Slovenija

Izginuli aparat prodan na Kosovu

Celje, 21. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.S./U.Č./B.S.
Komentarji
0

Aparat za laboratorijske preiskave, ki ga na oddelku za nuklearno medicino Splošne bolnišnice Celje pogrešajo od začetka avgusta, je prodan na Kosovu. V kaznivo dejanje naj bi bila vpletena zdravnik in dobavitelj medicinske opreme.

Celjski kriminalisti so ugotovili, da je aparat iz bolnišnice odpeljal bivši dobavitelj tovrstne opreme iz Ljubljane. To je storil s pomočjo zdravnika, zaposlenega v službi za nuklearno medicino, in sicer v času, ko je bila predstojnica navedene službe odsotna.

Izginuli aparat za laboratorijske preiskave
Izginuli aparat za laboratorijske preiskave FOTO: POP TV

Preiskava tatvine aparata, ki je bil v času izginotja skladiščen, pa še ni zaključena, so sporočili celjski policisti. Prav tako ni znano, kakšni so bili dejansko dogovori med zdravnikom in dobaviteljem, zagotovo pa naj bi imela od dejanja oba korist. Zaenkrat še nihče od zdravnikov ni v disciplinskem postopku.

Omenjeni aparat, t.i. števec gama žarkov minigama LKB, ki ne predstavlja nevarnosti za okolje in se uporablja za testiranje vzorcev z nizko-radioaktivnim izotopom, je bil star približno 12 let, njegova nabavna cena pa znaša okoli 7,4 milijona tolarjev. Izginil je iz zaklenjenega prostora, kar so v bolnišnici ugotovili ob inventuri. Kot so danes sporočili iz celjske policijske uprave, preiskava še ni zaključena, ugotovili pa so, da je bil aparat prodan na Kosovo.

V celjski bolnišnici odgovarjajo na očitke

Vršilka dolžnosti direktorja celjske bolnišnice Štefka Presker pa je danes odločno zanikala petkovo izjavo odstavljenega direktorja SB Celje Sama Fakina, ki je zatrdil, da so zoper enega izmed zdravnikov z oddelka za nuklearno medicino, s katerega je izginil omenjeni aparat, uvedli disciplinski postopek. Po mnenju Preskerjeve disciplinski postopek ni možen, dokler ni dokazov o tem, kdo naj bi omenjeni aparat odtujil.

Bivši poslovni direktor celjske bolnišnice Samo Fakin
Bivši poslovni direktor celjske bolnišnice Samo Fakin FOTO: POP TV

Pojasnila je tudi, da so celjski zdravniki izginotje števca gama žarkov opazili pri septembrski inventuri. Na vprašanje, ali je bil odtujeni aparat last celjske bolnišnice, je Preskerjeva odgovorila, da je bil vpisan kot osnovno sredstvo bolnišnice. Opozorila je tudi, da Fakin, katerega razrešitev je prejšnji teden potrdilo tudi ministrstvo za zdravje, ni upravičen dajati nobenih izjav v zvezi s celjsko bolnišnico. Fakin pa je danes povedal, da se je res v petek zmotil v svoji izjavi, saj disciplinskega postopka ni bilo možno vpeljati, ker odgovorne osebe glede izginotja aparata ni bilo moč natančno identificirati.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni