Slovenija

Izgubljena načelnica generalštaba Alenka Ermenc nadaljuje čistke v vrhu vojske

Ljubljana, 08. 07. 2019 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
352

Vodja ima vedno pravico postavljati in odstavljati ljudi, kot se mu zdi prav. A obenem se mora ta zavedati, da je njegovo delo vredno le toliko, kolikor so vredni njegovi izbrani ali zavrženi ljudje. Kakovost voditelja je odvisna od zadovoljstva njegove ekipe in če sodimo načelnico generalštaba po osnovnih vodstvenih kategorijah – zaupanje, komunikacija, transparentnost –, gre po besedah naših virov za eno najslabših vodij generalštaba Slovenske vojske.

Zadnja 'žrtev' Alenke Ermenc je zdaj že nekdanji načelnik oddelka za odnose z javnostmi Simon Korez. Brez obrazložitve ali pogovora, kot načelnica rada počne, ga je tik pred upokojitvijo pospravila v Center vojaških šol za pomočnika PR-ja. Novinarji moramo biti že po definiciji sicer v zelo pazljivih odnosih z oddelki za odnose z javnostmi, a v primeru Simona Koreza lahko z gotovostjo trdimo, da je bil eden najboljših ali celo najboljši PR-ovec v Sloveniji. Gre za človeka, ki ima enako število podpornikov in nasprotnikov v sistemu obrambe in tudi mi smo bili z njim pogosto v navzkrižju, a tudi kritiki mu priznavajo, da v 19 letih v svojem delu ni naredil niti ene strokovne napake. Venomer, tudi v primeru Alenke Ermenc in malteške afere, je opravljal svoje poslanstvo in zagovarjal interese vseh načelnikov in interese Slovenske vojske. Hkrati pa je poskušal – velikokrat izkušeno, zvito ali pretkano – zadovoljiti vse novinarske potrebe in ohraniti visok nivo transparentnosti do slovenske javnosti.

Simon Korez, eden najboljših predstavnikov za odnose z javnostmi pri nas.
Simon Korez, eden najboljših predstavnikov za odnose z javnostmi pri nas. FOTO: Bobo

Obraz Slovenske vojske

Simon Korez je tudi najstarejši in najbolj izkušen PR-ovec v Sloveniji, svoje delo je opravljal od leta 2000 in komuniciral v imenu vojske in s tem tudi države več kot tisočkrat. Javnost si ga bo zapomnila po tem, da je leta 2006 sporočil, da je med letom umrl pilot Slovenske vojske, ki je strmoglavil s pilatusom PC9. Leta 2009 je komuniciral samomor vojakinje na misiji v Kosovu, leta 2014 pa ranjenega slovenskega specialca v Afganistanu. Bil je obraz Slovenske vojske.

Vojaška kariera Simona Koreza, ki je sicer višji vojaški uslužbenec 14. razreda, kar je primerljivo s činom polkovnika, pa se na začetku niti ni vrtela okoli odnosov z javnostmi. Bil je namreč eden od medvojnih poveljnikov v Pekrah leta 1991, v dramatičnem času osamosvajanja. Pred parlament je pripeljal tudi častno enoto za slovito poročanje Milanu Kučanu brigadirja Antona Krkoviča. Korez je bil šef kabineta pri načelniku Dobranu Božiču med letoma 2012 in 2015, vodil je odnose z javnostmi šestim načelnikom generalštaba. Doživel je še sedmega načelnika, načelnico Ermenčevo, ki pa z njim ni želela sodelovati, niti ne pojasniti, zakaj je tako. Kot smo izvedeli iz naših virov, je Ermenčeva oddelku za odnose z javnostmi povedala, da ga krivi za polomijo z odstavitvijo brigadirja Mihe Škerbinca, kar zagotovo ne drži in je ponovno prelaganje odgovornosti načelnice na podrejene. Nenazadnje je prav Korez branil Ermenčevo ob fotografijah reda Malteških vitezov in prostovoljk malteške pomoči.

Simon Korez sprejema prve slovenske nabornike, Pekre 1991.
Simon Korez sprejema prve slovenske nabornike, Pekre 1991. FOTO: YouTube

Simon Korez svoje premestitve po našem klicu ni želel komentirati kot tudi ne svojega odnosa z Alenko Ermenc. V skopem pogovoru je dejal, da se na ukaz ne bo pritoževal, ne bo iskal pomoči sindikata, niti ni želel potrditi naših informacij, ali je načelnica ukaz o premestitvi zares podpisala takoj po videokonferenci, ko je ugotovila, da je Korez odšel domov in se ji z njim ni bilo treba pogovoriti. Ukaza mu ni vročila osebno, temveč je Koreza menda poklical šef njenega kabineta, Ermenčeva mu ni namenila niti sekunde za pogovor. Simon Korez bo sicer vse pogoje za upokojitev izpolnil avgusta prihodnje leto.

Strupeno vodenje

Že dolgo časa poslušamo od notranje javnosti, da načelnica generalštaba grdo ravna s podrejenimi, da jih javno graja in na samem hvali, da ni dorasla svoji funkciji in njena ravnanja navzven to, kot kaže, tudi potrjujejo. Njena vloga v za vse boleči sagi razrešitve Mihe Škerbinca je pokazala, da z ljudmi dejansko ne zna delati. Številni njeni sodelavci podobnega čina in njeni podrejeni govorijo o njeni neodločnosti in hkrati zajedljivosti ter maščevalnosti.

Čeprav je bil poveljnik poveljstva sil njena izbira, se zanj ni postavila, ko je vse kazalo, da bo šlo za odločitev med zamenjavo na mestu načelnika ali zamenjavo poveljnika poveljstva sil, je izbrala svoj položaj. Razrešitev in posledice le-te je prepustila ministrstvu in obveščevalno varnostni službi. Na drugi strani je razumljivo, da minister ščiti svojo izbiro načelnice, saj gre za prvo žensko na čelu vojske v zvezi NATO in si po serijski menjavi načelnikov težko privoščimo novo menjavo, pa čeprav s tem uničimo še zadnje upanje na boljše čase v Slovenski vojski.

Če smo do zdaj spremljali agonijo pri pridobivanju kadrov za vojake in podčastnike, sta se sedaj malodušje in obup razširila tudi med najvišje častnike. Eden zadnjih, ki je obupal, je Robert Klinar, polkovnik, ki je bil očitno večkrat spregledan pri vrsti za povišanje v čin brigadirja. Klinar, nekdanji poveljnik elitnih enot Slovenske vojske, bataljona vojaške policije in gorskega polka, je bil eden najboljših visokih častnikov v Sloveniji. Bil je tudi šef oddelka J2, ki je stopil v bran brigadirju Škerbincu, kar je bilo očitno zadnje dejanje njegove vojaške kariere.

Načelnico generalštaba Alenko Ermenc smo večkrat zaprosili za intervju, a ga je vselej odklonila.
Načelnico generalštaba Alenko Ermenc smo večkrat zaprosili za intervju, a ga je vselej odklonila. FOTO: Aljoša Kravanja

Skrivanje pred javnostjo in skrivanje javnosti

O vseh očitkih smo načelnico generalštaba želeli večkrat neposredno vprašati. Večkrat smo zaprosili za intervju, ki ga je večkrat odklonila in dejala, da bo vse načrte pojasnila v drugi polovici junija 2019. Besede ni držala. Prav tako je brez pojasnila prepovedala naš intervju z brigadirjem Škerbincem, ki je zagotovo v javnem interesu. Škerbinc v pogovoru z mediji ne bi razkrival vojaških skrivnosti, ampak njegov pogled na stanje v Slovenski vojski in ozadje njegove razrešitve. Javnost je od nje v osmih mesecih slišala le 12-sekundno antagonistično izjavo po zaslišanju v državnem zboru. Alenka Ermenc zavrača tudi izjave za tuje medije, ki niso obremenjeni s slovenskimi zdrahami, kar kaže na njeno predstavo o transparentnosti sodobnega vojaškega sistema pri odnosu do javnosti. Ta je očitno za načelnico nebodigatreba, čeprav je prav ta transparentnost pod okriljem Simona Koreza pripeljala do najvišjih ocen zaupanja javnosti do Slovenske vojske. Kaj si misli o medijih, je pokazala tudi s kazensko ovadbo enega od medijev, kar je seveda njena osebna pravica, a postavlja vodjo najbolj represivnega organa med represivnimi organi v nek drug, povsem preživet čas, v duhu gnile preteklosti.

Prva ženska na čelu generalštaba v zadnjih osmih mesecih tako ni izpolnila visokih pričakovanj naših sogovornikov in javnosti, ki so pričakovali končanje umiranja Slovenske vojske na obroke, dobili pa jedke prepire, škandale, kup kazenskih in civilnih ovadb, interpelacijo in čistke v vrhu Slovenske vojske.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (352)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zefran
10. 07. 2019 18.02
-1
Na vojsko se ne razumem in ne bom komentiral. Po številu komentarjev sodeč pa je tule neznansko število ljudi, ki se na vojsko bolje razumejo kot pa na fuzbal.
Banion
09. 07. 2019 12.26
-10
Nič ni izgublejna lotila se je samo nekaterih zvestih privržencev SDS ki so mislili da lahko počno kar hočejo in da so nedotakljivi, zadnji čas kajti vpliv politike na vojsko je poguben to se je pokazalo že pri bivši JNA
morituri
09. 07. 2019 12.10
+13
To ženšče ne ve kaj se spodobi. Kateri norec jo je nastavil?
Thinc25
09. 07. 2019 12.21
+9
Kaktus111
09. 07. 2019 11.56
+17
zadjne čase imamo takšno vojsko, da me kar sram. Res bi bilo treba čist spucat, ker to je katastrofa.
štrekeljc
29. 07. 2019 21.05
-2
JanezNovakJohn
09. 07. 2019 11.41
+5
Vojska ki ima sindikat, in obilico politikantov je .........
JanezNovakJohn
09. 07. 2019 11.40
+5
Mislim da ta članek deskreditira SV. Je to delo SOVE ali kakih šeškotov ? Potrebna bo res temeljita čistka. Ta bi bila potrebna že zdavnaj. Štab je tako velik, da ne ve kaj bi sam seboj in čemu je namenjen.
VZORNIK
09. 07. 2019 11.35
+3
Več kot očitno je, da je bila postavljena na čelo vojske, da počisti z vsemu kar se nagiba na desni pol in na vrhu postavi poslušne kimovce po nareku pokvarjenega sivega palčka .....
morituri
09. 07. 2019 12.13
+3
Ko bo vse počistila jo bodo odstavili ko nesposobno.
pingvinislo5
09. 07. 2019 11.20
+15
s tako kariero, kot jo ima tale Lenčica, noben moški nebi bil imenovan za generala......a ker je Lenčica ženska, se pač spusti nivo... vse za politično korektnost.
FAUSTOS1
09. 07. 2019 11.14
-10
torej smo potrebovali žensko ,ki je končno malo počistila staro gardo -ki si je pridelala kar nekaj črnih pik od nato zveze,v ameriki na vsakih 4-8 let zamenjajo konpletni štab tudi če je bil odličen,pri nas pa jok in stok zaradi neuspešnega kadra.
Seetheworld
09. 07. 2019 11.05
+15
Korez na čelu 19 let v vlogi Piara. Koliko vlad, ministrov in načelnikov se je v 19. letih zamenjalo, KOREZ je ostal. Torej je delal in opravljal svoje delo vrhunsko. Čestitke KOREZ. Ermenčeva, res ste ženska brez hrbtenice, kaj šele za vojsko. Pa se vprašam. Kdo vam bo zdaj pripravljal ves material in odgovore za tiskovne konference? Pa smo tam. O vojski ne bo ne duha ne sluha več. Sposobnega človeka ste se rešili. Fejst čudno, a ne? Korez, nova pot te zagotovo že čaka, saj takšne, kot ste vi, jih ni. Respect.
Chon
09. 07. 2019 12.02
-14
Domov si ga pelji. Mimogrede, on ji ni nikoli pripravljal nobenega gradiva, to so delali drugi, tako da se njegov odhod sploh ne bo poznal.
TolstojV
09. 07. 2019 10.46
+13
Dajte tole Alenko Ermenc načelnico naženite skozi vrata ta oseba že kot pojava ni primerna za vojaka, vojska se drži za glavo ko jo vidi. Tudi jaz sem služil vojsko a tako zanikerne in podmukle ženske na čelu Slovenske vojske zlepa ne najdeš. Odkar je načelnica so same zdrahe in prepiri ne vem, če je sposobna resnega vojaškega operativnega dela v vojski. Sploh nima avtoritete niti, ni videti vojak in ne uživa zaupanja vojakov to pa so osnovna načela za dobrega poveljnika v vojski. Avtoriteto si gradi z strahovlado oziroma grožnjami o zamenjavah. Ta ženska je videti bolj kot "četica koraka strumno in veselo".
morituri
09. 07. 2019 12.16
+2
puer2
09. 07. 2019 10.34
-5
Naročen članek ..
indal
09. 07. 2019 10.18
-24
Ona nima prtljage iz preteklosi in ji nima kdo kaj očitati ali producirati nekih afer. Bo pa uredila da se SV znebi raznih generalov iz JNA ki samo zažirajo sistem. Amen.
bobrock46
09. 07. 2019 11.53
+9
glede na tvoj post, domnevam da poznaš kakšnega iz JNA
general_war
09. 07. 2019 10.16
+0
g. tepina čestitke za ta pristranski članek. a ste morda kaj v žlahti? če je to novinarsko poročanje... toliko da niste začeli pisati o zmešanih babah
morituri
09. 07. 2019 12.18
+3
Mislil pa je sigurno o zmešanih in nesposobnih ba... M
gulmor
09. 07. 2019 10.15
-1
Vsak vodja si ima pravico izbrat ekipo, ki jo zaupa. Pa tudi odstavljeni oz. premeščeni gospod iz tega ne dela drame.
resslovenka
09. 07. 2019 10.25
+14
mastablasta
09. 07. 2019 11.07
+5
veliko pove o osebi že to da si ne upa javno komunicirati. če tega nisis zmožen, kaj pa potem si? verjento je mislila, lahko bo. plača dobra, penzija urejena.... pa ni bilo čisto tako.
staridida
09. 07. 2019 10.15
+29
Ta ženska ima kompleks manjvrednosti...
wolfterier
09. 07. 2019 10.40
+4
morituri
09. 07. 2019 12.21
+3
Na njenem mestu bi ga jaz tudi imel, ker se nam cel svet smeje.
SenecaLucius
09. 07. 2019 10.13
+37
Ko na silo daš nekoga na položaj le zato, ker je ženska.....
Rudar
09. 07. 2019 10.14
+22
resslovenka
09. 07. 2019 10.09
+31
Sem vedno mislila, da morajo imeti ljudje na tako visokih in pomembnih položajih najvišja moralna načela, čut za pravičnost in odgovornost. Ne pa biti zafrustrirani, maščevalni, zamerljivi, škodoželjni. Le ljudje s tako visoko osebno intigriteto po mojem mnenju obvladujejo svoja poslanstva. Bolane osebne ambicije, zamere do drugače mislečih razvajajo družbo, kar se potrjuje v vsakdanjem življenju naše stvarnosti.
DeBill
09. 07. 2019 09.45
+30
tale ermenčeva je popolnoma zmešana baba, tako da bi bila njena zamenjava zelo na mestu.
Vitruvio
09. 07. 2019 09.42
+34
Res je temeljno vprašanje ; Kdo in zakaj je postavil na najvišji položaj ženski ,ki po stasu in glasu nista pravi za poveljevanje pretežno moškim ? Nimam ničesar proti ženskam ,vendar je podobnih stvari preveč na slovenski politični sceni .