Slovenija

Vesel: Pri 13 pogodbah za nakup zaščitne opreme bi bili lahko zaznani sumi kaznivega dejanja

Ljubljana, 30. 12. 2020 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
1987

Računsko sodišče je izdalo osnutek revizijskega poročila glede nabave zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covida-19. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je v izjavi za medije dejal, da so danes Policiji poslali dokument, v katerem so 13 izvedenih pogodb označili kot takšne, kjer bi lahko bili zaznani sumi kaznivega dejanja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sodišče izdalo osnutek revizije
    03:07
    Iz 24UR: Sodišče izdalo osnutek revizije
  • Iz SVETA: Osnutek poslan revidirancem
    03:15
    Iz SVETA: Osnutek poslan revidirancem

Vsebina ugotovitev revizorjev sicer ni javna, dokler se do nje ne opredelijo revidiranci in Računsko sodišče ne izda končnega poročila. Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel je povedal, da je Računsko sodišče danes izdalo in že vročilo osnutek revizijskega poročila glede nabave zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covida-19 vsem revidirancem. To so vlada, ministrstva za obrambo, za gospodarstvo in zdravje ter zavod za blagovne rezerve. Gre za 250 strani dolgo revizijsko poročilo, se pravi osnutek revizijskega poročila.

"Zadovoljen sem, da je revizijsko poročilo oddano," je še dodal. "Zadovoljen sem, ker je za nami eno veliko delo." Nevarnost covida-19 še ni minila, država pa bi morala spoštovati javno naročanje in se ustrezno organizirati. Pregledali so celotno dokumentacijo, poudaril je, da so imeli težave s pridobivanjem dokumentov od ministrstva za gospodarstvo. Navedbe Povčivalška so bile večkrat zavajajoče, je pojasnil Vesel. V naslednjih osmih do tridesetih dneh bo Računsko sodišče pozvalo vse akterje, ki bodo imeli pravico povedati svoje zgodbe in informacije. "Seveda pa bo Sodišče upoštevalo vse okoliščine, ki so vladale v času sklepanja poslov."

"Revizijsko poročilo je zame konkretno in jasno," je dopolnil Vesel. Zagotovil je, da je osnutek pripravljen strokovno in da je z delom revizorjev zadovoljen, saj so bili pri potrjevanju enotni. Revizijsko poročilo bo tudi javno, tako si bo javnost lahko ustvarila svoje stališče, je dodal. 

Sodišče je intenzivno sodelovalo tudi z NPU-jem. Do današnjega dne so Policiji poslali dokument, v katerem je omenjenih 13 pogodb, kjer so okoliščine takšne, kjer sumi kažejo na znake kaznivnih dejanj. Za katere primere gre, ni povedal, ker so v postopku preiskave, dodal pa je, da so vsebine nekaterih dokumentov že bile tudi javno razkrite. 

Dodal je, da v tujini revidirajo tudi ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, kar bi bilo dobrodošlo tudi pri nas. 

"Revizijsko poročilo je zame konkretno in jasno," je dopolnil Vesel.
"Revizijsko poročilo je zame konkretno in jasno," je dopolnil Vesel. FOTO: POP TV

Na napovedano izjavo o osnutku revizijskega poročila o nabavi zaščitne in medicinske opreme se je odzval gospodarski minister in prvak SMC Zdravko Počivalšek, ki je sporočil, da "z vsemi organi polno sodelujemo in bomo še naprej sodelovali, da se zadeve razčistijo". Dodal je še, da želi, da postopki tečejo neodvisno od dnevne politike in da je sklic današnje tiskovne konference o osnutku poročila, ki je po zakonu tajen, "silno nenavaden"

Kot je že pred tednom dni pojasnil Vesel, pričakuje, da bo poročilo obsežno, povedal pa je tudi, da so imeli velike probleme s pridobivanjem dokumentacije, predvsem od gospodarskega ministrstva. "Kar težko je bilo razložiti vloge posameznih subjektov, zlasti v tistem spomladanskem obdobju," je povedal Vesel. Počivalšek je očitke že zavrnil. Kot je navedel, so prejeli 210 vprašanj in so potrebovali nekaj tednov za celovit in natančen odgovor.

 

Po nekaterih informacijah bi lahko bil osnutek obremenjujoč za Počivalška, kar bi po mnenju nekaterih lahko vplivalo na zaupanje stranke v svojega predsednika, s tem pa na morebitno odločitev posameznih poslancev o podpori alternativni vladi. Tudi Počivalšek je izjavil, da "Veselova medijska angažiranost glede te teme vzbuja dvom".

Vsebine osnutka Vesel takrat ni želel razkriti, saj je zaupna. Pojasnil pa je, da je poročilo obsežno, da bo verjetno izdano na vsaj 200 straneh. "Prepričan sem, da je v njem zapisana pravzaprav objektivna resnica, če jo je seveda mogoče podpreti z dokumentacijo," je pojasnil.

Računsko sodišče se je za revizijo odločilo maja

Računsko sodišče se je za revizijo odločilo maja, tudi po nekaterih razkritjih domnevnih nepravilnosti pri naročanju opreme, potrebne v spomladanskem valu epidemije. Tedaj je sicer Vesel poudaril, da računsko sodišče dogajanje spremlja, ker ima pomembne učinke na javne finance in strukturo proračuna. Tako je med drugim napovedal, da bo revizija pokazala tudi, kako je država pripravljena na krizno javno naročanje.

Vesel je napovedal, da bo revizija pokazala tudi, kako je država pripravljena na krizno javno naročanje.
Vesel je napovedal, da bo revizija pokazala tudi, kako je država pripravljena na krizno javno naročanje. FOTO: Miro Majcen

Napovedal je tudi, da bodo "zelo dobro poslušali eno in drugo stran", da bodo pogledali, ali in zakaj naj bi od 1500 ponudb za zaščitno opremo, ki so bile na mizi zavoda za blagovne rezerve, skoraj polovica ostala nepregledanih. "Pregledali bomo, zakaj se je to zgodilo, zakaj so bile ponudbe obravnavane neenakopravno tako z vidika organizacije kot z vidika morebitne gospodarske škode," je orisal.

Zapleti zaradi Petroviča

Vesel je sicer napovedoval, da si želijo vsaj osnutek izdati do konca leta, a se je tik pred izdajo zapletlo, saj prvi namestnik Jorg Kristijan Petrovič osnutka ni želel podpisati v rokih, ki jih je od njega pričakoval Vesel. Zakaj se je odločil za zamenjavo je pojasnil, da si kot predsednik Računskega sodišča ne more dovoliti, da namestnik "ne dvigne svoj službeni mobilni telefon, medtem, ko je na delu".  Zaradi "neaktivnosti" namestnika je pooblastilo za pregled in podpis osnutka prenesel na drugo namestnico Mojco Planinšek

Kot je ob tem dejal, je njegova naloga, da zagotovi učinkovitost računskega sodišča, in izpostavil, da so tudi odgovorne osebe pri revidirancih večkrat pozivale, naj se ugotovitve razjasnijo čim prej. Špekulacije, da naj bi hitel zaradi političnih pritiskov in aktualne politične situacije, zanika. Da "bi zagotovil največjo možno mero objektivnosti", je ocenil, da je dobro, da osnutek pogleda tretja oseba.

Sporne nabave pod drobnogledom

Počivalšek se je moral zaradi očitanih nepravilnosti letos zagovarjati na interpelaciji v DZ, ki jo je uspešno prestal. Kriminalisti, ki so se prav tako lotili pregleda nabav, pa so pri njem izvedli hišne preiskave.

Nabave je pod drobnogled vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je po izvedenem tematskem nadzoru nabav zaščitne opreme uvedla 21 preiskav suma kršitve integritete uradne osebe. Preiskave je uvedla zoper Počivalška, nekdanjega državnega sekretarja Aleša Cantaruttija, uslužbenko ministrstva Andrejo Potočnik, nekdanjega in aktualnega vodjo zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška in Tomija Rumpfa ter uslužbence zavoda Ivana Galeta, Alojzija Černeta in Marka Naraločnika, so sporočili iz KPK.

