Slovenija

56 novih okužb s koronavirusom, štiri osebe medtem odpustili iz bolnišnice

Ljubljana, 02. 04. 2020 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min
Avtor
Urša Zupan / Ti.Š. / STA
Komentarji
1167

V Sloveniji smo zabeležili eno novo smrtno žrtev koronavirusa, skupaj jih je torej 16. V sredo so opravili 1095 testiranj, 56 okužb je bilo potrjenih. Skupno število okuženih je tako že skoraj 900. Hospitaliziranih je 112 oseb, od tega jih je 29 na intenzivni negi. Tudi v domovih za starejše število okuženih še naprej narašča.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ločen vhod za urgenco
    02:23
    Iz 24UR: Ločen vhod za urgenco
  • Iz 24UR: Na pomoč zdravstvu tudi mladi zdravniki
    04:30
    Iz 24UR: Na pomoč zdravstvu tudi mladi zdravniki
  • Iz 24UR: Koronavirus v Sloveniji
    04:40
    Iz 24UR: Koronavirus v Sloveniji
  • Iz 24UR: Nova zaščitna oprema
    03:33
    Iz 24UR: Nova zaščitna oprema
  • Iz 24UR: Zadnji evakuacijski leti
    04:21
    Iz 24UR: Zadnji evakuacijski leti
  • Iz 24UR ZVEČER: Prevozi v službo in domov
    03:24
    Iz 24UR ZVEČER: Prevozi v službo in domov
V sredo 56 potrjenih okužb z novim koronavirusom in nova smrtna žrtev
V sredo 56 potrjenih okužb z novim koronavirusom in nova smrtna žrtev FOTO: Bobo

V Sloveniji so v sredo opravili 1095 testov za novi koronavirus. Potrjenih je bilo 56 novih primerov okužbe, kar pomeni, da se je število oseb s potrjenim covidom-19 tako povzpelo na 897. Hospitaliziranih je 112 bolnikov, od tega jih je 29 na intenzivni negi, štiri osebe pa so odpustili iz bolnišnice. Ena oseba je umrla, je na Twitterju sporočila vlada. Skupno število umrlih zaradi novega koronavirusa je bilo tako v sredo ob koncu dneva 16.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premier Janez Janša je medtem na svoji Facebookovi strani objavil statistiko, v kateri sta zabeležena dva nova smrtna primera, skupno število umrlih pa je tako 17.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

So pa v oddaji 24UR POPOLDNE poročali, da so pred dnevi pristojni eno smrtno žrtev napačno šteli dvakrat in je zato število umrlih za eno nižje.

Število občin z vsaj enim primerom okužbe z novim koronavirusom v sredo ni zraslo in ostaja pri 133, po dva ali več primerov je v 86 občinah (v sredo v 85). Skrbi pa hitro naraščanje števila okužb v Šmarju pri Jelšah (za 12) in Ljutomeru (za 11); v obeh krajih je žarišče okužb v domu upokojencev, kar velja tudi za Horjul s štirimi novimi okužbami.

Testiranje na okužbo z novim koronavirusom se je v Sloveniji sicer začelo 27. januarja. Do dneva pred potrjeno prvo okužbo s koronavirusom, ta je bila potrjena 4. marca, so opravili 313 testiranj na okužbo. Od 4. marca pa so opravili dodatnih 24.544 testiranj.

Kakšno je stanje po bolnišnicah?

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se trenutno zdravi 53 okuženih bolnikov. Po besedah Mateje Logar z infekcijske klinike se število bolnikov na navadnih oddelkih še naprej dnevno povečuje, v blagem porastu pa je tudi število bolnikov na intenzivnih oddelkih. Na infekcijski kliniki je trenutno na navadnih oddelkih hospitaliziranih 33 bolnikov, na dodatni lokaciji na ortopedski kliniki pa šest bolnikov. V intenzivni enoti je 14 bolnikov, od tega jih je 13 mehansko ventiliranih. Prevladujejo bolniki, ki so starejši od 60 let, večina pa jih ima eno ali več pridruženih bolezni. Izjema je 38-letni bolnik, ki je tudi najmlajši.

Tudi generalni direktor naše največje bolnišnice Janez Poklukar je izpostavil, da v zadnjih dneh število okuženih še vedno postopno raste, a ne tako skokovito kot pred tem. "Ti podatki so za nas seveda vzpodbudni, a še ne dajejo možnosti dokončne ocene, kje in kako smo," je dodal.

