Slovenija

Izgon ruskih diplomatov iz Slovenije je 'pričakovana, usklajena in pravilna odločitev'

Ljubljana, 06. 04. 2022 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, M.R.
Komentarji
439

Ruski diplomati v Sloveniji pakirajo kovčke – 33 od 41 jih bo do 15. aprila moralo zapustiti Slovenijo. Odločitev je padla zaradi vojnih grozodejstev, ki jih Rusija vrši v Ukrajini. Nemčija, Italija in Danska so skupaj izgnale 85 ruskih diplomatov, več deset jih bo moralo zapustiti tudi Francijo. Gre za evropsko usklajen diplomatski pritisk, pravijo na Ministrstvu za zunanje zadeve in dodajajo, da ne gre za najostrejšo diplomatsko potezo. To bi bilo recimo popolno zaprtje ambasade ali izgon ruskega veleposlanika. Da je poteza pričakovana, usklajena in pravilna, meni tudi strokovnjak za varnost in obramboslovec Vladimir Prebilič.

Domačini v Buči s tresočo roko odkrivajo trupla in ugotavljajo, ali so med njimi tudi njihovi najdražji. "Ja, (ubili so) moževega brata. 28. marca se je odpravil v mesto, skušal je priskrbeti nekaj hrane za svoje otroke, vsaj nekaj žitaric. Še vedno se ni vrnil."

Ruski vojaki so mučili in pobijali iz čistega užitka, je v svojem prvem nastopu v Varnostnem svetu Združenih narodov od začetka invazije dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in organizacijo postavil pred izbiro – izključitev Rusije ali razpustitev: "Vsakogar, ki je dal zločinske ukaze in jih izpolnil s pobijanjem naših ljudi, bomo privedli pred sodišče, ki bi moralo biti podobno nürnberškim procesom."

Rusija medtem za vse gorje krivi ukrajinske nacionaliste, ki da vladajo državi. Vasilij Nebenzija, ruski veleposlanik pri Združenih narodih, je izjavil: "Medtem ko je bilo mesto (Buča) pod nadzorom ruskih oboroženih sil, niti en lokalni prebivalec ni trpel nikakršnih nasilnih dejanj."  Toda satelitski posnetki Moskvo postavljajo na laž. Trupla se niso pojavila šele po umiku ruskih sil iz opustošenega mesta, ampak so na ulicah ležala več tednov.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar zveze Nato, je v torek dejal: "Bojim se, da bomo videli še več, še več primerov pobijanja civilistov, ki so pravzaprav vojni zločini."

Uradno Ljubljano bo do 15. aprila moralo zapustiti 33 ruskih diplomatov. Iz Kremlja pa so sporočili, da bodo izgoni otežili komunikacijo med državami, ki da je nujna za spravo.
Uradno Ljubljano bo do 15. aprila moralo zapustiti 33 ruskih diplomatov. Iz Kremlja pa so sporočili, da bodo izgoni otežili komunikacijo med državami, ki da je nujna za spravo. FOTO: Adobe Stock

Evropa je enotno osupla in ogorčena nad prizori grozodejstev, ki so jih zakrivile Putinove sile. Zato se je usklajeno odločila za izgon ruskih diplomatov. Nemčija bo vrata pokazala največ, to je 40 diplomatom, ki naj bi se izkazali za ruske vohune. Obveščevalce pod diplomatsko krinko so odkrili tudi na Slovaškem, Danskem in Švedskem. Najostreje pa se je odzvala Litva. Ruski veleposlanik bo moral zapustiti Litvo. Litvanski veleposlanik v Moskvi pa se bo v bližnji prihodnosti vrnil v Litvo.

Uradno Ljubljano bo do 15. aprila moralo zapustiti 33 ruskih diplomatov. Iz Kremlja pa so sporočili, da bodo izgoni otežili komunikacijo med državami, ki da je nujna za spravo.

Kot so poročali v oddaji 24UR, ne gre za najostrejšo diplomatsko potezo. To bi bilo recimo popolno zaprtje ambasade ali izgon ruskega veleposlanika. Po razlagi Ministrstva za zunanje zadeve gre za evropsko usklajen diplomatski pritisk. Glede na to da gre za recipročnost, bi se Slovenija lahko v najboljšem scenariju izognila morebitnim povračilnim ukrepom. Najostrejša reakcija pa bi lahko bila popolna prekinitev diplomatskih odnosov med državama.

Predsednik Borut Pahor je v odzivu za 24UR dejal, da ne nasprotuje odločitvi MZZ. Kot zagovornik mirnega reševanja sporov pa ima pomislek načelne narave, ali naj države članice EU med ukrepe proti Rusiji uvrstijo tudi omejevanje oziroma zapiranje diplomatskih kanalov.

