Slovenija

Kacin: Ta trenutek med predvidenimi odločitvami še ni ukinitve omejitve gibanja med občinami

Ljubljana, 08. 04. 2020 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
A.K. / STA / M.S. / Ti.Š.
Komentarji
1369

V torek so v Sloveniji potrdili še 36 okužb s koronavirusom, opravili so 1214 novih testiranj. Hospitaliziranih je 111 oseb, od tega se na intenzivni negi zdravi 35 pacientov. Bolnišnico je zapustilo pet oseb; štiri osebe pa so umrle – skupno tako 40. Doslej so v Sloveniji opravili 30.669 testiranj na koronavirus. Iz bolnišnične oskrbe so skupaj doslej odpustili 120 ljudi. Pa je ob spodbudnih številkah že čas za sprostitev ukrepov? Ali pa lahko prehitro rahljanje ogrozi zdravstveni sistem?

Več videovsebin
  • IZ 24UR: Rahljanje ukrepov
    03:35
    IZ 24UR: Rahljanje ukrepov
  • IZ 24UR: Predpraznični nagovor
    02:38
    IZ 24UR: Predpraznični nagovor
  • IZ 24UR: Odprtje nekaterih trgovin in storitvenih dejavnosti
    03:36
    IZ 24UR: Odprtje nekaterih trgovin in storitvenih dejavnosti
  • IZ 24UR: Kaj pa frizerji in kozmetični saloni?
    03:26
    IZ 24UR: Kaj pa frizerji in kozmetični saloni?
  • IZ 24UR: Občinam zmanjkuje denarja
    03:20
    IZ 24UR: Občinam zmanjkuje denarja
  • Iz 24UR: Po praznikih milejši ukrepi?
    03:06
    Iz 24UR: Po praznikih milejši ukrepi?
  • Iz 24UR: Tehnične trgovine se veselijo odprtja, a nekateri zaskrbljeni
    01:14
    Iz 24UR: Tehnične trgovine se veselijo odprtja, a nekateri zaskrbljeni
  • Iz 24UR: Kmalu do frizerja?
    01:13
    Iz 24UR: Kmalu do frizerja?
  • Iz 24UR: Dosledno spoštovanje ukrepov
    03:13
    Iz 24UR: Dosledno spoštovanje ukrepov
  • Iz 24UR Koronavirus v Sloveniji
    02:32
    Iz 24UR Koronavirus v Sloveniji
  • Iz 24UR: Testiranja v mariborskem domu za ostarele
    02:07
    Iz 24UR: Testiranja v mariborskem domu za ostarele
  • Iz 24UR: Nagovor predstavnikov verskih skupnosti
    01:48
    Iz 24UR: Nagovor predstavnikov verskih skupnosti
  • Iz 24UR: Ukrepi na Goriškem niso zalegli
    02:11
    Iz 24UR: Ukrepi na Goriškem niso zalegli
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo odpira vrata po praznikih?
    03:07
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo odpira vrata po praznikih?
  • Iz 24UR ZVEČER: Omilitev ukrepov
    11:30
    Iz 24UR ZVEČER: Omilitev ukrepov
V torek so v Sloveniji potrdili 36 novih okužb s koronavirusom in štiri nove smrtne žrtve.
V torek so v Sloveniji potrdili 36 novih okužb s koronavirusom in štiri nove smrtne žrtve. FOTO: Dreamstime

V Sloveniji so v torek, 7. aprila, opravili 1214 novih testiranj na koronavirus, od katerih jih je bilo 36 pozitivnih. Hospitaliziranih je bilo 111 bolnikov, med njimi 35 na intenzivni negi. Umrli so še štirje bolniki s covidom-19, skupno tako od začetka epidemije 40. So pa iz bolnišnice včeraj odpustili pet oseb, je objavila vlada.

Do zdaj je bilo v Sloveniji opravljenih 30.669 testov na novi koronavirus, pozitivnih pa je bilo 1091 ljudi. Kot je izpostavil vladni govorec Jelko Kacin, se število hospitaliziranih zmanjšuje, povečuje pa se število oseb, ki jih zdravijo na intenzivnem oddelku. Iz bolnišnice so od začetka epidemije odpustili že 120 zdravih oseb.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
V osrednjeslovenski regiji je 342 okuženih, 239 iz savinjske, 110 iz jugovzhodne Slovenije, 90 iz pomurske, 89 iz podravske, 68 iz gorenjske, 43 iz koroške, 29 iz primorsko-notranjske, 24 iz zasavske, 20 iz goriške 19 iz obalno-kraške ter 10 iz posavske statistične regije, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Med okuženimi je 495 moških in 596 žensk.

