Slovenija

Iz bioplinarne v potok črna smrdljiva snov, župan besen: To so storili načrtno

Lendava, 06. 03. 2023 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
75

Po naselju Trimlini se je širil neznosen smrad, potok Kopica se je obarval v črno, na gladini se je pojavila bela pena. Razlog za ta nenavadni pojav je bil ponoven izpust črne neznane snovi iz fermentorja bioplinarne, ki je dodobra namočila tudi bližnjo njivo. Na kraj so odhiteli policisti, gasilci in predstavniki civilne zaščite, ki so ugotovili, da je kriva poškodba ventila, ter iztekanje ustavili. Kaj točno je iztekalo, bo pokazala analiza, je pa znano, da je v bioplinarni shranjen digestat, ki bi se ga moral lastnik znebiti že pred leti. Gre za namerno dejanje, je ogorčen župan, ki poziva pristojne institucije, naj vendarle ukrepajo.

Več videovsebin
  • Črna smrdljiva snov izteka v potok Kopica (vir: RTV Slovenija, Hidak - Mostovi)
    01:02
    Črna smrdljiva snov izteka v potok Kopica (vir: RTV Slovenija, Hidak - Mostovi)
  • Poplavljeno polje ob bioplinarni (vir: RTV Slovenija, Hidak - Mostovi)
    00:52
    Poplavljeno polje ob bioplinarni (vir: RTV Slovenija, Hidak - Mostovi)

 

V soboto okoli 15.30 je v naselju Trimlini v občini Lendava na območju bioplinarne ponovno iztekala črna tekočina, po okolici pa se je širil neznosen smrad, ki ga lokalni prebivalci že dobro poznajo. 

"Postali smo pozorni na značilni vonj, šli smo pogledat, kaj se dogaja, in ugotovili, da iz fermentorjev izteka črna tekočina, ki močno zaudarja. Najprej je zalila asfaltirano področje bioplinarne, potem je dodobra namočila polje, nato pa se začela zlivati v bližnji potok Kopica proti naselju Petišovci. Na gladini se je pojavila tudi bela pena," je opisala domačinka. 

Vse to je dobro razvidno tudi s fotografij in posnetkov, ki smo jih pridobili v uredništvu. 

Na teren so odšli gasilci, civilna zaščita in Policija. Kot je za 24ur.com povedal vodja intervencije Denis Šimon, so trije gasilci poklicne industrijske gasilske enote Nafta Lendava (IGE Lendava) vstopili v objekt in zaprli ventil, iz katerega je iztekala črna snov. "Za to smo morali uporabiti kar nekaj sile, po zaprtju pa smo ga še dodatno zatesnili s slepo spojko," je pojasnil. Pri potoku pa so naredili peščeno bariero, s čimer so preprečili nadaljnje iztekanje snovi v vodo. Tekočine iz njive niso počrpali, saj jo je zemlja že precej vpila, nekaj pa je je ostalo na dvorišču bioplinarne, je še povedal Šimon. 

O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe. 

S PU Murska Sobota so nam odgovorili, da so policisti Policijske postaje Lendava 4. marca obravnavali sum storitve kaznivega dejanja Obremenjevanje in uničenje okolja in prostora zaradi iztekanja zaenkrat še neznane snovi iz fermentorja bioplinarne na območju Lendave. "Z ogledom je bilo ugotovljeno, da je do iztekanja snovi prišlo kot posledica poškodbe ventila. Zavarovani so bili vzorci tekočine. Po končani analizi snovi ter dodatnih zbranih obvestilih bo z zadevo seznanjeno ODT, kamor bo podana kazenska ovadba ali poročilo," so zapisali. 

Župan ogorčen: To je bilo namerno dejanje!

Po naših informacijah je iz enega fermentorja iztekla ogromna količina – par tisoč kubikov – digestata. Župan Občine Lendava Janez Magyar sklepa, da se je izpust zgodil že v petek ponoči in da je bil nameren. "Iztok iz fermentorja je bil povsem prost – loputa za stiskanje oz. izpuščanje je bila dvignjena, železo pa je bilo še upognjeno, da se res ni dalo zapreti in to so potem poklicni gasilci morali storiti! To je bilo storjeno načrtno!" je ogorčeno povedal za 24ur.com. 

