Izdelajte svojo masko iz blaga ali kuhinjskih brisačk

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
Ni.Š./K.H.
KOMENTARJI
112
Vedno več slovenskih podjetij je začelo šivati zaščitne maske. Potrebe po maskah so namreč ogromne, zato jih primanjkuje po vsem svetu. Zaloge pa ne zadostujejo niti za zdravstvene delavce, ki jih nujno potrebujejo pri svojem delu. Ker zaščitnih mask v lekarnah še vedno ni na voljo, si lahko maske za ta vmesni čas izdelate kar sami. Nova uredba namreč zahteva nošenje zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih.

Ko se odpravite po nujnih opravkih v trgovino ali lekarno, je dobro, da se zaščitite z zaščitno masko, to pa zahteva tudi nova uredba. Za tovrstno rabo pa je dovolj učinkovita tudi doma izdelana maska, ki bo preprečila, da bi širili morebitne viruse. Ker je zdaj že nekaj časa znano, da smo kužni že nekaj dni pred prvimi znaki bolezni, se vse bolj priporoča, da nosimo maske in s tem ščitimo sebe in druge.

PREBERI ŠE
PRENOS V ŽIVO: 26 novih okužb, hospitaliziranih 115 ljudi, nobene nove smrti

Z masko namreč preprečimo morebitno širjenje okužbe na druge ljudi. Hkrati pa tudi vsaj nekoliko preprečimo morebitno okužbo z novim koronavirusom, saj so tudi doma narejene maske boljše kot nikakršna zaščita.

Novi vladni ukrep zahteva obvezno nošenje zaščitne maske ali druge zaščitne opreme v zaprtih javnih prostorih. A ker zaščitnih mask primanjkuje celo za zdravstvene delavce, se številni sprašujejo, kje lahko masko dobijo. Na vladi glede nove zahteve odgovarjajo zgolj, da "odlok med drugim predpisuje zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrijejo nos in usta".

Napotke o tem, kako doma izdelati masko, so pripravili v UKC Ljubljana, več posnetkov izdelave pa lahko najdete tudi na spletu.

Doma izdelane maske iz bombaža lahko perete in so za večkratno uporabo.
Doma izdelane maske iz bombaža lahko perete in so za večkratno uporabo.FOTO: 24ur.com

Pralne maske za večkratno uporabo

Najprej morate vedeti, da je doma narejena bombažna zaščitna maska namenjena večkratni uporabi, saj je pralna. Seveda pa pralne zaščitne maske niso primerne za zdravstvene delavce, ki delajo z bolniki in niso alternativa za profesionalne maske. Uporabljajo se le, če ni na voljo profesionalnih mask.

Po uporabi maske shranite na točno določenem mestu, da ne bodo prihajale v kontakt s čistim perilom in drugim tekstilom. Maske naj bodo izdelane iz materialov – najbolje iz bombaža, ki omogočajo pranje v pralnem stroju na najmanj 60 stopinj Celzija, še bolje na 95 stopinj Celzija. Za pranje uporabite običajne pralne praške. Suho masko nato prelikajte z likalnikom, s tem dodatno uničite morebitne mikrobe.

Kot materal lahko uporabite bombažno rjuho, kuhinjsko krpo ali bombažno spodnje perilo. Seveda naj bo material čist in prekuhan.

V navodilih so na UKC Ljubljana priložili tudi model za šivanje maske iz bombažnega blaga. Pri pripravi modela so izhajali iz kirurške maske, izmerili so njeno širino in dolžino, odločili pa so se za zavezovanje z bombažnimi trakovi – elastika namreč ni primerna za pranje na visokih temperaturah. Za izdelavo ene maske potrebujete kos bombažnega blaga dimenzij 19 X 36 centimetrov in dva bombažna trakova, dolga 100 centimetrov.

UKC Ljubljana je pripravil model kirurške maske in navodila za njeno izdelavo.
UKC Ljubljana je pripravil model kirurške maske in navodila za njeno izdelavo.FOTO: UKC Ljubljana

Pripravite si šablono za označitev gubic, ki so namenjene temu, da je masko mogoče razširiti in prilagoditi. Delo si lahko poenostavite tako, da položaj gubic označite, ko imate blago že na stroju. Za dobro tesnjenje maske na nosnem predelu uporabite gospodinjsko žičnato zapiralno sponko za vrečke, ki jo dobite lahko v mnogih trgovinah z živili. Ker ta žička ne sme prodreti ven, jo vtaknete v kos materiala, ga prepognete, si označite gubice in žičko vstavite v nosni del, da ga kasneje lahko namestite. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Maska iz kuhinjskih brisačk in robčka skoraj tako učinkovita kot kirurška

Za tiste, ki nimajo možnosti, da bi maske doma šivali iz blaga, pa si lahko zasilno masko naredijo kar iz papirnatih brisačk in robčka. Za takšno masko potrebujete le kuhinjske papirnate brisače, dve elastiki in papirnat robček za notranji sloj, ki se dotika obraza.