V intenzivnih oddelkih slovenskih bolnišnic je 35 oseb s covidom-19, kar je največ doslej. Do povišanja tega števila je med drugim prišlo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, kjer je ena oseba več v intenzivni enoti. V torek so imeli skupno hospitaliziranih 33 bolnikov s covidom-19, kar je šest več kot dan prej. Prvi in doslej edini smrti zaradi novega koronavirusa so bili priča prejšnji teden.

V celjski bolnišnici so imeli zjutraj hospitaliziranih 19 bolnikov, od tega je šest oseb v enoti intenzivne terapije, je bolnišnica sporočila prek Twitterja. Število hospitaliziranih bolnikov je tako v zadnjih 24 urah poraslo za tri, v enoti intenzivne terapije imajo enega bolnika več.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik pa se število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v zadnjih dneh zmanjšuje. Kot so sporočili s klinike, se danes v bolnišnici zdravi 11 bolnikov z novim koronavirusom, od tega dva na intenzivnem oddelku. V torek pa se je na Golniku zdravilo 14 bolnikov, od tega dva na intenzivnem oddelku.

V šmarskem domu upokojencev število okuženih poraslo na 137

V šmarskem domu upokojencev je v torek število okuženih z novim koronavirusom poraslo na 137, kar je šest več kot dan prej, je STA izvedela iz virov blizu doma. V šmarski občini pa je število vseh okuženih poraslo za dve osebi na 145. Sicer pa v domu danes nadaljujejo z razkuževanjem prostorov, ki so ga začeli v torek.

Razkuževanje izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Preko regijskega štaba Civilne zaščite Zahodne Štajerske so danes vpoklicali štiri gasilce Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina in šest poklicnih gasilcev dekontaminacijske enote Poklicne gasilske enote Celje, ki pomagajo pri začasni preselitvi stanovalcev, njihovih osebnih stvari in opreme, so danes sporočili s šmarske občine.

Člani PGD Šmarje pri Jelšah bodo podrli razkuženi šotor, ki je v preteklih dneh služil za garderobo zaposlenih. V prihodnjih urah bosta postavljena dva bivalna zabojnika, v katerih bosta ločeni garderobi za zaposlene in osebje, ki oskrbujejo stanovalce doma. Območje okoli doma pa je zavarovano.

Kot je napovedala direktorica doma Gordana Drimel, bodo 31 stanovalcem, ki več ne kažejo znakov okužbe, v treh dneh znova odvzeli brise. Prav tako se na delo vrača prva okužena oseba med zaposlenimi.

Za zdravstveno stanje stanovalcev doma skrbi zdravniška ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah ter osebno ali prek telefona specialisti iz celjske bolnišnice. Pomagajo tudi zdravstveni delavci regionalnih zdravstvenih zavodov, prostovoljci, študenti in šmarska civilna zaščita.

V šmarskem domu za starejše je število okuženih naraslo na 137 (fotografija je simbolična).
V šmarskem domu za starejše je število okuženih naraslo na 137 (fotografija je simbolična). FOTO: Dreamstime

V Ljutomerskem domu tri nove okužbe 

V ljutomerskem domu starejših občanov so v torek zaradi suma na novi koronavirus odvzeli 15 brisov, pozitivni so bili trije, eden pri varovancu in dva pri zaposlenih. Skupno je okuženih 52 ljudi, od tega 45 stanovalcev in sedem zaposlenih. Na pomoč v dom prihaja dodatni zdravstveni kader.

Iz ljutomerskega doma starejših občanov so sporočili, da so se glede na povečano število stanovalcev, ki so pozitivni na novi koronavirus, dogovorili za dodatno usposobljeno osebje, ki lahko začne delati takoj.

Nekaj negovalno-oskrbovalnega kadra bosta zagotovila sosednji dom iz Lukavcev in Splošna bolnišnica Murska Sobota. Strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar jim je zagotovil tudi pomoč zdravnikov specialistov, ki bodo po potrebi pomagali zdravniku iz Zdravstvenega doma Ljutomer.

Prednostna naloga je vzpostavitev ustreznega zdravstvenega sistema, ki bo stanovalcem zagotavljal čim višjo raven pomoči in zdravljenja. Vsi varovanci, ki so bili na testiranju pozitivni, so v osamitvi v tretjem nadstropju stavbe, njihovo stanje je stabilno. Dobro se počutijo tudi varovanci, ki so jih premestili v Bioterme pri Mali Nedelji.

Poskrbljeno je tudi za namestitev in hrano zaposlenih, ki ne odhajajo domov, so še pojasnili v ljutomerskem domu.

V največjem slovenskem domu za starejše, mariborskem domu Danice Vogrinec pa so si za zdaj oddahnili, so poročali v oddaji 24UR. Vsi kontrolni brisi 15 zaposlenih so negativni, prav tako vsi trije od stanovalcev. Edina okužba, ki jo beležijo, je tako okužba strežnice, ki je v samoizolaciji. Kot smo poročali, se je gospa med službo začela slabo počutiti, o tem pa je obvestila svojo vodjo, ki jo je preventivno poslala na testiranje. V nedeljo so pri zaposleni okužbo tudi potrdili.

V metliškem domu starejših 50 okuženih z novim koronavirusom

V Občini Metlika je po podatkih župana Darka Zevnika z novim koronavirusom skupaj okuženih 53 ljudi, 50 od teh jih je v domu starejših občanov. Pet tamkajšnjih varovancev je do zdaj umrlo, eden od teh v negovalnem oddelku doma, kjer imajo sicer nameščenih 17 postelj, je navedel. Po zadnjih podatkih doma se okužba počasi širi.

Direktorica Doma starejših občanov Metlika Ivica Lozar je povedala, da imajo vse negovalne postelje zasedene in da življenje v domu poteka "v redu". "Še vedno delamo na preventivi in še vedno opazujemo ljudi. Če pride do kakšnih znakov, zdravniki odreagirajo. Tako, kot smo delali do zdaj, delamo tudi naprej," je dejala.

Glede števila okuženih ni želela odgovarjati in je opozorila, da so vsi uradni podatki objavljeni na spletni strani NIJZ. "O številkah ne bom govorila," je še zatrdila.

Na spletni strani metliškega doma starejših so nazadnje 31. marca sporočili, da se okužba kljub vsem preventivnim ukrepom, ki jih izvajajo od začetka pojava novega koronavirusa, še vedno počasi širi.

Za zdravstveno stanje stanovalcev sicer skrbi zdravniška ekipa iz Splošne bolnišnice Novo mesto in zdravstvenih domov Novo mesto, Metlika in Črnomelj.

Počivalšek: Po praznikih sproščanje nekaterih storitvenih dejavnosti; najprej vulkanizerji, avtomehaniki

Na današnjem sestanku delovne skupine za zajezitev posledic epidemije so po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška predlagali postopno dodajanje izjem pri prodaji. Po velikonočnih praznikih bodo lahko najprej delo začeli vulkanizerji, avtopralnice in avtomehaniki. Pozneje načrtujejo postopno odpiranje prodajaln s tehničnim blagom.    

Vlada je danes tehtala, ali bi Slovenija po velikonočnem ponedeljku lahko zaživela bolj normalno. Toda to bo odvisno bo predvsem od nas samih, od našega vedenja, od naše odgovornosti. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zvečer na vladni novinarski konferenci potrdil zagon mehaničnih in vulkanizerskih delavnic ter avtopralnic. Pozneje načrtujejo postopno odpiranje prodajaln s tehničnim blagom. V velikih tehničnih centrih že komaj čakajo odprtje, manjši obrtniki pa so bolj previdni, ker se bojijo okužbe. Vnovičnega svobodnega gibanja po državi pa po besedah Kacina zaenkrat še ni na vidiku.

"Spremljamo epidemiološko sliko in splošno stanje, pri vsakem posamezniku pa je, da dosledno upošteva pravila Nacionalnega inštituta za javno zdravje," je na današnji novinarski konferenci vlade dejal Počivalšek ter napovedal sproščanje nekaterih storitvenih dejavnosti.

Pozneje načrtujejo tudi sproščanje prodajaln, ki pretežno prodajajo tehnično blago, kamor po ministrovih navedbah uvrščajo na primer belo tehniko in pohištvo.

Minister je spregovoril tudi o dobavi zaščitne opreme. "Ta trenutek razpolagamo z dovolj zaščitne opreme, pa tudi do sedaj skladišče nikoli ni bilo prazno," je poudaril. Na vprašanja glede slovenskih posrednikov pri dobavi zaščitne opreme pa je med drugim zatrdil, da ne bo dovolil, da bi se na škodo slovenskih davkoplačevalcev zlorabljala javna sredstva in okoristili vojni dobičkarji.

