Slovenija

So Tigrovci teroristi?

Ljubljana, 29. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Miha Plementaš
Komentarji
0

Polemike ob govoru predsednika vlade Janeza Janše na proslavi ob dnevu upora, v katerem je poudaril vlogo antifašistične organizacije Tigr, se še zdaleč niso polegle. Podpredsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič je Tigrovce označil za teroriste in se vprašal, ali namerava Slovenija zdaj izstopiti iz protiteroristične koalicije, ki se ji je pridružila po enajstem septembru 2001.

Premier Janša je v govoru ob dnevu upora poudaril vlogo antifašistične organizacije Tigr (Foto: POP TV)
Premier Janša je v govoru ob dnevu upora poudaril vlogo antifašistične organizacije Tigr (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

"Ali je Slovenija s tem, ko je teroristično organizacijo postavila v svojo gumbnico napovedala izstop iz antiteroristične koalicije, ki je od leta 2001 ključna povezovalna koalicija v mednarodni skupščini?" se sprašuje podpredsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič. To vprašanje glede govora premiera Janeza Janše na proslavi ob dnevu upora je dvignilo precej prahu.

Lukšič razmišlja o izstopu Slovenije iz antiteroristične koalicije
Lukšič razmišlja o izstopu Slovenije iz antiteroristične koalicije FOTO: POP TV

Nobenega dvoma glede tega pa ni pustil predsednik stranke SD Borut Pahor, ki sicer sporočilo predsednika vlade kot celoto šteje kot pozitiven korak naprej k temu, da se v Sloveniji preseže zelo krčevito polemiko in prepir glede polpretekle zgodovine. "Kar pa se tiče tigrovstva, menim, da je vse, kar je pomagalo osvobajati Primorce in Slovence izpod fašizma, vredno pozitivnega zgodovinskega spomina," dodaja Pahor.

Premier Janša pa je sprožil prepir - vsaj za kakšno uro - tudi v Slovenski nacionalni stranki, saj je poslanka Barbara Žgajner Tavš sporočila: "Nedopustno in v prvi vrsti žaljivo do borcev za samostojno Slovenijo je opravičevanje kolaborantov na eni strani in obsojanje borcev za svobodo na drugi, na čemer je temeljil celoten govor."

Pahor sicer Janšev govor ocenjuje kot pozitiven
Pahor sicer Janšev govor ocenjuje kot pozitiven FOTO: POP TV

Predsednik stranke Zmago Jelinčič Plemeniti pa je razmišljanje Tavšerjeve - skupaj z Lukšičevim - zavrnil. "Prišlo je do zapleta, ker je gospa Tavševa pač nasedla določenim izjavam, takšnim kot jih je dajal gospod Lukšič. Tiste izjave pa kljub vsemu niso v skladu z zgodovinsko resnico. Slovenska nacionalna stranka temelji svoj obstoj in svoj razvoj na ustanovitvi Tigra; moj stric je bil namreč ustanovitelj Tigra," je poudaril Jelinčič

Zaradi teroristične oznake Tigrovcem predsednika zveze borcev Janeza Stanovnika so ostro protestirali tudi v Slovenski demokratski stranki. Nasprotujoče si izjave o Tigrovcih torej rušijo prav tisto, čemur je bil slavnostni govor namenjen - spravi.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni