENEVEDA IN ZAMEGLJUJE DEJSTVO DA BI MORALO UKREPATI ŽE NA PODLAGI SAMEGA OBVESTILA. TOŽILSTVO PA BI MORALO ZAČETI PREGON ZOPER PLUTA. IN OBVESTILO OD PRAVOSODNIH ORGANOV DRUGE DRŽAVE O KAZNIVEM DEJANJU IN STORILCU TER VSA KAZENSKA EVIDENCA, KI JO O TEM ČLOVEKU IMA SLOVENIJA JE SEVEDA DOVOLJ ZA UTEMELJEN SUM IN S TEM ZA UVEDBO PRIPORA IN PREGON. Pristojne inštitucije so torej odpovedale, opustile svojo dolžnost naznanitve, konkretno nekdo na ministrstvu pa je z opustitvijo dolžnega nadzorstva storil tudi kaznivo dejanje nevestnega ravnanja v službi po 262 členu Kazenskega zakonika za kar je zagrožena zaporna kazen do enega leta. Če pa je pri tem kot uradna oseba ministrstva še uničil obvestilo iz Srbije ali opustil vpis take uradne listine evidence se zaradi uničenja uradne listine po 265 členu istega zakona kaznuje z zaporom do 3 let.
Johnny Š.
25. 02. 2006 23.01
Hej Slovenci... Največji problem je v tem, da je Silvu s pomočjo DNK dokazana krivda za okruten umor v Aleksincu v Srbiji. Slovenija pa je bila OBVEZNA da imenovanega izroči Srbiji ne glede na lastno USTAVO, saj je podpisnica Evropske konvencije o ekstradiciji, katera je NAD domačo ustavo, zakonodajo ipd... Sodnik ki je tako hudo ignoriral zahteve srpskih kolegov, je verjetno oris človeka z najnižjo moralo in ekstremno ignoranco "tamo nekih" Srbov, za katere se mu fučka, saj so vedno za vse krivi in kaj neki oni znajo in zahtevajo da "čistokrvnega" Slovenca izročimo nekim tamo barbarom...Jesus. Nasprotno, če bi Nemški ali Avstrijski sodniki iskali Pluta, bi verjetno klečeplazni sodnik odpeljal osumljenca v lastnem avtu na Dunaj ali Berlin... Žal mi je, zelo žal, da je mati dveh otrok umorjena, za prazen nič. Nimam več besed.
abc123def456
25. 02. 2006 21.27
Mozno stalisce g. Pluta: V zaporu je vsaj toplo in so redni obroki. Smrtne kazni v Sloveniji pac ni. Ko mine ena kazen, je treba spet nekaj narediti za naslednjih 10 let na toplem. Bolje to kot biti klosar pod mostom.
wildmenace@wog.com.au
25. 02. 2006 21.22
nina sej tudi bi ga mucili, samo kaj ko je pri nas pravosodni sistem cist v "...." in policija dela v okviru svojih zakonskih meja. Zato pravim da je bilo v yugi najbolj, zej pa v slo samo gledamo na clovekove pravice in svoboscine. Policija bi morala imeti vecja pooblasitila p abi bla zadeva cist drugacna. Ponavljam - Ker pa je nas pravosodni sistem tj. sodniki je stvar taka kot je....
¤smiley¤
25. 02. 2006 21.15
"Na včerajšnji novinarski konferenci ljubljanske policijske postaje, je na vprašanje, zakaj policija Pluta kot nevarno osebo ni nadzorovala, pomočnik vodje ljubljanskih kriminalistov Boris Kanduti odgovoril, da ni bilo utemeljenega suma, da bo Plut spet moril." NI UTEMELJENEGA SUMA!!!! To si lahko samo policaji (kriminalisti, ...)zmislijo.
ferenc.robert@gmail.com
25. 02. 2006 21.03
Čudno, da se še ni oglasil Varuh človekovih pravic ali pa kakšna od "človekoljubnih" organizacij kot je npr. Amnesty International z idejo, da je policija s prijetjem Plutu grobo kršila človekove pravice, o policijskem nasilju ipd., ko je pred takimi in podobnimi kriminalci potrebno začšititi poštene državljane in zavarovati njihove pravice pa jih nikjer ni.
zdrava.prehrana@gmail.com
25. 02. 2006 20.20
Boleče je, da vedno smrt odpira pot do rešitev. Ko sem gledala oddajo, kjer je bil povabljen kot gost, sem se s prijateljem spraševala : kje je naša pravna država in morala novinarjev? Pohvala policiji, ki je tako dobro ukrepala v mejah, ki ji pač naš pravni sistem dovoljuje. Kaj naši pravniki, ki vodijo vso to pravno mašinerijo ne morejo napisati zakonov tako, da bi se počutili malček bolj varne, saj bi policija potem lažje pomagala in delovala. Morda deluje moje razmišljanje malo naivno, a počutje ob takem dogodku nanese na taka razmišljanja. Strah občanov je upravičen.