Že zdaj, v začetku te dolge bitke, v kakršni tudi starejši zdravniki nismo bili nikoli udeleženi, želimo izreči pohvalo in zahvalo vsem mladim zdravnikom in njihovim neposrednim mentorjem, da so tako hitro in z veliko odgovornostjo prevzeli nase pomemben del bremena, ki je padlo na nas zdravnike v tej težki preizkušnji. Zdravniška zbornica Slovenije

V UKC Ljubljana so danes z Zdravstvenim domom Ljubljana vzpostavili skupno vstopno točko na urgenco za vse paciente s simptomi ali s potencialnimi kontakti. Bolnike, ki bodo potrebovali urgentno zdravljenje, hkrati pa jih sumijo na okužbo s covidom-19, prosijo, naj na urgenco vstopajo skozi zadnja vrata. Zagotavljajo, da imajo vzpostavljene protokole za njihovo zdravljenje, želijo pa jih ločiti od zdravih bolnikov. Še vedno sicer veljajo navodila, da ljudje, preden obiščejo zdravnika ali urgenco, če res niso življenjsko ogroženi, najprej pokličejo. Dosedanji vstop ostaja odprt za vse bolnike, ki ne kažejo znakov viroze in niso imeli tveganih stikov, pa tudi za vse življenjsko ogrožene paciente, ki bodo pripeljani z reševalnimi vozili. Zdravnik Uroš Tominc je dodal, da bo obravnava bolnikov na urgenci za tiste, ki kažejo simptome, enaka, samo pristop bo nekoliko drugačen. "Naredila se bo prva triaža, vzel se bo bris na virus in potem bodo obravnavani v prostorih urgence, kot bi bili sicer," je pojasnil.

Enako velja tudi za zdravstvene domove. Vse, ki kažejo znake oziroma sum na okužbo, naprošajo, da vstopajo skozi zadnji vhod.

V UKC Maribor je trenutno hospitaliziranih 30 pacientov s potrjeno okužbo, od tega je 12 pacientov v intenzivni enoti, kar je eden več kot dan prej. Vseh 12 je intubiranih oziroma na ventilatorju, so zapisali v bolnišnici. V UKC Maribor so sicer v sredo zabeležili nov vnos virusa covid-19 v območje, kjer se zdravijo bolniki brez okužbe s tem virusom. Trenutno je preventivno v izolaciji skupno 68 zaposlenih, kar je devet manj kot v sredo, so sporočili iz mariborskega kliničnega centra. Nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih niso zaznali.

Policija je vzpostavila številko za informiranje o ukrepih glede koronavirusa: 01 514 70 01. Dosegljivi so vse dni med 7. in 19. uro in na elektronskem naslovu info.koronavirus@policija.si. Odgovarjali bodo na vprašanja o delu policije in vam poskušali pomagati s koristnimi informacijami ter nasveti.

V celjski bolnišnici so imeli medtem danes ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 10 bolnikov, od tega so tri osebe v enoti intenzivne terapije. Enega bolnika so odpustili v domačo oskrbo, skupaj so jih doslej v domačo oskrbo odpustili pet, je bolnišnica sporočila prek Twiterja. Število hospitaliziranih se je glede na sredo zmanjšalo za enega bolnika, medtem ko število oseb v enoti intenzivne terapije ostaja enako sredinemu. Skupno število bolnikov, ki so v domači oskrbi, pa se je v primerjavi s sredo povečalo za dva.

Iz Klinike Golnik pa so sporočili, da so imeli danes ob 14.30 hospitaliziranih 13 bolnikov in še dva na intenzivnem oddelku.

V domovih za starejše v sredo okuženih 162 oskrbovancev, 25 več kot v torek

V domovih za starejše po državi je bilo v sredo skupno 162 oskrbovancev in 32 zaposlenih s potrjeno okužbo z novim koronavirusom, so sporočili z ministrstva za delo. Okuženih oskrbovancev je bilo tako 25 več kot v torek.

Po podatkih ministrstva za delo je trenutno pet domov za starejše, kjer že imajo več kot 10 potrjenih primerov okužbe. Največ, 85, jih imajo v domu v Šmarju pri Jelšah, 39 v Metliki, 30 v Ljutomeru, 19 v Deosovem domu v Horjulu, v enoti Bokalce Doma za starejše občane Vič Rudnik v Ljubljani pa 11. Z okužbami se soočajo še v drugih domovih starejših po državi, a po navedbah ministrstva imajo večinoma po enega ali dva primera.

