Slovenija

Odvzem govedi: zapisnik pavšalen in presplošen, uradno veterinarko izločili

Ljubljana, 22. 12. 2023 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.L., M.G.
Komentarji
171

Veterinarska uprava je po preverbi postopka odvzema 24 glav goveda na kmetiji pri Krškem iz inšpekcijskega postopka izločila veterinarko Danušo Štiglic. To ne bo vplivalo na nadaljevanje postopka, pojasnjujejo na kmetijskem ministrstvu. V kmetijsko gozdarski zbornici so z odločitvijo zadovoljni, kot pravijo je verifikacija potrdila vse, na kar so opozarjali že ob izbruhu afere. Objavljeno poročilo so izdali že 4. decembra. Inšpektorat za javni sektor naj bi upravi predlagal tudi uvedbo disciplinskega postopka zoper veterinarko.

"Izvedena izredna verifikacija, ki jo je odredil direktor Inšpekcije RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabian Kos, v ničemer ne posega v konkretni upravno-inšpekcijski postopek, ki poteka neodvisno v skladu z zahtevami zakonodaje, ki urejajo vodenje upravnih postopkov," so poudarili v upravi. Do zaključka postopkov uprava ne bodo podajala dodatnih komentarjev, so danes sporočili.

Odvzem goveda
Odvzem goveda FOTO: POP TV

Ob tem so dodali, da so se za to potezo odločili na podlagi zaključkov izredne verifikacije oz. preverjanja zagotavljanja učinkovitosti, primernosti, nepristranskosti, kakovosti in doslednosti uradnega nadzora na področju zaščite živali v tem primeru.

Kaj so ključne ugotovitve izredne verifikacije uradnega nadzora? 

Tričlanska komisija, ki jo je vodil Branko Podpečan, se je o nepravilnostih odvzema živali razpisala na treh straneh. Glavni izsledek pa je, da nadzor, torej postopek v katerem so bile odvzete živali, ni bil učinkovit.  

Komisija ugotavlja, da je zapisnik o odvzemu precej pavšalno in na splošno navajal rejno in zdravstveno stanje živali. Zapisnik tako nikjer ni natančno navajal, na katero žival točno se opis stanja nanaša, namesto tega so bili uporabljani pavšalni izrazi kot je "nekatere živali," "ena krava" in podobno, zaradi česar ugotovitev inšpektorice z gotovostjo niti ni mogoče dokazati. 

Narobe naj bi bil voden tudi zapisnik odvzema, navaja poročilo, neustrezno pa je bil izveden tudi premik živali - tukaj komisija misli na neustrezno vodeno papirologijo premika krav.  

Sklep verifikacije je, da bi inšpektorica dobrobit živali lahko izboljšana z bistveno milejšimi ukrepi, kot je bil sam odvzem živali. Na kmetijsko gozdarski zbornici zato pričakujejo, da se bodo krave lahko čimprej vrnile na kmetijo.  

Kot je poročala TV Slovenija, je upravni nadzor v postopku odvzema goveda na kmetiji pri Krškem končal tudi inšpektorat za javni sektor. Ta je zaradi večkratnega kršenja pravil o upravnem postopku, ki imajo posledice za stranko v postopku, upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin predlagala uvedbo disciplinskega postopka zoper veterinarko, ki je postopek vodila.

V okviru nadzora je pregledanih 22 dokumentov v zvezi z odvzemom govedi, in sicer od prvega zapisnika oziroma ustne odločbe do vseh nadaljnjih. Pri večini je inšpekcijski nadzor pokazal nepravilnosti oziroma kršitve zakona o splošnem upravnem postopku. Natančneje je šlo za to, da so se dokumenti med seboj razlikovali oziroma so bili pomanjkljivi ali sestavljeni naknadno, fotografije pa niso bile evidentirane. Pristojni inšpektor po navedbah TV Slovenija meni, da pogoji za izdajo ustne odločbe o odvzemu niso bili izpolnjeni. Hkrati pa ugotavlja, da se ta razlikuje od pozneje izdane pisne odločbe ter da ni razvidna vloga oseb, ki so v postopku sodelovale.

Žveglič: Pričakujemo, da se bodo živali vrnile na kmetijo

Na vsebino verifikacijskega poročila se je danes za STA odzval tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič. Kot je dejal, je pokazalo, da so bile navedbe in zahteve KGZS glede tega, da je bil pri tem primeru odvzem živali opravljen nestrokovno in nezakonito, pravilne.

Po Žvegličevih besedah je iz sporočila uprave razbrati, da so primer dodelili drugemu veterinarju. "Pričakujemo, da bo inšpekcijski postopek šel v smer, da bo sledil temu verifikacijskemu poročilu, da se bodo živali vrnile na kmetijo, kmetu pa izplačalo ustrezno odškodnino," je še izpostavil.

Kmetu odvzeli 24 krav

Uprava je prijavo v zvezi z zaščito živali na kmetiji v Leskovcu pri Krškem prejela 10. novembra, inšpekcijski nadzor pa je uvedla uradna veterinarka območnega urada Novo mesto. Ker je zaznala kršitve zakona o zaščiti živali, je 14. novembra z ustno odločbo na zapisnik odvzela živali dosedanjemu oskrbniku. Uprava je v okviru izredne verifikacije odvzema goveda ugotovila kršenje posameznih določb zakonodaje.

Odvzem 24 glav goveda je sicer močno odmeval v javnosti. Medtem ko je veterinarka, ki jo je uprava zdaj izločila iz inšpekcijskega postopka, med drugim navajala, da je bil prostor ograjen z žico, tla razmočena, poplavljena z meteorno vodo, globokim blatom in fekalijami ter da živali v času pregleda niso imele na voljo čiste vode, nekatere pa so ob pregledu kazale klinične bolezenske znake, so bili v KGZS prepričani, da je šlo za pretiran, nesorazmeren in nezakonit ukrep. Kot "neprimeren in v celoti nezakonit" ukrep so odvzem označili tudi v Sindikatu kmetov Slovenije. Odvzeto govedo je razdelilo tudi parlamentarne opozicijske in koalicijske stranke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
25. 12. 2023 17.42
+1
Prva kraja pod okriljem novega zakona je pokazala celo verigo sistemskih napak zakona in nizko, pomanjklivo znanje kvazi stroke. Samo pokvarjenost ni več dovolj pa četudi so vaši na oblasti. Lahko računajo na sodstvo pri nas zatakne pa se ko so doma izčrpane vse pravne možnosti. Sodba iz okvirjev unije bi pa zagotovo pekla. Zdaj so stopili na zavoro
AnneBT
23. 12. 2023 13.11
-8
Zapisnik je popolnoma nepomemben, problem je, ker se nimajo ob ničesar drugega za spotaknit. Čim je potrebno kmetu razlagat, da živali ne more imeti v dreku, brez zadostne količine vode in hrane, to ni več kmet, ampak ljubiteljski nepoznavalec živali. Tudi svojega psa ne bi peljali k ljubiteljskemu veterinarju na obravnavo. Ampak seveda. Vsi, ki v prostem času radi nemočno pluvajo po Golobu, bodo to počeli na račun zanemarjenih in nemočnih krav, saj ravno pod njim inšpektorji delajo v prid živali in ne svoje denarnice. Kdo bi si mislil, da tudi takšni inšpektorji obstajajo v Slo, nekaj novega za nas 🙂
Darko32
23. 12. 2023 19.34
+3
AnneBT Vidiš prav takšni, kot ti so potem največji ponarejevalci in kršitelji osnovnih človekovih pravic in ustavnih pravic. Če je bil kršitelj je potrebno napisati v zapissnik vse, kar vidi. Zapisnika ni DANUŠA spisala tako, kot je potrebno, ker je kalkulirala kako bo prirejala vsebino in to z ciljem, da zaščiti sebe. To je javna skrivnost dela v javni upravi, sodstvo in POLICIJI. Zato se ne smemo čuditi, če je sistemske korupcije toliko. Če ti slučajno delaš v javni upravi in tam, kjer sem prej navedel ti predlagam, da razmisliš, da čimprej zapšustiš službo.
AnneBT
24. 12. 2023 12.00
-1
Ne vem, kaj si napisal, ker kdo bi razumel tvojo logiko in polpismenost. Tudi nisem vsega prebrala, dovolj je bil že v bistvu prvi stavek, da si izgubil vso kredibilnost, ker itak ne veš niti, o čem teče debata, niti, kaj sem jaz napisala.
Mamuth
23. 12. 2023 12.55
+6
Krajo živali komunisti prakticirajo že preko 80 let.
pekoči paradižnik
23. 12. 2023 12.43
-3
Namesto, da bi se lastnik teh živali ugreznil v zemljo od sramu, se prepira z vsemi in igra žrtev zarote.
pekoči paradižnik
23. 12. 2023 12.38
-3
Ključno vprašanje v tem primeru je sedaj, ko so živali rešene neživljenjskih pogojev, kdo vse je sodeloval v nezakoniti reji, razmnoževanju, trgovini z živalmipri klanju in trgovini z mesom pri katerem sledljivost ni možna, ... živali namreč niso označene, nimajo svoje evidenčne številke,.... čeprav pravilnik o označevanju živali to zahteva od rejca.
Darko32
23. 12. 2023 19.37
+5
pekoči paradižnik Ne zavajaj. To, kar si ti sedaj navedel si javno potrdil, da ste šli z DANUŠO v ponarejanje v to smer. Če bi bilo vse to res bi spisali na terenu zapisnik. Ker ste vedeli, da boste morali prirejati si začel širiti to propagndo sedaj tukaj.BIZGEC a ne vidiš, da si se osmešil z tem in izpadel tepček.
jozefStefan
23. 12. 2023 11.28
-3
Zaradi krav prijatelja JJ pa res ne potrebujete štale delat!
rcarlos
23. 12. 2023 09.32
+7
To babnco je treba zapret, vse udeležene pa tudi v kazenski postopek zoper kraje živali... Treba pa obravnavat kot da so jim ukradli otroke, sej tti zaščitniki isto obravnavajo te živali ane 😉... Vse v zapor za nekaj let, da se stanje malo normalizira 😉
Izo M
23. 12. 2023 09.15
+4
Klasika nase drzave. Enako kot pri kriminalcih....ponavadi se izvlecejo zaradi NAPAK V POSTOPKU!! Vemo pa kdo ta cirkus placuje, mi davkoplacevalci s svojim vsakodnevnim delom placujemo to nesposobnost. Na koncu placamo se odskodnine! Nasa vlada si je lepo dvignila proracun za stranke in svoje place nam pa davke za vse skupaj. Kako lahko to se prenasamo je pa velika misterija
Darko32
23. 12. 2023 09.11
+4
V konkretnem primeru ne gre za neznanje ampak skrbno načrtovano kriminalno dejanje z ciljem, da se priredijo dokazi oziroma, d ase omogoči teren za naknadno priejanje. Že tukaj na forumih smo brali izjave določenih, da naj živali nebi imeli žigov. Ti iz društva so plasirali to informacijo, ker je bil prvotni scenarij, da brišej osledi živali tako, da uničijo evidenčneštevilke. DANUŠA očino ima zelo veliko delovnih izkušenj na tem področju. Tudi VAlerija z prirejanjem podatkov. Zato je zapisnik bil zako spisan. Večkrat smo naredili testni preiskus dela določenih v javni upravi v zadevah kjer se ugotavlja prirejanje dokazov v škodo strank. Na zapisnike so celo izvajale manipulacijo, da so stranke to izjavile. Snemanje pa je pokazalo, da so si izmislile z ciljem, da bi prikrile svojo kriminalno raboto. enak opočenjajo POLICAJI pri svojem delu. Ko stranka vrže dokaze na mizo pa se POLICAJI gredo kako bi zaščitili sebe gredo v prirejanje. Sočasno pa recimo zaščito dokazov delajo malomarno. Zakaj to pravim. Namreč Z takšnim kriminalnim delovanjem si omogočijo teren za zaščito sebe. Sočasno pa povzročajo škodo dejsnkim oškodovancem in držijo z temi rabotami svečo organiziranemu kriminalu. Zato je nesporno, daje ta veterinarka se šla kriminalno raboto. Že to, d as eje dogovarjala kako bood si živali razdelili in pri tem delovali posamezni kmetje je potrebno vzeti v kazenski pregon tudi dotične kmete in jim naložiti kazen zaradi delovanja v kriminalni raboti. Kmetje niso opozorili, da nimajo evidenc in potnih listin za živali in zato je potrebno transport ustaviti. Soačsno pa smo videli, da niso nič opozorili. Torej če gremo naprej vidimo to, da prav ti kmetje, k iso poskušali pridobiti zastonj živali v bistvu dokazali, da delujejo vkriminalni združbi, kjer se dogovorijo z neko osebo- Veterinarskim inšpketorjem in vozijo brez evidenc okrog živali in brez lisitin. Veterinar ap jim požigosa vseživo. Z tem so dokazali, da jim praksa goljufanja z sledljivosjo ni tuja. Temu lastniku in Krškega so poskušali tako pljuniti to število živali in to ob sodelovanju INŠPETORICE in društva KONJ. Z tem so nepsoredno napadli sledljivost mesa in POvzročili nezaupanje v celotno SLovensko kmetistvo. Sami so v praksi pokazali, da jim ponarejanja in prirejanja niso tuja. ZATO SE NE SMEMO ČUDITI, DA JE CELOTNA POŠTENA SLOVENSKA KMEČKA POPULACIJA IN VSI, K ISPREMLJAMO TO PODROČJE SKOČILA V ZRAK IN STOPILA NA GOTOVS ZA POTREBNE OSTRE UKREPE. V konkretnem priemru je potrebno kazenski pregon razširiti tudi na vse kmete, k iso se slinili zraven za nakup in to brez lisitin. Društvo KONJ pa prepovedati delovanje, ker gre za čisto pranje denarja. NAmreč pogovarjal sem se z lastnikom, ki redi živali. Pravi, d aje alho vesel, če na leto za eno kravo dobi 500€ in jo mora rediti dve leti. Ti iz društva pa dobijo na leto 6000€, kaj dokazuje, da 3 krave pljunejo nekemu kmetu in ima letno plačo brez dela zagotovljeno. Pa še država mu plačuje za hrano in malo žica po spletu in dobi čisto za eno kravo. Zato pravim, da tukaj je počilo in DANUŠA in VALERIJA sta vrgli v sod z bencinom šibico, katera je povzročila požar. Tega požara sedaj nemoreta pogasiti in se bosta hudičevo opekli. Ljudje pa bodo šli z vsemi sredstvi gasit in čistit vso navlako.
Betuul
23. 12. 2023 09.48
+2
To pomen da gre za slo kravjo tolpo in društvo konj& slo kriminalna rabota! In žigosani
Betuul
23. 12. 2023 09.51
+0
Kaj pa če je bila od tega dotičnega kmeta katera od krav breja! Kako bo pol dobil kravo in telička-iceka nazaj! Bo ta kmečka tolpa postena???:]
Darko32
23. 12. 2023 19.38
+3
Betuul DObro vprašanje in DOKAZ, da DANUŠA ne sme več delati v veterini nikjer niti psov zdraviti.
Apoteka
23. 12. 2023 08.49
-11
Torej je pomemben zapisnik in ne dobrobit živali??? Sicer pa je tale "kmet" janšistični pravosodni policist na Dobu,ki je redno pijan in na bolniški.
Medo1964
23. 12. 2023 08.58
+9
Zapisnik je narejen nestrokovno in dlitentsko. Pika. Pa sem leva opcija.
Darko32
23. 12. 2023 09.18
+7
YHWH A ti ko greš k zdravniku ti zdravnik ne izda zdravniškega izvida in napiše vse podatke v izvid. BIZGEC. Tukaj je šlo za kriminalno početje DANUŠE in zato ni namern ospisan zapisnik, kot je bilo potrebno. To je storila zato, d akasneje ob pomoči vas iz društev ponaredijo zdravstveno stanje živali. Po indicih se je celo vključil njen mož. Vse z ciljem ,da bi zbili vrednost živali na nič. V zapisniku bi morala narediti pregled za vsako žival in to napisati. POZOR na kraju dogodka in ob veterianrju, kateri pregleduje te živali in izdaja če je ptrebno zdravila. Na kraju bi jih dobili, d aso se šli krajo. Vidiš zato ni zapisnika. Prijatu, če ti v službi delaš tako, kot si napisal bi jaz kot šef te nagnal prvi dan in podal kazenski pregon zoper tebe.
Janez Novak 13
23. 12. 2023 08.37
+18
In ta gospa je bila predvidena za vršilko dolžnosti direktorice UVHVVR. Sedaj si je pa pridelala disciplinski postopek.
Darko32
23. 12. 2023 09.21
+7
To je samo slika dela v Slovenski javni upravi, sodstvo in POLICIJI. DANUŠA je delala tako, kot vsi ostali. Zato je mislila, da lahko tudi ona. Tako je pokazala sliko dela v javni upravi, sodstvo in policiji. Beremo to vsak dan kako se dela pri nas. LOPOVŠČINA na kvadrat.