Kot je pojasnil, se takšni neljubi dogodki pri njih zgodijo vsakih nekaj let – nazadnje pred dvema letoma. Bioplinarna namreč ne obratuje več, je pa v fermentorjih ostala umazanija oz. digestat od prejšnjega lastnika. Šlo naj bi za 21 tisoč kubičnih metrov snovi, kar je približno osem olimpijskih bazenov. Novi lastniki bi ga morali po odredbi okoljske inšpekcije odpeljati na uničenje, a tega zaradi visokih stroškov – ocenjeni naj bi bili na dva milijona evrov – niso storili. 

"Očitno se niso mogli zmeniti, kam naj se to odpelje, ker to neznosno smrdi, zato so se ga poskušali znebiti na vse možne načine. Poskušali so ga voziti na njive, potem so govorili, da ga vozijo na Madžarsko, kar je tudi prepovedano, potem pa še najhujše – iz fermentorja so ga z gasilskimi cevmi poskušali spuščati neposredno na njivo. Ta ima naklon proti potoku Kopica, zato je snov stekla v vodo! To je gnojnica, vsi vemo, da se gnojnice ne sme zlivati v vodotoke! Povrh vsega pa so pretekle analize pokazale, da so v fermentorjih tudi snovi, ki ne smejo iti na njivo, kaj šele v vodo! " 

Pred dvema letoma so bile o tem obveščene vse pristojne inštitucije, a se do danes v zvezi s tem ni zgodilo nič, je razočaran župan. "Policisti opravijo svoje delo, kriminalisti odvzamejo vzorce, a kaj nam to pomaga, če institucije za njimi, kot so inšpekcija, tožilstvo in sodišče, ne sprocesirajo zadeve do konca?! Ljudi, ki zavestno onesnažujejo naravo, po ustavi zagotovljeno življenjsko okolje in živelj v tem potoku, bi morali kaznovati, da si ne bi upali več početi tega – ne v Lendavi in ne drugod po Sloveniji. Uradni organi s tem storilcem sporočajo, da lahko poskušajo še drugič, kar so v soboto tudi naredili."

Iztekanje črne snovi iz biopliarne v Lendavi
Iztekanje črne snovi iz biopliarne v Lendavi FOTO: 24ur.com

Po mnenju župana bi morali krivci za okoljsko onesnaževanje sesti na zatožno klop in odgovarjati za svoje početje. "Če bi se kaj takega zgodilo na Madžarskem ali v Avstriji, bi bil tak človek že v zaporu." Nevarne snovi pa bi morali iz bioplinarne na uničenje odpeljati na njihove stroške. Če denarja ni, se jim je treba obesiti na premoženje, je odločen. 

Tu pa se znova zaplete. Bioplinarna je bila nekoč v lasti družbe Ecos, ta pa je končala v stečaju. Decembra 2019 jo je kupilo neznano podjetje Egytec Energy, ki je v 100-odstotni lasti Mohameda Fekryja El-Saidyja z naslovom v Belgiji. Podjetje ima sedež oziroma poštni nabiralnik na naslovu Stegne 35 v Ljubljani. Za bioplinarno s pripadajočimi zemljišči, sončno elektrarno na zgradbi ter kmetijsko zemljišče in stavbno pravico na kmetijskem zemljišču v Šalovcih, kjer je sortirnica odpadkov, je novi lastnik plačal 600.000 evrov. A župan pravi, da lastnika bioplinarne ni videl še nikoli. "Še nikoli ni bil v Lendavi!"

Okoljsko onesnaženje: potok Kopica je črn

Danes si je kraj ogledala okoljska inšpektorica. Potok Kopica je povsem črn, še pove župan. Kar je bilo v njem živega, ni več. Občani so razjarjeni, besen je tudi on. "Jaz sem prvi sosed bioplionarne, veste, da mi ni vseeno, da živimo v takšnem okolju! Trudimo se graditi turizem, lokalna skupnost ima neke smernice za prihodnost, a kako naj to počnemo, če imamo nekaj takega v lokalnem okolju? "