Med drugim je tudi povedal, da je Slovenija v okviru skupnega javnega naročila EU naročila 300 ventilatorjev in nekaj milijonov mask, informacij o dobavi pa še ni.

Vladni govorec Jelko Kacin pa je ocenil, da ukrepi, ki jih je vlada sprejela z namenom čim prejšnje zajezitve širjenja epidemije, delujejo. Pri tem so bili po njegovih besedah pomembni zlasti ukrepi na lokalni ravni, ki je jasno razumela nujnost teh ukrepov.

Kot je poudaril Kacin, je prav podrobno poznavanje razmer na lokalni ravni omogočilo, da so lokalne skupnosti vladne ukrepe upoštevale na najučinkovitejši način, številne pa so ob lastnem razmisleku "uvedle tudi svoje, še boljše rešitve".

"Solidarnost in dobro organizirana civilna zaščita na lokalni ravni dokazujeta, kako dobro in enotno lahko delujemo, ko gre zares," je dodal Kacin.

Kacin: Ta trenutek med predvidenimi odločitvami še ni ukinitve omejitve gibanja med občinami.
Kacin: Ta trenutek med predvidenimi odločitvami še ni ukinitve omejitve gibanja med občinami. FOTO: Posnetek zaslona

Predstavniki verskih skupnosti: Ostanite doma

Izjava za javnost, ki jo vlada sicer pripravi vsako dopoldne, je bila danes nekoliko drugačna, saj so nastopili predstavniki verskih skupnosti v Sloveniji. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je na začetku dejal, da so v slovenski katoliški cerkvi ob pandemiji koronavirusu sprejeli težke in zgodovinske odločitve. Popolnoma so namreč omejili versko delovanje. Pred očmi so imeli razmere v Italiji, kjer so škofje sprejeli podobno odločitev.

Slovenska škofovska konferenca je za vernike pripravila navodila, kako letos praznovati veliko noč. Ker izhajajo iz navodil stroke, bodo slovenske cerkve na največji krščanski praznik zaprte. Verniki naj zato ostanejo doma, je dejal Zore, čeprav ve, da bodo to nekateri verniki težko sprejeli. Slovesnosti ob veliki noči, naj verniki spremljajo prek televizije, radia ali spleta.

Škof evangeličanske cerkve Augsburške veroizpovedi v Sloveniji Leon Novak je uvodoma dejal, da je čas velikonočnih praznikov čas veselja, a se tokrat svet nahaja v izrednih razmerah. Ranljivost družbe se zdaj kaže na najbolj boleč način. Ostanite doma, je dejal Novak.

Zaradi epidemije novega koronavirusa škofje na veliki četrtek ne bodo imeli običajnih krizmenih maš. Te bodo prestavljene na čas, ko se bodo razmere glede epidemije koronavirusa uredile. Vsaka škofija bo določila datum krizmene maše.

V imenu Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji (SPC) je spregovoril Peran Boškovič. Kot je dejal, smo zdaj ljudje spoznali, kako majhni smo, kako ranljivi in sami smo. Spoznali smo grenko resnico o nas, da v nas ni ljubezni, ni ljubezni med narodi. Zdravstveni strokovnjaki so nas opozorili, naj ostanemo doma in tako ustavimo širjenje virusa, država nam je celo pripravljena plačati, da ostanemo doma, je dejal Boškovič. A tega nekateri ne upoštevajo. Virus je za našo civilizacijo zadnje opozorilo, zato pokažimo svojcem, da so nam pomembnejši od sončnega dneva ob reki, je še dodal.

Mufti islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus, je na začetku vsem kristjanom čestital ob prihajajočem prazniku. Danes muslimani obhajajo t.i. To noč sodbe, uvod v mesec posta. Trajal bo do 23. maja. Grabus je izrazil upanje, da bodo takrat verniki že lahko molili v novi džamiji v Ljubljani. Vera je v srcu, je dejal, zato lahko Boga prosimo kjerkoli.

Poslanico glavnega rabina za Slovenijo Ariela Haddada je prebral predsednik judovske skupnosti za Slovenijo Boris Čerin-Levi. Haddad se namreč nahaja v Trstu in ni mogel priti v Ljubljano. Kot je dejal, se nocoj prične judovski praznik pasha, ki bo trajal teden dni. To je praznik svobode in imamo privilegij, da lahko živimo v demokratični državi, je dodal. Pomembno se je zavedati, da je svobodo težko doseči in vzdrževati ne glede na veroizpoved.

ZZZS: Vlada in DZ naših predlogov nista vključila v prvi protikoronski zakon

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) medtem predlaga, da se z interventnim zakonom zavodu iz državnega proračuna zagotovi pokrivanje razlike med prihodki in odhodki v posameznem koledarskem letu, enako kot je zagotovljeno zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. S tem bi se zagotovilo finančno vzdržno in nemoteno poslovanje zdravstvene blagajne in slovenskega zdravstva.

V ZZZS ocenjujejo, da se bo letos v zdravstveno blagajno steklo za okoli 215 milijonov evrov manj prihodkov od načrtovanih.
V ZZZS ocenjujejo, da se bo letos v zdravstveno blagajno steklo za okoli 215 milijonov evrov manj prihodkov od načrtovanih. FOTO: Dreamstime

Ob tem so opomnili, da vlada in DZ pretekli teden njihovih predlogov nista vključila v prvi interventni mega protikoronski zakon, zato so izvajalci zdravstvenih storitev in ZZZS zaskrbljeni glede nujno potrebnih pogojev za neprekinjeno in učinkovito delovanje zdravstvenega sistema v letošnjem letu.

Na zavodu namreč ocenjujejo, da bo javna zdravstvena blagajna v letu 2020 soočena z zmanjšanjem prihodkov od prispevkov za okoli 215 milijonov evrov glede na načrtovane v finančnem načrtu za leto 2020. Iz naslova zmanjšanja gospodarske aktivnosti pričakujejo upad v višini 200 milijonov evrov, iz naslova odloga plačila prispevkov po začasnem protikoronskem ukrepu pa pričakujejo upad v višini 15 milijonov evrov.

Ob tem še ocenjujejo, da ZZZS iz lastnih finančnih sredstev ne bo mogel poravnavati svojih obveznosti do izvajalcev zdravstvenih storitev in kriti pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Ob tem še ocenjujejo, da ZZZS iz lastnih finančnih sredstev ne bo mogel poravnavati svojih obveznosti do izvajalcev zdravstvenih storitev in kriti pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. FOTO: POP TV

'Zavod iz lastnih finančnih sredstev ne bo mogel poravnati svojih obveznosti'

"Dodatno ocenjujemo, da se bodo zaradi nastalih kriznih razmer povečali izdatki za nadomestila odsotnosti za okoli 30 milijonov evrov glede na načrtovane v finančnem načrtu ZZZS za leto 2020," so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem še ocenjujejo, da ZZZS iz lastnih finančnih sredstev ne bo mogel poravnavati svojih obveznosti do izvajalcev zdravstvenih storitev in kriti pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

ZZZS med drugim predlaga, da se javnim zdravstvenim zavodom izpad prihodkov v letu 2020 zaradi nerealiziranih programov zdravstvenih storitev, ki so dogovorjene v pogodbi z ZZZS in ki jih na podlagi odloka o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije ne smejo opravljati oz. jih smejo opravljati le v omejenem obsegu, pokrije iz državnega proračuna. Kot so ocenili, bi ZZZS v tem primeru imel okoli 144 milijonov evrov manj odhodkov za omenjene zdravstvene storitve.

ZZZS je v poslovnem letu 2019 sicer realiziral okoli 3,1 milijarde evrov prihodkov, leto pa je zaključil s presežkom prihodkov nad odhodki v višini v višini 50,6 milijona evrov, kaže poslovno poročilo za lani. Zavod pa v zadnjih letih beleži rast izdatkov zaradi bolniškega staleža. Lani so ti znašali nekaj več kot 381,5 milijona evrov.

Furs opominja na plačilo obveznosti pred velikonočnimi prazniki

Med velikonočnimi prazniki plačilni promet vsako leto miruje. Zato je Finančna uprava RS (Furs) znova opozorila, da se obveznosti, ki zapadejo v petek, 10. aprila, ne prenesejo na naslednji delovni dan. Te bodo pravočasno poravnane le, če bodo plačane v četrtek, 9. aprila. To je letos pomembno v luči pridobitve izredne pomoči zaradi koronavirusa.

Eden od pogojev za uveljavitev izredne pomoči so tudi poravnane vse davčne in nedavčne obveznosti, ki jih pobira Furs na dan uveljavitve zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Zato opozarja: "Vsi, ki ste že oddali davčni obračun za lani do vključno 31. marca, morate obrok za mesec marec ali obrok za prvo trimesečje ter morebitno poračunsko akontacijo plačati najpozneje do 9. aprila."

Rok za plačilo obroka je sicer 10. april, a na ta dan zaradi velikonočnih praznikov banke in hranilnice v območju evra, torej tudi v Sloveniji, ne izvajajo plačilnega prometa. Če bo interventni zakon objavljen v uradnem listu ta petek, bo začel veljati v soboto. To pa bo potem tudi dan, na katerega se bodo preverjal pogoj poravnanih davčnih obveznosti, so pojasnili.

Banke in hranilnice v času velikonočnih praznikov ne izvajajo medbančnega plačilnega prometa, ker takrat evropski plačilni sistem Target 2 ne deluje. Ta bo letos miroval v petek, 10. aprila, ko je v večini držav EU že praznični dan, in v ponedeljek, 13. aprila. Oba dneva bo zaprta tudi Ljubljanska borza.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.01

Ljubitelji družboslovnih strok pozivajo ŠOS, naj v času krize pomaga študentom

Ljubitelji družboslovnih strok so skupaj s 14 preostalimi društvi, gibanji in organizacijami na Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) naslovili poziv, naj v času epidemije novega koronavirusa sama pomaga študentom ter naj pri tem ne čaka države. Med drugim so ji očitali tudi neodzivnost in ignoranco ter podali rešitve, kako naj ukrepa.

20.27

Predstavniki občin in Koritnik za dvig povprečnin občin skladno s koalicijsko pogodbo

Predstavniki lokalnih skupnosti so na sestanku vladne delovne skupine za lokalno samoupravo danes podali več predlogov v pričakovanju pomoči ob epidemiji novega koronavirusa. Po besedah predsednika Združenja občin Slovenije Roberta Smrdelja so se strinjali z dvigom povprečnin občin na skoraj 624 evrov, kot določa koalicijska pogodba.

20.25

Na fakulteti za farmacijo kot zelo dobro razkužilo svetujejo alkohol

Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani oziroma njena skupina za spremljanje novosti na področju zdravil in cepiv pri okužbi z novim koronavirusom je izdala mnenje o primernih razkužilih za površine. Kot zelo dobro sredstvo za razkuževanje svetuje 62 do 71-odstotni alkohol (etanol, izopropanol, n-propanol). Za razkuževanje javnih površin in skupnih prostorov v večstanovanjskih objektih sicer svetujejo tudi uporabo vodne raztopine z 0,1-odstotnim natrijevim hipokloritom, 0,5-odstotnim vodikovim peroksidom ali 1-odstotnim kalijevim peroksimonosulfatom. Ta sredstva pa niso primerna za razkuževanje rok, telesa ali živih organizmov, prav tako opozarjajo na pazljivo ravnanje s koncentriranimi raztopinami.

20.19

Slovenija postopoma v milejše ukrepe

Danes je bil sklenjen dogovor za postopno dodajanje izjem pri prodaji po velikonočnih praznikih, najprej vulkanizerji, avtomehaniki, je na vladni novinarski konferenci glede aktualnega dogajanja v zvezi z novim koronavirusom dejal podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

20.07

OKS: Slovenski sponzorji naj ne bi krčili prispevkov športu

Sponzorji slovenskega športa v svojih izhodiščih niso naklonjeni zmanjševanju sponzorstev in donacij ter poudarjajo tako družbeno odgovornost kot dolgoročna partnerstva skozi šport, je glavna ugotovitev spletne konference, ki jo je pripravil Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1369)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LOS - T
10. 04. 2020 17.44
Peter Svetina. Varuh človekovih pravic RS. Aja? Men se zdi bolj varuh svoje brezdelne in dobro plačane funkcije. V trentku ko vlada pokoplje ustavno varovano človekovo pravico z odlokom za nedoločen čas, od tega človeka niti glasu. Prvi bi moral vstati in napisati Ustavnemu sodišču pobudo za presojo. Sramota demokratične države, g. Svetina!
26277
09. 04. 2020 14.42
+2
Čakamo še sliko iz Tibeta, hvala.
iga_biba
09. 04. 2020 14.11
+0
Maske še vedno čakajo na kitajskem ? Kacin je veleposlanik? Je zaposlen na ZM ali ima plačo iz kabineta PV?
26277
09. 04. 2020 14.08
+2
Niti ne berem članka, pač političen človek...brez maske. Politika je... Jelko, penzija, ....a nisi pocuzu zadosti?
gulmor
09. 04. 2020 13.17
+3
Čimprej to bedarijo ukinit. Domove starostnikov pa v strogo katanteno.
iga_biba
09. 04. 2020 14.13
+2
Vse pozitivne bi morali osamiti, ne samo v domovih. Vse. Si pozitiven pa te pošljejo domov, da še domače narediš pozitivne. Potem pa prepovedo gibanje med občinami, jaz pa moram na šiht,
Peterveliki
09. 04. 2020 12.36
+2
monistrica za pravosodje???????kaj ni bila tam nekje na primorskem ....za okolje in prostor??????? ma kako imami mi pametne, vsestranske ministre
štrekeljc
09. 04. 2020 12.19
+4
Doslej sem mislil, da beseda karantena izvira iz italijanščine (quaranta = štirideset), zdaj vem, da iz srbščine (karati = hebati).
Peterveliki
09. 04. 2020 11.16
+6
Naj nas že nehajo terorizirat. Kratene so nam vse pravice, pravica gibanja, zbiranja, govora.....vsegre po načrtu, genav za JJ. Pa kako se vse to poklopi, virus pa ukrepi, pa JJ......ma res je nekaj v zraku
trgft
09. 04. 2020 10.18
+10
Zdaj je priložnost ukinit teh sto občin in še vedno jih bo ostalo dosti!
poldek 01
09. 04. 2020 10.11
+8
g. Kacin v nedeljo, 5.4. 2020 : Vsi tujci (torej zdomci iz nekdanje YU) se bodo lahko za velikonočne praznike neovirano peljali skozi SLO. Dobesedno je tudi izjavil, da za njih ni omejitve glede meja občin.. Kakor je znani, največ teh ljudi prihaja poleg Avstrije in Nemčije prav iz Švice in severne Italije, ki bodo neovirano in nenadzorovano potovali skozi našo državo! Mi pa ne smemo voščiti za praznike svojim ostarelim staršem v sosednjo občino! Poleg tega ima večina SLO voznikov letno vinjeto, plačano v naprej, tako nam je poleg ostalega kršena tudi neposredno naša zakupljena lastninska pravica! Vsekakor bodo imeli, ko bo tega stanja konec, pravniki veliko dela!! Kje so meje, pregrade??
1crni1
09. 04. 2020 09.09
+12
Ljudje. Odprimo svoje oči in bomo videli, da smo manj kot številka, ki jim je kršena osnovna in glavna življenska pravica. Smo terorizirani. Kje so meje? Kaj je lahko naslednji ukrep pristojnih? Se sploh zavedate kaj se nam dogaja? Kdo bo odgovarjal za zdravje otrok, ki nimajo kam na prosto, saj so okoliške zelenice in gozdovi polni človeških in živalskih fekalij? Kontaminirani! Kje so meje? V vrstah pred vnosom davkov v trgovine ne! Če se ljudje lahko kopičijo po trgovinah in obratih, morajo biti otroci zaprti v stanovanjih. Teror teror! Odprite svoje oči. Nisem pristaš tega, da vsi odhajajo masovno na razne turistične kraje, in tudi veliko noč bomo preživeli, vsak v svoji veri. Ampak vsak od nas bi lahko stremel k upoštevanju logičnega gibanja in za skrbi za zdravje brez TERORJA! KAJ SEM ŽIVAL? BOSTE PRIŠLI ODVZETI ŠE MOJE ŽIVLJENJE KO SE VAM BO ZLJUBILO? Kje so meje in kdo nam jih postavlja? Kdo so ti ljudje , ki nam postavljajo meje? A jih kdo pozna?
mchamer
09. 04. 2020 09.59
-4
Dej dej. Drugace pa vsaj pol otrok cele dneve prezivi v sobi za racunalnikom. Odkar je karantena se nisem videl toliko druzin na igriscih kar naenkrat (ok zdej so kvazi zaprta pa ravno tako folk hodi). Kje ste/so bili pa prej? Kake neumnosti..
1crni1
09. 04. 2020 10.43
+1
Nevem kje živiš ampak prej sem jo odpeljal iz 40 kvadratov do domače hiše na neposcan in posran vrt kjer se je oddahnila od mesta in uživala v naravi. Ta hiša je v drugi občini. Nimam v mestu vrta in nihče mi nemore garantirati, da tam kjer se bo dotikala narave niso pljunki in ostale fekalije. Ta folk ki hodi krši pravila. Mi jih ne. Kr dej. Brat brata, sosed soseda. Tja gremo. Super ste ovčke, ki se bojite kej napisat mislite pa isto. Povhn k. Vas mam
Jožajoža
09. 04. 2020 08.50
+9
Krek ocenjuje, da je Janševa vlada s sprejetimi ukrepi proti širitvi koronavirusa preprečila smrt okoli 90.000 Slovencev. še isti dan je to demantiral njihov režimski govornik ,kacin, da se je krek enostavno "zmotil" in da vlada,ker dela,dela napake.
grikos
09. 04. 2020 09.01
+10
Kollerik
09. 04. 2020 09.06
+9
lažnivi janževci so že sestavili lažniva aparat poročanja "fake news" po vzoru velikega lažnivca onstran luže.... obilo užitkov ob naslednjih debelih lažeh in zavajanjih vam želim
iga_biba
09. 04. 2020 14.15
+3
lagali so 91, lažejo sedaj. Panika. ne znajo drugače kot panično.
veronqa
09. 04. 2020 08.40
+14
Če pretoka med občinami ne bo, so vsi ostali ukrepi nesmiselni!
mchamer
09. 04. 2020 09.09
-4
A ga do sedaj ni bilo? Ravno tako s(m)o se vsi vozili b.p. Ok, jaz v sluzbo, ostali pa kdo bi vedel. Pac gres ocitno
hotchilipoper
09. 04. 2020 08.40
+11
Da ne boste po tem kacina spustili kam na gorenjsko
poldek 01
09. 04. 2020 08.48
+16
Sicer pa, a ne spada omenjeni že v ranljivo populacijo? Torej ob osmih do desetih po kruh in še morda toaletni papir, potem pa v izolacijo!
iga_biba
09. 04. 2020 14.16
+2
Morajo malo mešati, oni so v službi 24/7, pa malo na vlado, pa malo na Brdo, pa v Cankarjev dom, pa še kje. Oni so v službi.
bublika
09. 04. 2020 08.16
+9
In kako naj preživimo praznike s svojimi bližnjimi, če so 80 km vstran in je vmes do njih 5 občin ki jih mora naša družina prečkati. Vsi smo pričakovali omilitev tega ukrepa. "Minister pa nič".
WestCoast
09. 04. 2020 08.22
+33
Boli njega k.... za nas. Njega se njegova druzina ne zanima toliko kot denar. Plus toliko let je sedel tam v EU parlamentu naredu ni nič od nič in zdej naenkrat ko je korona on se prislini dol in zdej je on glavni kaj se bo dogajalo??? Mislim da ne obstaja dovolj nizkotna in grda kletvica ki bi mu bila primerna!
mchamer
09. 04. 2020 09.08
+5
Jih pac ne bos. Sicer pa gres in je. Ce te ustavijo pa mas izgovor, da so ranljiva skupina in skrbis zanje. Ah ljudje tudi panicarite za vsak k...
WestCoast
09. 04. 2020 08.13
+16
Vzpodbudne novice za politiko mogoce. Za nas narod pa ni nič vzpodbudnega če nas tratirajo kot Guantanamovce
mchamer
09. 04. 2020 08.02
+11
Vzpodbudne novice? Kje pa so?
Sentis
09. 04. 2020 08.00
+4
Kaj pa registracije vozil in tehnični pregledi, so zajeti v sklop teh ukrepov?
WestCoast
09. 04. 2020 08.11
+3
To se avtomatsko podaljša do 16 maja!!! Treba prebrat kej 😂
Sentis
09. 04. 2020 08.40
+6
Rad bi na novo registriral, ne podaljšal.
mchamer
09. 04. 2020 09.07
+1
Vceraj so mi odgovorili iz UE Lj in iz ministrstva za promet, da bo po 16.4. mozna zopet registracuja itd. Tudi tehnicni naj bi zaceli delovati. Podaljsa se do maja tistim, ki jim je v tem casu poteklo. Sicer tudi jaz cakam na prepis in registracijo vozila.
Sentis
09. 04. 2020 09.45
+4
bibien
08. 04. 2020 21.58
+13
Haha. Protiustavno. Kok nas majo za norca. Smešn.
Zmaga Ukrajini ...
08. 04. 2020 21.57
+19
Narod: »Kako dolgo bomo še zaprti?« Kacin: »Kar pripravite si novoletno jelko.«
Malinha
08. 04. 2020 21.58
+6