Reportaže

Iz Ljubljanskega barja potegnili zgodovinski ponos britanskega vojnega letalstva

Pivka, 11. 09. 2019 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
72

V Parku vojaške zgodovine Pivka so predstavili najdbo, ki je pritegnila pozornost mnogih ljubiteljev letalstva in zgodovine druge svetovne vojne. Avgusta so namreč na Ljubljanskem barju izkopali ikonično lovsko letalo Spitfire, ki so ga septembra 1944 nad Ljubljano sestrelili Nemci.

"Ne gre le za arheološko najdbo, ampak zgodbo posameznika. Pilota, ki se je katapultiral in preživel," je povedal mag. Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine. Kot je povedal predstojnik oddelka za arheologijo na Filozofski fakulteti dr. Andrej Gaspari, je v Sloveniji okrog 230 letalskih razbitin iz 2. svetovne vojne. Tako denimo nemški Messerschmitt Bf 109 še vedno čaka na arheologe, ki ga bodo potegnili iz Mure, kamor je strmoglavil ob začetku nemškega napada na Jugoslavijo, 6. aprila 1941. Po Gasparijevih besedah naj bi bil v presenetljivo dobrem stanju.

Direktor muzeja Janko Boštjančič
Direktor muzeja Janko Boštjančič FOTO: Miro Majcen

A vrnimo se k letalu, ki je zaznamovalo britansko zmago v bitki za Britanijo in je nato med vojno igral pomembno vlogo pri spopadanju z najboljšimi nemškimi letali in doseganju zavezniške premoči v zraku v neizprosnem boju z Luftwaffe, nemškim vojnim letalstvom. Gre za letalo z močnim motorjem in dodelano aerodinamično obliko, ki sta mu zagotavljala odlične manevrske sposobnosti.

"Strahovalec nad Ljubljano"

Pred skoraj 75 leti je z italijanskega letališča Canne pri Foggii na jugu Italije poletelo šest britanskih letal, ki so bili del eskadrilje 73. skupine zračnih sil Združenega kraljestva. Med skupino letal je bilo tudi lovsko letalo Spitfire tipa F.IX z oznako MJ116, ki ga je pilotiral vodnik Peter J. Clark. Nad Ljubljano je bil jasen dan, ko je kmalu po 12. uri zadonelo na vojaškem letališču v Polju ter nato še na železniški progi med Ljubljano in Zalogom.

Proti letalom je delovala nemška protiletalska obramba, ki ji je uspelo letalo vodnika Clarka zadeti s strani. Po pričevanjih očividke se je iz letala začel valiti gost črn dim. Pilot je uspešno odskočil s padalom in pristal tik ob nadzorni postaji številka 57 v zunanjem obroču žičnih ovir okoli okupirane Ljubljane. Letalo pa je strmoglavilo na barjansko zemljišče, le dobrih 150 metrov južno od nadzorne postaje. Po zbranih podatkih kaže, da je šlo za zelo nizko višino odskoka pilota.

Pretresenega pilota Petra J. Clarka z osmojenim obrazom so zajele domobranske posadke, ga predale Nemcem oz. tajni policiji gestapo. Po zaslišanju in zdravljenju v sanatoriju Emona je bil Clark poslan v taborišče za ujete zavezniške letalce Dulag Lfut severno od Frankfurta. Po osvoboditvi taborišča ob koncu vojne se je vrnil v Združeno kraljestvo.

Slovenski časopisi so leta poročali, da se je zgodil prvi letalski napad na Ljubljano. Fotografije razbitine letala je 31. novembra 1944 objavila revija Slovensko domobranstvo, v reportaži z naslovom Strahovalci nad Ljubljano (Lufthunnen über Laibach). "Angloamerikanski lovci se spuščajo nad vlake. Pri napadu so ubili več civilistov, še več jih ranili," je o napadu poročala revija.

Pogoltnilo ga je Ljubljansko barje

Ob padcu se je sprednji del letala zarinil v mehko barjansko zemljišče, iz katerega so štrleli zlomljena krila in rep. Eno krilo in del repa sta bila odpeljana že med vojno, Nemci pa so iz kabine potegnili tudi pilotovo torbico s pištolo. Na letalo so nato pozabili, Ljubljansko barje pa ga je zaradi značilne sestave tal začelo goltati vase.

Prvi ga je deset let po vojni poskušal izkopati takratni lastnik zemljišča Milan Zalaznik. Iz razbitine mu je uspelo izvleči enega od topov, nogo levega podvozja in vojaško bluzo. Poskus dviga motorja pa se mu je izjalovil. V enem od žepov bluze je bilo odkrito zmečkano potrdilo z imenom pilota in podpisom Vladimirja Velebita, člana delegacije NOV Jugoslavije pri zavezniški vojski v Italiji.

Clarkova bluza je, čeprav je bila globoko pod zemljo, dobro ohranjena.
Clarkova bluza je, čeprav je bila globoko pod zemljo, dobro ohranjena. FOTO: Miro Majcen

Možnosti dviga letala so preučevali v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, vendar tega niso uresničili. Interes za letalo se je povečal v devetdesetih letih, ko jim je uspelo zbrati nekatere ključne podatke o letalu in njegovemu pilotu. Leta 2008 je Vojaški muzej Slovenske vojske zasnoval projekt izkopavanja in dviga ostankov legendarnega letala. Geofizikalna raziskava mesta padca je pokazala, da so ostanki med 0,8 in 3 metre globine. Nato pa se je zgodil nov zastoj, ki je bil povezan s problemom financiranja.

Večdesetletna bitka za letalo naposled le dobiva svoj epilog. Ekipi ARKLJ pod vodstvom dr. Andreja Gasparija in Reneja Masaryka se je uspelo prebiti do ostankov letala. "Britanska ambasada je dala pismo podpore in zagotovila posreden kontakt z britanskim ministrstvom za obrambo, ki je tudi dalo soglasje k dvigu ostankov sestreljenega letala. Z britansko ambasado načrtujemo še nadaljnje sodelovanje. Pri tem predvsem računamo na izmenjavo specialistov," nam je povedal Gaspari.

Dr. Andrej Gaspari, predstojnik oddelka za arheologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani
Dr. Andrej Gaspari, predstojnik oddelka za arheologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani FOTO: Miro Majcen

Tako so v Parku vojaške zgodovine razstavili nekatere ostanke letala, med drugim razbitine pomožnega rezervoarja za gorivo, bakreno cev hladilne naprave, roko podvozja, zgornji glavni rezervoar za gorivo, del oklepne požarne stene ter še nekaj ostankov sestreljenega letala. A na izkop motorja Rolls-Roycea bo treba počakati vsaj do prihodnjega meseca, ko bo ekipa pod vodstvom dr. Gasparija poskušala iz tal izvleči še najpomembnejši del. Avgustovska akcija je bila namreč predčasno prekinjena zaradi nevarnosti pri izkopavanju, saj se je začela rušiti jama. Ob tem je zanimivo, da gre za prvo sistematično arheološko izkopavanje tovrstnih ostalin vojaških konfliktov 20. stoletja v Republiki Sloveniji.

Pester konec tedna

V muzejskem kompleksu sicer iz leta v leto opažajo vse večji obisk. V avgustu so denimo imeli 29,5-odstotno rast. Veliko obiskovalcev pa si po besedah direktorja muzeja Janka Boštjančiča obetajo konec tedna, ko bodo priredili 13. festival vojaške zgodovine. Gre za osrednjo prireditev Parka ob zaključku letne sezone.

Poudarek letošnjega festivala bo na zgodovini letalstva, saj slovensko letalstvo letos praznuje 100 let obstoja. Ob razpadu Avstro-Ogrske je bila v Ljubljani osnovana prva slovenska vojaška enota, 12. januarja 1919 pa so tri letala poletela nad Koroško in obstreljevala avstrijske enote. Ta dan tudi obeležujemo kot rojstni dan slovenska vojaškega letalstva.

Na ogled bosta še dve tematski razstavi, in sicer razstava Ljubljanska letalska stotnija in fotografska razstava Letala in helikopterji Slovenske vojske. Ob tem se bodo predstavili tudi helikopterji 15. polka, ki jih bo mogoče videti na osrednji ploščati Parka vojaške zgodovine. Na ogled bo še ena pridobitev Parka vojaške zgodovine. Gre za vojaško trenažno letalo UTVA Aero 3, na katerem so znanje pridobivali številni piloti v nekdanji Jugoslaviji.

UTVA Aero 3 in Soko 522
UTVA Aero 3 in Soko 522 FOTO: Miro Majcen

Vrhunec festivalskega dogajanja bo v nedeljo, 15. septembra. Ob 14. uri bo namreč na sporedu ponazoritev vojaškega spopada iz druge svetovne vojne. Na demonstracijskih vožnjah pa se bo predstavila vsa vozna zbirka Parka vojaške zgodovine.


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dho
28. 02. 2020 21.54
-1
Ta bluza na sliki, ni iz ljubljanskega barja. Že rdeča zvezda na bluzi priča, da bluza ni iz barja. Sicer ni verjetno, da bi se tako dobro ohranila. Razen, če ni bila neprodušno zaščitena, kar pa je malo verjetno.
BUONcaffee
12. 09. 2019 13.11
-6
Letalo je strmoglavilo zaradi tehnične napake.
ValterUdovernik
12. 09. 2019 07.37
+6
Od kdaj pa Fructal izdeluje hidravnicno olje?
Bofur
11. 09. 2019 21.43
+35
Ni čudno, da so Angleži po koncu vojne Titovim partizanom vrnili tele domobrance, ko so pa tako pridno sodelovali z gestapom. Kvizling je Kvizling in takrat Kvizling ni bil človek,za katerim bi kdorkoli žaloval. Grem stavit da gre za samoiniciativno potezo domobranske postojanke, ki je predala angleškega pilota, ne da bi Gestapo to sploh zahteval. Pač da bi očarala svojega gospodarja.
Gutenberg
11. 09. 2019 21.10
+23
Leta 1944 se piloti niso katapultirali ampak so izskočili. Če jim je uspelo...
Robert Razboršek
11. 09. 2019 21.02
+5
IV/JG 27 iz Gradca je imel samo par 109G in so sestrelili B-17 pri Celju, spitfirom so težko parirale z 20-30 manj brzine. Flak je bil deadly. Lp vsem
markym77
11. 09. 2019 20.53
+1
barje je pa kao veliko samo 2 kvadratna metra... lahko bi tudi povedali kje, barje je ogromno.
Matjaž ?renc
11. 09. 2019 20.53
+8
Sam tolk raznim kot je CyberWorm123 in podobni entuziastom igre WOT, ki pametujejo tu! V članku je govora o Angleškem letalu Spifire in ne o Meserjih ali Focke Wulfih ali o Štukah in ostalih Junkersih in Dornieih. Angleški lovec je bil zelo dober v zračnih dvobojih in v obrambi proti Nemškemu Blitzu, ni pa bil dober spremljevalni lovec, ker ni imel dovolj velikega doleta, tudi če so mu obesili podkrilne rezeruarje, v lovskobombniških nalogah se je tudi zadovoljivo obnesel vendar so ga nadomesili Taphoni, Tempesti in Mosquito-i kateri so bili primernejši za tako nalogo. Da vem o čem govorim ti lahko podam zgodovinsko dokumentirano in zelo znano prigodo iz bitke za Britanijo, ko so se Nemški lovci vrnili iz ene od misij, kjer so bii do dobra zdesetkani s strani Spitov, je Herman Goering vprašal poveljnika lovcev Adolfa Gallanda, kaj naj naredijo da bo Luftwafe zmagala v zračnih bitkah? Le ta mu je kratko in jedrnato odvrnil na svoj ciničen način; "Proskrbite nam Spifierje eno eskadriljo pa bomo zmagali!!"
kajpavzdevek
11. 09. 2019 20.28
+2
Pa kaj to se namerno izkopava tako površno in dolgotrajno ? Pa kaj je z vami a je težko skopat vse naokrog najprej z bagerjem in potem lopatkat proti sredini torej letalu ? ! Saj to nemoreš verjet kako šalabajzersko je to če so res prekinili izkop zaradi vsutja zemlje . Dajte meni ta denar in ga skopljem in podkopljem celega z le rokami
mackintosh
11. 09. 2019 20.30
+8
ja zgleda da si pravi strokovnjak za široke izkope v barjanskih tleh. ahahahaha
Matjaž ?renc
11. 09. 2019 20.33
+9
Rad bi te vidu kako kopleš po barju, pa da te nebi še malce zasul sprot :)
Kollerik
11. 09. 2019 21.12
-2
Matjaž, daj no daj. Če ne bi bilo tiste bedaste navigacijske napake pri nekaj bombnikih, ki so nato neplanirano zmetali svoje bombe nazaj grede na London, bi Luftwaffe porazila RAF, ki je bila tik pred porazom in je imela v svojem najbolj kritičnem obdobju samo še slabih 400 operativnih lovcev in še manj izkušenih pilotov.... :)). Ostalo pa se pozanimaj, pa ne iz googla, pač pa iz resnih knjig, saj vidim, da se kar spoznaš ;)
Kollerik
11. 09. 2019 21.17
+4
In Me-109 je bil po kvalitetah približno dorasel spitu, nikakor inferioren. Le uporabljati so ga mogli na pravilen način.
marston
11. 09. 2019 20.24
+11
Divjanje tolp spet zaklenjeno. Umaknite še članek.
tovarišinajuriš
11. 09. 2019 20.26
+12
...nesposobnost oblasti in ogrožene manjšine ne smemo komentirat...
DAEMONIUM
11. 09. 2019 19.48
+9
Danasnja slo "vojska" ne bi bila v stanju tudi taksnega z navadnim motorjem sestreliti.
DonaldMAGA
11. 09. 2019 19.31
-13
Janša je kriv?
Laki je malo nervozan
11. 09. 2019 19.28
+76
Iz zgodbe vidimo še eno izmed plemenitih dejanj Domobrancev, ko so pilota nemudoma predali Gestapu, Zdaj pa palamudijo, da so čakali zahodne zaveznike, da osvobodijo Slovenijo in da se jim priključijo.Na drugi strani pa so banditi oz. poganski partizani reševali zavezniške pilote, jih skrivali, zdravili.recimo akcija Vranov let, ko so partizani osvobodili in rešili 102 zavezniška vojna ujetnika iz taborišča v Mariboru.Pač po koncu vojne so bili Domobranci kolaboranti brez vsakršnih pravic, Partizani pa na strani zmagovalcev druge svetovne vojne.
mackintosh
11. 09. 2019 20.08
+19
Kollerik
11. 09. 2019 20.43
+15
tovarišinajuriš
11. 09. 2019 19.22
-14
...to je letalo mostiščarjev,da so ga sestrelili švabi,pa je komunistična propaganda,ki hoče očrniti velike kulturne tretjerajhovske osvoboditelje in njh zveste hlapce...
Branimir123
11. 09. 2019 19.27
+8
scipio
11. 09. 2019 19.39
+16
ti, GenosseZombi, ti gotovo poznaš pravo resnico, tako kot so Rupnikovi beli Kameradi slišali za orožje z imenom Flak 88 (8.8 cm FLugzeugAbwehrKanone), ki so ga okrog okupiranih slovenskih mest - predvsem tovarn, ki so za hitlerjevo vojsko izdelovale orožje in vojaške potrebščine, in blizu raznih vojaško pomembnih prometnih poti) postavili njihovi nacistični Kameradi. Eno tako Flak gnezdo je bilo tudi na Kranjskem Gašteju, zato da je branilo nemške vlake na Krainburškem Bahnhofu.
mlutherking
11. 09. 2019 19.22
+16
Ja to je bilo na vrtu mojega prijatelja. Super, da so uspeli ven potegniti.
CyberWorm123
11. 09. 2019 19.06
-28
spitfire je bil takrat edini lowec k je lohka takrat pariral nemškim štukam itd : ))) rusi niso mel tega : )))
MrKritik77 .
11. 09. 2019 19.15
+47
Štuke niso bile sposobne parirati nobenemu lovcu iz Druge svetovne vojne. Letele so s hitrostjo cca. 350 km/h, medtem ko je celo najbolj skromen lovec dosegal hitrosti blizu 500 km/h. Preden pišeš neumnosti, se vsaj malo pouči. Stric google pomaga.
CyberWorm123
11. 09. 2019 19.21
-30
eno je končna hitrost drugo so pa manewerske sposobnosti itd : ))) misliš da je štuka napadala s polno hitrostjo? hahaha
prašek
11. 09. 2019 19.21
+39
Nevarni nemški lovci so bili Messershmitti
prašek
11. 09. 2019 19.21
+34
CyberWorm123
11. 09. 2019 19.23
-25
pustmo detalje od ameriških mustangou k so se takrat borili z japonskimi mitchubišiji pa kamikazami : ))) rusi so mel sam tanke pa pehoto : )))
CyberWorm123
11. 09. 2019 19.24
-20
konc koceu kdo je izumil radar? nemci? američani? japonci al agleži : ))))
CyberWorm123
11. 09. 2019 19.27
-25
štuka bombnik hahaha kaj so bli pa pol ju-88 : ))) ultralahki lowci hahahah
prašek
11. 09. 2019 19.32
+28
JU 88 je bil nadgradnja JU 87 ali stuke ! Sem ti rekel, da se najprej malo izobrazi !
CyberWorm123
11. 09. 2019 19.35
-5
radar je drgač angleška pogruntawščina k se dans uporablja tut w ciwilnem letalstwu itd : )))
MrKritik77 .
11. 09. 2019 19.36
+29
@CyberWorm123 Ju-88 ni bil štuka (Ju-87 je bil štuka). Ju-88 je bil strateški bombnik in tudi dokaj učinkovit nočni lovec. Lej, izjemno cenim tvoje navdušenje glede letal iz Druge svetovne vojne, ampak resnično se moraš vsaj malo poučiti, preden komentiraš na to temo. Brez zamere.
Laki je malo nervozan
11. 09. 2019 19.36
+12
Še bolj je bil nevaren in boljši je bil Foke Wulf 190.
prašek
11. 09. 2019 19.37
+6
MrKritik77 .
11. 09. 2019 19.40
+16
@CyberWorm (Kvalitetno delujoč) radar so "izumili" Britanci. So ga celo posodili Američanom malo pred napadom na Pearl Harbour.
prašek
11. 09. 2019 19.41
+9
Vsaj mislim, da je bil FW 190 rumenonosi ! Če se motim me pa popravi !
CyberWorm123
11. 09. 2019 19.41
-11
ma čudno da nisi reku da so ga rusi izumli hahaha al pa nemci : )))
CyberWorm123
11. 09. 2019 19.44
-12
kdo je dekodiru enigmo na u57 podmornicah? : ))) stalin?
MrKritik77 .
11. 09. 2019 19.49
+11
@prašek Ja, kolega moj. FW190 je imel rumenega noska. Ni pa imel rjavega, kot slovenski domobranci v odnosu do okupacijske vojske nacistov. Sem povsem prepričan, da boš ti razumel to foro, kolega. :-)
mackintosh
11. 09. 2019 20.13
+12
noskov sploh niso mogli ven potegnit. sicer je zdaj podobno z JJjem in njegovimi podrepniki ki so verjrtno potomci rjavih domobranskih noskov :)
CyberWorm123
11. 09. 2019 20.24
-9
kdo je izumil radar ? nemci japonci američani? : ))) radar še dans uporabljajo tut w ciwilne namene : )))
Sputnik
11. 09. 2019 20.24
+7
cyber ti sploh ne znaš nekaj argumentirat ali zagovarjat stališča. so te dotolkli pa si menjal temo od rusov do radarja do dekodiranja pa pol k mustangu.... dej se drži ene teme ali pa vsaj zagovarjaj svoje neznanje
Matjaž ?renc
11. 09. 2019 20.29
+11
Cyberčru daj malce se razglej in nehaj WOT igrat , tam je dosti stvari popačenih. Ju87 ni bil nikoli in nikdar lovec niti lovskibombni , bil je in vedno bo BOMBNIK, oz. kakor so ga radi nemci poimenovali daljinsko topništvo, v boju s lovcem ni imel nikakršnih možnosti, če pa je kakega sestrelil je bilo to čista sreča. Nemčija je slonela prevsem na lovcih BF(Mf) 109 in FW 190 do konca vojne, expreimnete ne štejem zraven, to pa kar so tu potegnil je bil Spitfire Mk VIII/Mk XI, Mustangov nad pacifikom je bilo bolj malo, predvsem so bili na Evropskem nebu. Preberi si kakšne podatke iz knjig o WW2
ssecnik
11. 09. 2019 20.37
-4
Kollerik
11. 09. 2019 20.48
+5