nejc.olup@hotmail.com
25. 02. 2006 17.17
Mene zanima zakaj pri nas vsak ki je za nekaj odgovoren to odgovornost prelaga na nekoga drugega ali pa zanjo najde tisoč in en izgovor? Mar smo slovenci res take ".....", da ne znamo in ne moremo pogledati resnici in odgovornosti v obraz? Tip je moril bil za to tudi obsojen, bil zopet osumljen umora, ropa,...kaj se potrebujete da boste koncno dobili utemeljen sum?? Moril in posiljeval naj bi ze tretjic..sedaj ste se pa le zganili..ste gdaj pomislili kaj bi bilo ce bi se ze prej..koliko zivljenj bi lahko resili..kako lahko ne veste kje stanuje?? mar ne bi bilo logicno da je tak podatek kjucnega pomena za nekoga ki je po 13 letih prisel iz zapora, kjer je sedel zaradi brutalnega umora??
ostap
25. 02. 2006 15.58
Sprašujem se: Kaj bi Plut moral še storiti, da bi obstajal utemeljen sum, na podlagi katerega bi lahko imeli podlago, da ga nadzorujejo kod se giblje in s čim se ukvarja. Pred prijetjem je bila dana izjava policije, da nevejo kje Plut stanuje in kje se giblje. Veste preveč liberalizma tudi ni dobro.
muskontr@gmail.com
25. 02. 2006 14.59
SRAMOTA za državo. Prepričan sem, da si odgovorni za to, da je bil Plut na prostosti zaslužijo hujšo kazen kot sam Plut. Treba jim je sodit po ameriških zakonih, ker so očitno slovenski za takšne kriminalce premili. Ne vem za kaj plačujemo to našo sodnijo in zakonodajalce, ker vedno najbolj naj***jo navadni, pošteni državljani.
bolte.andrej@amis.net
25. 02. 2006 14.16
Samo to bi dodal, da sem nemalo razočaran nad dejstvom, da niste posredovali policiji informacije takrat, ko vas je g. morilec obiskal in podal neko izjavo. Če ne zaradi drugega, nad človekom je obešena mednarodna tiralica in ne zdi se mi pošteno, da niste storili in obvestili policije. Samo pomislite, kaj bi bilo, če bi ga takrat policija doila in se tega okrutnega dejanja ne bi zgodilo; samo pomislite. Resnično sem razočaran! Andrej
anka3@hotmail.com
25. 02. 2006 14.15
tak je brez veze, da mu sodijo in ga zaprejo, saj je trenutno v Sloveniji pomilostitvena mrzlica in te lahko predsednik drzave pomilosti vsega hudega... res je krasno živeti v tej idealni sloveniji!
9ducati@gmail.com
25. 02. 2006 14.04
Zanimivo da niso objavili ,da naj bi umoril vceraj se eno osebo. Nekega moskega, Cisto neuradno.
Marijana Petelin
25. 02. 2006 13.51
Želela bi samo pripomniti, da je skrajna sramota za slovensko Ministrstvo za notranje zadeve, za policijo in še posebej za sodstvo, da takšnega človeka, kot je Plut, puščajo na svobodi. Žalostno je tudi, da niste upoštevali tiralice, ki je bila izdana v Srbiji, saj je tam evidentno tudi ubil in razmesaril nosečo žensko. Kaj ste pa sploh pričakovali od takšnega psihopata, roparja in morilca! Da se bo veselo vključil v normalno in pošteno življenje? Dajte no..... ! Kje ste pa še videli kaj takšnega? To je ena plat medalje, tamle pa preganjate in zapirate kakšnega reveža, ki morda za preživetje v trgovini ukrade konzervo ali pa recimo prisilno privedete v zapor Stojana Auerja, ki je svoj zatajeni dolg državi že poravnal, ni pa nikomur stregel po življenju! S takšno skorumpirano in nesposobno sodnijo in policijo mislim, da nam redko katera država v EGS lahko konkurira. Obenem se pa za vse nove ideje (davki in podobno) izgovarjajo v parlamentu na smernice iz Bruxellesa! Hallooooo......
borat1
25. 02. 2006 13.30
Se strinjam z Meki, da policija res v tem primeru nima pravne podlage za izvajanje kakšnega nadzora. Problem je v sistemu in pri vrhu - tako sodstva kot policije. Policistom, ki so vztrajali od jutra pri iskanju po snegu in mrazu, pa pohvala. Mogoče pa bo preiskovalni sodnik le našel razlog, da tega norca sedaj pripre.