V oddaji 24UR ZVEČER pa je bil gost strokovnjak za varnost in obramboslovec Vladimir Prebilič. "Poteza je pričakovana," je uvodoma dejal in poudaril, da gre za usklajeno odločitev, ki da je pravilna. Je pa izpostavil, da bo treba ob koncu vojne stanje reševati prav po diplomatski poti.

Ta teden bo Kijev obiskala predsednica evropske komisije Ursula Von der Leyen, kar je slovenski predsednik vlade Janez Janša objavil, še preden je to uradno storil Bruselj. Ob tem pa je Janša zapisal: "Slovenija je tokrat pokazala pot."

"Gre za rahel diplomatski spodrsljaj," je ocenil Prebilič. "Brez dvoma mora takšno sporočilo priti od tistega, ki se na pot namenja, torej v tem primeru s strani Evropske komisije," je poudaril. Kot še meni, pa je bila Janševa odločitev, da potuje v Kijev, sorazmerno modra, čeprav nekoliko drzna. Dodal je: "Vsekakor Sloveniji v EU nihče ne bo mogel očitati, da nismo bili aktivni in da si nismo želeli reševati tega problema."

Koliko lahko nagovor Zelenskega pred združenimi narodi o zločinih v Buči okrepi sankcije proti Rusiji? Ameriški predsednik Joe Biden je Vladimirja Putina označil za vojnega zločinca. "Retorika s strani ameriškega predsednika je res ostra, mogoče celo groba. ZDA bi se morale zamisliti tudi nad lastnim početjem," meni Prebilič. "Gre za nekaj drugega: zbijanje legitimnosti in ratinga države, torej pred svetovnim forumom očrniti in izpostaviti stvari, ki se dogajajo v Ukrajini. To so nedopustni zločini in si želim, da bi dobili tudi svoj epilog," je zaključil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (439)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrew16
22. 05. 2022 19.43
Vse bi morali deportirati iz SLO. Jih ne rabimo
sagessee
07. 04. 2022 11.58
+2
Ahh levičarji in rusofili...... pravilno,da naženemo večino rusov iz slovenije,skupaj z njihovimi fani rusofili,bi bila slovenija takoj lepša........😎😎😎😋
janez Kovač 1
07. 04. 2022 19.31
-2
Mirko Tipka
07. 04. 2022 11.54
-2
pa kdo vam verjame EU mediji? samo ovce...
Walter Pravicek
07. 04. 2022 11.04
-1
Diplomatov iz tedanje EU niso nikjer kritizirali,ne izgnali,ker je bilo"normalno"da dobi neposlušna država"po riti"od Amerike in zaveznikov.Ko v Moskvi ne bo več nobenega uradnega uradno prijavljenega diplomata ,ker bodo vsi iozgnani,iz nobene države iz EU,Amerike,Anglije,Kanade,Avstralije,pa bodo skrivoma delovali v civilnih oblačilih špijoni,kar je že itak večina diplomatov.A Rusi vse vedo.
Walter Pravicek
07. 04. 2022 10.55
-1
Glede poboja civilistov je to ogabno dejanje.Komandant,ki bi naj to ukazal ni Slovan.Ampak,ruski vojaki so tudi seznanjeni(tv vse posnamejo,predvajajo,ter ve ves svet kako se bodo Ukrajinci branili pred tanki,vojaškimi vozili) z civili,ki jih bodo obmetavali z molotovkami-ta zagori,če je vržena na vozilo zadaj,kjer je vroč motor,zogleneti Ruski napadalci niso hoteli,ter se odločijo za čiščenje ulic,upravičeno ali ne naj razjasnijo zgodovinarji,ne novinarji,kateri nas zasipavljejo z novicami iz LVOVA,ki je 80 kilometrov od Poljske,ter nam "novice"nudijo iz vzhodne Ukrajine.
Walter Pravicek
07. 04. 2022 10.46
+1
Izgon ruskih diplomatov je umotvor Janše,malega Tonina,ter hlapčevske drže do centra EU v Briselu.Izdaja potovanja Ursule v Kijev,pa je izdaja vojne skrivnosti.Rezervni vodnik bi moral na zatožno klop.Z kom pa se bodo slovenski"politiki" poslej dogovarjali?Bo mar gospod Lavrov priletel v Ljubljano?
janez Kovač 1
07. 04. 2022 19.33
-1
Sds je bolj papeška od samega papeža,naši politiki se kar skušajo kdo bo bolj ustrežljiv do Amerov in Eu!
Pomnim
06. 04. 2022 19.03
+3
