Slovenija

Študenti: Izgubljeno leto študija naj se nadomesti prihodnje leto

Ljubljana, 17. 06. 2021 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V letošnjem študijskem letu se je študij v celoti na daljavo izvajal 14 tednov, nato pa v omejenem obsegu, vmes je minilo tudi eno izpitno obdobje. V Študentski organizaciji Slovenije tako pozivajo pristojno ministrstvo, da omoči študentom dodatno leto študija. Reševanje študentskih problematik od ministrstva zahtevajo tudi pri iniciativi Študenti še obstajamo. Na ministrstvu za izobraževanje zagotavljajo, da s predstavniki mladih in študentov ves čas sodelujejo. Napovedujejo tudi pripravo nacionalnega programa za mladino, ki bo podlaga za ukrepe za pomoč mladim in študentom.

Ob približevanju zaključka študijskega leta in pričetku novega študenti pozivajo pristojno ministrstvo, da omogoči dodatno leto študija zaradi izpada študijskega procesa v študijskem letu 2021/2022. Epidemija je v študijskem letu 2020/21 trajala dobra dva meseca; od 12. marca do 15. maja (devet tednov), kar je bilo tudi v praksi obdobje trajanja študija na daljavo. V tem času po študijskem koledarju potekajo predavanja, vaje in seminarji, izpiti pa se praviloma ne izvajajo. 

V letošnjem študijskem letu je epidemija trajala od 19. oktobra 2020 do 16. junija 2021 (34 tednov). Od tega se je študijski proces v celoti izvajal na daljavo 14 tednov, nadaljnjih 14 pa so se v živo izvajale le laboratorijske vaje v omejenem obsegu. Kljub koncu epidemije in sproščanju ukrepov študij še vedno ne poteka popolnoma v živo, saj je način izvajanja v domeni posameznih visokošolskih zavodov ali celo nosilcev predmetov. Vmes je minilo tudi že eno izpitno obdobje. "Odveč je že ponavljati, da kakovost študija na daljavo ni primerljiva s študijem v živo; z vidika pridobivanja znanja je bilo celotno letošnje študijsko leto izgubljeno," poudarjajo v ŠOS. 

Izgubljeno leto študija naj se nadomesti prihodnje leto, pravijo v ŠOS.
Izgubljeno leto študija naj se nadomesti prihodnje leto, pravijo v ŠOS. FOTO: Bobo

"Ovire, ki jih je pred študente postavil izziv študija od doma, so otežile tudi uspešno opravljanje študijskih obveznosti. Še posebej problematično je dejstvo, da nimajo vsi študenti enakih pogojev za študij na daljavo, zaradi česar je lahko študijski uspeh sorazmerno nižji s slabšim socialnim položajem v domačem okolju študenta. Nedostopnost do kakovostne internetne povezave, deljenje računalniške opreme s sorojenci, pomanjkanje mirnega okolja za koncentracijo in študij imajo lahko vzrok v slabšem finančnem stanju študentove družine, posledico pa v neopravljenih študijskih obveznostih," dodajajo.

Izpostavljajo tudi vpliv, ki ga je epidemija imela na duševno zdravje študentov. To je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v času epidemije katastrofalno; kar do 25 odstotkov mladih v starostni skupini med 18. in 29. letom kaže tveganje za pojav depresivne motnje. S tem so mladi psihološko najbolj ogrožena starostna skupina prebivalcev Slovenije.

Glede na vse navedeno bi od pristojnega ministrstva, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pričakovali vsaj zagotovitev dodatnega študijskega leta za študente, ki so bili v tekočem študijskem letu izjemno prizadeti zaradi izvajanja študija na daljavo. V preteklem študijskem letu je bila ta pravica zagotovljena, ob tem da se je študijski proces nemoteno izvajal večji del študijskega leta, dodajajo v ŠOS. 

"Posledice slabše kakovosti izobraževanja, poslabšanja socialnega položaja in povečanja duševnih stisk študentov bodo študente spremljale še nekaj let po koncu epidemije covida-19. To študijsko leto je bilo izgubljeno z vidika visokošolskega izobraževanja; znanje, ki so ga študenti pridobivali v tem letu, ni primerljivo s tistim, ki so ga pridobivale pretekle generacije. Zaradi oteženih socialnih okoliščin in poslabšanja duševnega zdravja študentov pa so študenti tudi težje opravljali študijske obveznosti. Zato pričakujemo, da bo ministrstvo za izobraževanje za prihodnje študijsko leto omogočilo dodatno študijsko leto za tiste, ki letos študijskih obveznosti ne bodo uspeli dokončati," pravi Andrej Pirjevec, predsednik ŠOS.

Tudi Iniciativa Študenti še obstajamo od ministrstva zahteva reševanje študentskih problematik

Iniciativa je pred ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport danes predstavila zahteve za reševanje težav študentov, ki se nanašajo na študijsko, bivanjsko in ekonomsko problematiko, nato pa so jih predali ministrstvu. V petek jih čaka sestanek s predstavniki ministrstva, na katerem bodo razpravljali o zahtevah.

Kot je zahteve študentov povzela profesorica na Filozofski fakulteti v Ljubljani Mirjana Ule, si študenti želijo kratkoročno odprtje fakultet tudi v primeru ponovne epidemije, tako kot je odprto gospodarstvo. Dolgoročno pa si želijo "reaktivirati aktivni državljanski status mladih in študentov", da bi se jim omogočilo aktivno politično državljanstvo.

V petek jih čaka sestanek s predstavniki ministrstva, na katerem bodo razpravljali o zahtevah.
V petek jih čaka sestanek s predstavniki ministrstva, na katerem bodo razpravljali o zahtevah. FOTO: Shutterstock

Svoje zahteve so sicer oblikovali v treh sklopih. V sklopu študijske problematike zahtevajo podaljšanje statusa za študente, ki zaradi covida-19 niso uspeli dokončati študijskih obveznosti, da se celoten program v novem študijskem letu izvaja na fakultetah ter bodo tudi v primeru nove epidemije fakultete in knjižnice odprte v zeleni, rumeni, oranžni in rdeči fazi. Poleg tega zahtevajo, da bo omogočeno prehajanje meja zaradi študijskih obveznosti in upoštevanje bolniških izostankov zaradi covida-19.

Dotaknili so se tudi bivanjske problematike. Zahtevajo odprte študentske domove skozi vse leto ne glede na epidemiološko sliko. Želijo si, da bi se povečalo število študentskih postelj in da bi bile te na voljo tudi za tuje študente. Mladi raziskovalec s Fakultete za družbene vede Klemen Ploštajner je opozoril, da mladi zaradi porušenega razmerja med višino plač in cenami nepremičnin nimajo dostopa do stanovanj. Kritično je komentiral, da študentom niso bila omogočena ugodna posojila za gradnjo, kot je bilo to omogočeno njihovim staršem. Mlade je opisal kot "prvo pravo slovensko generacijo".

Z zahtevami zaradi ekonomske problematike upajo na vračanje kupnine ali prenos dobroimetja za neuporabljene študentske vozovnice ter uveljavitev univerzalnega temeljnega dohodka za vse študente in socialni dodatek k temu za socialno ogrožene študente. Ker so študentje v letošnjem študijskem letu zaradi epidemije porabili manj študentskih bonov, bi si želeli, da neporabljen denar država nameni ogroženim študentom.

Na MIZŠ napovedujejo pripravo nacionalnega programa za mladino kot podlago za ukrepe v pomoč mladim

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ves čas sodeluje s predstavniki mladih in študentov, tako v okviru sveta vlade za mladino kot tudi z drugimi deležniki, so zapisali na ministrstvu. "Ne le v času epidemije, tudi sicer namenjamo ustrezno pozornost in ves čas delujemo v dobrobit visokošolskemu prostoru," zatrjujejo. V času epidemije cpvoda-19 so tako dvakrat zagotovili solidarnostni dodatek, vsem študentom ter poskrbeli, da se je kljub neobičajnim okoliščinam, ki jih je narekovala epidemija, študijsko leto izvajalo tekoče in v skladu z navodili zdravstvene stroke, so še dodali.

Glede pobud za izboljšanje položaja mladih pa so pojasnili, da je bila maja predstavljena poglobljena raziskava o položaju mladih v Sloveniji - Mladina 2020. Raziskava omogoča temeljni vpogled v položaj mladih v družbi na različnih ravneh in je temeljno izhodišče za prihodnji nacionalni program za mladino, ki ga bodo oblikovali v sodelovanju s predstavniki mladih in študentov. Na tej podlagi pa bodo resorna ministrstva v prihajajočem obdobju sprejemala in oblikovala ukrepe z namenom pomoči mladim in študentom, so še sporočili z ministrstva. Spomnili so še, da so predstavnike iniciative za petek povabili na sestanek k državnemu sekretarju Mitji Slavincu.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
17. 06. 2021 15.52
-1
"študirajte" še naprej, le brez državnih štipendij, otr.dodatka, preživnin.......:-)
ni_mi_vse_eno
17. 06. 2021 15.37
+1
Študijsko leto ni izgubljeno, ravno nasprotno. Bilo je potencialno zelo učinkovito za tiste, ki so želeli študirati. Manj žurk, več časa za sedenje, manj motenj okolja, manj potovanj, odlično za študij.
pomagimi
18. 06. 2021 12.11
Motenj okolja je bilo kvečjemu ker ns vecina živi z druzino, veliko od nas si deli sobe z mlajsimi brati/sestrami, itd.
sinus90
17. 06. 2021 13.45
+3
V resnici se je marsi komu lažje naučiti preko posnetkov, kar dokazuje nična obiskanost predavanj/vaj v živo, ko so se te izvajale na hibriden način (in si lahko izbiral kako jih spremljal). Tako je bilo pri nas na fakulteti za elektrotehniko
Uporabnik1928993
17. 06. 2021 14.03
Se kar strinjam, sploh za ustne izpite so posnetki predavanj bingo :D Also FE student
janmar1234
17. 06. 2021 12.02
+4
Neumnost, namesto da so se s kolesi potikali po Ljubljani in se šli politiko, bi študirali in se pripravljali na izpite, večina ne podpira tako neumnih pobud...
sinus90
17. 06. 2021 13.42
+3
drago štubljar
17. 06. 2021 11.41
-2
a je tota smc odstopilaaaa ministrica
damko 1
17. 06. 2021 11.26
+3
Delavci, ki so imeli čakanje na domu naj pa delajo eno leto dalj??? Spet ga biksavo eni razvajencki 😁
DianaMul
17. 06. 2021 11.17
+2
Ta študentarija, je postala dobesedno veliko breme, delajo in bavijo se z vsem samo z študijem ne...
Blokiran Drugi Človek
17. 06. 2021 11.19
+2
Ti si najverjetneje zadnja oseba na tem portalu skupaj z tvojim tovarišem patogen-om, ki lahko pametujeta o študijih
DianaMul
17. 06. 2021 11.20
+2
Mislim, da so totalno razvrednotili izobrabe (( doktorate, mag in ostalo, to delijo kot Opicam banane in fakultete pobirajo še samo glavarino, samo to jih zanima in vpisali bi še umrle samo za denar, študenti ne znajo ničesar dobijo papir profesorji pa ne dajo ničesar saj nič ne znajo, dobijo pa glavarino in to je simbioza..skupaj na trg, skupaj na pecikel, skupaj molzemo gospodarstvo in skupaj v gostilno..
Et54678
17. 06. 2021 12.33
+1
SDS Kopriva
17. 06. 2021 11.14
-6
Zadnje leto in pol je bit zakon študent, izpiti od doma, nardi vsak bedak
Et54678
17. 06. 2021 12.33
+5
gregggegg2
17. 06. 2021 11.04
+5
zato da so loh od doma plonkal k so itak bl nesposobni na ef
martinov
17. 06. 2021 10.59
+2
Če si faliran študent si najdi zaposlitev primerno svoji izobrazbi !!
vonbongo
17. 06. 2021 11.03
-2
MUNGATUMBA
17. 06. 2021 11.17
-1
von- ti se pa že enkrat s socijalke skini..
vonbongo
17. 06. 2021 11.21
+0
Blokiran Drugi Človek
17. 06. 2021 10.45
+9
Aveš k kljukec uporabi ekonomsko fakulteto za zagovor študija od doma😂😂 ker njihove vaje k so sam računanje dejansko lahko delajo kjerkoli. Se vidi da tale primo9 ni bil niti blizu fakultete
patogen
17. 06. 2021 10.55
-4
😂😂😂, sam računanje. Dobro te šponajo doma, člouk.
Primo9
17. 06. 2021 10.58
+2
Edini javno dostopen vir, ostalo je govorenje na pamet. Poleg tega je tudi predsednik ŠOS, ki to komentira iz FDVja. Po celem seznamu fakultet lahko grem, pa še vedno jih je izrazito več primernih za online. Seveda pa ni smiselno narediti vse online pri vseh
Blokiran Drugi Človek
17. 06. 2021 11.11
+0
Parogen, ti ki imaš narejen en letnik poklicne šole nimaš kaj pametovati.
Blokiran Drugi Človek
17. 06. 2021 11.14
-1
Primo bos ti še videl kako te bo kirurg ki je šolan preko neta narobe operiral, al pa kemik narobe naredil analizo za diagnozo, pa te bodo narobe zdravili... kdo bo potem kriv? Važno da si ti zdej za to šolanje, samo uato ker je ekonomska šola za...
Primo9
17. 06. 2021 11.17
+2
Še enkrat v vseh komentarjih sem vsakič prav zdravstvo, medicino in kemijo omenil kot primere, ki morajo ostati v živo. Za zdravstveno in medicino tudi vem, da so meli vaje, v delno omejenem obsega
Primo9
17. 06. 2021 10.13
-3
Anketa na Ekonomski je pokazala 80%podporo študiju od doma. Na magisterski smeri tehnične smeri prav tako vsi preferiramo študij na daljavo. Prednosti so nisi prisiljen živeti v Ljubljani (300e prihranka samo na najemnini), enostavnejše delo od študiju, večja dostopnost do študijskega gradiva, večinoma boljša tehnična oprema (večina ima boljši laptop kot študijske računalnice in vsaj uporabljajo se moderne prostodostopne rešitve, namesto starih nedostopnih licenčnih). Prav tako so tisti faksi, kjer je online povsem neprimerno (zdravstvena...) vaje še vedno imeli. Glavna slabost je edino, da so nekateri profesorji izredno tehnično nepodkovani ali pa jih ne ugaja predavati na daljavo. Večina študentov nas upa, da se bo dalo šolati na daljavo še naprej v resnici, tako da ne vem čigave interese zastopa ŠOS
vonbongo
17. 06. 2021 10.23
+6
Vaj je bilo izredno malo ali nic. Vem da se nekateri lahko ucite doma , a ni tko za vse studije. Tko da ne posplosuj , ker delas skodo in izpades otrocje ;)
Fuzbaler
17. 06. 2021 10.26
+1
Primo09 se strinjam. S studijem na daljavo je bilo veliko vec produktivnega casa. Lazje se razporedi ucenje in pripravi boljse zapiske. Za naprej tudi ne bi bilo imeti slabo online, oziroma obvezne vaje npr 2 dni na faksu, ostala 3 dni predavanja online. Dobitna kombinacija.
Fuzbaler
17. 06. 2021 10.29
+6
Se enkrat pa ponavljam, da je to popolnoma odvisno od posemeznega faksa in kaksne metode uporabljajo za prenos znanja.
dajno
17. 06. 2021 10.35
+4
To velja za fdv, mešalce megle. Za resne tehniške smeri, kjer so vaje, laboratorij je druga zgodba
Blokiran Drugi Človek
17. 06. 2021 10.43
+9
Ekonomist je čist drugačen poklic kar se tiče prakse kot ostali. Oni lahko računjo od doma al pa na faksu. Nekdo, ki dela naprimer ZDRAVSTVENO fakulteto, kjer je praksa veliko bolj vitalnega pomena. Al pa kakšni kemiki isto, kjer jim laboratorijske vaje pomenijo veliko, ki se jih ne da preko interneta opravljati.
MojsterSplinter
17. 06. 2021 10.44
+0
Katera tehnična smer naj bi bila to? Nekako ti ne verjamem.
Primo9
17. 06. 2021 10.46
+0
Vedno govorim večina, ker se mi zdi, da je dosti slabša ideja, da bi vsi morali na faks, ker nekateri nimajo pogojev, hibridni model je po mojem precej boljša rešitev, ko to siljenje v učilnice pri predmetih kjer to nikakor ni potrebno. Članek posplošuje precej bolj kot jaz
Blokiran Drugi Človek
17. 06. 2021 10.51
+5
Kokrkol obrneš, ne moreš z anketo ekonomske fakultete, posplošiti za vse ostale, sploh pa za tiste kjer je praksa vitalnega pomena.
Primo9
17. 06. 2021 10.52
+1
Zdravstvena, medicina, kemijska mogoče še biotehnična občasno, ostale smeri pa lahko bolj ali manj vse preko spleta. Seveda nima smisla narediti vse preko spleta, ampak veliko večino zadev pa je lahko, tudi na resnih tehničnih smereh so predavanja kjer predavatelj bere prosojnice al pa jih prepisuje na tablo
MojsterSplinter
17. 06. 2021 10.54
+0
Ne, ne - TVOJO smer mi povej. Ne mi zdaj na splošno naštevati neke naravoslovne (niti ne tehnične) smeri. Pa magistrski se piše brez črke E. Gotovo si to opazil na svoji "tehnični" smeri.
