Slovenija

Sladka goveja juha ali za vrhunske slovenske sestavine in chefe ni meja

Ljubljana, 19. 05. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
12

Vrhunski slovenski chefi dokazujejo, da so najboljši grižljaji prav tisti, ki na krožniku pristanejo le nekaj kilometrov stran, od koder so bili pridelani. Priljubljeni sodnik Masterchefa Slovenija Mojmir Šiftar poudarja, da je osnova za vrhunske kreacije, ki bodo navdušile naše brbončice, lokalna in kakovostna surovina. Slovenske pridelovalce hrane pa poziva, naj začnejo ceniti svoje delo in dodano vrednost, ki jo prinaša njihovo trdo delo.

Ko se na krožniku poročijo kulinarično znanje, ustvarjalnost in sveže pridelane lokalne sestavine, slovenska kulinarika ne pozna meja. To prav vsak dan dokazujejo slovenski vrhunski chefi. Priljubljeni sodnik Masterchef Slovenija in chef restavracije Pen Klub Mojmir Šiftar iz najboljšega slovenskega mesa pripravi govejo juho, ki pa je prav posebno presenečenje. 

'Sladka' goveja juha izpod rok Mojmirja Šiftarja
'Sladka' goveja juha izpod rok Mojmirja Šiftarja FOTO: Damjan Žibert

Namesto, da bi z njo začeli, namreč zaključimo kulinarično razvajanje. Razstavljena goveja juha v obliki sladice se s svojimi nepredvidljivimi intenzivnimi okusi z našimi brbončicami poigra na prav poseben način. Še dolgo po tem, ko spolzi po grlu, nam širi obzorja, saj še vedno razmišljamo o kandirani govedini iz najkakovostnejšega slovenskega bočnika, kuhanega v juhi, moussu bele čokolade, gelu iz korenja, spongu iz luštreka in čipsu iz zelene.  

Predstavitev sladke goveje juhe chefa Mojmirja Šiftarja
Predstavitev sladke goveje juhe chefa Mojmirja Šiftarja FOTO: Damjan Žibert

Za kulinarične presežke, kot je ta, pa je nedvomno osnova kakovostna lokalna surovina, se strinjajo vrhunski chefi Mojmir Šiftar iz restavracije Pen klub, Igor Jagodic iz restavracije Strelec in Martina Breznik iz restavracije Hiša Raduha. 

Hrana iz Slovenije je boljša 

V sklopu Tedna restavracij so se njihove restavracije tako pridružile certifikacijski shemi Izbrana kakovost. Vso meso na njihovih krožnikih ima sledljivo poreklo in zagotovljene parametre kakovosti, ki jih preverjajo neodvisne inštitucije. Šiftar ponazarja, da je slovensko meso veliko bolj kakovostno kot tisto uvoženo meso iz Brazilije, ki se lahko znajde na krožniku marsikaterega gostinca v Sloveniji: "Tam imajo veliko nižje higienske standarde, piščance špikajo z vodo in soljo. Ko pride takšno meso v Slovenijo, ob pečenju vsa voda iz njega dobesedno izteče, s tem pa tudi okus. Ko pa spečeš našega piščanca, okus ostane. In tu se vidi razlika, vsi moramo stremeti k temu, da ne smemo toliko gledati na vhodne stroške kot na kakovost." 

Gostje se včasih premalo zavedajo, da je pot od setve do žetve dolga in da je tu kup rok, odrekanja in trdega dela in da se včasih hrana premalo spoštuje: "Porabiti moramo znati vse kose mesa, ne le najboljših. Tudi tako izkažemo spoštovanje hrani," poudarja Breznikova. 

Martina Breznik, chefinja restavracije Hiša Raduha
Martina Breznik, chefinja restavracije Hiša Raduha FOTO: Damjan Žibert

Vrhunski kuharji se zavedamo, da bo hrana, če prihaja iz Slovenije, boljša, poudarja Šiftar: "Lokalna sestavina je dobra prav zato, ker je prepotovala, če govorimo denimo o mesu, maksimalno dve uri od zakola do restavracije. Kakovost sestavin je ključnega pomena za ustvarjanje izjemnih, okusnih doživetij. Zato je tesno sodelovanje s slovenskimi rejci in predelovalci mesa ter spodbujanje lokalne pridelave nepogrešljivo," je izpostavil. Opozoril je, da številni gostinci v Sloveniji morda napišejo, da ponujajo meso iz Slovenije, čeprav temu ni tako. 

Mojmir Šiftar, chef restavracije Pen klub
Mojmir Šiftar, chef restavracije Pen klub FOTO: Damjan Žibert

Kako pa naj gosti vedo, da gre res za surovine iz Slovenije? 

Po novem lahko tudi v restavracijah uživajo v sestavinah, ki so označene s certifikatom Izbrana kakovost Slovenije. Gostinci lahko z znakom Izbrana kakovost Slovenije odslej namreč označijo ponudbo svojih jedi, pripravljenih iz kakovostnega, slovenskega, certificiranega govejega in perutninskega mesa iz sheme Izbrana kakovost. Javnosti so novost predstavili na letošnjem Tednu restavracij. Začeli so z mesom, kot obljubljajo na ministrstvu za kmetijstvo, pa bodo v shemo za restavracije počasi vključevali tudi ostale sestavine, brez katerih ni kulinaričnih stvaritev. 