V ljutomerskem domu starejših občanov beležijo 11 novih okužb, v Postojni stanje nespremenjeno.
V ljutomerskem domu starejših občanov beležijo 11 novih okužb, v Postojni stanje nespremenjeno. FOTO: Bobo

Število okuženih tudi v domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah tako še naprej narašča, nekaj oseb, ki so zbolele za covidom-19, pa se je že pozdravilo, je neuradno izvedela STA. Doslej je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo šest stanovalcev doma.

Koliko je danes okuženih v šmarskem domu, sprva niso razkrili. V sredo je bilo okuženih 60 stanovalcev in 15 zaposlenih, od tega jih je bilo pet hospitaliziranih v celjski bolnišnici. Najnovejši podatki o okužbah pa so kasneje pokazali, da imajo v domu v Šmarju pri Jelšah 85 okuženih.

Po navedbah štaba Civilne zaščite zahodne Štajerske so okuženi zaposleni v domači izolaciji, vsi okuženi stanovalci pa so nameščeni v izoliranem delu doma. Glede na število obolelih zaposlenih se v šmarskemu domu upokojencev soočajo s pomanjkanjem oskrbovalnega kadra.

Zato jim je v sredo na pomoč priskočilo pet zaposlenih iz Zdravstvenih domov Šmarje pri Jelšah, Celje in Slovenske Konjice ter štirje zaposleni iz Medical centra Rogaška. Iz zdravilišča v Rogaški Slatini so danes sporočili, da imajo oblikovani dve ekipi, ki se v 13-urnem delovniku v šmarskem domu upokojencev dnevno izmenjujeta.

Za te potrebe so tako prerazporedili 10 zaposlenih, med katerimi so srednje in diplomirane medicinske sestre, medicinski tehniki, diplomirani zdravstveniki in bolničarji. Eden izmed zaposlenih pa se je okužil z novim koronavirusom.

Število okuženih v šmarskem domu upokojencev še naprej narašča.
Število okuženih v šmarskem domu upokojencev še naprej narašča. FOTO: Dreamstime

Po oceni direktorice šmarskega doma upokojencev Gordane Drimel je novi koronavirus izredno agresiven, širi se hitreje, kot so pričakovali. V domu izvajajo vse mogoče ukrepe s sredstvi, ki jih imajo na razpolago. Ker se bolezenski znaki še pojavljajo, pričakuje porast števila potrjenih okužb tudi v prihodnje.

Dodatne brise bodo odvzemali po navodilih zdravnika. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa. Zaposleni v domu vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in o vseh morebitnih spremembah in počutju sproti obveščajo svojce.

V ljutomerskem domu starejših občanov potrjenih novih 11 okužb

V domu starejših občanov Ljutomer so danes potrdili še 11 okužb z novim koronavirusom. Število okuženih se je tako povzpelo na 33.

Predstavniki doma in pristojnih služb so medtem hiteli preverjati ustreznost novih prostorov, v katere bi premestili del varovancev. Kot je danes dejal direktor doma Tomislav Nemec, mora o primernosti prostorov odločiti epidemiološka služba, sicer pa bodo, kot dodaja, naredili vse, kar je možno. Težave, kot je dejal Nemec, rešujejo po korakih, kot je dogovorjeno s strokovnjaki.

Stroka pa je nato ocenila, da bodo zdrave varovance preselili v prostore Bioterm Mala Nedelja. Prvih 15 stanovalcev naj bi preselili že danes, preostale pa, ko se bodo za to odločili pristojni.

Stroka je ocenila, da bodo zdrave varovance ljutomerskega doma starejših preselili v prostore Bioterm Mala Nedelja.
Stroka je ocenila, da bodo zdrave varovance ljutomerskega doma starejših preselili v prostore Bioterm Mala Nedelja. FOTO: POP TV

V javnosti pa je zakrožilo pismo občanov Ljutomera in svojcev varovancev doma, ki zahtevajo ukrepanje. Kot pišejo, obstajata upravičena skrb in strah 4000 ljudi, ki živijo v mestu Ljutomer, da so ogroženi. Zato je nujno ukrepanje, da se virus ne bo širil tako hitro.

"Vodstvo doma že od petkove okužbe pričakuje, da obolele preselijo v športno dvorano, ki je popolnoma neustrezen prostor, saj nima možnosti za ločevanje ljudi, opreme za skrb za bolnike ali ustrezno število sanitarij in tušev. Dodatno skrb pa utemeljujemo s tem, da so se stanovalci doma starejših občanov še 27. marca sprehajali zunaj stavbe in po poročanju občanov tudi po mestu," so še dodali v pismu.

Stanovalci Doma upokojencev Vrhnika so v karanteni že pet tednov, še preden je okužba s covidom-19 postala tako problematična, je pojasnil župan Občine Vrhnika Danijel Cukjati. Že zelo zgodaj so začeli tudi postopke nabave zaščitne opreme in so je tako dobili vsaj nekaj. V vrhniškem domu trenutno nimajo potrjenega primera okužbe, je izpostavil Cukjati. Kot je pojasnil, skupaj z vodstvom doma upokojencev že nekaj časa preigravajo različne možnosti, kako bi zadeve organizirali v primeru, da nekdo od stanovalcev zboli.

Domu starejših tudi očitajo, da so v jedilnico vstopali zaposleni iz drugih podjetij ali organizacij ter da so razvažali malice približno 30 občanom.

"Zaskrbljeni smo tudi za zaposlene, ker nam sporočajo, da jim ni jasno povedano, kdo vse je bil v stiku z okuženimi in kako naj ustrezno ukrepajo, da zavarujejo sebe in svoje družinske člane, med katerimi je veliko otrok. Prav tako ni informacije, ali se je vodstvo, ki je bilo v stiku z virusom, testiralo na okužbe in ustrezno zavarovalo," še piše v pismu.

Pisci rešitev vidijo v razdelitvi stavbe doma na tri oddelke, za zdrave, s sumom okužbe in okužene, v skladu z navodili NIJZ. Zdrave prebivalce naj bi po njihovem preselili iz doma, z zunanjim okoljem pa preprečili stike in s tem širitev okužbe.

Direktor doma Nemec očitke iz pisma občanov in svojcev varovancev, ki ga je na Facebooku z namenom preprečitve nadaljnjih okužb delila ljutomerska županja Olga Karba, zanika.

"Navedbe, da ne upoštevamo navodil NIJZ, ne držijo," je zatrdil Nemec in dodal, da jih je v sredo obiskala epidemiologinja in pregledala vse ukrepe, ki jih izvajajo v domu. Pri tem po njegovih besedah ni ugotovila nepravilnosti.

Varovancev nismo mogli preseliti, saj smo šele v sredo sprejeli načrt selitve, sicer pa smo že od petka iskali primeren prostor za to, a ga žal nismo uspeli najti, je pojasnil Nemec.

Na očitek o razdeljevanju malic pa je odgovoril, da so jih prenehali deliti zunanjim odjemalcem, bil je le primer, ko je ena oseba na to pozabila in jo je prišla iskat, vendar je ni dobila.

Svojci imajo možnost, da varovance pokličejo po telefonu, je še spomnil Nemec, o odvzemu brisov vodilnim v domu pa je dejal, da jih niso jemali, ker v zadnjem času niso imeli stikov s stanovalci. Prednostno sicer testirajo stanovalce in zaposlene, ki so bili z njimi v stiku.

V Postojni stanje nespremenjeno: v domu starejših in hotelski karanteni brez dodatnih okužb

Niso pa novih oziroma dodatnih okužb zabeležili v postojnskem domu starejših Talita kum in med nastanjenimi v karanteni v tamkajšnjem hotelu Epic.

Kot je danes povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, z nameščenimi v hotelu ni težav, vsi se držijo pravil karantene.

Nadzirajo tudi razmere v domu Talita kum. Tam po doslej odvzetih brisih ni na novo okuženih, tako da ostajajo pri okužbi ene od zaposlenih, ki je v samoizolaciji. Če bi prišlo do morebitne nove okužbe, pa imajo že pripravljene nastanitvene kapacitete za selitev okuženih, je zatrdil Curk.

Na območju, ki ga pokriva regijski štab civilne zaščite za Notranjsko, so sicer doslej potrdili 31 okužb z novim koronavirusom. Največ jih je v Občini Postojna, skupaj 14. Med okuženimi sta tudi dve osebi, nastanjeni v karanteni v hotelu Epic, in okužena zaposlena iz doma ostarelih Talita kum.

Postojnski sledi Občina Pivka z osmimi okuženimi. Štirje okuženi so po sredinih podatkih v Občini Ilirska Bistrica, tri v cerkniški občini, po eno pa v občinah Hrpelje-Kozina in Sežana.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z namenom preprečevanja vnosa covida-19 so medtem vsem domovom posredovali navodila, kako naj se organizirajo.

Vsak socialnovarstveni zavod mora po navodilih ministrstva organizirati tri cone: eno za zdrave uporabnike, drugo za uporabnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom ter tretjo cono za uporabnike, ki so pozitivni na covid-19.

V torek je bilo v domovih za starejše okuženih 137 oskrbovancev in 30 zdravstvenih delavcev, kar pomeni, da so do srede potrdili okužbe pri dodatnih 25 oskrbovancih in dveh zaposlenih.

V primeru, da je v domu prisotna okužba z novim koronavirusom med uporabniki, morajo v zavodu delo organizirati tako, da zaposleni ne prehajajo med zdravimi uporabniki in uporabniki s sumom na okužbo oziroma pozitivnimi na okužbo.

Poleg tega morajo v vseh socialnovarstvenih zavodih poskrbeti za spremljanje zdravstvenega stanja pri zaposlenih ter v njihovih družinah. Tako si bodo morali po navodilu ministrstva za zdravje zaposleni v socialnovarstvenih zavodih meriti telesno temperaturo tik pred prihodom na delo. V primeru sprememb v telesni temperaturi v povezavi z zdravstvenim stanjem pa bodo o tem morali obvestiti odgovorno osebo, dokler se ne razjasni, kaj je razlog za spremembe v zdravju, pa ne smejo v službo.

Po navodilu ministrstva za zdravje morajo v vseh domovih za starejše organizirati ekipe za obravnavo uporabnikov v primeru izbruha covida-19. Ekipo naj sestavljajo odgovorna oseba zavoda, zdravnik ambulante družinske medicine v socialnovarstvenem zavodu, odgovorni za področje zdravstvene nege oziroma od njega pooblaščena diplomirana medicinska sestra, specialist javnega zdravja področne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), koordinator, ki ga imenuje minister, ter diplomirana medicinska sestra, ki jo imenuje Zbornica zdravstvene in babiške nege.

Prihodnji teden že več kot pol milijona mask iz lastne proizvodnje

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je včeraj obiskal proizvodno podjetje Prevent & Deloza, eno od podjetij, ki je ob pojavu epidemije COVID-19 zagnalo lastno proizvodnjo zaščitnih mask, da bi pomagalo pri zajezitvi širjenja koronavirusa. Zagotovitev zaščitnih sredstev iz domačih proizvodnih virov je zaradi trenutnih razmer na globalnem trgu, logistično okrnjenih poti in nezanesljivih dobav, izredno pomembno.

"Ne le, da podpiram, prav ponosen sem, da so obrtniške delavnice združile moči in izdelale proizvode, ki so v celoti razviti in izdelani v Sloveniji. Samo ta teden bomo Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje dobavili 270.000 zaščitnih mask, prihodnji teden pa najmanj 500.000. Naš cilj je domačo proizvodnjo vsak teden povečevati do te mere, da bomo lahko zaščitne maske zagotovili vsem humanitarnim delavcem, delavcem v proizvodnji in v trgovskih prodajalnah, ki so ta trenutek, poleg osebja v zdravstvu, najbolj izpostavljeni. Naš končni cilj je, da s pospešeno proizvodnjo domačih kapacitet omogočimo, da bodo zaščitne maske dostopne vsem državljanom. Zato pozivam vse tekstilne domače obrti, stopimo skupaj in postanimo samooskrbni," je povedal.

Minister Počivalšek na ogledu proizvodnje zaščitnih mask v podjetju Prevent&Deloza.
Minister Počivalšek na ogledu proizvodnje zaščitnih mask v podjetju Prevent&Deloza. FOTO: MGRT

Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve je podpisal pogodbo s štirimi slovenskimi dobavitelji zaščitne opreme. Podjetje Prevent & Deloza s sedežem v Celju in proizvodnjo v Murski Soboti je eno izmed teh, ki se je ob pojavu epidemije COVID-19 nemudoma odzvalo. Začeli so s proizvodnjo 500 pralnih zaščitnih mask za večkratno uporabo, ki pa so jo vsak dan povečevali, tako, da zdaj proizvedejo že preko 10.000 pralnih mask dnevno. Da gre za izdelke, ki ščitijo pred virusi in bakterijami ter preprečujejo kapljično okužbo, je potrdilo tudi testiranje materiala na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani.

"Naša prednost je v tem, da so maske pralne tudi pri višjih stopinjah, kar pomeni, da dosežejo tudi do 70 uporab. Dokler bo epidemija trajala, bo tudi zaščitna oprema potrebna, zato smo želeli najti kakovostno, ekonomično in okolju prijazno rešitev. V teh izrednih razmerah je ključno, da stopimo skupaj in da vsak prispeva, kar lahko," pa je povedal direktor Boštjan Marolt.

Repatriacije Slovencev iz tujine se nadaljujejo

V Slovenijo se je v sredo z različnimi leti vrnilo okoli sto Slovencev, med njimi tudi 25, ki so zvečer prispeli na Brnik z izrednim letalom iz Helsinkov preko Koebenhavna, je povedal vodja konzularnega oddelka na MZZ Andrej Šter. Na izrednem letu iz Helsinkov so bili tudi trije državljani Madžarske, trije iz Italije ter dva iz Hrvaške. Tuje državljane so prevzeli predstavniki njihovih držav. Slovenske državljane, ki so jih ob prihodu zdravstveno pregledali in jim odvzeli bris za test na okužbo z novim koronavirusom, pa so napotili v 14-dnevno domačo samoizolacijo. Šter je ta let izpostavil kot pomemben rezultat sodelovanja, saj so se z njim vrnili državljani več držav. Isto letalo je pred tem v Helsinke odpeljalo 29 državljanov iz skandinavskih in baltskih držav ter Islandije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V sredo se je sicer vrnilo tudi več deset Slovencev iz Lizbone ter preko züriškega letališča iz Tajske, Filipinov in Švice, kot tudi posamezniki s komercialnimi ali zasebnimi leti. Skupno ocenjuje, da jih je bilo okoli sto.

Iz New Yorka je v Budimpešto v sredo s posebnim poletom madžarskega letala odpotovalo 10 Slovencev iz ZDA, ki ima predviden prihod v Budimpešto danes popoldne. Slovensko veleposlaništvo bo po prihodu za slovenske državljane organiziralo prevoz do madžarsko-slovenske meje, kjer sledi zdravstveni pregled in odvzem brisa ter nato 14-dnevna samoizolacija v domovini.

V Slovenijo se je doslej z izrednimi leti vrnilo več kot 450 državljanov Slovenije. S posebnimi avtobusnimi prevozi pa so po sredinih podatkih MZZ pripeljali okoli 120 državljanov. Okoli tisoč državljanov se je s pomočjo sodelavk in sodelavcev slovenske diplomatsko-konzularne mreže po svetu v domovino vrnilo samostojno.

Iz Londona pa bo v petek popoldne poletelo večje letalo s 180 sedeži za tiste slovenske državljane iz Velike Britanije in Irske, ki se želijo vrniti v domovino. Dejal je, da intenzivno kontaktirajo tamkajšnje Slovence, ki jih je v Londonu okoli 240, da bi se odločili za let, saj bo to zadnji izredni let iz Londona. To bo po njegovih besedah predvidoma tudi zadnja repatriacija večje skupine Slovencev iz tujine, tako da bodo odslej večinoma še naprej reševali morebitne posamezne primere. Danes so tako iz Pariza na zdravstvenem letu pripeljali otroka z mamo in teto, ki je imel v Parizu operacijo in sedaj nadaljuje zdravljenje v Sloveniji.

Šter je še izpostavil, da so repatracije, ki potekajo v organizaciji slovenskega zunanjega ministrstva, brezplačne. Če prevoz organizirajo druge države, je včasih potrebno kaj prispevati. Njega pa veseli, da v skladu z zakoni repatriacije Slovenija izvaja brezplačno. Zanje so doslej namenili okoli 300.000 evrov.

Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.54

V domovih starejših iščejo rešitve za primer pojava covida-19 pri stanovalcih

Z vdorom novega koronavirusa med stanovalce se soočajo v več domovih za starejše. Najresneje je v petih domovih po državi, kjer imajo od 10 do 85 okuženih. Medtem pa v domovih, kjer so še 'varni', snujejo načrte za primer pojava okužbe v njihovi ustanovi. Na Vrhniki sta vodstvi doma in občine zastavili strategijo, končno besedo prepuščajo NIJZ.

20.02

Vlada za poziv gospodarstvu k donacijam zdravil za zdravljenje obolelih za covidom-19

Vlada je na današnji dopisni seji zaradi potrebe po zdravilih za zdravljenje obolelih za covidom-19 agenciji za zdravila naložila, naj poslovne subjekte v Sloveniji pozove k donaciji zdravil. Na podlagi podatkov bolnišnic o potrebah po zdravilih bo agencija odobrila donacijo in pripravila razdelilnik po bolnišnicah.

19.56

Cene zaščitne in zdravstvene opreme višje že pred vladno uredbo

Prodajalci varovalne, zaščitne in zdravstvene opreme so cene zvišali že pred vladno določitvijo najvišjih cen te opreme, podražitve po uveljavitvi uredbe pa pojasnjujejo z dvigom cen dobaviteljev oziroma surovin, ugotavlja tržni inšpektorat. V nadzoru izvajanja uredbe pri okoli polovici ni ugotovil kršitev, od 40 odstotkov subjektov odgovore še čaka.

19.13

NIJZ s priporočili za dostavljavce hrane

Osebe, ki potrebujejo dostavo hrane na dom, so običajno starejši in bolni, zato so toliko bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zato dostavljavce hrane pozive, naj ravnajo skladno z dobro higiensko prakso in izvajajo vse preventivne ukrepe, kot so pogosto umivanje oziroma razkuževanje rok in uporaba maske.