Sume kršitev je KPK zaznala v osmih poslih, v katerih so bili izbrani ponudniki Public Digital Infrastructure, Hmezad – TMT, Gorenje gospodinjski aparati, Geneplanet diagnostika, Cross Continental, Dobnik Trade, Tehno-Mag in Medicop. Kot so poudarili v KPK, bo šele preiskava pokazala, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali ovrženi.

Počivalšek: Hočem nazaj moje dobro ime

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je po konferenci Računskega sodišča dejal, da si želi, da se zgodba nabave medicinske opreme končno razišče in zaključi, še posebej glede njegove vloge v njej. 

"Rad bi dokončno zavrnil medijsko predstavljene očitke in hočem nazaj moje dobro ime," nadaljuje Počivalšek, ki pravi, da z vsemi organi sodeluje in se bo argumentirano in dokumentirano odzval tudi na osnutek poročila Računskega sodišča. 

"Politične zgodbice povezane s konstruktivno nezaupnico in napovedano instrumentalizacijo preiskave za rušenje vlade pa so nesprejemljive," je še povedal. Sicer pa se Počivalšku zdi nenavadno, da je Vesel na konferenci sploh predstavil osnutek poročila, saj gre za vmesen in tajen dokument. "Dejstvo, da se to dogaja v obdobju rušenja vlade in le nekaj ur pred sejo sveta naše stranke, meče zelo čudno luč na celoten postopek."

Zdravko Počivalšek zanika vse očitke.
Zdravko Počivalšek zanika vse očitke. FOTO: Bobo

Prijava Veselove dodatne dejavnosti v predhodnem preizkusu na KPK

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v zvezi z opravljanjem dodatne dejavnosti predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela pri Fifi prejela prijavo, ki je v fazi predhodnega preizkusa. Pisnega mnenja, ki naj bi ga KPK pripravila že za časa prejšnjega predsednika Borisa Štefaneca, pa na KPK ne najdejo. Tako Vesela kot Štefaneca to čudi.

KPK v fazi predhodnega preizkusa zbira podatke, pojasnila in dokumentacijo, da bi ugotovila dejansko stanje in morebitne kršitve iz pristojnosti komisije, na podlagi tega se bo odločila o nadaljnjih postopkih, so sporočili iz KPK. Gre za preučevanje Veselovega hkratnega predsedovanja računskemu sodišču in neodvisni komisiji za revizijo in skladnost pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa).

Komisija naj bi sicer že v času, ko jo je vodil Boris Štefanec, Veselu v zvezi s tem že posredovala pisno mnenje. Vendar pa so danes na KPK zapisali, da ga v svojem dokumentarnem gradivu niso našli, zato vsebine ne morejo komentirati. "Po razpoložljivih informacijah je šlo pri podaji mnenja o opravljanju dodatne dejavnosti pri Mednarodni nogometni zvezi za neposredno komunikacijo med predstojnikoma obeh organov, kar lahko potrdi nekdanji predsednik komisije Boris Štefanec," so navedli.

Vendar pa to, da dokumenta na KPK ne najdejo, čudi tako predsednika računskega sodišča kot tudi prejšnjega predsednika komisije. Kot je v izjavi za medije dejal Vesel, ne more komentirati, kje KPK hrani dokumente in kako vodi evidence. Sam konflikta interesov ob hkratnem opravljanju omenjenih dejavnosti ne vidi, kar da je v omenjenem mnenju potrdil tudi Štefanec. "Name nihče ne vpliva ne z ene ne druge strani, davke plačujem tako v Sloveniji kot v Švici, škode za javne finance ni," je pojasnil.

Sprašuje se tudi, kakšen bi bil lahko konflikt interesov med revizijo nabav zaščitne opreme za boj proti epidemiji in opravljanjem dela predsednika pri eni od Fifinih komisij, saj ne gre za koriščenje javnih sredstev. Kot je dodal, gre za zahtevno funkcijo, ki pa jo opravlja v prostem času. Tudi nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec je povedal, da ga čudi, da na komisiji tega dokumenta zdaj ne najdejo. Dobro se namreč spominja, da je KPK na Veselovo pobudo pripravila pisno stališče. Ali je bilo posredovano po pošti ali po elektronski pošti, ne more trditi, je pa dokument obstajal in tudi sam ga je podpisal, je zatrdil.

Predsednik računskega sodišča ga je sicer sprva ustno povprašal o tem, ali predsedovanje omenjeni Fifini komisiji predstavlja nasprotje interesov z opravljanjem funkcije predsednika računskega sodišča. Štefanec mu je dejal, da na prvi pogled deluje, da to ne bi smel biti problem. Dodal pa je, da tega ne upa zatrditi, zato sta se dogovorila, da Vesel v zvezi s tem na komisijo pošlje pisno vprašanje.

KPK je tako na njegovo pobudo pripravila pisno stališče. Kot je opomnil Štefanec, to ni bilo dovoljenje, saj komisija nima pristojnosti dajati dovoljenj. Je pa stališče po njegovih besedah šlo v smeri, da predsedovanje Fifini komisiji ni v nasprotju interesov z opravljanjem funkcije predsednika računskega sodišča. Obenem pa so v stališču navedli, da je Vesel kot funkcionar dolžan dohodek od te dejavnosti prijaviti KPK, če se premoženjsko stanje poveča za več kot 10.000 evrov, je povedal Štefanec.

Na KPK so danes potrdili, da je Vesel komisiji poročal o premoženjskem stanju ob nastopu funkcije, med trajanjem funkcije pa tudi večkrat spremembe premoženjskega stanja. Vsebine prijav premoženjskega stanja zaradi varstva osebnih podatkov komisija ne more razkrivati. Da premoženje KPK prijavlja vsako leto, je danes dejal tudi Vesel.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1987)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Virgil Ketnu
05. 01. 2021 18.03
O kraji strojev pa še pride..... ne vse naenkrat... prosim
Virgil Ketnu
05. 01. 2021 18.02
Volonterstvo ubija levico
iga_biba
02. 01. 2021 20.26
+1
Sem prepričan, da je teh pogodb več kot 13. Samo dokazov niso uspeli zbrati.
lotmerzanec
01. 01. 2021 11.16
+1
O tem kako so Vesel in kompanija po Nemčiji kradli delovne stroje pa nobene prijave?? Tudi o nezakonitem delu za Čeferina nič?? Se je mnenje protikorupcijske komisije izgubilo?? Dajmo POP vsaj enkrat poročajte objektivno!!
hunter38
02. 01. 2021 10.57
+1
plotter123
31. 12. 2020 16.20
+1
Maske so iz Wuhana ...virus se pa širi... A se komu svita zakaj ?
Samo gasssss...
31. 12. 2020 15.06
+1
Prišel bo čas, ko bo vsak ,,direktor,, odgovarjal za svoja dejanja slej kot prej.😉
toti mišek
31. 12. 2020 14.01
-3
Levnuhi ne razburjate se..... lepo praznujte in nabirajte energijo, ker ste že celo leto nervozni!
terenec 2
31. 12. 2020 11.16
+4
Ko bomo prišli mi na oblast, se bom javil na razpis za vaše delovno mesto. Zakaj ? Da podpišem naloge za aretacijo vas ga. PETRA GRAH LAZAR in vaše kriminalne združbe. To so od sedanjega šefa policije , vašega heer flick Hojsa in vaših ministrov in državnih sekretarjev. Da ne pozabimo tudi ostalih vidnih članov vaše stra-mafije. Hočem, da vas vidim vse v LISICAH , brez skrivanja obrazov. Za vaše mafijaše, ki se skrivajo po tujini pa ---------------- -------------------------------------IŠČE SE ŽIV ALI MRTEV-------------------------
zibertmi
31. 12. 2020 11.11
+2
kam bo pa sedaj vladni svetovalec.še iz bosne so ga nagnali.tudi oni imajo počasi dovolj skrivalnic kriminalcev pri njih.se pravi ima neuradno tudi jj prepoved
Uporabnik474217
31. 12. 2020 11.18
-4
terenec 2
31. 12. 2020 10.49
+3
Vprašanje za stranko S:S . Kako so kaj vaši kolegi ROMAN STROPNIK -utaja davka 1,6 milijona €, pa TOMAŽ USENIK, MARKO KALOH brat vašega člana stranke in poslanca DEJANA KALOHA. Gremo dalje GREGOR KOŠTOMAJ in MARKO GLINŠEK. To so vsi v navezi z vašim kriminalcom ROKOM SNEŽIČOM IN z DIJANO ĐUĐIĆ. Vse to pa v navezi S:S in vašim velikim vodjem podzemlja. Pa še koga bi našel, če bi se malo potrudil. Kje je zdaj POLICIJA in NPU. Gospa LAZAR, kje ste zdaj? A vam HOJS ---NE PUSTI---
Uporabnik474217
31. 12. 2020 11.09
-3
BITINOVINAR
31. 12. 2020 10.45
-4
OSREDNJI MEDIJI trote z leve ČISLAJO za isto stvar, ko tiste z desne prebijajo na križ. SPOZNANJE 2020. HVALA ŠAREC
zibertmi
31. 12. 2020 11.01
+4
janezu se majo za zahvalit še in še.od raznih afer je škoda govorit.njegova vlada je bila kriva za bančno luknjo zaradi tajkunizacije podjetij in nezavarovanih kreditov.naračunali so 5 milijard.mogoče je celo šircelj računal,ko je tako dober.samo v tej vladi,pa je bila ena vmes v kateri je tudi finančno blestel in klical trojko,je državo najprej spravil v 4 miljardni minus nas zadolžil,kot je sam rekel, do leta 2050.za naslednje leti v proračunu še za menda 3 ali celo več-po podatkih minusa samo v tem letu pa je manjko med prihodki in odhodki,kar si lahko tudi preberete,slabe 3 miljarde eu.se pravi skupaj 10 milijard evrov plus kredit plus brezposelnost ,ki se bo verjetno večala in ljudje na beraški palici,se pravi na podpori.dober je ni kaj.bo zanimivo gledat,kot je bilo v času preprodaje orožja,se pravi vojnega dobičkarstva,kako bo nekaterim zopet rastlo premoženje,se mi zdi ,da bodo nekateri počasi morali začet zidav visoke ograje okoli svojih domov.pa še kaka varnostna služba sebo odprla
Uporabnik474217
31. 12. 2020 11.21
-5
@zibertmi, ma kaj lahko nehaš kazat s prstom na JJ? Nimaš dokazov. Kako se pokliče trojko? Po telefonu?
Jst !
31. 12. 2020 10.39
-2
Hočemo, da v štiriindvajset ur zvečer povabite Vesela in koga iz KPK, da pojasnijo kako stojijo zadeve z FIFO.
zibertmi
31. 12. 2020 11.10
+4
so že pojaqsnili,če mogoče v kleti trstenjakove ne smete gledat drugega kot nora tv.da ta funkcija ni v konfliktu interesov.vse čisto
terenec 2
31. 12. 2020 11.25
+4
Oni imajo samo kanal s kriminalnim podzemljem in HOJSFICKOM
lotmerzanec
01. 01. 2021 11.19
-1
A to pa ne saj levaki lahko kradejo!! Njim je z vstopom v stranko to zagotovljeno!! Tudi o krajah gradbene mehanizacije bi bila dobra oddaja!!
lotmerzanec
01. 01. 2021 11.21
-3
zibertmi Kaj so pojasnili?? To,da so se dokumenti na KPK "izgubili"??
resslovenka
31. 12. 2020 10.34
+3
Sledi... Zaslišanje revidirancev. Rezultat? Kriv je.. val Corone. Vsi so reševali situacijo, pa jim je marsikaj ušlo mimo. Tud par miljonckov. Res, kdo komu še lahko kaj verjame? 🤔 Pocivalsek nič kriv, njegovi zaupniki nič krivi, vlada nič kriva nasploh. Krivec? Ah, Gale bo kriv, po vsej verjetnosti. Za bruhat. Ko gre za davkoplačevalski denar si tisti, ki se okoriscajo z njim vedno krijejo hrbte. To... je dragi slovenceljni realnost v moji dragi domovini. 😎
bobiv
31. 12. 2020 10.30
+3
Dajte svečke, kaj pa je narobe, če nekdo pove , da je nekaj narobe z nabavami in če to dokaže? Očitno je, da tej vladi dovolite, da nas lahko pokradejo, malo se zamislite!
Uporabnik474217
31. 12. 2020 11.12
-3
Narobe je ker ti nisi svečka. Ti si oh in sploh.
lotmerzanec
01. 01. 2021 11.25
-2
No to,da bi maske naročene v Februarju,ki jih je naročil Šarec prišle danes je pa zakonito?? Se ne spomnite marčevskih informativnih oddaj te medijske hiše,ko so polovico dnevnika jamrali,da ničesar ni na zalogi zato,ker je Šarec maske prodal denar pa je šel na privatne račune!!
terenec 2
31. 12. 2020 10.30
+4
Klavdija Snežič, žena Roka Snežiča . A je še med nadzorniki Nove Nore tv. Kako se hitro najde povezava s stranko S.S . Pa ja ni bil snežič pri jj na Trstenjakovi brez veze
Uporabnik474217
31. 12. 2020 11.23
-2
Ti pa si bil v zakamufliranem kombiju in z daljnogledom opazoval dogajanje, da lahko tle postaš kaj si videl.
lotmerzanec
01. 01. 2021 11.26
-1
Nove TV vsaj ne rabimo plačevati medtem,ko nas vaš rdeči RTV stane mesečno 12,75 evra za reklamiranje rdečih nabluz!!
Lucifer1991
31. 12. 2020 10.23
-1
Tale Vesel je pa res pravi patron. Zakonodaja mu preprečuje govoriti o poročilu, on pa namiguje da če čebula ne bi imela če, bi bila bula. Pa vseeno - kako je lahko tak funkcionar, ki vodi zelo občutljiv nadzorni organ, honorarno financiran od fuzbala? To meni ne gre skupaj.
malaraja
31. 12. 2020 10.30
+4
Pa kako je lahko PV zapornik, pravnomočno obsojen korupcije. Vesel je poštenjak, Jajo pa lopov. Ne gre mi skupaj, da nekdo voli koruptivneža in se norčuje iz šivilj in komedijantov. Naš Janez lahko laže in krade, vsi drugi si ne smejo s strokovnostjo služiti denarja na pošten način? Ne glejte stran, koncentrirani lopovi so trenutno v vladi.
BITINOVINAR
31. 12. 2020 10.45
-4
OBA IMATA PRAV, samo OSREDNJI MEDIJI trote z leve ČISLAJO za isto stvar, ko tiste z desne prebijajo na križ. SPOZNANJE 2020. HVALA ŠAREC
Uporabnik474217
31. 12. 2020 11.13
-3
"@malaraja: pravnomočno obsojen korupcije." Pa kje si to pobral?
KenBlock
31. 12. 2020 10.19
-5
Kaj pa pri pogodbi z FIFO ?
Mali Zwerg
31. 12. 2020 10.15
-3
KULa ni več. Ostali smo Slovenci, ki nam je mar. Končno imamo priložnost urediti oz. odpihniti vso levo lopovsko združbo.
BITINOVINAR
31. 12. 2020 10.14
+1
Res noro. Osrednja medija in Slakk zgrizla dr. Pivec za par rezin pršuta in prenočišce. Tu 220.000 eur letno in je ok. In ne mi reč, da na nobeno potovanje NI VZEL SABO ŽENE!!!! Tam pa je plačal drubiž vinar, ko je cela družina za drobiz delala reklamo. LIKVIDACIJE IZ LETA 1945
biggbrader
31. 12. 2020 10.06
-2
S poročilom največjega slovenskega korupcijskega osumljenca Vesela, je prišla na površje vsa beda in pokvarjenost leve opcije, ko so za namišljen drobiž odžagali Pivčevo, ker jim je postajala nevarna. Samo upam, da čim prej pride nazaj v vlado in da naredi nekaj za upokojence in novo upokojensko stranko, ki se bo zavzemala za upokojence in ne samo za extra upokojence partijske elite, katera drži Kohrlna za kohones.
Berenika
31. 12. 2020 10.16
+6
In zakaj je luzerje v SĐS sram priznati, da so bili člani KP?
Uporabnik474217
31. 12. 2020 11.27
-4
@Denebola, zakaj je luzerje sploh kaj sram priznati? Veselko naj prizna in naj odstopi. Konec sramu.
srebrnibreg
31. 12. 2020 13.37
+3