Slovenija

Satanski stihi tudi v slovenščini

Ljubljani, 25. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izid Satanskih stihov v slovenščini ni povzročil težav, čeprav so pred leti ljubljanski knjigarni grozili z razstrelitvijo.

Salman Rushdie: Roman, ki mu je prinesel svetovno slavo in osebno izolacijo
Salman Rushdie: Roman, ki mu je prinesel svetovno slavo in osebno izolacijo FOTO: Reuters

Pred izidom knjige v slovenščini so se predstavniki založbe glede groženj posvetovali z ljubljanskim muftijem Osmanom Đogićem. "Mufti sicer ne podpira izdaje knjige v slovenščini, tega pa tudi ne more preprečiti," je za 24ur.com povedal direktor založbe Učila Srečko Mrvar. "V času, ki ga živimo, kot založba ne pričakujemo groženj."

Pisatelj, zaradi katerega so islamski skrajneži po vsem svetu požigali njegove knjige in ubijali založnike in prevajalce, se še vedno nerad pojavlja v javnosti. Ob izidu slovenskega prevoda ga je založnik želel povabiti v Slovenijo, vendar je njegov agent to odklonil, zaradi svoje varnosti pa se je Salman Rushdie tudi sicer v javnosti pripravljen pogovarjati o vsem drugem, samo ne o Satanskih stihih.

Indijski pisatelj, vzgojen v muslimanskem kulturnem okolju, je študiral v Angliji, od leta 1964 pa ima britansko državljanstvo. Literarni preboj je v angleščini doživel leta 1981 z romanom Polnočni otroci, v katerem pripoveduje družinsko zgodbo v času indijske zgodovine med 1915 in 1970.

Satanski stihi
Satanski stihi FOTO:

V romanu Satanski stihi preživita strmoglavljenje letala, ki so ga napadli teroristi, indijski filmski igralec in posnemovalec filmskih glasov. Čudežno preživetje je od tega trenutka povezano z njunimi vlogami zastopnikov dobrega ali zla, ko eden postane svetnik, drugi pa predstavnik hudiča. Ob opisovanju kulturne raznolikosti, življenja manjšin in migrantov resničnost prehaja v fikcijo, v sanjah in prividih glavnih protagonistov pa se pojavljajo dvomi v islamsko vero.

Fatva za Rushdieja

14. februarja 1989 je iranski verski in politični voditelj Ajatola Homeini pozval muslimane po svetu, naj ubijejo pisatelja Salmana Rushdija, saj naj bi bil njegov roman Satanski stihi bogoskrunski. Po mnenju islamskih skrajnežev naj bi Rushdie islamsko knjigo razodetja - Koran prikazal kot literarni mit, prav tako naj bi žalil islamskega preroka Mohameda. Potem, ko je Homeini izrekel t.i. fatvo za Rushdija, so muslimani pričeli javno sežigati knjigo ter preganjati založnike in prevajalce po vsem svetu. Za pisateljevo glavo so razpisali 2 milijona dolarjev vredno nagrado.

Po eni od razlag muslimanskih verskih voditeljev je Homeinijeva fatva umaknjena, po drugi pa lahko fatvo umakne samo tisti, ki jo je izrekel, torej Homeini, ki je 1989 umrl, ne da bi smrtno kazen za Rushdija preklical. "Seveda se lahko pojavi kakšen norec. Vendar se moramo vprašati, ali se bomo grožnjam postavili po robu, ali pa bomo živeli v strahu," je povedal prevajalec Jure Potokar. "Jaz sem sam pri sebi s tem razčistil."

Od tega trenutka je postal Rushdie eden najbolj znanih pisateljev v svetu, žal pa se je s tem pričelo tudi obdobje njegove izolacije, ki traja še danes. Vse do leta 1998, ko je iranski predsednik Hatami zaradi pritiska zahodnih držav uradno preklical fatvo nad Rushdijem, je avtorja varovala policija, pisatelj, ki se je medtem preselil v ZDA, pa še vedno živi na skrivnih krajih. V tem času so islamski skrajneži po svetu ubili 55 posameznikov, povezanih z izdajo Rushdijevega romana.

Z razstrelitvijo grozili Knjigarni Konzorcij

Po objavi Satanskih stihov v originalni izdaji leta 1989, so knjigo razstavili tudi v izložbi ljubljanske Knjigarne Konzorcij, vendar so jo po nasvetu policije umaknili. "Prejeli smo pisno grožnjo v slabi različici srbsko-hrvaškega jezika, da bodo knjigarno razstrelili z eksplozivom, če romana ne umaknemo iz prodaje," je povedala Lidija Zorman iz knjigarne MK - Konzorcij. Knjige od takrat ni bilo več videti v njihovih izložbah, prodajali pa so jo še naprej, čeprav so bili z živci povsem na koncu, ko se je sredi knjigarne pojavil zapuščeni kovček, za katerega je policija ugotovila, da ne vsebuje eksploziva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou