Slovenija

Ribiči ostali na kopnem

Zagreb/Reka/Ljubljana/Koper, 03. 01. 2008 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min

Zaradi hrvaške uveljavitve ERC se slovenski ribiči bojijo zaplembe morebitnega ulova, zato niso izpluli.

Hrvaška je s 1. januarjem uveljavila ERC tudi za članice EU.
Hrvaška je s 1. januarjem uveljavila ERC tudi za članice EU. FOTO: Dare Čekeliš

Dokler ne bo zaživela obalna straža v okviru hrvaške vojaške mornarice, bo nadzor nad hrvaško zaščitno ekološko-ribolovno cono (ERC) v Jadranu nadzorovala koordinacija ministrstev in pristojnih inšpekcij za usklajevanje in opravljanje nadzora in zaščite notranjih voda, teritorialnega morja in ERC, je povedala tiskovna predstavnica hrvaškega ministrstva za morje, turizem, promet in razvoj Marina Halužan po današnjem srečanju članov koordinacije.

Ko bo obalna straža vzpostavljena, bo nadzorovala ERC, medtem ko bo koordinacija še naprej nadzirala hrvaške notranje vode in teritorialnega morja, je pojasnila Halužanova. Dodala je, da je za vzpostavitev obalne straže pristojna vlada, ki predsedniku države predlaga tudi poveljnika obalne straže. Hrvaška naj bi novo vlado dobila, po ustanovni seji sabora 11. januarja.

Tiskovni predstavnik ministrstva za zunanje zadeve Gregor Šuc je za 24ur.com dejal, da je še vedno aktualna izjava ministra Rupla, "da smo pripravljeni ali celo dolžni počakati, da se (hrvaški) parlament konstituira in da damo Hrvaški še eno možnost, da nekaj ukrene".

Sicer je za zagon hrvaške obalne straže potrebno sprejeti še nekaj zakonskih aktov, ki se nanašajo predvsem na način njenega delovanja, so sporočili z ministrstva za morje, turizem, promet in razvoj. Ni še znano niti kje bo sedež obalne straže. Po prvotnih ugibanjih, da bo na Reki ali v Splitu, so mediji omenjali skorajda vsa večja mesta na hrvaški obali.

V koordinaciji za usklajevanje in opravljanje nadzora in zaščite notranjih voda, teritorialnega morja in ERC, ki jo je vlada vzpostavila leta 2005, so ministri za morje, notranje zadeve, obrambo, finance, varstvo okolja in kmetijstvo. Operativno delo opravlja strokovno telo, ki ima na voljo nekaj več kot 100 različnih plovil iz sestave obstoječih flot omenjenih ministrstev.

Na ministrstvu za morje so napovedali projekt, po katerem naj bi letos obnovili ladje iz nekaterih luških kapetanij, niso izključili niti možnosti nabave večjih ladij za nadzor ERC. Hrvaško notranje ministrstvo je konec leta 2006 začelo izvajati program izdelave novih enajstih ladij za potrebe pomorske policije.

Hrvaška zajela italijansko ribiško ladjo

Hrvaško obrambno ministrstvo je potrdilo, da je patruljna ladja hrvaške vojaške mornarice "Šolta" pri otoku Palagruža danes zajela italijansko ribiško ladjo "Antonio Madre". Ladja se je nahajala znotraj hrvaškega teritorialnega morja približno 2,7 navtičnih milj severovzhodno od otoka. Dodali so, da je italijanska ladja poskušala zapustiti hrvaške teritorialne vode, vendar se je ustavila po vnovičnih opozorilih po radijski zvezi.

Največji ribiški barki pri nas, družbe Riba, sta danes ostali privezani v Izoli.
Največji ribiški barki pri nas, družbe Riba, sta danes ostali privezani v Izoli. FOTO: Dare Čekeliš

Obe ladji sta nato zapluli proti Visu, kjer je vojaška ladja italijansko kočarico predala hrvaški pomorski policiji, so še sporočili iz hrvaškega obrambnega ministrstva. Splitska policija je medtem sporočila, da je bila ladja "Antonio Madre" v krivolovu. Sodnik za prekrške z Visa je določil kazen za posadko.

Predstavnik hrvaškega ministrstva za obrambo Darko Martinović je za 24ur.com dejal, da so italijanske ribiče pridržali, ker so zapluli v hrvaške teritorialne vode. Opozoril je, da zajetje ladje ni povezano z izvajanjem ERCa.

Na italijanskem zunanjem ministrstvu dogodka niso komentirali, so pa potrdili navedbe hrvaških oblasti, da je šlo za krivolov v hrvaških ozemeljskih vodah, kar naj ne bi bilo povezano z ekološko ribolovno cono.

V Luki Koper zaradi hrvaške uvedbe ERC ne pričakujejo težav

V Luki Koper po hrvaški razglasitvi ERC doslej niso opazili nikakršnih sprememb in tudi v bodoče zaradi tega ne pričakujejo težav. Odgovorni za stike z javnostjo v luki Sebastijan Šik je danes dejal, da sicer ne vedo, v kolikšni meri bi Hrvaška pravila cone lahko izvajala, vendar obstajajo tudi alternative, npr. pot po italijanski strani Jadranskega morja, zato v luki ne pričakujejo težav.

"Cona je že nekaj časa v veljavi za države, ki niso članice EU, pa je Hrvati že doslej niso izvajali," je dejal Šik in dodal, da večina ladij, ki prihajajo v Luko Koper, potuje pod zastavami držav, ki niso članice EU, s čimer do sedaj niso imeli težav in jih zato tudi v prihodnosti ne pričakujejo.

Ob tem je Šik dodal, da po informacijah iz medijev Hrvaška tehnično še ni usposobljena, da bi vsa pravila cone tudi dejansko izvajala. Sicer pa v luki pričakujejo, da bo prevladal zdrav razum in se bodo vse tri vpletene države dogovorile za sobivanje.

Na hrvaško zajetje italijanske ribiške ladje se je odzval tudi hrvaški premier Ivo Sanader. "Italijansko ribiško ladjo so ustavili v hrvaških teritorijalnih vodah, še globlje od prostora ekološko-ribolovne cone. Nobenega dvoma ni, da se morajo odločitve hrvaškega sabora spoštovati, zato se bodo spoštovale," je povedal Sanader.

Ribiči čakajo na zeleno luč

Italijanski ribiči danes večinoma niso izpluli na morje, saj ne vedo, ali bodo hrvaške oblasti začele izvajati nadzor nad ribolovno cono. Na kopnem so ostale tudi naše ribiške ladje.

Največji ribiški barki pri nas, družbe Riba, ki letno nalovita okrog 600 ton rib, od tega dve tretjini v mednarodnih vodah, sta danes ostali privezani v Izoli. Tudi duhovna podpora našega zunanjega ministrstva jim baje ne vliva dovolj zaupanja, da bi tvegali zaplembo ladij in morebitnega ulova.

V Bruslju so prepričani, da je rešitev za ERC nujna takoj, ko se oblikuje nova vlada na Hrvaškem.
V Bruslju so prepričani, da je rešitev za ERC nujna takoj, ko se oblikuje nova vlada na Hrvaškem. FOTO: Dare Čekeliš

"Mi smo zaprosili tudi naše ministrstvo za zunanje zadeve in 31. decembra smo dobili odgovor, da lahko na osnovi sporazuma, ki je bil podpisan med Italijo, Hrvaško, Slovenijo in EU, da bi lahko šli ribarit in da v kolikor bomo imeli težave, da jih lahko o tem obvestim," je za 24UR povedal Loredano Glavič, direktor Riba d.d. Izola.

Peščica manjših, družinskih ribiških podjetij, ki jo lahko povozi že nekaj tedensko mirovanje, vdana v usodo čaka kakršnokoli zeleno luč, potem, ko so zaradi evropskih zahtev dodatno opremljali svoje barke za 200 milj oddaljena lovišča.

'Ribiči naj obvestijo MZZ, če bodo imeli težave pri opravljanju svojega dela'

Na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije so zapisali, da so od Loredana Glaviča, direktorja podjetja, ki se ukvarja z ribolovom, prejeli pisno vprašanje, "ali lahko ribiči tega podjetja lovijo v mednarodnih vodah po uveljavitvi hrvaške ZERC". Ministrstvo je Glaviču odgovorilo, da "glede na sporazum, ki ga je Hrvaška podpisala z EU, še naprej veljajo enake razmere kot pred 1. januarjem 2008".

Izjava ministra Rupla, da je Slovenija pripravljena Hrvaški dati 'še eno možnost, da nekaj ukrene', je Sanader označil kot dobro, saj naj bi pričala o zrelosti Slovenije
Izjava ministra Rupla, da je Slovenija pripravljena Hrvaški dati 'še eno možnost, da nekaj ukrene', je Sanader označil kot dobro, saj naj bi pričala o zrelosti Slovenije FOTO: Reuters

"Cona za države članice EU ne velja, saj se je Hrvaška z dogovorom iz junija 2004 zavezala, da ERC ne bo uveljavila za članice EU. Mednarodni sporazumi imajo prednost pred nacionalno zakonodajo. Ladje iz držav članic EU lahko v Jadranskem morju opravljajo dejavnosti, kot je plovba, vključno z ribolovom, tako kot doslej. V pismu (op. Glaviču) smo zapisali, naj nas ribiči obvestijo, če bodo imeli težave pri opravljanju svojega dela,“ so še zapisali v sporočilu.

LDS: Vlada naj takoj ukrepa

Liberalna demokracija Slovenije je v današnjem sporočilu za javnost z zaskrbljenostjo opozorila na trenutno aktualno vprašanje uveljavitve hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) tudi za članice EU. Slovensko vlado in parlament je pozvala k takojšnjemu odločnejšemu zastopanju slovenskih nacionalnih interesov ter zahtevala razveljavitev hrvaškega zakona o ERC, kljub temu da se ta trenutno ne izvaja.

Vlada Republike Slovenije (RS) naj kot predsedujoča država EU pri komisiji in drugih organih EU sproži zahtevo po ostrem protestu glede ravnanja Republike Hrvaške (RH) in za napoved začasne zaustavitve pogajalskega procesa za polnopravno članstvo RH v EU. V tej zvezi podpiramo že napovedano spremembo v politiki RS in ukinitev njene dosedanje vsestranske podpore za čim hitrejšo včlanitev RH v EU. Peter Toš, Klub nekdanjih slovenskih veleposlanikov

V LDS menijo, da bi morala slovenska vlada in DZ že doslej odločneje zastopati slovenske nacionalne interese, ko gre za vprašanje državne meje, in pri tem izkoristiti močno mednarodno pozicijo Slovenije kot članice EU in Nata, tako da do odločitev, ki prejudicirajo mejo in so v škodo Sloveniji, sploh ne bi prihajalo. Krivdo za nedavno uveljavitev ERC v LDS pripisujejo omahovanju slovenske zunanje politike in nedavnim parlamentarnim volitvam na Hrvaškem.

Ob tem predsednica LDS Katarina Kresal ocenjuje, da Slovenija ne sme pristati na uveljavitev ERC, četudi jo Hrvaška dejansko ne bi izvajala, čemur smo priča v zadnjih dneh, ampak mora doseči, da Zagreb sprejeti zakon o ERC razveljavi. Vlado zato pozivajo, naj ob tesnem sodelovanju z EU in Italijo ne glede na trenutno situacijo nemudoma naredi vse potrebno, da Hrvaška razveljavi odločitev o ERC.

SNS z zahtevo po referendumu o vstopu Hrvaške v EU

V poslanski skupini SNS so danes kritizirali uveljavitev hrvaške ERC. Ob tem so od slovenske vlade zahtevali vrsto povračilnih ukrepov in napovedali zahtevo za razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o vstopu Hrvaške v EU. Poslanec SNS Sašo Peče je na premierja Janeza Janšo naslovil javni poziv, naj "vsaj v naslednjih šestih mesecih gradi na vrednotah EU", ki so v primeru ERC tudi interes matične domovine.

Ribiči naj obvestijo ministrstvo, če bodo imeli težave pri opravljanju svojega dela. Minister jim bo prisluhnil.
Ribiči naj obvestijo ministrstvo, če bodo imeli težave pri opravljanju svojega dela. Minister jim bo prisluhnil. FOTO: Reuters

Poslanska skupina SNS od vlade po hrvaški uveljavitvi ERC zahteva, da nemudoma prekvalificira vsaj nekaj najbolj izpostavljenih oziroma mednarodnih mejnih prehodov v maloobmejne prehode, zaustavi pogajanja o vstopu Hrvaške v EU ter jih zadrži do rešitve "vprašanj, ki jim EU hinavsko pravi bilateralna", blokira povabilo Hrvaški v Nato ter od EU zahteva, da skliče mirovno konferenco, na kateri bi razpravljali o mejnih vprašanjih znotraj nekdanje Jugoslavije in sukcesiji Jadranskega morja.

Slovensko in hrvaško vlado so v SNS obenem opozorili, da nameravajo zahtevati razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o vstopu Hrvaške v EU, na katerem bi se državljani Slovenije odločali, ali je Hrvaška v tem trenutku primerna za vstop v EU ali naj počaka ter v unijo vstopi skupaj z ostalimi državami Zahodnega Balkana.

Peče je medtem v javnem pozivu premierju Janši izpostavil, da je Hrvaška z uveljavitvijo ERC prekršila dano besedo in podpis, da ne bo uveljavljala enostranskih ukrepov nasproti drugim državam, slovenska vlada pa se na to ni primerno odzvala. "Slovenska vladna brezbrižnost do svojih nacionalnih vsebin doslej ni vznemirjala EU, prepričan pa sem, da smo Slovenci pred dnevi na svoja pleča prevzeli novo dimenzijo odgovornosti, tj. tudi spoštovanje in uveljavljanje pravil EU," je zapisal Peče in Janšo pozval, naj odreagira in tako "popravi storjeno napako, če že ne iz naslova domoljubja, pa vsaj iz naslova predsedovanja Sveta EU".

"Seveda gre za prejudiciranje meje in Hrvatje to počnejo že od leta 92 naprej in naša vlada od takrat do danes, nobena ode teh vlad, ni naredila ničesar. Kar se tiče Hrvatov, leta 2005 so našim ribičem pobrali vse, država je bila tiho, ljudem so vzeli kruh," se je v oddaji TRENJA na hrvaško uveljavitev ERC odzval prvak SNS Zmago Jelinčič.

NSi: Uveljavitev ERC poseg v suverenost RS

Hrvaška enostranska ERC tudi za članice EU in hrvaški ignorantski odnos do opozoril Slovenije, Italije in institucij EU predstavlja po mnenju Nove Slovenije grob poseg v suverenost Republike Slovenije. Zato takšno ravnanje Hrvaške za Slovenijo ni sprejemljivo, je vodja poslanske skupine Jožef Horvat zapisal v sporočilu za javnost.

Z uveljavitvijo ekološke-ribolovne cone Hrvaška pridobi pravico do raziskovanja in izkoriščanja bogastva Jadranskega morja. Območje cone je vse od zunanje meje hrvaških ozemeljskih voda do sredinske črte v Jadranskem morju. Hrvaška z ekološko-ribolovno cono pridobi tudi izključno pravico do ribolova v coni. Prav tako bo imela pravico pregnati ladje, ki bodo kršile njihove predpise. Tu so vključene tudi vojne ladje tujih držav. Območje ekološke-ribolovne cone je do zdaj imelo status odprtega morja. Potrebno pa je opozoriti, da Hrvaška v tem pasu nima popolne suverenosti, kakor denimo v teritorialnih vodah.

Uveljavitev ERC sicer ni bilateralni problem med Slovenijo in Hrvaško, temveč gre za akt, ki ga Hrvaška izvaja napram vsem članicam EU. Zato je Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose konec leta 2007 Hrvaško spomnil, naj vendar spoštuje sporazum o ERC, ki ga je sklenila z Evropsko komisijo, Italijo in Slovenijo 4. junija 2004, v katerem se je Zagreb zavezal, da cone za članice unije ne bo uveljavil brez predhodnega soglasja z njimi. Bistveno je, da je tudi na tem sporazumu sklenjen pogajalski okvir za Hrvaško. Ker Hrvaška očitno ne drži dane besede in tako ne spoštuje temeljnih načel evropskega vedenja, v Novi Sloveniji ne verjamemo, da bi lahko prav v tem letu pristopna pogajanja s Hrvaško prešla v odločilno uspešno fazo. Nasprotno, Hrvaška si z enostransko uveljavitvijo ERC sama zapira vrata na poti v EU in sama zaustavlja pogajalski proces. Ob tem ne gre zanemariti dejstva, da je potrebno Hrvaško vedno znova opozarjati na pogoste kršitve brionske izjave obeh vlad iz leta 2005 glede odprave spornih vprašanj na meji.

Nova Slovenija je vedno pozdravljala enotnost slovenske politike glede podpore vključevanju Hrvaške v EU po evropskih standardih in po načelih mednarodnega prava. Pričakujemo, da Hrvaška z enostransko uveljavitvijo ERC ne bo razdelila slovenske politike.

Zares: Gre za neizpolnjevanje dane besede

Predsednik Zares Gregor Golobič se je danes v sporočilu za javnost odzval na zadnja dogajanja v zvezi z uveljavitvijo zaščitne ekološko-ribolovne cone na Hrvaškem.

“V stranki Zares - nova politika ocenjujemo, da vztrajanje hrvaške vlade pri uveljavitvi zaščitne ekološko-ribolovne cone na Hrvaškem izkazuje nadaljevanje politike izvršenih dejstev. V odnosu do Slovenije je takšno ravnanje Hrvaške postalo že obžalovanja vredna stalnica, " je zapisal Golobič.

Golobič pričakuje, da se bodo pristojne institucije Evropske unije odzvale pravočasno, odločno in načelno, saj gre za prvi poskus uveljavljanja takšne arogantne politike v odnosu do Evropske unije. Poleg tega gre pri tem, meni Golobič, za eksplicitno neizpolnjevanje dane besede in mednarodnih obveznosti.

Gregor Golobič meni, da je ravnanje Hrvaške postalo že obžalovanja vredna stalnica.
Gregor Golobič meni, da je ravnanje Hrvaške postalo že obžalovanja vredna stalnica. FOTO: Dare Čekeliš

Golobič meni, da Hrvaška na tak način izgublja verodostojnost resne kandidatke za polnopravno članstvo v EU. "Interna in znotrajvladna razmerja na Hrvaškem so za nas in za EU nepomembna, zato stališče, ki ga je v zvezi s tem nedavno sporočil zunanji minister dr. Dimitrij Rupel kaže na popustljivost v načelnih vprašanjih," je zapisal Golobič.

"Ob tem želimo poudariti, da Jadransko morje nedvomno potrebuje vsestransko ekološko in ribolovno zaščito, da pa dosedanje dogajanje v zvezi z enostransko uveljavitvijo ekološko-ribolovne cone kaže, da gre pri hrvaških politikih za druge namene v odnosu do Slovenije, predvsem za prejudiciranje meje na morju," zaključi Golobič.

SDS, SD, Desus enotno proti ERC

SDS Jožef Jerovšek je v imenu svoje stranke napovedal, da bodo proti Hrvaški začeli teči postopki, če sabor na svoji prvi seji v novem sklicu ne bo sprejel ukrepov v skladu z zavezami Hrvaške do EU. Predsednik največje opozicijske stranke SD Borut Pahor pa je danes kot evropski poslanec na Evropsko komisijo naslovil vprašanje glede uveljavitve ERC. "Z uveljavitvijo ERC Hrvaška negira Sloveniji neposreden izhod v mednarodne vode. Glede zaščite soglašam, da moramo stopiti skupaj z Italijo in Hrvaško, da zaščitimo Jadarn, ampak ne z razglasitvijo ekskuzivnih con, temveč s konferenco o zaščiti Jadrana, ki bo terjala ukrepe z vseh strani, po merilih, ki jih določa direktiva EU," je v oddaji TRENJA povedal Aurelio Juri, poslanec SD.

Predsednik Desusa Karl Erjavec pa je dejal, da ne smemo preveč pričakovati od novega sabora in nove hrvaške vlade, zato meni, da bi bilo treba sprejeti ustrezne ukrepe.

Bruselj: Rešitev za ERC nujna takoj, ko bo nova hrvaška vlada

Ključno pri vprašanju ERC v Jadranu je, da se "rešitev najde takoj po oblikovanju nove vlade na Hrvaškem", je danes v Bruslju poudarila tiskovna predstavnica Evropske komisije Christiane Hohmann. Le tako se lahko namreč Hrvaška izogne negativnim posledicam na pogajanja za članstvo v EU, je ponovila stališče Evropske komisije, ki ga je komisar za širitev Olli Rehn nazadnje posredoval v nedeljo.

Ribiči
Ribiči FOTO: Jani Dolinšek

Dosedanji hrvaški premier in najverjetnejši novi predsednik vlade Ivo Sanader je v sredo zvečer napovedal nove pogovore Zagreba z Brusljem, Rimom in Ljubljano. Torkovo izjavo ministra Rupla, da je Slovenija v zvezi z ERC "pripravljena ali celo dolžna počakati, da se (hrvaški) parlament konstituira", ter dati Hrvaški "še eno možnost, da nekaj ukrene", je Sanader ocenil kot dobro. Kot je dejal, ta izjava "priča o zrelosti Slovenije" kot predsedujoče EU. Obenem je sicer napovedal izvajanje ERC, hkrati pa tudi nove pogovore o tem vprašanju s Slovenijo, Italijo in Evropsko komisijo.

V Evropski komisiji so v odzivu na te napovedi poudarili, da Sanader še ni novi premier in da je treba počakati na sestavo nove hrvaške vlade.

Pristopna pogajanja Hrvaške bodo v letu 2008 po pričakovanjih stopila v odločilno fazo, "če bo to vprašanje uspešno rešeno" in če bo država še naprej učinkovito izvajala vse reforme, je v nedeljo v sporočilu za javnost pred napovedano uveljavitvijo cone tudi za države članice poudaril Rehn.


  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemejugat
06. 01. 2008 00.06
....KLASIK.... hvala za pohvale glede prvega, kar se drugega tiče pa mislim, da se motiš. Če si bral več mojih člankov potem tega nebi mogel tako trditi. Kmetovanje in ribarjenje s stališča Slovenije je povsem različno, kajti njive, vinograde, sadovnjake, oljčnike imamo, morja pa žal nimamo. Smo ga žal zapravili v zgodovini in težko da se bo kaj spremenilo, to pa, kar nam ga je še ostalo je premalo za vse dejavnosti ki bi jih radi tu imeli, ribe pa skoraj več ni. Strinjam pa se s teboj, da je ribarjenje kot tako samo, tu obrobni pomen. Ne vem sicer od kod prihajaš, toda glej z dvema ex Droginama ladjicama hodimo na ribe a ribe k nam večinoma uvažamo. Tistih nekaj ribičev ki jih še imamo se jih večina ukvarja z drugim samo lovom ne, borijio pa se za državne subvencije, ki jih spet vsi plačujemo.
Uporabnik113189
05. 01. 2008 12.03
nemejugat, iz tvojih komentarjev je videti dvoje, prvič da ti znanja ne manjka, po drugi strani pa če bi sedel na veji zelo dolgo ne bi opazil da ti jo je nekdo že skoraj odžagal, če sploh. Ribarjenje je pri vsej zgodbi obrobni problem in o rentabilnosti se nima smisla pogovarjati. Po tvojem sklepanju bi v nadaljevanju ukinili še vse kmetijstvo in hrano, saj se tako nič ne splača. Ne vem sicer kaj bomo jedli ampak zaslužili bi pa le?
nemejugat
05. 01. 2008 11.44
...XZAMIEL.....strinjam se s teboj tako v pogledu kajenja (Prvoborac ki se bori za kadilce sedaj ne bo mogel to početi ne v Hrvaški ne v Turčiji-nastopa prepoved) kot tega, da ni lepo gledati vse na podlagi koristi. Toda življenje je kruto, je tako ali si ali te ni. Nas je malo-premalo, če se želimo obdržati moramo nekaj storiti. Množimo se daleč prepočasi, prišlekov je vse več, z popolnim vstopom v EU pa smo še nastežaj odprli meje da bodo lažje prihajali. Torej več delat in ustvarjati, da nam standard še poraste in ekonomsko se širiti. Seveda ne dovoliti da nam drugi naskrivaj naše odvzemajo. Sem Primorec, toda ne vem kaj naj rečem na to naše ribarjenje....težko je reči kaj pametnega, toda a je to žal sploh še rentabilna panoga?
xzamiel@hotmail.com
05. 01. 2008 03.07
Andreya... to, kar ti govoriš je že....uh. Raje ne bom rekel. Ampak razmišljaš napačno, če vidiš rešitev v takšnem ali drugačnem begu. Prvo-borec, omenil si zakon o kajenju, ne? Kot najprej, ni vam nič 100% prepovedano. In je uveljavljen v osnovi zato, da kadilec kadi zase, ne pa za npr 100 ljudi. Na kratko samo, ker tu ni tema za to. Z ERC_ jem bi si hrvaška prisvojila praktično celo pogačo, ki ni njena. Sicer sem mnenja, da se ne bo izvajala v takšni meri, ki je napisana, ker potem bi SLO in ITA MORALE kar ostro nastopiti (prvi korak je vojne ladje v mednarodne vode, slo piranski zaliv in zaščiti morje in naše ribiče. Jelinčič je imel glede tega več ali manj prav, kot so nekateri že ugotovili. Nemejugat je sicer pravilno rekel, da bi gospodarsko gledano imeli več koristi, če gre hrva v EU kot ne, ampak vseeno. Noben ne bi smel živeti samo na podlagi koristi. Potem so vsi zakoni tako ali tako nesmiselni, an.
fmunih@email.si
04. 01. 2008 16.22
RES JE ŽE ČAS, DA SE HRVATOM SLEČE HLAČE IN JIH POSADI NA SRAMOTILNI STOLP, KAMOR S SVOJIM AROGANTNIM OBNAŠANJEM TUDI SPADAJO. HRVATJE IN EVROPSKA KULTURA SO DVA NASPROTUJOČA SI POJMA. HRVATJE SO ŠE VEDNO BALKANCI IN NAJ TO NA SVOJO ŽELJO TUDI OSTANEJO. BRAVO JJ!
carpe.diem@masicom.net
04. 01. 2008 15.01
Pa še to. Tako arogantnega, egocentričnega, vase zagledanega naroda, kot so to Hrvati, pa še po moje cel svet ni videl!!! In potem še trdijo, da smo se Slovenci zmeraj imeli za nekaj več, a obnašamo se vseskozi kot plahe ovčke, ki "zvesto" sledijo pastirju in njegovim ukazom. Sem pa dovolj star, da vem, da je Piranski zaliv zmeraj bil v celoti slovenski.
carpe.diem@masicom.net
04. 01. 2008 14.54