Bioplinarna razpada, fermentorje bi bilo po njegovem mnenju treba porušiti in prostore uporabiti za pravi namen, kot je na primer shranjevanje strateških prehrambenih blagovnih rezerv.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Victoria13
17. 12. 2023 09.55
+1
Seveda je bilo namerno dejanje in se bo še ponavljalo dokler je ne zaprejo, lastniku pa zaplenijo premoženje ker kazni ne bo nikoli plačal!
Zverinjak
07. 03. 2023 10.12
+1
Zapret in lastnika ovadit za najmanj 100 milijard!!!! Če ni sposoben plačati, ga pa poslati na prisilno delo...robčke v roke in naj gre lastnoročno pucat to svi....arijo!!!!
mr.poper
07. 03. 2023 09.36
+1
No sedaj pa vedra v roke NEMARNIM IN NEUČINKOVITIM inšpektorjem in sodnikom pa bo problem REŠEN !
zmerni pesimist
07. 03. 2023 09.31
+1
Najbolj preprosto je pokvariti ventil in se znebiti svinjarije sedaj bojo pa gasilci in država to pospravili takoj zapret to bio plinarno
deratizacija
07. 03. 2023 08.30
+3
Ekološko, zeleno in trajnostno. Slednja je neumnost.
Banion
07. 03. 2023 08.20
-4
Pustite ne tikajte, bioplinarne so eko in oh in sploh, to ni nobeno onasnaženje temveč samo godrnjanje nazadnjakov ki ne razumejeo sodobne brez oglične tehnologije. A smrdi, ja to pa lahko a od tega še ni noben umrl.
MojsterSplinter
06. 03. 2023 21.34
+3
Ja bravo, no, Mohamed Fekry El-Saidy. To je tisto podjetniško razmišljanje, ki bo Slovenijo potegnilo naprej.
Nace Štremljasti
06. 03. 2023 21.25
+1
naj na trstenjakovi naredijo tako plinarno
soncarica84
06. 03. 2023 20.47
+9
Sanacijo bo placala obcina. Ne bo nobene kazni, nihce ne bo kriv, cez nekaj casa bo vse pozabljeno. Tipicno slovensko.
TehnoSan01
06. 03. 2023 20.44
+8
Glede na to da naj bi jih stalo 2 miljona sem mu lepo izroci kazen za 4 miljone, ter placilo vseh stroskov sanacije obmocja ter odvoz te neljube zadeve.
TehnoSan01
06. 03. 2023 20.44
+2
medusa
06. 03. 2023 20.39
+11
Ja bravo! Dajte nas zastrupit do zadnjega!!!
RdecaPesa
06. 03. 2023 20.25
-9
Ta magyar izkorisca zupanski polozaj za osebme interese. Klasika. sds. z mo zacetnico.
pager
07. 03. 2023 09.21
+1
še en ki se kar trese, če na dan vsaj enkrat ne napiše nekaj o S D S pa če to ima veze s člankom ali ne, glavno da se lahko potem umiri za nekaj ur
Čriček mali
06. 03. 2023 20.13
+11
Prepoved obratovanja!! Ja a je Janković šerif kej vpleten??
SlovenecSI
06. 03. 2023 20.09
+20
Zapret in fertik, prepoved obratovanja.
Bananistanec
06. 03. 2023 20.06
+13
V šolah bodo morali začeti učiti da je planet ploščat, vedno več ljudem je namreč vse ravno za našo zemljico ... razen €€€€
Victoria13
06. 03. 2023 19.51
+3
Če so člani strank v koaliciji se nimajo česa bat!
Delavec_Slo
06. 03. 2023 19.50
+12
Takole bo na cevovodu c0 ane Janković!
Victoria13
06. 03. 2023 19.52
+12
Seveda bo, ljudje pa slepo zaupajo Jankoviču...
Rožle Patriot
06. 03. 2023 21.41
-1
Mi Pošteni LJ mu nikakor ne zaupamo ... !!!
Glavnomesto
06. 03. 2023 19.46
+11
10-15 let nazaj so vsi župani podpisali DA bioplinarna BO, zdaj kar imamo imamo, ne se bat za Lendavo Dobrovnik, Nedelica istosra....
Potouceni kramoh
06. 03. 2023 19.45
+15
Kaj je zdaj to ..eko ali bio onesnaženje?
Rožle Patriot
06. 03. 2023 19.33
+9
Mi lahko kdo pove, kaj se je sploh doseglo z referendumom o vodah ?
Victoria13
06. 03. 2023 19.53
+1
Samo, da je bilo proti Janši...ljudem ni pomoči!!!
RdecaPesa
06. 03. 2023 20.22
+0
Pravi Rozle, strahopeten in prsmuķnjen 🤣