Kolikor vem, ni bilo še nobene neodvisne preiskave Ukrajinskih trditev. Ta tudi ne more biti narejena z udeležbo Evropejcev, ker smo do vratu v vojni z Rusi. Izgon je ekvivalent linča pred obravnavo pred sodiščem. Ne trdim, da zločini lahko ostanejo nekaznovani. Trdim pa, da je krivdo potrebno dokazati in kaznovati prave krivce, tudi Evropejce, če bi se izkazalo, da so krvnike zalagali z orožjem.
komarec
06. 04. 2022 18.06
+1
To nas bo še drago stalo.
Jožajoža
06. 04. 2022 18.03
+2
Verjemite.orban bo ustavil svetovno vojno.bravo orban.tebi se bodo vsi klanjali.se že o tem dogovarja z putinom
PATRIOT-SLO
06. 04. 2022 17.02
+3
Pričakovana in usklajena da, nikakor pa ne pravilna. Na osnovi katere UN resolucije to počnete? Zakaj niste izgnali ameriške, francoske, nemške veleposlanike zaradi nezakonitega napada na suverene in samostojne države? Zakaj dvojna merila?
komarec
06. 04. 2022 18.08
-3
Za to ker so članice EU vse po vrsti amerofilske vlade.
Walter Pravicek
07. 04. 2022 10.59
-2
RESOLUCIJA UN,PO NAREKU AMERIKE ZATO,DA SVETU prikažejo svojo namišljeno premoč,nič o tiskanju denarja,na ulicah spečih veteranih,ki so v imenu domovine Amerike dali sebe v nesmiselne dogodke v Vietnamu,Iraku,Libiji,Afganistanu in drugod,sedaj pa so odvrženi kot smeti.Tam gre najbolje veteranom invalidom,za katere skrbijo službe.
Jimi1
06. 04. 2022 16.14
+8
Nekako se je Ruski napad na Ukrajino lahko že nekaj let pričakovalo... Sedaj je tam vojna,z vsemi krutostmi vojne do civilnega prebivalstva. Ob temu se dogaja, da si 2 milijonski narod sam po nepotrebnem žaga gospodarsko vejo, na kateri je od osamosvojitve dokaj ugodno živel... Čas streznitve bo prišel, ko bo propadala industrija,ki je v Rusiji imela dokaj ugodne delovne pogoje. Rusi bodo sankcije na koncu preživeli, kako bo z nami?
Walter Pravicek
07. 04. 2022 11.06
-2
Ta garnitura"IMENOVANE VLADE IN PREDSEDNIK DRŽAVE OSEBNO"bodo le še bled spomin,ko bomo mi vsi,ali zanamci uvideli kakšne kepe so vodile to državo.Brezvretenčni..Namreč bumerang bo.
okram123
06. 04. 2022 15.12
+1
Bi bilo za izgnat se vse fašiste
nikhrast
06. 04. 2022 16.12
-3
Fašist je pa zdaj vsak ki se ne strinja s teboj.
Walter Pravicek
07. 04. 2022 11.08
+0
Fašist je bil oni Benito,za njim pa sta dva Italijana polento mešala.To smo si mi otročaji peli.
resslovenka
06. 04. 2022 15.03
+9
Sedaj, ko so ruski diplomati prisiljeni oditi tja od koder so prišli, lahko Putinu povedo resnico o vojni in žrtvah v Ukrajini. V gostujočih državah ni bilo cenzure. Dvomim, da si bodo upali. 🙄
PATRIOT-SLO
06. 04. 2022 17.04
-5
Upali, kaj? Hočeš reči, da 50 MIo ukrajincev nima nihče telefona?
Specialist
06. 04. 2022 13.49
+5
Te diplomati pridejo sem špijonirati in se imajo še za veliko več...Lepo izgnat magar naj grejo peš nazaj, če pa ni druge je pa razpadajoči zid vedno opcija...
PATRIOT-SLO
06. 04. 2022 17.05
+2
Resnica? Zanimivo zakaj to nisi izjavil/a, koje amer skupaj v koaliciji z drugimi izvajal genocid nad samostojnimi državami mimo rezolucij UN?
Walter Pravicek
07. 04. 2022 11.15
+0
V Vietnamu napalm bombe na golo prebivalstvo,ovekovečena fotografija gole deklice,ki je po cesti goreč bežalaIn kasneje čez par ledt intervju z njo..Pa tudi rumeni reagent,pa so tega vdihovali tudi ameriški vojaki,doma oplojene ženske pa rodile čudne otroke.Ampak ljudje oni smejo,Mi ubogamo.Da te kap trofi.
metaloh
06. 04. 2022 13.40
+3
Kako ,a še niso šli, dajte jim brco v ri t. Špijoni.
Specialist
06. 04. 2022 13.43
+0
PATRIOT-SLO
06. 04. 2022 17.08
-1
