Slovenija

Nezadovoljni taksisti

Ljubljana, 12. 06. 2006 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Barve taksijev so določene, tehnični pregledi so pogosti, davki so visoki, število postajališč pa je omejeno.

Taksisti so nezadovoljni, saj se srečujejo s številnimi problemi.
Taksisti so nezadovoljni, saj se srečujejo s številnimi problemi. FOTO: POP TV
V luči omenjenih problemov, s katerimi se srečujejo avto taksi prevozniki, je ljubljanski podžupan Miloš Pavlica (SD) predlagal oblikovanje kodeksa, v katerem bi bila določena cenovna politika taksi storitev in drugi kriteriji za opravljanje tovrstnih storitev. Ob tem je izrazil prepričanje, da bi morali taksisti bolje sodelovati z lokalnimi skupnostmi pri oblikovanju zakonskih predlogov.

Slovenski avto taksi prevozniki se pri opravljanju prevozniške dejavnosti srečujejo s številnimi problemi, med katerimi je sekretar sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Bojan Pečnik na zboru taksistov na Brdu izpostavil problem uvedbe spornih odlokov lokalnih skupnosti, ki določajo barvo vozila in omejujejo število postajališč, problem prepogostih tehničnih pregledov, velikih davčnih obremenitev in neučinkovit način izločanja nelojalne konkurence.

Taksisti se po Pečnikovih navedbah soočajo tudi z drugimi oblikami administrativnih ovir, kot je vpis namena oziroma oblike karoserije vozila v prometno dovoljenje, zaradi česar lahko taksista ob neupoštevanju doleti finančna globa v višini 1,2 milijona tolarjev.

Visoke pa so tudi davčne obremenitve, je poudaril. Nakup vozila, bencina, pnevmatik in drugih temeljnih sestavin za opravljanje dejavnosti se namreč ne prišteva med stroške v osnovna sredstva, kar pomeni, da taksi prevozniki niso upravičeni do davčnih olajšav oziroma do oprostitve plačila DDV.

Hkrati pa taksisti ob že obstoječih davčnih omejitvah na podlagi razsodbe ustavnega sodišča iz leta 2002 niso upravičeni do odbitka vstopnega davka, do katerega so upravičeni le prevozniki oseb s kombiniranimi vozili.

Sicer pa je Pečnik izrazil obžalovanje, da so ljubljanski mestni svetniki marca zavrnili novelo odloka, ki bi podaljšala rok za uskladitev barve vozil do 30. junija 2007 in vsaj začasno preložila plačilo stroškov za prebarvanje vozil.

Trenutni položaj taksi prevoznikov zahteva po Pečnikovem prepričanju izvedbo več ukrepov; in sicer sprejem takšnih odlokov, ki bodo tovrstno dejavnost spodbujali in ne zavirali, možnost uveljavljanja vstopnega davka, zmanjšanje administrativnih ovir ter večjo prisotnost taksistov pri vzpostavljanju kakovosti storitev. Hkrati pa bi morali zbrana sredstva namensko uporabiti za izboljševanje kakovosti taksi prevozov in javno objaviti poenoten cenik taksi storitev ter vzpodbujati uporabo ekoloških in varnih vozil, je še pojasnil.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

targetmm@email.si
13. 06. 2006 12.18
Tudi navadni občani moramo kupiti avto, bencin pa menjati pnevmatike in vozilo registrirati če hočemo nekateri sploh hoditi v službo. In s tem sploh nič ne zaslužimo pač pa dobimo povrnjene stroške za avtobus. Mislim, da je 7 let zavlačevanja okrog barve dovolj. kateri taksist pa še ima avto izpred sedmih let. Nič jim ni hudega, samo stokajo tako kot pri nas vsi, še najbolj pa tisti ki jih plačujemo iz proračuna.