Slovenija

'Izbira bo vojna ali sodelovanje'

Ljubljana, 30. 08. 2022 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
1175

Gost večernega pogovora na tokratnem BSF je bil znani filozof Slavoj Žižek. Ocenil je, da je Evropa objekt sovraštva in zavisti, ker v očeh mnogih še vedno predstavlja sodelovanje narodov, osebno svobodo, socialno državo ... "Kolikor vem, je Evropa edina, ki vsaj v elementarni obliki predstavlja tisto, kar danes potrebujemo bolj kot kdaj koli prej. Ne potrebujemo več suverenosti, več velike centralne vlade, ki bi pomenila nepredstavljivo korupcijo, ampak več sodelovanja, četudi obveznega."

Kot je izpostavil, je treba razmišljati o tem, kaj nas lahko čaka – še ena pandemija, vojna ... Izpostavil je, da bo globalno segrevanje milijone prisililo v migracije: "Izbira bo vojna ali sodelovanje."

Slavoj Žižek
Slavoj Žižek FOTO: Bobo

"Ukrajina je pripravljena umreti za Evropo, je tudi Evropa pripravljena umreti za Ukrajino?" je Žižek citiral ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. A morali bi se vprašati, tako Žižek, kaj Ukrajinci vidijo v Evropi – in ali lahko ta upraviči njihova pričakovanja. Po njegovem mnenju je Evropa v širokem smislu objektivna socialna demokracija, kar pomeni, da je marsikaj v njenih državah neodvisno od stranke, ki je na oblasti. Se je pa znašla sredi velike ideološke razprave o svoji identiteti, je ocenil in navedel madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki Evropi očita pomikanje k marksizmu.

Tudi Ukrajina se bo po njegovem po vojni soočila z vprašanjem, ali se bo pridružila taboru iliberalnih konservativcev ali pa socialno demokratski Evropi.
Žižek meni, da je groženj za Evropo več, te ne prihajajo (le) iz Rusije. Izpostavil je konferenco konservativcev v Teksasu, kjer so znova dvomili v legitimnost mandata Joeja Bidna. Skrbi ga tudi, kaj bi se zgodilo, če bi se morda v ZDA na oblast vrnil Donald Trump in Ukrajini odrekel podporo. Izpostavil je tudi dejstvo, da imajo ZDA v Ukrajini lastne interese in navedel objavljen pogovor iz časov vstaje v Ukrajini, kjer je slišati "j*** Evropo". To je tudi politika Putina, ki si leta prizadeva "razstaviti" Evropo. Podpiral je brexit, separatizem v Kataloniji, Marine Le Pen, Mattea Salvinija ... "Ta antievropska os, ki druži Putina in nekatere trende v evropski in ameriški politiki, je eden najbolj nevarnih elementov v današnji politiki." V tem kontekstu pacifizem ni dovolj, je ocenil. "Vsi želimo mir, toda mir sam po sebi ne doseže, da opustimo ključne politične razlike. Okupatorji tudi vedno želijo mir na okupiranem območju."

Dejal je, da naše življenje v veliki meri uravnavajo nenapisana pravila, po katerih deluje tudi ideologija, diplomacija ... In hierarhija pravil, ki določajo, kako uporabljati pravila in svoboščine. In vse to je bilo v Rusiji zadnja leta težava, pravi. "V Sovjetski zvezi so bila pravila, ob tem pa še jasna nenapisana pravila o tem, koga lahko podkupiš in podobno. V času Borisa Jelcina nenapisana pravila niso bila jasna. Zato je celo mafija igrala pozitivno vlogo. S Putinom pa so prišla nova, jasna pravila, medtem ko v mednarodni politiki tega stadija še nismo dosegli." Dolgo je odnose med Rusijo in zahodnimi velesilami reguliral tihi dogovor, da so zahodne sile Rusijo obravnavale kot veliko silo – pod pogojem, da Rusija te velike sile ni uveljavljala: "Pod Putinom se je to spremenilo in zdaj ne vemo, kje smo."

Tudi Trump je po njegovem primer nekoga, ki je ignoriral nenapisana pravila. Skrajna desnica pa po njegovem postaja vse bolj nespodobna v svojem načinu izražanja. Ta pol se po njegovem danes vede kot nekoč revolucionarna levica.

Kaj je torej težava? Po Žižkovem mnenju je bila napaka v evropski filozofiji misel, da vzhodnoevropske države po padcu komunizma le vzpostavljajo, kar zahodnoevropske države že imajo. "In to je izziv za Evropo. Tudi v zahodni Evropi protesti odražajo nezadovoljstvo s sistemom."
Izpostavil je tudi današnjo pasivnost, nezmožnost kolektivnega delovanja, ki smo ga videli tudi ob izbruhu novega koronavirusa, in odsotnost eksternalizacije čustev.

"Ne gre za to, da ne vemo, kaj se dogaja. Kar poglejte velike sestanke, denimo Glasgow. Vse, kar so povedali, je bilo res, zgodilo pa se ni nič. Vemo torej, kaj je narobe, kaj je treba narediti. Veste, kaj pa je težava? To, da vemo, kaj je treba storiti, nas pravzaprav zavira, da bi delovali."

Po njegovem se danes soočamo z apokaliptičnimi izzivi – "kuga, vojna, lahkota in smrt"; torej s pandemijo, vojno, lahkota grozi zaradi podnebnih sprememb, in grozi smrt. "Kakšna smrt? Ne empirična. Mislim nekaj hujšega, kar bi nas moralo skrbeti. Navadna smrt je del življenja. Jaz pa govorim o tem, da imamo digitalno kontrolo nad svojimi življenji po zaslugi kapitalizma nadzora, potem imamo že možnost poseganja v DNK, naslednji korak pa bo neposredna povezava računalnika z našimi možgani. Bomo potem še ljudje?"

In kje so torej rešitve? "Ne potrebujemo starega komunizma, nisem nor, ta je bil še bolj neučinkovit. Ampak vse te težave – migracije, vojna, globalno segrevanje ... kažejo, da potrebujemo širše sodelovanje, edini model v današnjem svetu za to pa je Evropa."

Žižek pa tudi izpostavlja, da ga skrbi širjenje ideje o "denacifikaciji", ki se zdaj pojavlja že v kontekstu Srbije in Balkana. "Zato jemljem Rusijo resno. Nikoli ne podcenjujte ideologije."

"Imamo absolutni religiozni fundamentalizem, ki pa je v kombinaciji z odkrito nespodobnostjo. To je resnica novega desnega populizma," pravi Žižek. Kot primer je izpostavil idejo "legitimnega posilstva", ki se je v preteklosti pojavila v ameriški konservativni politiki. "Putin in srbski politik pa danes govorita o legitimnem posilstvu države," še pravi filozof, ki izpostavlja tudi ruske poskuse, da se država izpostavi kot "dekolonizator" in tako upraviči svoje početje pred mnogimi narodi.

Po Žižkovem mnenju pa tudi Zahod potrebuje Ukrajino, da se prebudi. "Ni dovolj pomagati. Evropa se bo morala ponovno najti in Ukrajina pri tem igra pozitivno vlogo, saj so v marsikaterem smislu bolj evropski – kot mi sami." Dejal je, da Ukrajincev nikakor ne idealizira. "Ampak v nas vidijo nekaj, kar smo sami izgubili v pragmatizmu. Ukrajina je za nas priložnost za bolj kooperativno, močnejšo Evropo."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

qwerty99
21. 01. 2024 16.23
Rusofili užaljeno pljuvajo po Žižku, ker ga ne razumejo.
AudišLOVEvenija
01. 09. 2022 15.22
+0
valovanje
01. 09. 2022 12.06
+0
Ojej. Se vidi da mu precej pomembnih informacij manjka v glavi (Gleda stran? Zavrača? Noče sebe negirat?) in ispade navaden b... Kaj pomaga pametovanje, če fališ bistvo. Oh ja.
mr.poper
07. 09. 2022 08.37
+1
Ha ha Žiška bi rad komentiral poznaš sploh svoj priimek in ime ....
Dilajla
31. 08. 2022 15.43
-2
Ukrajinci so v marsikaterem smislu bolj evropski kot mi sami. Kaj naj bi to pomenilo? Ali, da Ukrajina še bolj skorumpirana kot Evropa? Ker drugače si ne znam razlagati siromaštva v katerem so živeli "navadni" ljudje, kljub ogromnemu naravnemu bogastvu dežele kot takšne.
exeskim
31. 08. 2022 14.31
+1
Gobezdač, zahodni propagandist. Ne morem povedat, kako razočaran sem nad spremembo kurza, ki jo sedaj zagovarja. No saj, mogoče ga pa prej sploh nisem razumel dobro ...
Ate_ist
31. 08. 2022 20.35
+0
z dobro porcijo zelene rezane papirne mase se marsikaj da narediti, to samo dokazuje kako za njegovo besedo stoji neprincipna malomeščanska duša. še pri delavki z nisko družbeno socialno moralo slišiš več resnice kot pri njem.
Igor Juhu
31. 08. 2022 10.17
+1
Žižek, Žižek nimaš pojma o pojmu. Tvoje nebuloze samo zastirajo resnico, ki se dogaja. Bolje, da utihneš toplo priporočam in brez zamere.
User1280007
30. 08. 2022 21.30
+0
Globok poklon. To kar se dogaja je on napovedal že 10 let nazaj.
valovanje
01. 09. 2022 12.11
-1
To kar se dogaja bi lahko napovedal tudi vaški pijanček. Zakaj pa se to dogaja pa žal tudi Žižek zgolj bolj ali manj besediči in ne pove bistva (noče?) bolj želi biti priljubljen in zahodno neoporečen kot resničen. Kokr je "brihten" se najbrž tudi strinja s Hararijem. Um ga je že zdavnaj pojedel, nepopravljivo najbrž.
Rde?a pesa in hren
30. 08. 2022 21.14
+4
kapa dol Žižku, sam problem je ker ga >90% ne razume, kar ap je napisal, in povedal, pa drži ko pribito.
valovanje
01. 09. 2022 12.13
+0
Najbrž ga ti tudi ne. Kaj pa tisto kar ni povedal? Pa bi moral.
HujUkropiji
30. 08. 2022 20.33
+1
Gobezdač Žizek je že izbral raje totalno vojno kot pa konec unipolarne hegemonije liberalnega totalitarizma.
za naše
30. 08. 2022 20.11
+6
Filozof ,ki filozofira politiko
Korintos11
30. 08. 2022 20.26
+0
In trdi da se vojske končajo na bojnem polju ali z pogajanji za mizo? Ukrajina je prvo izbrala in samo poglej kam jo to pelje.
Draža
30. 08. 2022 20.04
+1
Eu in Nato bodo pošiljali orožje vse do zadnjega Ukrajinca.
Zmaga Ukrajini
30. 08. 2022 21.34
+5
Rusi pa se bodo borili za zadnjega Pipinkuku Pingota.
biggbrader
30. 08. 2022 19.34
-2
Ali je Žižek kaj potegnil za štrik od zvonca ?
modelx
30. 08. 2022 19.23
+3
kaj če bi tile politikantje za spremembo demokratično svoje narode vprašali, ali res hočemo tole ekonomsko sranje zaradi njihove politike?
ksenak2
30. 08. 2022 19.03
+4
Do zadnjega evropejca, za Dombas naprej!
lodz68
30. 08. 2022 18.35
-1
Slavoj Žižek ?? Ne ,hvala...Preberite si kako knjigo od Noam Chomskega-izbrana dela.Tip je doktor za Žižeka..
Zmaga Ukrajini
30. 08. 2022 21.30
+2
Noam Chomsky je svoja leta dal mimo,... zdaj je že star kot Zemlja. Ja, dober filozof, ampak zadnje časa strelja v temo. Tako kot Mearsheimer. To so bili stručkoti svojega časa. Poudarek je predvsem na "svojega časa".
Bullschevik
30. 08. 2022 18.22
+11
Slavoj pust politiko.....povej kako kaj babe..
biggbrader
30. 08. 2022 19.34
+0
Cervantes Saavedra
30. 08. 2022 18.19
+8
Nekdo je tu plaho omenil, da je v Sloveniji veliko siromašnih. Tudi jaz mislim, da so, in to preveč, podatki o neenaki razporeditvi bogastva po državah (tki. Gini koeficient, boljšega še ni) pa pokaže številke v % (100 % pomeni maksimalno neenakost, 0 % da tega sploh ni): Brazilija 53,4 %, Iran 42 %, ..., Rusija in Sirija 37,5 %, Srbija 36,2 %, ..., Italija 35,9 % (prekleti zahod, a ne!), ....................., Švedska 30 %, Danska 28,2 %, Nizozemska 28,1 %, Norveška 27,6 %, Finska 27,3 %, Belgija 27,2 %, Češka 25 % in kot zadnja Slovenija 24,6 %. - Srečno v družbi BRICS, kdor tja cilja. - Zoprni ti podatki, kaj, brez besed, a ne? Pa kaj če imamo tajkunske korupcijske države, kjer se krade kot srake. Mmm? Muu? - Zdaj so oboževalci BRICS tako dobro oboroženi s podatki, da bodo v bodoče bolj previdni v nepremišljenih tupih izjavah, razen ko bodo sami v svojem pevskem zboru.
modelx
30. 08. 2022 18.01
+2
Članek pod tem naslovom je zanimiv: Rusija si lahko brez težav privošči popolno ustavitev dobave plina v EU, tri leta pa lahko vztraja pri sedanji ravni dobav
enakatalena
30. 08. 2022 17.58
-1
Žižek mi je bil čisto všeč, večkrat sem poslušala njegova predavanja. Ko pa se je v korona času ognjevito postavil na mesto cepilca, ki primitivno pljuva po tistih, ki s(m)o iz različnih razlogov dvomili v vsemogočnost cepljenja, se mi zdi samo še populist.
HujUkropiji
30. 08. 2022 20.36
+0
Čisti propagandist demokratske stranke ZDA in globalizma je postal!!
Zmaga Ukrajini
30. 08. 2022 21.33
+0
Kje pa piše, da je nezmotljiv? Saj ni papež. Tudi mene je to zmotilo, ampak ... koliko je še bilo takih vidnejših, ki v tem niso videli nobenega problema, oz. celo propagirali to "čudežno protikovidno cepljenje"? Nekateri v to res verjamejo, ker pač popolnoma zaupajo medicini, in se jim niti ne ljubi poglabljat v kakšno medicinsko temo.
Bratomil
30. 08. 2022 17.58
+12
Žižka je povozil čas, sploh pa ni imel nikoli nobene substance. Kaplja v morju nakladačev, ki veliko govorijo in bolj malo povejo. Evropa bo še nekaj časa financirala NATO mašinerijo in Ukrajino, nato pa shirala in razpadla. Azija se bo začela po izgradnji nove svilene poti pospešeno razvijati, globalni jug se bo iztrgal iz krempljev globalistične mafije, zahodnjaki se bodo šli pa rasne in spolne teorije, ker se drugega niti ne bodo več mogli.