Enako brco bodo dobili tvoji špijoni v Krki, Danfosu,..(ako z Rusijo kot Ukrajino ima Slovenija v blagovni menjavi presežek, v Ukrajino je lani izvozila za 215 milijonov, v Rusko federacijo pa za slabih 890 milijonov evrov, medtem ko je vrednost uvoza iz Ukrajine lani znašala 45 milijonov, iz Rusije pa 350 milijonov. Ker gre za pomembne številke, so že pred časom stopili v stik s podjetji, ki bi jih ukrajinska kriza lahko prizadela, je ob obisku Maribora povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.).
Walter Pravicek
07. 04. 2022 11.16
+0
nekajpavem
06. 04. 2022 13.26
+4
Farsa vladajoče politike nepomembne balkanske državice….
ssbobo
06. 04. 2022 13.25
-4
Odlikovanje red prijateljstva predstavlja najvišje odlikovanje, ki ga Ruska federacija podeljuje tujcem. Ker Rusija s tem odlikovanjem počasti tiste, ki so prispevali h krepitvi miru in prijateljstva, bi bilo nedvomno na mestu, da bi se tovrstno priznanje vrnilo v znak protesta nad tem, da se izvaja vojne zločine. To bi se tako pričakovalo tudi od ljubljanskega župana Zorana Jankovića, sicer odkritega podpornika izbranca globoke države Roberta Goloba....... farmacevt za vedno
Bofur
06. 04. 2022 13.27
+2
Nika Janša, hčerka Janeza Janše, je še zaposlena v podjetju Plinovidi, ki sprovaja ruski plin ...
ssbobo
06. 04. 2022 13.33
-3
nopino
06. 04. 2022 13.22
+7
Pred kratkim je na Brniku pristalo za sedaj največje letalo na svetu. Ker ne povedo vzroka pristanka se v slovenskih krogih šušlja, da je to samo preizkus za 25 april (po preštetih glasovih), ali lahko pristane in koliko "pridnih " slovencev odpelje čez Atlantik. Bolj zahod kot Dob.
prašek
06. 04. 2022 13.24
+2
A Toninov frčoplan je premajhen ??? sam prašam
prašek
06. 04. 2022 13.28
+3
Zaradi izdaje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SREBRNIBREG.
06. 04. 2022 13.32
+4
To je bil samo poračuna za izdajo in pobijanje lastnih državljanov.
prašek
06. 04. 2022 13.33
+2
ssbobo
06. 04. 2022 13.35
-1
Kaj so pa izdali....... svoje mnenje da revolucionarna klientela ne potrebuje njihovih hiš tovarn polj gozdov........ ka si še vedno z opranim prostorom med uhlji
prašek
06. 04. 2022 13.37
+1
Tvoj avatar mi pravi, da si ti opran .........................
SREBRNIBREG.
06. 04. 2022 13.41
+3
razgledanec
06. 04. 2022 13.21
+0
Pa ta vlada je znorela in ludje tudi ki nasedate na amerisko propagando ukinili ste dostop do tujih medijev da narod nevidi resnice in vi se potem sklicujete na demokracijo sramota ..svet se spreminja pa vi to hoteli ali ne americani vec nebodo narekovali kaj in kako se bo delalo petrol_dolar visi na nitki ...vlada pa sprejema ukrepe kontra delovnemu razredu z temi glupimi sankcijami vse velike drzave EU se naprej isto trgujejo z rusi ali celo se vec samo mi malceni se nekaj sopirimo ...ukrajina je ena navadna lutka USA in zelenski tudi poglejte si samo od kje njemu vse bogatstvo ki ga ima in kdor tega nevidi naj se malo razgleda informacije so zunaj le ne v nasih medijih ker resnica boli in jo je treba prekriti
prašek
06. 04. 2022 13.22
+0
ssbobo
06. 04. 2022 13.28
-4
Pa ke žviš da nimaš dostopa do tujih medijev..... a ti paradržavna sta pa rtv ne zadostujeta¿¿¿
razgledanec
06. 04. 2022 14.14
-1
Za razliko od tebe imam rad da vidim obe strani in berem veliko svetovnih medijev...ce mi v drzavi stavkajo novinarji drzavne televizije ker nemorejo porocati kar hocejo mi to ze vse pove ker dragi moj lazi ki nam jih predvajajo ponaumlajo veliko stevilo naroda morda se tegavne zavedas da vecina bere samo kar pisejo nasi mediji ...ce mi pa kdo prepove dostop do drugih novic ali kanalov pa mi pove da nekaj prekrivajo kar so pa prinas mojstri
otilia
06. 04. 2022 13.20
-1
Rusija ima norega ruskega voditelja, ki pobija otroke,ljudi, zvečer pa verjetno gleda v neki luknji kako je porušil bloke,hiše,ubijal. Ne upa si niti ven na ulico, ena navadna reva.