Izdelave se lotite tako, da dva lista trislojnih ali tri liste dvoslojnih brisačk prepogibate kot "harmoniko". Na obeh straneh masko nato zvežete ali s spenjačem pripnete elastiko. Ko masko namestite na obraz, gube raztegnite čez nos in čez brado.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Tukaj je še nekaj načinov za izdelavo zaščitne maske iz kuhinjskih brisačk:

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Tovrstne maske se seveda ne morejo primerjati s pravimi kirurškimi ali N95 zaščitnimi maskami, vendar so lahko dobrodošla alternativna v času, ko pravih mask ni moč kupiti v trgovinah ali niste spretni pri šivanju. Takšna maska zadostuje za kratek čas – denimo za odhod v trgovino ali za krajše opravke.

Čeprav se morda komu zdi zamisel smešna, pa je skupina raziskovalcev iz Hongkonga potrdila, da so tudi maske iz papirnatih kuhinjskih brisač dovolj učinkovite za zasebno rabo, saj lahko zmanjšajo širjenje virusa. V laboratorijih so namreč preverjali učinkovitost različnih materialov, iz katerih lahko naredimo zaščitno masko. Pri tem so analizirali strukturo vlaken pod mikroskopom, učinkovitost pri filtriranju aerosola in pri zadrževanju kapljic po kašljanju.

PREBERI ŠE
Ključni poudarki glede covida-19: kužnost, zdravljenje in preventiva

Raziskovalci so ugotovili, da doma izdelana maska iz kuhinjskih brisač, ki ji je dodan notranji sloj iz robčkov, pri filtriranju aerosolnih delcev v velikosti 20-200 nanometrov dosega več kot 90 odstotkov učinkovitosti kirurške maske. Zato odobravajo takšne maske v času, ko je pomanjkanje pravih. Pri tem so poudarili, da moramo pri izdelavi takšnih mask poskrbeti za čiste roke in prostor, kjer jih izdelujemo. Takšne maske pa je treba menjati na uro ali dve oziroma ko se papir navlaži.

Kot dodatno zaščito sicer navajajo še zunanji ščit iz plastike, ki prekriva obraz, in ki ga lahko peremo ter uporabimo večkrat.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kirurških mask ne perite in ne razkužujte

Analizirali so tudi, ali so kirurške maske za enkratno uporabo še vedno uporabne, če jih operemo z vročo vodo in milom ali razkužimo z alkoholnim razkužilom. Mikroskopska analiza je pokazala, da se pri tem poškoduje zunanji sloj maske, s tem pa se izniči sposobnost filtriranja in vodoodpornost. Prav tako se pri tem poškoduje, skrči in deformira tudi srednji sloj maske, kar dodatno poslabša zaščitno moč maske.

Zaradi teh ugotovitev so raziskovalci ljudem odsvetovali umivanje in razkuževanje kirurških mask z vodo, alkoholom, pomivalnimi sredstvi, milom ali kakršnim koli detergentom.

Ključna je pravilna uporaba maske

Ko masko izdelate, je prav, da jo znate tudi pravilno namestiti. Pri tem sledite naslednjim korakom:

1. Pred namestitvijo maske si umijte in razkužite roke.

2. Masko namestite na obraz od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado, da se maska tesno prilega obrazu.

3. Maske se med uporabo ne dotikajte, v primeru dotika si vedno umijte ali razkužite roke.

4. Maske nikoli ne nosite pod nosom ali pod brado.

5. Po dveh urah ali v primeru ovlažitve maske le-to odstranite s prijemom za trakove ali elastiki. Maske se nikoli ne dotikajte spredaj.

6. Ob odstranjevanju maske glavo držite naravnost (ne glejte navzdol), s tem preprečite raztros mikrobov iz površine maske po vaši obleki.

7. Po odstranitvi si obvezno umijte ali razkužite roke.

Spremljajte aktualne informacije

Navodila za izdelavo in uporabo pralnih zaščitnih bombažnih mask