JU88 je bil srednje težki bombnik, izredno uspešen v svojem razredu in ni bil nadgradnja bombnika-strmoglavca JU87. Najboljši lovci Luftwaffe zlasti v poznejšem odobju vojne so bili FW-190 (zlasti FW 190-D in FW190-8) in ne Me-109. 190-tke so lahko parirale mustangom, tempestom in ostalim najboljšim zavezniškim lovcem, legendarnih reaktivcev ME-262 pa je bilo daleč premalo.
Kollerik
11. 09. 2019 20.54
+7
FW190 je bilo dosti težje zbiti, tudi zato, ker je imel radialni motor na zračno hlajenje. Bil je trdneje grajen, dosti bolj stabilnejši, zlasti pri pristankih (podvozje!), pilot je imel maksimalen razgled v kabini. 109-ke so imele motor na vodno hlajenje in pogosto je zadostoval že manjši šus v njihov hladilni sistem in že so strmoglavile z zaribanim motorjem.. :)
Kollerik
11. 09. 2019 19.01
+11
Aaah, kakšna najdba ....:) in eden od emilov 109 je še v blatu Mure, kaj se še čaka, alo???
Matjaž ?renc
11. 09. 2019 20.38
+1
Čakajo da bodo 2 sobote skupaj pa da bo Mura tok spremenila :)
retrospect
11. 09. 2019 18.47
+45
Ne morem verjet da morajo nekateri vsak tak članek smetit s svojimi partizani in domobranci. Za boga smo leta 2019 in ne 1945. Sicer pa zelo zanimiv muzej priporočam, z zelo veliko prostora za prihodnje zbirke.
MrKritik77 .
11. 09. 2019 18.40
+12
Nemški flak (protizračna obramba) je tekom Druge svetovne vojne zrušil precej več zavezniških letal kot nemški lovci. Bil pa je tudi strah in trepet zavezniških lovcev in bombnikov praktično do zadnjega dne vojne, ko nemških lovcev/prestreznikov že zdavnaj več ni bilo na nebu.
MrKritik77 .
11. 09. 2019 19.13
+7
Namesto, da stiskate minuse, bi mi lahko rekli hvala, ker sem vas nekaj novega naučil. Ni za kaj.
Kollerik
11. 09. 2019 19.18
+3
Ne bo šlo. Boforsi in 88-desetke so resda bile strah in trepet protinacističnih letalskih sil, toda nemški lovski polki so bili še večji. Izgube zavezniških letal na nebu Evrope so se nagnile v prid nemške protiletalske naspram Luftwaffe šele nekje od 44-45, torej v zadnjih mesecih vojne
MrKritik77 .
11. 09. 2019 19.27
+4
@Kollerik Ja, drži. Govoril sem o celotnem "izkupičku" iz Druge svetovne vojne. Če greva po letih, potem imaš pa seveda prav, da so nemški lovci uničili precej več zavezniških letal kot flak, do leta 1944.
Kollerik
11. 09. 2019 20.50
+3
+++++, ne smemo zanimariti tudi zelo učinkovitih oddelkov nočnih lovcev.
jerry75
11. 09. 2019 18.37
+36
Domobranci so zajeli angleškega pilota in ga predali Gestapu? Kaj to pišete, domobranci so bili borci za svobodo slovenskega naroda in niso kolaborirali z Nemci in Gestapom. Tudi slike zaprisege iz Bežigrajskega stadiona niso prave, so v bistvu prvi photoshop.
jerry75
11. 09. 2019 18.41
+42
Sarkazem, da ne bi slučajno kdo kaj narobe razumel. .....minusi, pa to.
tovarišinajuriš
11. 09. 2019 19.16
+6
scipio
11. 09. 2019 19.23
+21
jerry, sijajno si napisal že prvega, drugega pa si moral dodati za tiste, ki verjamejo sedanjim prikrojevalcem zgodovinskih resnic iz sredine prejšnjega stoletja. Partizanski piloti so proti koncu vojne leteli nad Slovenijo na angleških Spitfirejih, pravili so jim Titovci, in prispevali so k uničevanju umikajočih se nemških in kvizlinških transportov. In ko ti je takle priletel s 600km/h kje ven iz sonca in začel nažigati na kakšen vlak, je bilo bolje, da si bil skrit v zaklonu, pa bil civilist ali ne, pa bil nedolžen ali ne.