Slovenija

'Iz epidemije se moramo nekaj naučiti in sistem pripraviti na nadaljnje izzive'

Brdo pri Kranju , 06. 03. 2023 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na Brdu pri Kranju pripravil sprejem za nekdanje člane posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri NIJZ, ki je februarja prenehala z delom. Zahvalil se jim je za opravljeno delo in poudaril, da se moramo iz epidemije covida-19 nekaj naučiti in sistem pripraviti na nadaljnje izzive.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je na novinarski konferenci po sprejemu zahvalil nekdanjim članom posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), še posebej pa nekdanjemu vodji skupine, epidemiologu Mariu Fafangelu, "za trud, za to, da je našel moč in energijo, združil ljudi in dal stroki glavno besedo".

Fafangel sicer, kot je napovedal ob zaključku dela posvetovalne skupine, znotraj NIJZ prevzema nove naloge – postal je vodja novega oddelka za raziskave in razvoj na področju nalezljivih bolezni.

Na nek način se po ministrovih besedah tudi epidemija po celem svetu počasi poslavlja, covid-19 pa postaja endemično obolenje, ki ga bomo zdravili v okviru svojih zdravstvenih sistemov.

Danijel Bešič Loredan se je zahvalil nekdanjim članom posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa
Danijel Bešič Loredan se je zahvalil nekdanjim članom posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa FOTO: POP TV

Ob tem se je minister zahvalil tudi članom drugih posvetovalnih skupin na ministrstvu za zdravje – članom nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike, pa tudi članom posvetovalne skupine, ki je skrbela za obvladovanje epidemije v domovih starejših. Te skupine bodo postopoma ukinili in s 1. aprilom ne bodo več delovale, je napovedal minister.

"Posledice covida-19 v zdravstvu so jasne, ljudje so preobremenjeni, prekurjeni, iz sistema so odšli, mnogi se ne želijo vrniti, ampak sporočilo bi danes obrnil v drugo smer – če smo v vseh treh letih uspeli iti skozi to, bomo skupaj in solidarno v sodelovanju s stroko in s politiko našli rešitev za vse izzive, ki nas čakajo v prihodnje," je poudaril.

Nekdanja članica posvetovalne skupine, sicer predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je v izjavi ob sprejemu povedala, da je v okviru svojega službovanja doživela marsikaj, tudi grožnjo ebole, grožnjo sarsa, pa pandemijo gripe leta 2009, a nič takega, ker bi bilo primerljivo s pandemijo covida-19.

 Tatjana Lejko Zupanc
Tatjana Lejko Zupanc FOTO: Bobo

"Leti 2020 in 2021 sta bili res dramatični s kopičenjem bolnikov v enotah intenzivne terapije, tudi z veliko smrtnostjo, potem pa so sčasoma prišla zdravila, cepljenje," je spomnila.

Ob tem je pozvala, naj odločevalci sprejmejo tak zakon o nalezljivih boleznih, ki bi bil funkcionalen in ki bi omogočal hiter odziv na pojav zelo nalezljive in nevarne bolezni, ne da bi pri tem posegal v človekove pravice, hkrati pa bi bil učinkovit. To ravnotežje bo sicer verjetno težko najti, a ocenjuje, da je to mogoče.

Minister je dejal, da je naloga vlade prevzeti odgovornost in spremeniti sistem do te mere, da bo stopnja pripravljenosti zelo visoka za nove spremembe, sistem pa odprt za vse.

Poleg Fafangela so posvetovalno skupino za spremljanje koronavirusa NIJZ sestavljali epidemiologinji Alenka Trop Skaza (namestnica vodje) in Marta Grgič Vitek, pa tudi imunolog Alojz Ihan, infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, antropolog Dan Podjed, specialist javnega zdravja Rade Pribaković Brinovec, mikrobiologinja Viktorija Tomič, komunikolog Mitja Vrdelja, matematik Janez Žibert in sanitarna inženirka Andreja Kukec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

perjad
07. 03. 2023 09.44
-2
levaki se še nikoli iz svojih napak niso nič naučili. zmeraj trobijo v isti rog - višji davki da se financira razne jenule , lenuhe … in JU
trdovrat
07. 03. 2023 10.23
+1
daj corado, namigni mi, koliko bi jaz dobil plačano, če bi tako kot ti, trobil v fašistični krivi rog! Veš, imam majhen penzjon, pa bi lahko še malo zaslužil. Resda bi se moral poškropiti z žegnano vodo, da bi mi bili odpuščeni grehi laži in obrekovanja. Sicer imam pa srečo, da sem še toliko prišteven, da si vsaj zelenjavo in krompir pridelam sam. Pa ne želim, da prideš gledati, kajti potem bom moral celo leto, na tistem mestu zažigati stare cunje, da se bom znebil smradu! SMRT FAŠIZMU IN DOHTARSKEMU NARCIZMU!
Bebec
06. 03. 2023 20.23
+4
Covid 19,samo test.Zdaj bojo videli kako ucinkovito je cepivo.Sam sem mnenja pravi rezultati bodo vidni v roku 5 do 10 let.S tem,da že po dobrih 2 letih je marsikomu kapnilo zakaj se gre.Prevec ocitno je vse,samo kaj ,ko naši mediji ne porocajo o tem.Ampak resnica je vsak dan bližje.Zato pa vojna.Treba obrniti pozornost,da ljudje pozabijo.Nekateri ne bomo.Go...
Bebec
06. 03. 2023 20.28
+4
Se opravicujem,preusmeriti pozornost.Veliko nas je,ki smo izgubili koga od najbližjih zaradi cepiva.Saj smo se sprijaznili,pozabili pa ne bomo.Nocem vedeti,k ako je staršem otroka,ki so umrli zaradi cepiva.Se sploh zavedate,da je princip isti kot pri Dolfetu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nekateri so nacrtno sodelovali pri tem.
trdovrat
06. 03. 2023 20.21
+1
Ja pa bi jih ja lahko sedaj, ko so bili vsi na kupu, lepo pospremili na Dob! Pa še veliko bi jih spotoma lahko povabili s sabo, med njimi tudi nekaj vaxerskih bolnih komentatorjev izpod mene! SMRT FAŠIZMU IN MEDICINSKEMU NARCIZMU
Bebec
06. 03. 2023 20.14
+4
Kar se tice depopulacije niso vedli kako bi to izvedli.Pa so si domislili cepivo.
Bebec
06. 03. 2023 20.09
+3
Covid 19 je bil opozorilo,priprava na nekaj hujšega.S tem so razkrili pomankljivosti na vseh podrocij,ne samo zdravstvo.Pa smo se kaj naucili,izboljšali.?Ne,slabše kot je zdaj še nikoli ni bilo.Kaj je Bill rekel pred leti?Nismo pripravljeni na naslednjo veliko epidemijo,ampak ce zacnemo delati danes bomo pripravljeni.Ga je sploh kdo resno jemal?Bore malo ljudi.Pa je cel svet opozoril skoraj 5 let prej.
Bebec
06. 03. 2023 20.02
+1
Preprican sem,da sledi prej ali slej huda epidemija.Samo takrat ne bo nobenega posiljevanja mask,cepiv,itd.Prosto po prešernu,delaj kar hoceš.To sledi,niti malo ne dvomim. 2 do 3 miljarde treba spucat.
dannyer
06. 03. 2023 19.31
+4
sedaj vemo vse kar so delali je bilo narobe in so krivo za škodo. maske niso delovale, umivanje rok ta ktak. zadnje študije z naj bolj kontroliranih metodah zlatih standart. lockdovni niso deloval iin niso bili znanstveni. kazensko pa nihče ne odgovarja. ne izkločujem tožb. stroka ki to ni je širila Lažne novice, skupi z MSM un vlado
dannyer
06. 03. 2023 19.39
+4
faučija ujeli kako je poskušal prekriti teorijo lab. MSM lagalo o vsem. italjanska študija pokazala vitamin d3 bi preprečil veliko žrtev nad 70 let.ja je poceni
trdovrat
06. 03. 2023 20.33
Ja, namesto poceni D vitamina, cinka, ivermektina, so raje dajali remdesevir, ki je tisočkrat dražji, pa še lepo odpove ledvično funkcijo, tako da res "dokončno" ozdravi prejemnika! Pa da ne pozabimo, da se je to dogajalo zato, ker so bili vsi odločevalci (politični in zdravstveni) plačani s strani farmacije in svetovne zločinske kabale, na čelu z zločincem tedrosom, etiopijcem (mimogrede, v Haagu obtoženem vojnih zločinov in genocida), štango so jim pa držali fašistični mediji!
Brus123
06. 03. 2023 18.37
+3
Tisti, ki so najbolj zavozili se še skrivajo, pa tudi tile našteti niso slabi!
Castrum
06. 03. 2023 18.30
+2
V času epidemije kovida, se je CEL SVET učil. Tudi mi v Sloveniji. Poteze, ki so sicer bile usklajene na nivoju WHO, so bile nekatere dobre, nekatere manj dobre kot se je potem izkazalo. Kar je logično, ker se je CEL SVET učil, kako se soočiti s to nevarnostjo.......To kar danes vladniki govorijo je vse v redu, pohvalno. Kar pa ni BILO pohvalno je to, da je marsikateri današnji vladnik, v času epidemije metal masko z obraza, hujskal narod k nespoštovanju ukrepov in podobno....
Nebodijetreba
06. 03. 2023 19.13
-1
Veliko teh, ki sedijo v današnji vladi je bilo aktivnih v kampanji proti ukrepom, šli so se celo zanikanja virusa, na vse mogoče načine so nagajali vladi in s tem poslabševali stanje obvladovanja covida.
jodr
06. 03. 2023 18.16
+3
Loredan, celo življenje se že učiš in se nisi še nič naučil; jaz sem pesimist glede tvojega učenja.
ROMELS
06. 03. 2023 18.10
+5
O jej, Loredan! mani, mani zelo mami. Tega ne moreš skriti, je preveč vidno.
St. Gallen
06. 03. 2023 18.03
+6
novi izzivi za biznis. Nihce nima pravice do necepljenja, je rekel kdo?