Slovenija

Izgredi policistov

Ljubljana, 29. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti enote Železniške policijske postaje v Ljubljani so v noči s sobote na nedeljo popivali in streljali v prostorih policijske postaje, v noči s torka na sredo pa razgrajali v lokalu na ljubljanski železniški postaji.

Kaj počnejo policisti med delovnim časom?
Kaj počnejo policisti med delovnim časom? FOTO:

Kot je povedal načelnik urada direktorja na Generalni policijski upravi Konrad Krašek, so zadevo pričeli preiskovati na poziv snažilke, ki je ob prihodu v službo v ponedeljek zjutraj komandirja obvestila, da so v vratih omare na policijski postaji sledi streljanja. Po pogovorih v enoti je komandir ugotovil, da je v noči s sobote na nedeljo sedem policistov izven delovnega časa popivalo v prostorih Železniške policijske postaje, dežurni policist pa je pri tem sodeloval.

Zaradi suma, da je prišlo tudi do streljanja, je komandir obvestil kriminaliste, ki so ugotovili, da je bilo sproženih najmanj 14 strelov, po preiskavi pa so zasegli orožje trem policistom. V razgovorih policisti niso želeli povedati, kdo od njih je streljal. Ko so trem policistom, osumljenim streljanja, zasegli pištole, da bi ugotovili, kdo je streljal, so ostali pokazali, na kateri strani so. Istega dne je namreč devet policistov v koš za smeti odložilo službene pištole.

Lokal Loko, kjer so pijančevali policisti
Lokal Loko, kjer so pijančevali policisti FOTO: Reuters

V noči na sredo pa je 7 do 8 domnevno vinjenih policistov iz iste postaje v prostem času kršilo javni red in mir v lokalu v podhodu železnice, zato je morala intervenirati policija. Razbijali so kozarce, nadlegovali natakarico in ostale goste ter na koncu niso hoteli plačati računa. Po še neuradnih podatkih se to ni zgodilo prvič. Zdaj bodo vsaj nekateri izmed njih disciplinsko odgovarjali - dva sta v suspenzu, strelca ali strelce, če jih bodo odkrili, pa čaka tudi kazenska ovadba zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

Generalni direktor policije je zahteval tudi poročilo o dogodku. Tiskovni predstavnik Generalne policijske postaje Miran Koren je za 24 ur povedal, da naj bi poročilo generalni direktor dobil najkasneje jutri, tako da računajo, da bodo strokovne službe v naslednjem tednu preučile poročilo in ustrezno ukrepale.

Miran Koren
Miran Koren FOTO:

Policija pa se preiskave streljanja v noči na nedeljo ni lotila prav hitro. Kriminalisti so namreč šele v torek zjutraj opravili ogled in zavarovali sledi. Tudi z obveščanjem je bilo podobno. Po še neuradnih informacijah naj bi ljubljanska policijska uprava potrebovala kar dva dni preden je o nočnem streljanju obvestila nadrejene na generalni policijski upravi, javnost pa so seznanili šele štiri dni po dogodku. Komandir postaje Ladislav Zupančič pa za medije ni bil dosegljiv.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou