Slovenija

V uradu so zadovoljni

Ljubljana, 05. 10. 2006 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je uradu predsednika Drnovška do konca leta 2006 namenila dodatnih 60 milijonov tolarjev.

Urad predsednika je konec julija zaprosil za dodatnih 180 milijonov tolarjev sredstev
Urad predsednika je konec julija zaprosil za dodatnih 180 milijonov tolarjev sredstev FOTO: POP TV

Vlada je na današnji seji sprejela predlog za prerazporeditev sredstev s proračunske postavke ministrstva za finance na proračunsko postavko predsednika republike. S to razporeditvijo se v skladu s prošnjo urada predsednika republike zagotavljajo potrebna sredstva za delovanje predsednika republike do konca leta 2006 v višini 60 milijonov tolarjev.

Denar za odlikovanja bo

Z navedeno razporeditvijo pravic porabe splošne proračunske rezervacije se v skladu s prošnjo urada predsednika republike zagotavljajo potrebna sredstva za delovanje proračunskega uporabnika predsednika republike do konca leta 2006 v višini 60 milijonov tolarjev, in sicer za pokrivanje materialnih stroškov in stroškov za odlikovanja Republike Slovenije, so navedli v uradu vlade za informiranje.

Urad predsednika: Sredstev bo dovolj

Drnovšek je že v začetku septembra večkrat opozarjal, da predsednikov urad "finančno stiska" vlada, saj uradu ne odobri vloge za povečanje sredstev, ki bi zagotovila normalno delovanje urada.
V uradu predsednika republike so dejali, da ima urad zdaj dovolj sredstev za izvajanje svojih aktivnosti do konca letošnjega leta. Sicer pa je to znesek, ki je usklajen med predsednikom republike in predsednikom vlade Janezom Janšo, so pojasnili v uradu.

Urad zaprosil za slabih 180 milijonov

Urad predsednika republike je junija na finančno ministrstvo poslal predlog za povišanje razpoložljivih sredstev v skupnem znesku nekaj čez 178,6 milijona tolarjev. Finančni minister Andrej Bajuk je v odgovoru na vlogo konec junija predlagal, naj urad preveri vse notranje rezerve. Prvotni predlog so potem konec avgusta znižali na 85 milijonov tolarjev. 
Predsednik Drnovšek je odpovedal številne mednarodne aktivnosti, med njimi tudi govor pred Generalno skupščino Združenih narodov.

Ker v uradu predsednika na dopolnjeno vlogo niso prejeli dogovora, so na ministrstvo poslali dopis - urgenco, naj poskrbi za vse potrebno, da bo vlada o predlogu za dodatna sredstva čim prej odločila. Do 19. septembra zvečer na uradu odgovora niso prejeli, nato pa so 20. septembra sporočili, da so umaknili zahtevek za dodatna sredstva "zaradi nekonstruktivnega in večkrat celo žaljivega odnosa vlade do institucije predsednika države", predsednik republike pa je predvidene mednarodne obveznosti do konca letošnjega leta prestavil na poznejši čas.

Janša in Drnovšek sta 27. septembra opravila razgovor, v katerem sta razčistila nesporazume za nazaj
Janša in Drnovšek sta 27. septembra opravila razgovor, v katerem sta razčistila nesporazume za nazaj FOTO: Dare Čekeliš

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marjanka99
06. 10. 2006 07.56
Zakaj JJ ni želel, da JD govori pred skupščino ZN? Ali je želel JJ samo razkazovati svojo moč? Bedno.