andraa
23. 12. 2023 08.32
+5
še niso dobili povišice in ne morejo odločati
medo357
23. 12. 2023 08.20
+8
Glede na novice v medijih, bi morala oblast krave vrniti lastniku in mu poplačati škodo, sama (oblast) najbolje da spakira zaradi blamaže. Ampak ti levaki očitno še vedno iščejo način, kako opravičiti nezakoniti odvzem.
zajebant1
22. 12. 2023 21.55
+14
V zapor s temi levimi nesposobneži
gongash
22. 12. 2023 21.58
-11
punkracij
22. 12. 2023 21.52
+7
Je to morda kravji bal z planšarji,ki so pripeljali govedo iz planin v Bohinj
gongash
22. 12. 2023 21.50
-14
Od tega "kmeta" ne kupim nič
slater
23. 12. 2023 08.15
+11
gongash
23. 12. 2023 08.27
-4
Ja ja ti pa kar kupujnkd njega. Če bo po govnetu nič hudega je domače pa ni važno ali je dobro ali slabo
Darko32
23. 12. 2023 09.24
+4
gongash Jaz bom kupil in sem preveril za 15 let nazaj stanje. Preveč je pošten. Tudi živali obravnava vse enako in spremlja.
smuuki
25. 12. 2023 09.53
+1
. .
22. 12. 2023 21.47
-4
Kakšne kvalifikacije moraš imeti,da lahko prideluješ mlečne izdelke in goveje zrezke? A lahko to počne kar vsak?
smuuki
25. 12. 2023 09.55
+1
Zelo pomaga če si v sd,levici ali svobodi. Vsem ostalim nastavljajo birokratske ovire
jutri_pa_res
22. 12. 2023 21.40
+19
Ali je inšpektorica v svoji ošabnosti kršila zakoniti postopek namerno in potem mora kazensko leteti, ali pa ne pozna postopka in mora leteti zaradi nesposobnosti. Živali čimprej vrniti lastniku, inšpektorici pa naložiti plačilo odškodnine za duševne bolečine. Njej osebno, ker država ni kriva, če nek inšpektor ravna protizakonito. Pa še stroške postopka naj kar sama pokrije. Saj vendar ni sodnica, samo oni so izvzeti iz vsake odgovornosti za napake.
gongash
22. 12. 2023 21.52
-14
Ne rabiš bit doktor da ugotoviš da so živali v dreku in bolne
jutri_pa_res
22. 12. 2023 21.59
+9
gongash
23. 12. 2023 08.28
-2
Ja sej slike so dovolj zgovorne. A je ne sej res to je photoshop saj sds tako pravi a ne?
TrnV Peti
23. 12. 2023 13.10
+3
Ziher si ze naredil 40 urni tecaj, da si tako brihtne glave..
TrnV Peti
23. 12. 2023 13.11
+3
@Gongash ziher si naredil 40urni tečaj, da si tako brihten..
smuuki
25. 12. 2023 09.57
+1
Dajmo besedo bolne na analizo. Za katere bolezni po vaše gre? A to ste jemali v kumravcu? Ali je bil šnel kurz na metelkovi?
Betuul
22. 12. 2023 21.37
+11
Tako spoštovani uradniki! Vse je jasno prek sredstev javnega obveščanja!Ne potrebujemo inšpekcijskega dolgovezenja! Krave so živa bitja; in s takim načinom zavlačevanja reševanja bi moral odgovarjati cel kravji inšpektorat! Krave niso htele od tam in stejih vlekli na silo?? Sedaj pa takole: za 24 krav kmetu izplačati v denarju; vso povzročeno škodo. Še dodatno škodo ker kmet ni mogel oddajati mleka! In verbalno sramoto na kmeta! Denarno izplačat kmetu! Nobeden ne bo vlekel krave sem pa kje; ker niso migrantsko blago ampak gre za naše slo krave!
Betuul
22. 12. 2023 21.43
+3
In ker ste šnofali okoli neprimernosti štale itd! Sezidati kmetu nov hlev iz računa kravjih veterinarjev in državnega proračuna! Tako da bo kmet dobil sodoben hlev( štalo) z molznimi aparati; in zvočno napeljavo z glasbo za vzpodbujanje in umirjanje krav pri molzenju! Klimatsko ureditev in elovatorjem za kidanje kravjeka!
pekoči paradižnik
22. 12. 2023 21.33
-11
Največji delež kriminala v Sloveniji, gospodarskega in političnega prispeva sds sekta in janšizem na splošno,..... to se dnevno potrjuje.