Prebiram mnenja tukaj in še na kakšni drugi spletni strani o tej tematiki. Poglejte... Tisti, ki vsako leto letujete na Hrvaškem.... Ja, za njih ste takrat tudi kot Slovenci še kar dobrodošli gostje, ker jim prinašate evrčke, vsi pa dobro veste, kako obravnavajo tam spodaj ostale tuje goste, kot npr. Nemce, Italjane, Avstrijce in ostale, kako pa tretirajo slovenske goste. Tu mislim, da ni potrebno kaj dodati, ker so slovenski turisti za njih tretjerazredni gostje in tudi hrvaški turistični delavci vseskozi trdijo, da brez naših gostov ne bi ničesar izgubili. Ja, tudi za kakšen slovenski film bi si raje omislili slovensko igralko, ne pa hrvaško porno starleto in kvazipevko Severino, pa tudi na prireditvah ob novem letu, pa tudi čez leto, bi bil zelo vesel, če bi na odru videl kakšnega slovenskega kvalitetnega pevca, pevko ali skupino, ali pa iz katere koli druge države, le iz Hrvaške in dol z juga ne, ker smo jih že siti!!! Njihovo javkanje mi že gre pošteno na živce. Se včasih vprašam, pa kako lahko folk to posluša! Meni bi morali plačati, da bi jaz njih poslušal! Nekdo bi rekel, pa kaj ima glasba s politiko... Nima nič in naj ne bi poznala meja, vendar pa, a ni to ironično, da nam tu tile hrvaški pevci veselo prepevajo, a njihovi sodržavljani, politiki ter mediji veselo pljuvajo po vsem, kar je slovenskega, se norčujejo, ponižujejo in zaničujejo vse Slovence, tudi tiste, ki se jim hodijo prilizovat poleti. Ti pevci pridejo v Slovenijo le zato, da zaslužijo, za kar jim baje mastno plačajo, potem pa se smejijo na široko in se posmehujejo Slovencem, kako smo neumni. Cela Evropa se bi upravičeno lahko norčevala iz nas, ker sovražniku zmeraj nastavimo še drugo lice. Ni dovolj, da nas udari le po enem. Hlapčevski narod smo, pa če to priznamo ali ne. Pa nisem bil nikoli nestrpen ne do Hrvatov, ne do katerega koli drugega naroda, ampak zdaj jih pa imam že počasi dovolj. Pa še to... Tudi drugod po svetu imajo lepe obale, pa tudi tako drago ni... Še najlepše pa je doma... v Sloveniji... Imamo lepo deželo, na katero bi morali biti ponosni, ne pa da za lezemo v rit vsakemu tujcu... Narod brez hrbtenice in narodne zavesti. Na žalost mnogih, ki le nemo opazujemo, kaj se dogaja na naših kopenskih in morskih mejah.
doki007@email.si
04. 01. 2008 13.27
ha ha ,....folk ,..največji problem je tu da hrvati ne morejo prebolet da slovenija predseduje EU ,.....in da je pred njim vstopila v EU ,.....!!! ----južna goveda so se zmeraj mela za neki več ,.....ampak zmeraj pa ne bo ratalo ,....??"!!
nemejugat
04. 01. 2008 13.20
Kdor bi rad Hrvatom blokiral vstop v EU mislim da ni ravno resen. Torej na kratko: ....vrednost nepremičnin pravnih in fizičnih, ki jih ima SLO na Hrvaškem so bistveno večje kot vsi dolgovi LB in marsičesa drugega... ....SLO izvozi ogromno na jug in če pogledamo po trgovinah smo mi z našimi izdelki bolj zastopani pri njih kot oni s svojimi pri nas....torej bojkot bi bil za nas slaba poteza... ....Slovenci množično dopustujemo v CRO in tudi v bodoče bo tako, kajti tisti ki ima tam nepremičnino mislim da ne bo šel dopustovat na Florido....še posebno če mnogi od teh jočejo kako nam slabo gre....CRO nam je blizu. ....in na koncu za ozemlje ki smo jih že davno izgubili smo si krivi sami, da bodo Plovanija in Savudrija itd. spet naše je utopija, ozemeljsko ne, morda le ekonomsko. Jelinčič plemeniti lahko bevska kar hoče, toda spremembe ne bo, na tak način samo pobira točke na volitvah in svojo rito hrani. Morda še kako skrito zgodbo v vladi naznani in to je vse. Politiki (vsi) vedo da je treba narodu vrči kost za glodanje, tako ni časa za opazovanje kaj se še drugega dogaja. Ekonomija nas lahko razširi, vedeti pa je treba da bolj ko bomo močni in se širili manj nas bodo radi imeli tako Hrvati, kot sedaj Italijani, Avstrici.....
nemejugat
04. 01. 2008 13.03
Tukaj je dosti napisanega, toda vse v stilu boja za oslovo senco, kajti politika je kurba. EU je skupek držav katerih največji, če že ne edini interes je ekonomija, torej denar. Zaradi vse močnejšega gospodarstva Nemčije in njene ekspanzije v tujino, so pred leti ZDA po desetletjih dovolile, da sta se Nemčiji spet združili ( morali so hranit obubožano DDR). Sedaj se to nadaljuje s širitvijo in glavno besedo bodo tudi v bodoče imeli veliki in močni. Širitev se danes ne izvaja z orožjem temveč pametjo in ekonomijo. EU je bila uvedena in s tem vsi referendumi v SLO ne bodo nič pomagali, CRO bo v EU prej ko slej, pa Srbija in še kdo tudi. V svojih vodah Hrvati ščitijo svoje interese, kar je normalno za vsako pametno državo, nikakor pa ni prav da to počnejo na ozemlju ki ni njihovo. Konkretno ta italijanska ladja ni plula samo v ERC coni, temveč v hrvaških teritorjalnih vodah in to so tudi Italijanski viri potrdili (krivolov). Tudi v naših gozdovih ne dovolimo lova kakor se komu zljubi, pa dnevne karte za rečno ribarjenje tudi prodajamo, vzhodnoevropejci da raftajo zastonj po Soči nam tudi ne paše.....
orangensaft
04. 01. 2008 12.49
ej doki, zakaj pa bi jim kradli? ma saj ne znamo ;o)
doki007@email.si
04. 01. 2008 12.17
ha ha ,....spet poslušam kako nekateri kr bluzijo brez zveze ,...in spet totalitarni sistem ,...je vse prodal ,....ect!! -----sploh ni res ,....kolko časa mamo rupla kot šefa diplomacije ,....pa še sedaj nimamo zakoličenih mej s hrvaškimi go *edi,...na najbolj občutljivih območjih ,...!!! ----pa kaj se res ne znamo postavit za svojo državo slovenijo ,....???? ----hrvati nam kradejo ozemlja tam kjer niso določene meje ,....zakaj pa mi njim ne krademo mal ,...kr tako ,...????
Dejc Staffbull
04. 01. 2008 11.53
Ma te Ustaše je treba predzid postavt pa kugle u glave sam njihove,ker naših je škoda za tako GOLAZEN,kot je Hrvaška!Ne vem kaj ta naša vlada misli 16 let nas že zajbava ta Hrvaški zahrbtni narod,mi Slovenski idioti se jim pa pustimo!Naj si te USTAŠJE zapomnijo,da je Istra Slovenska,ne pa od Ustaško-Hrvaških GNILOB!Pa use Hrvate potrajbat u CRO,ker takšna golazen nima kaj v Sloveniji počet!G.Jelinčič-Plemeniti,uresničite želje Slovencev in dajte Hrvaškim govedom,kaj predlagat!!! RAUS Hrvatje iz Slovenije,ker Slovenija je država,ki ne mara Ustašev,Hrvatev...
zavedno.slovenc@email.si
04. 01. 2008 10.37
Ti se kar pomiri Prvo Borec, itak bomo vsi šli na morje na Hrvaško. Še celo kak vikend pade. Pivo -Ožujsko, Laško ali pa Union bojo pa še vedno dragoo prodajali. Kaj češ ;)
euro
04. 01. 2008 10.35
krasna.milos Po tvojem sta se Kardelj in Bakarič v 2. svetovni vojni najbolj borila za slovensko ozemlje, zato je bil že takrat za SLO izgubljen isterski del cone B.
orangensaft
04. 01. 2008 10.34
slovenci smo zajeb.... situacijo, ko smo raje ostali v jugi namesto, da bi se pustli avstrijcem. bi vsaj za preživet meli. zdaj nam bojo vse pobasali hrvati, ker tak očitno nekaterim paše in standard bo še slabši. kaj bi naši šli ribe lovit. kdo jih bo te kupo? pa sej si ne bo mel jih ki pripravit, ker bi mogo električni štedilnik vklopit... bruhec, bruhec, bruhec.
Tonček Balonček
04. 01. 2008 10.09
Meje padajo! Včasih ni bilo nobene meje, zdaj imao pa s Hrvaško skoraj 500 km najbolj zastražeen meje v Evropi, res napredek! Manjkajo še stražarski stolpi ali zid!!
politik70
04. 01. 2008 09.59
Kakor koli Hrvatov ne maram! Jim bi pa takoj privoščil Evro in vstop v EU! Nebi mogli več z kunami palamudit na ERC bi takoj pozabili doletele bi jih podražitve ukvarjati se bi morali z akoni mejami z Srbijo in Bosno! Mi bi pa lahko rekli da imamo korist! Poleg tega bi jih Bruselj Jebal ne pa naši nesposobni politiki tipa Dimsi in Janša z pogovori in dogovori z Sanaderjem! Pred slovenskimi volitvami je JJ palamudil z Sanaderjem zdaj se ga pa boji da ne bo zašpecal ga v bruselj kaj sta se dogovorila! Žalostno ja toda resnično! Je pač kruta realnost da vsi slovenci ne moremo v Portorž! Prvič je premajhen drugič pa imajo raje Italijane kot slovenske goste!
kosir_maks
04. 01. 2008 09.55
krasna.milos: Čisto sprenevedanje !! Če je gdo kaj dal do sedaj hrvatom so to komunazerji v času totalitarizma ! Kupčije kardelj - bakarič okoli istre, itd,.. preberi si komentar eura včeraj ob 14.41 ! 13 stran če greš brskat po komentarjih !!
Torpedo
04. 01. 2008 09.45
ma se je brezpomena pa vendar doki007...vrednost mejnih prehodov je zanemarljiva v primerjavi z koristmi, ki jih bo slovenija pridobila, če bo njena soseda v EU..kako si lahko tako enoumen..glej širše, če samo pomisliš na gospodarstvo, je popolnoma jasno, da nam bo zelo koristilo, če bo hrvaška čimpreje v EU in pravtako cel balkan