Slovenija

Izdelajte svojo masko iz blaga ali kuhinjskih brisačk

Ljubljana, 30. 03. 2020 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ni.Š./K.H.
Komentarji
115

Vedno več slovenskih podjetij je začelo šivati zaščitne maske. Potrebe po maskah so namreč ogromne, zato jih primanjkuje po vsem svetu. Zaloge pa ne zadostujejo niti za zdravstvene delavce, ki jih nujno potrebujejo pri svojem delu. Ker zaščitnih mask v lekarnah še vedno ni na voljo, si lahko maske za ta vmesni čas izdelate kar sami. Nova uredba namreč zahteva nošenje zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih.

Ko se odpravite po nujnih opravkih v trgovino ali lekarno, je dobro, da se zaščitite z zaščitno masko, to pa zahteva tudi nova uredba. Za tovrstno rabo pa je dovolj učinkovita tudi doma izdelana maska, ki bo preprečila, da bi širili morebitne viruse. Ker je zdaj že nekaj časa znano, da smo kužni že nekaj dni pred prvimi znaki bolezni, se vse bolj priporoča, da nosimo maske in s tem ščitimo sebe in druge.

Z masko namreč preprečimo morebitno širjenje okužbe na druge ljudi. Hkrati pa tudi vsaj nekoliko preprečimo morebitno okužbo z novim koronavirusom, saj so tudi doma narejene maske boljše kot nikakršna zaščita.

Novi vladni ukrep zahteva obvezno nošenje zaščitne maske ali druge zaščitne opreme v zaprtih javnih prostorih. A ker zaščitnih mask primanjkuje celo za zdravstvene delavce, se številni sprašujejo, kje lahko masko dobijo. Na vladi glede nove zahteve odgovarjajo zgolj, da "odlok med drugim predpisuje zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrijejo nos in usta".

Napotke o tem, kako doma izdelati masko, so pripravili v UKC Ljubljana, več posnetkov izdelave pa lahko najdete tudi na spletu.

Doma izdelane maske iz bombaža lahko perete in so za večkratno uporabo.
Doma izdelane maske iz bombaža lahko perete in so za večkratno uporabo. FOTO: 24ur.com

Pralne maske za večkratno uporabo

Najprej morate vedeti, da je doma narejena bombažna zaščitna maska namenjena večkratni uporabi, saj je pralna. Seveda pa pralne zaščitne maske niso primerne za zdravstvene delavce, ki delajo z bolniki in niso alternativa za profesionalne maske. Uporabljajo se le, če ni na voljo profesionalnih mask.

Po uporabi maske shranite na točno določenem mestu, da ne bodo prihajale v kontakt s čistim perilom in drugim tekstilom. Maske naj bodo izdelane iz materialov – najbolje iz bombaža, ki omogočajo pranje v pralnem stroju na najmanj 60 stopinj Celzija, še bolje na 95 stopinj Celzija. Za pranje uporabite običajne pralne praške. Suho masko nato prelikajte z likalnikom, s tem dodatno uničite morebitne mikrobe.

Kot materal lahko uporabite bombažno rjuho, kuhinjsko krpo ali bombažno spodnje perilo. Seveda naj bo material čist in prekuhan.

V navodilih so na UKC Ljubljana priložili tudi model za šivanje maske iz bombažnega blaga. Pri pripravi modela so izhajali iz kirurške maske, izmerili so njeno širino in dolžino, odločili pa so se za zavezovanje z bombažnimi trakovi – elastika namreč ni primerna za pranje na visokih temperaturah. Za izdelavo ene maske potrebujete kos bombažnega blaga dimenzij 19 X 36 centimetrov in dva bombažna trakova, dolga 100 centimetrov.

UKC Ljubljana je pripravil model kirurške maske in navodila za njeno izdelavo.
UKC Ljubljana je pripravil model kirurške maske in navodila za njeno izdelavo. FOTO: UKC Ljubljana

Pripravite si šablono za označitev gubic, ki so namenjene temu, da je masko mogoče razširiti in prilagoditi. Delo si lahko poenostavite tako, da položaj gubic označite, ko imate blago že na stroju. Za dobro tesnjenje maske na nosnem predelu uporabite gospodinjsko žičnato zapiralno sponko za vrečke, ki jo dobite lahko v mnogih trgovinah z živili. Ker ta žička ne sme prodreti ven, jo vtaknete v kos materiala, ga prepognete, si označite gubice in žičko vstavite v nosni del, da ga kasneje lahko namestite. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Maska iz kuhinjskih brisačk in robčka skoraj tako učinkovita kot kirurška

Za tiste, ki nimajo možnosti, da bi maske doma šivali iz blaga, pa si lahko zasilno masko naredijo kar iz papirnatih brisačk in robčka. Za takšno masko potrebujete le kuhinjske papirnate brisače, dve elastiki in papirnat robček za notranji sloj, ki se dotika obraza.

Izdelave se lotite tako, da dva lista trislojnih ali tri liste dvoslojnih brisačk prepogibate kot "harmoniko". Na obeh straneh masko nato zvežete ali s spenjačem pripnete elastiko. Ko masko namestite na obraz, gube raztegnite čez nos in čez brado.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tukaj je še nekaj načinov za izdelavo zaščitne maske iz kuhinjskih brisačk:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tovrstne maske se seveda ne morejo primerjati s pravimi kirurškimi ali N95 zaščitnimi maskami, vendar so lahko dobrodošla alternativna v času, ko pravih mask ni moč kupiti v trgovinah ali niste spretni pri šivanju. Takšna maska zadostuje za kratek čas – denimo za odhod v trgovino ali za krajše opravke.

Čeprav se morda komu zdi zamisel smešna, pa je skupina raziskovalcev iz Hongkonga potrdila, da so tudi maske iz papirnatih kuhinjskih brisač dovolj učinkovite za zasebno rabo, saj lahko zmanjšajo širjenje virusa. V laboratorijih so namreč preverjali učinkovitost različnih materialov, iz katerih lahko naredimo zaščitno masko. Pri tem so analizirali strukturo vlaken pod mikroskopom, učinkovitost pri filtriranju aerosola in pri zadrževanju kapljic po kašljanju.

Raziskovalci so ugotovili, da doma izdelana maska iz kuhinjskih brisač, ki ji je dodan notranji sloj iz robčkov, pri filtriranju aerosolnih delcev v velikosti 20-200 nanometrov dosega več kot 90 odstotkov učinkovitosti kirurške maske. Zato odobravajo takšne maske v času, ko je pomanjkanje pravih. Pri tem so poudarili, da moramo pri izdelavi takšnih mask poskrbeti za čiste roke in prostor, kjer jih izdelujemo. Takšne maske pa je treba menjati na uro ali dve oziroma ko se papir navlaži.

Kot dodatno zaščito sicer navajajo še zunanji ščit iz plastike, ki prekriva obraz, in ki ga lahko peremo ter uporabimo večkrat.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kirurških mask ne perite in ne razkužujte

Analizirali so tudi, ali so kirurške maske za enkratno uporabo še vedno uporabne, če jih operemo z vročo vodo in milom ali razkužimo z alkoholnim razkužilom. Mikroskopska analiza je pokazala, da se pri tem poškoduje zunanji sloj maske, s tem pa se izniči sposobnost filtriranja in vodoodpornost. Prav tako se pri tem poškoduje, skrči in deformira tudi srednji sloj maske, kar dodatno poslabša zaščitno moč maske.

Zaradi teh ugotovitev so raziskovalci ljudem odsvetovali umivanje in razkuževanje kirurških mask z vodo, alkoholom, pomivalnimi sredstvi, milom ali kakršnim koli detergentom.

Ključna je pravilna uporaba maske

Ko masko izdelate, je prav, da jo znate tudi pravilno namestiti. Pri tem sledite naslednjim korakom:

1. Pred namestitvijo maske si umijte in razkužite roke.

2. Masko namestite na obraz od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado, da se maska tesno prilega obrazu.

3. Maske se med uporabo ne dotikajte, v primeru dotika si vedno umijte ali razkužite roke.

4. Maske nikoli ne nosite pod nosom ali pod brado.

5. Po dveh urah ali v primeru ovlažitve maske le-to odstranite s prijemom za trakove ali elastiki. Maske se nikoli ne dotikajte spredaj.

6. Ob odstranjevanju maske glavo držite naravnost (ne glejte navzdol), s tem preprečite raztros mikrobov iz površine maske po vaši obleki.

7. Po odstranitvi si obvezno umijte ali razkužite roke.

Spremljajte aktualne informacije
Navodila za izdelavo in uporabo pralnih zaščitnih bombažnih mask
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Live
31. 03. 2020 14.15
+3
Direktor za nujno pomoč pri Svetovni zdravsteveni organizcaiji (WHO) Michael Ryan je danes dejal, da ni dokazov, da nošenje zaščitne maske koristi, ob tem pa predstavlja dodatno tveganje, če si ljudje narobe snamejo masko in se pri tem okužijo.
mm007
30. 03. 2020 20.37
+10
Je rekel en Hrvat: Da je stari živ ne bi bilo korone, a maske bi slali u Ameriku i Japan. ;)
hotchilipoper
30. 03. 2020 19.29
+2
Prvo pošljejo na kitajsko milijon mask potem jih iščejo,ne ne
Marko Live
31. 03. 2020 14.16
+1
Hej brigade
30. 03. 2020 17.56
+18
nesposobno državo imamo! V tem času kot vse skupaj traja, bi lahko naredili že milijone mask. Nekaj tisoč na uro jih more past iz stroja ven. Par dni pred karanteno so govorili, da ni panike, naj ne kupujemo mask in razkužil, zato ker so točno vedeli da v Sloveniji tega primanjkuje in tako pobrali iz lekarn in drugih trgovin in firm vse maske in razkužila. Namesto da bi takoj začeli delati maske razkužila itd.
Chuck Norris.
30. 03. 2020 14.27
+15
Čakaj malo. Že te maske, ki se jih kupi niso učinkovite in nas ne ščitijo. A te iz blaga nas pa bodo? To je tak kot da bi imeli samega sebe za norca. Te maske iz blaga ščitijo kvečjemu pred kakšnimi prašnimi delci, ne pa pred kapljično prenosljivem virusu.
bratumil
30. 03. 2020 15.11
+7
JohannDoe
30. 03. 2020 15.29
+1
Se ti zdi, da je kdo rekel, da maske, ki jih kupiš, ne ščitijo? Najbrž jih vsi po svetu nosijo in država tako nabavlja zaradi heca. Ti je kdo povedal, da umivanje rok ne ščiti in daje lažno upanje, če rok ne umiješ pravilno in kadar je treba?
JohannDoe
30. 03. 2020 15.32
+4
Obe vladi in NIJZ sta nam govorili, če si pozoren, samo to, da maske ne ščitijo navadnih državljanov. Če si policist, zdravnik ali pomočnik tak ali drugačen, te ščitijo. Če jemlješ vse dobesedno, kar rečejo.
tona Iteb
30. 03. 2020 17.16
+12
Johan, večina držav v evropi (ravno včeraj sem videl izjave iz češke, avstrije nemčije, da nimajo problema z maskami, ker oni (vlada), kontaktirajo direktno pri proizvajalcih! Kaj pa naša vlada? Zadolženo ministrstvo, ki prepusti naročilo Civil. žaščiti, ta najde ponudnika, ta bosanca, bosanec spet svojega bosanca itd..Ne s kitajci- komunisti pa mi že ne bomo sodelovali!! Pa izjava mislim, da zdravstvenega ministra, da nekater maske so brez certifikata in da takšnih maske mi ne moremo kupit!! A doma narejena pa je o.k.?
Michel Franco HD
31. 03. 2020 11.28
+3
Infektolog je lepo v eni oddaji razložil. Da doma narejene maske morajo biti v 8 slojih, plus 20x20 cm košem vate!!! Taka maska vas varuje do dve uri, če se ni prej navlažila!! Vi pa dodajte še dva sloja masko že po eni uri zavrzite in si naredite oz. naredite novo. In ste zadostili kirurškim standardom,te maske so narejene iz treh slojev. Pa lep varen pozdrav
periot22
30. 03. 2020 14.12
+16
Kaj ste ze vodilni vse maske pokradli!
periot22
30. 03. 2020 14.10
+10
reakcionar
30. 03. 2020 14.09
+10
Kaj bi se zgodilo, če bi lahko čas zavrteli za en mesec nazaj in dali ljudem na ogled te članke iz prihodnosti? Kaj mislite?
JohannDoe
30. 03. 2020 16.07
+4
Tega ne vem. Vem pa da bo zelo zanimivo čez pol leta zavrteti čas nazaj in prebirati komentarje.
deerar
30. 03. 2020 14.04
+23
Moja prijateljica ki je trenutno na čakanju izdeluje maske za vse sovaščane in to zastonj
Uporabnik947426
30. 03. 2020 19.13
-1
Jožajoža
30. 03. 2020 13.55
+8
drug del familije,ki nam dela sramoto, se piše ZOREC. pravijo,da si žlahte ne moreš zbirat.z lahkoto. zorece smo izbrisali iz seznamov sorodnikov,kajti tako podlih ljudi verjetno ne najdeš nikjer.cela žlahta se jih sramuje.
mačo123
30. 03. 2020 13.42
+1
Levaki malo se organizirajte,saj imate v svojih najvišjih krogih šiviljo.Sedaj ko ni v parlamentu bi lahko vodila tečaj šivanja.Pri tem tudi plagiata ne rabi.
periot22
30. 03. 2020 14.13
+9
bossanoga
30. 03. 2020 12.53
+18
A lahk tud iz WC papirja? Eni ga majo na zalogi.
Jožajoža
30. 03. 2020 13.14
+5
desničarji,že vaša zaprta usta so dovolj, da ne gre okužba dalje.
Hary6
30. 03. 2020 12.34
+10
slovenija rabi novo vlado ki ne bo kradla
JohannDoe
30. 03. 2020 12.37
+16
JohannDoe
30. 03. 2020 12.30
+9
Misa, dej, preden se spet ulovim v tvoje zanke in me povlečeš k sebi v globino.... razloži mi prosim tisto kako je Điđi na oblasti brez volitev. Ker to me pa res zanima. Pa brez protagonistov druge svetovne, če se da.
Malinha
30. 03. 2020 12.51
-2
Predvsem ne verjemi. Da te lahko povlečem v globino. Kaj šele k sebi. Verjemi Điđiju. Če ne veruješ dovolj, poklekni, in vera bo prišla sama, kakor je zapisal Pascal. Prosiš pa lahko v cerkvi. Seveda, z molitvijo.
najvsivedo
30. 03. 2020 13.19
+2
JohannDoe
30. 03. 2020 13.19
+5
Torej kaj, Misa, je na vladi brez volitev ali ni? Dovolj je postaviti trditev, potem pa zamenjati na vreme, partizane ali sogovornika osebno in njegovo vero. Še vedno ne vidiš bruna v svojem očesu?
Eurojackpot
30. 03. 2020 12.17
+2
Priporočam, da na notranjo stran prilepite lepljivo medvlogo za ovratnike (tanka mehka sintetična koprena z lepljivim nanosom, flizelin 16387-1), zato ker je dvojna bombažna tkanina je še vedno precej prepustna.
JohannDoe
30. 03. 2020 11.48
+4
@misa "... Minimalni upor vlada prepreči z odlokom, omeji gibanje, kmalu življenje postane ječa... " ---- Pa kaj jamrate in filozofirate zateženo po internetu. Naredite protestno en piknik pred parlamentom z objemanjem. Taki deci pa že ne bodo podlegali nekim paničarjem in manipulatorjem in to povejte na glas. Najslabše je, da se skrivate po parkih in kafičih, da vlada in njihovi represivci zmedeni na skrivaj še vedno upajo, da samo slišite slabo. Vi se res skrijete, vaša upornost pa tudi z vami.
Malinha
30. 03. 2020 11.55
+7
Bolje skrivanje po parkih, hostah, kakor podlo razkrivanje klečeplazenja kolaboracije; si ti domoljub?
JohannDoe
30. 03. 2020 12.01
+5
Ne razumem sploh tvojih metod revolucije, zdi se mi pa, da si tudi ti izgubil svojo nit. Nastalo situacijo bi reševal s partizani in domobranci. Res izvirno in.... saj nimam besed.
r1ata
30. 03. 2020 12.04
+4
a je nekdo z marsa padel, al se dela butastega????
Malinha
30. 03. 2020 12.07
+5
Napisal si, sicer ne vem zakaj dvakrat, morda dojameš šele, ko prebereš dvakrat: "Demokracija je to, da so naši na oblasti, kdor pa se ne strinja, je zahojen in nedemokratičen". Naj te spomnim glede demokracije, da so volitve demokratične, ne pa ta prisila diktature, ki smo ji bili priča pred kratkim ob sestavi vlade. "Vaši" so torej na oblast prišli "zahojeno", glede skrivanja mi pa povej, zakaj se tvoj vodja ne upa normalno, preprosto sprehajati v javnosti in kamorkoli kdaj gre, mora predhodno poslati v izvidnico svojo udbaško fronto, da vse preveri, prefotografira, preizpraša, torej, zakaj ga tako "uporno" daje paranoja pred nekim sovražnikom, če je pa "demokratični"? Na koncu še pojasni svečkarske piknike, ki ste jih imeli pred sodišči.
Malinha
30. 03. 2020 12.10
+9
Mojih "metod revolucije" ne boš nikoli razumel, pa ne zaradi tega, ker itak o njih nisem nikoli pisal na tem portalu, ampak zato, ker tvoje razumevanje naleti na brezbesednost ("nimam besed").
JohannDoe
30. 03. 2020 12.11
-4
@misa Seveda sem napisal. In napisal sem dovolj preprosto, da si se v trditvi lahko.... in očitno si se.... tudi ti sam spoznal. Še vedno ne vidiš bruna v svojem očesu?
Malinha
30. 03. 2020 12.25
+5
Tvoj Điđi, ki danes brez volitev sedi v vladi, je diktator.
JohannDoe
30. 03. 2020 12.26
-5
Kako deluje tvoja demokracija, si, predpostavljam, lahko ogledamo na komentarjih. Včasih je dovolj samo sum na "neustrezno" mnenje, da se te obtoži kršitve pravil in najhujših prestopkov. Imaš zelo dobrega prijatelja, ki se s tabo strinja. Uživaj v tem.
Malinha
30. 03. 2020 12.39
+1
Tvoje pred-postavljanje nečesa inherentno implicira mnoštvo pogledov ("ogledamo"), ker se tvoj subjekt ne more zanesti na lasten po-gled in potrebuje oporo skupnega ogledovanja, kajti šele takrat nekaj prepozna, na podlagi občosti sprejema resnice. Od tam seveda daješ blagoslove kdo je neustrezen, kdo krši pravila, postopke; zelena veja kategoričnega imperativa, ki ti žlahtno počiva v nezavednem, še bolj uživa sama s seboj, kakor pa s tabo. Pravi domoljub.
JohannDoe
30. 03. 2020 13.22
-2
Sam počneš to vseskozi, pa te prav nič ne moti, niti kaj dosti zanima, če imaš prav ali ne. Še vedno ne vidiš bruna v svojem očesu?
rožarica
30. 03. 2020 11.46
-2
dragi ljudje, časa imate dovolj, bodite ustvarkalno on naredite maske zase in za vaše bliżnje.....tiste profi maske, prepustimo stroki !!!!
Rob Roy
30. 03. 2020 11.39
+25
denar so pospravili v svoj žep, brez sploh da bi naročili maske, sedaj so jih pa kao pokradli.....folk naj si jih sedaj pa iz kuhinjskih papirnatih servetov izdeluje, BOGI SMO, pa še slabše bo. Kdo je največji vojni dobičkar v SLO????
Tomvojo
30. 03. 2020 11.37
+12
Cene letijo v nebo, razkužilo flaška 14€, maske se pa sploh ne ve po koliko so ker črni trg laufa sto na uro
grumf
30. 03. 2020 11.15
+23
dva tedna in že je vsak material primeren za masko. Super..
cool1
30. 03. 2020 11.23
+8
Kaj je , boljše je to kot pa nič , če ni drugega ne ...!