Ministrica Mateja Čalušić
Ministrica Mateja Čalušić FOTO: Damjan Žibert

Slovenski potrošniki so namreč vedno bolj ozaveščeni o pomembnosti izbora živil, kakovost in sestava živil, odnos do okolja in živali postajajo ključni dejavniki za izbor sestavin tako na domačem krožniku kot v restavracijah. 

Kot poudarja ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić, je prav ozaveščanje potrošnikov ključ do rezultatov, kjer se začne vse težko delo – naših pridelovalcev, kmetovalcev – in konča na krožniku. Potrošnika lahko z razmišljanjem, kaj sploh je na krožniku, spodbudimo, da še bolj povprašuje po lokalni in kakovostno pridelani hrani, meni Čalušičeva. "Lahko smo ponosni na svoje kmetije, kjer pridelujemo varno in kakovostno hrano, naše podeželje lahko povezujemo z butičnim turizmom, ki je izjemnega pomena v Sloveniji," je izpostavila. Z uporabo živil z označbo Izbrana kakovost Slovenija pomembno prispeva k dvigu standardov kakovosti v slovenski gastronomiji ter spodbuja porabo lokalnih in trajnostnih sestavin, hkrati pa krepi zaupanje potrošnikov v naše kmetijske pridelke, je strnila. 

Predstavitev kulinaričnih kreacij
Predstavitev kulinaričnih kreacij FOTO: Damjan Žibert

'Samozavest mora zrasti po celotni verigi'

"Če ne bi bilo naših kmetov, ne bi imeli možnosti dostaviti naših krožnikov. Naše kmetovalce je zato treba spodbujati, da se začnejo bolj ceniti. Takšen krompir, korenje, kot ga proizvedemo pri nas, je veliko boljši kot uvožen,"  poudarja Šiftar. "Po celotni  verigi mora zrasti samozavest. Tako kot mi, vrhunski kuharji, mora tudi kmet vztrajati, da ne bo prodajal svojih pridelkov pod ceno," je prepričan. Poleg tega je spomnil, da se moramo zavedati, da če kupimo slovensko jabolko, krompir ali meso, bo ta denar ostal v Sloveniji in bo krožil med nami, prilastil si ga ne bo nihče drug, je sklenil. Spomnil je, da so tudi v oddaji Masterchef Slovenija uporabljali izdelke z oznako Izbrana kakovost Slovenije, in kot meni, so s tem poslali pomembno sporočilo, da so naši pridelki, pa naj bodo to jabolka ali piščanec, daleč najboljše, kar lahko pristane na mizah slovenskih državljanov. 

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dinho8O
19. 05. 2024 14.56
+5
Iz hrane so naredili luksuzen biznis.
patogen
19. 05. 2024 14.41
+0
Čif je bil vedno izraz za indijanskega poglavarja. Kaj je sedaj ta izraz tudi za kuharja? Vedno se mu je reklo "šefe", ne pa čif.
Iqos
19. 05. 2024 16.08
+4
Kakšen čif...navaden kuhar s preveč časa...da mu taki recepti hodijo po glavi.
zapiramvamustaaa
19. 05. 2024 14.02
+6
Nevem no...Čisto vsak dan pojem vsaj kosilo ali večerjo v kakšni restavraciji ali gostilni.Moje izkušnje so da so v gostilnah dosti bolj okusne jedi in boljše se naješ kot pa v kakšnih "prestižnih" restavracijah.
Anion6anion
19. 05. 2024 12.10
+9
Kupujte lokalno , jejte slovensko, vsa kmetijska proizvodnja pa prodana tujcem.
Nace Štremljasti
19. 05. 2024 10.45
+10
srečal vv lidlu ali hoferju lokalnega Gostinčar kako nakupuje zelenjavo,meso,itd potem je pa v gostilni vse to domače začinimo ter zmešamo razne okuse hvala lepa za take gostilne vsaka pica je boljša od take mešanice
Zdravko Babić
19. 05. 2024 08.32
+10
Za v muzej,ne pa na krožnik. Potem pa zraven še cel hlebec kruha da si sit.
IvanJaJo
19. 05. 2024 09.32
-1
Ne poznaš koncepta takšnih restavracij.. Hrana je tukaj 20_30%
IvanJaJo
19. 05. 2024 09.32
+2
Anion6anion
19. 05. 2024 12.11
+8
jurist
19. 05. 2024 20.02
Doživetje, zgodba in marketing so zaščitni znak tudi marsikaterega vinarja. samo, da se prodaja...
NLKP
19. 05. 2024 08.06
+18
Lokalno pa lokalno, v roku 1 leta sem v trgovini srečal lastnika (par) vaškega lokala, ki sta kupovala najcenejši krompir in pa tudi solato. Pa pravijo lokalno pa lokalno, pa kmeta podpirati, v okolišu so kmetije, ki imajo domač krompir in domačo solato, ampak kaj ko se gre gostincu za denar, v trgovini je ceneje... Važna je cena ne lokalno...