18.16

Med projekti spremljanja širjenja covida-19 zaživel tudi Sledilnik

Med digitalnimi projekti, s katerimi raziskovalci zbirajo in obdelujejo podatke o širjenju epidemije koronavirusne bolezni covid-19, je zaživel tudi Sledilnik. Želja ustvarjalcev je javnosti omogočiti čim boljši pregled nad razsežnostjo težave in pravilno oceno tveganja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik458403
02. 04. 2020 21.59
-2
Poslusam levake kako argumentirajo, da je aktivacija 103 clena protiustavna, krsi clovekove pravice in ne vem kaj vse.............. Gre za aktivacijo in ne za sprejem clena............... TOREJ BI TA CLEN MORAL ZE BITI LETA IN LETA PROTIUSTAVEN, MORAL BI ZE LETA IN LETA KRSITI CLOVEKOVE PRAVICE............... A pri aktivaciji oni najdejo taksne razloge...... PA TO JE ZE SMESNO KAKO SE SMESIJO
nnanna
02. 04. 2020 21.59
+1
janša in kacin, poslušajta nasvet strokovnjakov: "OSTANI DOMA!" mi bomo presrečni!
ernestocg
02. 04. 2020 21.56
+3
so mi minuse talali teden nazaj,sedaj prihajajo na moje .Korona virus nateg desetletja.
romeob
02. 04. 2020 21.57
-3
se strinjam.....tud že od začetka mi je vse jasno....
šoferkabusa
02. 04. 2020 21.51
+8
Če hitro ne objavijo, da je treba umiti še kaj drugega, kot roke, se grem jaz stuširat, pa naj gre vse v PM.
setisfekšn
02. 04. 2020 21.39
+9
Corona umrl je še eden okužen z korono za gripo jih je že 5!ta čas pa nič ne porocate o tem
rob3rt
02. 04. 2020 21.34
+7
To so jih s temi testi testirali? Coronavirus testing kits heading to the UK found to be contaminated with Covid-19
Jarek
02. 04. 2020 21.25
+2
A sta to na naslovnici Jesse in Walt?
tornadotex
02. 04. 2020 20.58
+10
Konec tedna bodo policaji lovili tekače,kolesarje ,andrealince,jahače in ostalih 250....
rob3rt
02. 04. 2020 21.35
+4
seveda, treba ostat doma, da kdo ne sreča črnih, ki jih bomo še naprej veselo spuščali v državo...
smesen
02. 04. 2020 20.52
+1
Balki36
02. 04. 2020 20.40
-4
Ce bo treba bo slovenija zaprla meje-sarec.....ssrec narocil zaprtje meje....tamle nize en lewi nabija o tem da sarec ni nc naredu ker je prerosko vedu da ni treba ukrepat....pa to
Balki36
02. 04. 2020 20.40
+0
Antropozofija 02.04.2020, 20:07:59 +2 To je tudi Šarec mislil zato pa ni nič ukrenil.. Tako misli tudi vsa levica..
štrekeljc
02. 04. 2020 20.27
+8
Epidemija se bo ustavila sama, ko bo prekuženih okli 60% ljudi. Ukrepi tega dejstva ne morejo spremeniti, pripomogli bodo le k temu, da bo poleg ljudi krepalo tudi gospodarstvo. Potem bo šele štala, v primerjavo s katero bi bilo nekaj 1000 mrtvih prava veselica!
Moncsa
03. 04. 2020 08.14
+1
kolo1982
02. 04. 2020 20.25
+3
a ne bi sedaj tiste, ki so ozdraveli zaposlili za lažja dela s bolnimi...ker sedaj sedaj bodo nekaj časa imuni in bi lahko razbremenili določene stvari.
hirajem
02. 04. 2020 21.22
+2
Slovenec007
02. 04. 2020 20.20
+3
Ravnokar je števec uradno okuženih s COVID 19 presegel število 1.000.000
BUONcaffee
02. 04. 2020 20.15
+21
Visim, da je upadlo število komentarjev. Očitno so se ljudje naveličali vsega skupaj.
srebrnibreg
02. 04. 2020 20.17
-2
Plačanci tvoje sekte imajo šiht samo dopoldan. Vas nekaj s stotimi nicki pa tudi rabite odmor.
Balki36
02. 04. 2020 20.34
-1
Komrntira pa vsega 30 razlicnih nickov....ti govoris o nekaj 100....psihiatru takoj...pa to
dark horse
02. 04. 2020 20.13
+4
Dr. Claus Kohnlein pove vse in še več
Marko Live
02. 04. 2020 20.06
+13
Ta korona je navaden blef, da bodo še bol zasužnili narod. Vse bi moralo delat normalno in vsak naj se pazi kot v pandemiji gripe!
Antropozofija
02. 04. 2020 20.07
+5
To je tudi Šarec mislil zato pa ni nič ukrenil.. Tako misli tudi vsa levica..
muceli
02. 04. 2020 20.18
+3
Hja, od navadnega blefa ponavadi ni umrlo par sto ljudi na dan v Italiji. Vključno z zdravniki. In to navkljub medicinski oskrbi. Dosedaj še nobena gripa ni popolnoma zabasala krematorijev in pogrebnih storitev. In to vse zaradi podcenjevanja.
štrekeljc
02. 04. 2020 20.20
+1
Antropozofija
02. 04. 2020 20.22
+0
Balki36
02. 04. 2020 20.35
-2
Lewi ste vec tednov trdil nasprotno...da so te maske ki prihajajo njegovo delo....in podobno....da se je hitro odzval ipd...zdj pa menjate plosco?....tipicno...pa to
marveb
02. 04. 2020 20.02
+10
A ve kdo za podatek, koliko je bilo okuzenih povratnikov z letali, v organizaciji vlade? Upam, da so jih testirali..
resnica2020
02. 04. 2020 19.58
+21
NAJPREJ MI REČEJO DA JE TA BOLEZEN NEVARNA TKO DA SKOR SIGURN UMREŠ, POTEM PA SPREJEMAJO ZAKONE DA TELI NAPOL MRTVI NE SMEJO LAVFAT PO ŠMARNI GORI.. povprečno umre v italiji vsako leto od gripe 200 ljudi na dan, v sloveniji povprecno 2,torej kak dan 10 kak dan 0 saj razumete statistiko
tali?ni tom
02. 04. 2020 20.19
+0
takole,na hitro resnica2020,se upaš okužit potem?
cini?no
02. 04. 2020 19.57
+10
janša želi postati novi noriški kralj in urška princesa diana, želi preseči svojega vzornika orbana,, parlamentu bo vzel pravice še prej jih poslal v karanteno in morda kanclagerje
cini?no
02. 04. 2020 19.56
+7
janša v svojem govoru grozil parlamentarni demokraciji,,, kaj je pozabil da je v sloveniji ne pa na madžarskem.. pooblastila kot jih ima orban so njegove mokre sanje in upam da tudi labodji spev in grozi tudi da bo v primeru kakšnega obolenja v okviru parlamenta le ta moral v karanteno,, kolkor ga poznam bo zanalašč koga okužil, morda za delanje megle koga iz pozicije lastnih vrst, saj so se na brdu družili brez mask v precej nespodobni bližini.. želi si parlamenta v karanteni opozicijske poslance celo v kakem kanclagerju kot je delal vzornik njegovega generala rupnika... samo da bo lahko pooblastila parlamenta prenesel na sebe.... ena država ena vlada en janša... heil janša je njegova želja