Slovenija

Izbirna komisija za EPK 2025 priporočila Novo Gorico

Nova Gorica, 18. 12. 2020 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič
Komentarji
11

Strokovni svet za evropsko prestolnico kulture je uradno priporočil, da se Novi Gorici podeli naziv evropske prestolnice kulture 2025, naziv bo nosila skupaj nemškim mestom Chemnitz. Nova Gorica je kandidaturo pripravila v sodelovanju s čezmejno Gorico. Poimenovali so jo Go! Borderless, Gremo! Brezmejno.

Nova Gorica
Nova Gorica FOTO: Shutterstock

Priporočilo je pripravil svet dvanajstih neodvisnih strokovnjakov, ki so na dvoinpoldnevnem spletnem zasedanju ocenjevali prijave štirih slovenskih mest iz ožjega izbora – Ljubljane, Nove Gorice, Pirana in Ptuja. Predlagano mesto bo uradno imenovala zadevna država članica EU.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je ob tem za zmago čestitala Novi Gorici, njenim javnim organom, kulturnim ustanovam in prebivalcem. "Gostitev evropske prestolnice kulture je velika priložnost za mesto in regijo, da okrepita kulturne ambicije, umestita kulturo v osrčje svojih skupnosti in se več naučita drug o drugem – in o sebi," je dejala. 

"Skupaj s Chemnitzem v Nemčiji bo Nova Gorica del dinamičnega dvojca, ki bo čim bolje izkoristil ta naziv in zagotovil dolgoročne kulturne, ekonomske in družbene koristi," je še dodala.

Izbrano mesto bo drugo slovensko mesto, ki bo nosilo naziv EPK. Leta 2012 je bil evropska prestolnica kulture Maribor.

EPK je najpomembnejša pobuda EU na področju kulture, gre za enega najbolj ambicioznih kulturnih projektov v Evropi in eno najbolj cenjenih aktivnosti EU. Njeni začetki segajo v leto 1985, ko so na pobudo takratne grške ministrice za kulturo Meline Mercouri evropski ministri za kulturo sprejeli resolucijo o letni organizaciji Evropskega mesta kulture. Leta 1999 je bila sprejeta odločitev o preimenovanju pobude v Evropsko prestolnico kulture.

Cilji pobude so pomembnejši kot kdaj koli prej: ponuditi Evropejcem priložnosti, da bi se bolje seznanili s kulturo drug drugega, izkusili skupno zgodovino in vrednote, užili občutek pripadnosti isti evropski skupnosti in razvili evropske kulturne povezave in partnerstva, ter poudariti vlogo kulture pri razvoju mest.

V ožjem izboru bili še Ljubljana, Ptuj in Piran

V ožji izbor so se, kot že omenjeno, uvrstili še Ljubljana, Ptuj in Piran. Mestna občina Ljubljana je za naziv kandidirala ob podpori 25 občin ljubljanske urbane regije. Delovna skupina za pripravo kandidature Ljubljane za EPK 2025 je kot osrednjo temo kandidature razvila solidarnost, slogan kandidature pa je bil Brez žice!, Wireless!.

Koncept kandidature Pirana za EPK pod geslom Val sprememb se je osredotočal na spremembe v odnosu do okolja. Vizija ekipe Piran-Pirano 2025 je usmerjala pozornost h globalni podnebni krizi z umetniške in kulturne perspektive ter spodbujala družbeni in skupnostni dialog.

Ptujski snovalci kandidature za EPK 2025 pa so pripravili programske okvire, povezane z mestom in regijo, ki temeljijo na stoletjih zgodb in mitov.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightifly
18. 12. 2020 17.06
+2
Bravo ,,,,, to je lepa novica . Tudi Talijani jo pozdravljajo . Super . Se vecino politikov zamenjat ,da se Slovenija dokoncno znebi ideoloskega locevanja ,ki prinasa samo gorje in skodo . Kultura je samo ena , je ,ali pa je ni . Pa ne glede kaksni umni ali neumni ,uceni ali ne , zivijo v taki drzavi . V tem bi bilo skoraj posnemati Talijane , ki vsak kamencek iz davnine obravnavajo spostljivo , in prav tako vse rusevine in ze zdavnaj izginula mesta ter kulturo . Ce ne drugega , te kamne in rusevine prihaja gledati desetine milijonov ljudi vsako leto . In ce pogledamo tudi na financno plat ,je to pozitivno . Slovenec je bil v teh stvareh do sedaj vedno nekako zavrt . Upam,da se to kmalu spremeni .
Fulano in Beltrano
18. 12. 2020 17.37
+0
Si odlično napisal. Je pa tudi veliko Italijanov razseljenih po vsem svetu, kjer sicer uspešno prodajajo svojo "folkloro"...ampak ne nehajo pripovedovati zgodbic o tem, da mati Italija poskrbi za tiste, ki so v državnih službah, za večino ostalih pa ji ni mar. Kaj ti koristi lepota na vsakem koraku, od Aoste do Taormine, če moraš delati kot natakar v Kanadi ali v Avstraliji, če moraš najeti kredit, da odpreš picerijo v Braziliji...študiral si pa nekaj, v čemer ne boš delal, vsaj v Italiji ne.....ne kaj veliko. Je pa ena velika intriga, zakaj je recimo goriški grad na italijanski stran urejen do zadnjega kamna in travne bilke, medtem, ko je Sveta gora zanemarjena....A nismo Slovenci pregovorno "bolj pedantni od Italijanov"?
misterKarst
18. 12. 2020 16.21
-1
To rabi svet v casih krize - podeljevanje priznanj in nazivov. Not!
borjac
18. 12. 2020 16.20
-1
Iz prestolnice kulture ni zaslužka, upam da že sedaj obubožana Nova Gorica, ne bo popolnoma krahirala, saj je že na daleč videti da se vsi izogibajo tega, že sedaj je NG potrošila 250.000 €, v NG ni delovnih mest, mladi odhajajo, pandemija je pritisnila ob zid edino veliko firmo HIT, prav možno je da bo Janša Hit prodal temu Grškemu bleferju in lopovu, kateri bo Janši še malo povečal stanje na Janezovem računu na Cipru, in potem bo Goriška slabši kot Kozjansko, Janši pa za Goriško ni nič mar, prav za prav ni nikomur tam čez Rebrnice kaj mar za Goriško, upam da bo kaj ostalo vsaj za pogreb, kot so včasih rekli na kmetih, ko je šla kmetija na kant.
Nova Gorica
18. 12. 2020 18.55
+1
deratizacija
18. 12. 2020 15.38
+7
Nova Gorica in Gorica. Mesto, ki umira in mesto, ki je že umrlo. Vse skupaj zgolj masturbiranje občinske uprave, ki je še najbolj blizu Cesarjevim novim oblačilom.
krucyfix
18. 12. 2020 15.33
+2
Bravo (N)G in upam da s tem čimveč naredite!
El pi5tolero
18. 12. 2020 15.20
+6
Haha ej zoki? Smola pa to! Gremo gorica!
JApajaDAja
18. 12. 2020 15.32
-1
bo zamido prijavil v gorico in bo rešena :-)
EEgon
18. 12. 2020 15.15
-2
Čakte malo. GO je trojezično mesto=italjanščina, slovenščina ter jugoslovanščina, v kratkem pride še 4.kandidat. Resnično multi lingvistično mesto.
SmiselZivljenja
18. 12. 2020 15.56
+2