Primo9
17. 06. 2021 11.02
+1
Magisterij na elektrotehnični fakulteti. Pa nismo glih slovenisti na tehničnih smereh
vonbongo
17. 06. 2021 11.06
+2
Primo Kateri koli faks za dizajn bos tezko naredil brez vaj, itd...
Primo9
17. 06. 2021 11.14
+2
Se delno strinjam. Veliko je računalniškega oblikovanja, ki je povsem primerno na spletu. Fizični izdelki pod vodstvom mentorja pa so seveda bolj smiselni v živo.
vonbongo
17. 06. 2021 11.15
+3
Ucenje tehnicnega risanja , je skor nemogoce na daljavo , itd...
Blokiran Drugi Človek
17. 06. 2021 11.16
+1
Upam samo da se temu kjlukcu ne bo zgodilo da ga ne bo kakšen zdravnik, šolan preko interneta, narobe zdravil... pol bo pa itak država kriva, ne pa on ki je spodbujal napačen način izobraževanja
JaniBani
17. 06. 2021 11.35
-1
Zanimivo, na NTF Grafične in Medijske tehnike so imeli celo boljše rezultate kot prejšnja leta. So pa imeli vaje na daljavo. Je pa tako, če se potrudiš gre online celo bolje, če se ne je verjetno res slabše, sploh, če iščeš izgovore, da ne opraviš svojega dela.
17. 06. 2021 10.09
-3
Saj ne rabijo študirat se ukvarja večina z bitkoini itd....
Sredina
17. 06. 2021 10.01
+0
ja pa kaj se...mogoce za naravoslovne in tehnicne studije...fdv, filofaks in druge druzboslovne se da brez problema nardit na daljavo..ni nobenga razliga za podaljsevanje in dodatno financiranje
vonbongo
17. 06. 2021 10.09
+5
A ostali pa naj nasankajo , ker se ene smeri da narediti na daljavo ???
sapisapis
17. 06. 2021 10.15
+5
V resnici ni tako brez problema študirat družboslovja na daljavo. Predpostavljam, da ne veste točno kako stvari danes stojijo. Predlagam, da naredite korak nazaj in kritično ocenite svoj komentar, ki ga v resnici niste podkrepili z nobenim oprijemljivim dejstvom. Pa vse dobro!
Sredina
17. 06. 2021 10.29
-4
dobr da si ga ti sapis ne...razlika je a studij zahteva laboratorijske ali klinicne vaje, al pa samo seminarje, kjer profesor opravlja delo studentov
sapisapis
17. 06. 2021 10.44
+4
Jasno, da je razlika med študiji, ki zahtevajo laboratorijske ali klinične vaje in tistimi, ki jih ne. Sicer pa sem svoje mnenje podala na podlagi svoje izkušnje študiranja družboslovne smeri v tem študijskem letu. Tudi sedenje pred računalnikom, predelovanje literature, pisanje seminarskih nalog in ostale obveznosti so delo. Povsem drugače je, če mesece in mesece cel dan gledaš v ekran v enakih 10 kvadratnih metrih prostora, kot pa če ti nekdo svoje znanje posreduje v predavalnici. Z razlogom se načeloma ne dela kar od doma ampak hodimo v npr. v pisarne, čeprav je bolj priročno delo opravljati od doma.
JaniBani
17. 06. 2021 11.31
-3
in s čim ste vi podkrepili komentar, da se ne da brez problema študirati družboslovja na daljavo?
Rodion Raskolnikov
17. 06. 2021 09.50
-2
To je obup, mladi že na faksu začno z iskanjem bližnjic, izkoriščanjem sistema, vlečenjem ugodnosti…dobra priprava na slovensko realnost. Čestitke! Naj še kdo reče, da imamo faliran vzgojno izobraževalni sistem!?!?
krucyfix
17. 06. 2021 10.02
+5
Vlada je ves čas korone mlade sistematično postavila na stranski tir. Nekateri so se vseeno znašli, mnogi ne. Dovolj je ignorance!
DianaMul
17. 06. 2021 09.47
-8
Edina dobra stvar pri CORONI je da mentalni zablojenci na FDV ju niso pogruntali še kakega idiotizma Transpolni cekret in 80 spolov so zadnji njihov doktorsko AKADEMSKI dosežek pri katerem so sodelovali vsi profesorji, študenti od A do Ž..Torej jim ni pomoči..
supergigi
17. 06. 2021 09.44
+1
Ej vonbongo a si ziher, da si hodil na faks? 😁😁
vonbongo
17. 06. 2021 09.49
+4
Ej poba , a res podpiras vlado ki krsi zakone,ustavo ter krade 😭😭😭🖕
Rodion Raskolnikov
17. 06. 2021 09.53
+1
Če sem ga prav razumel, je polagal ploščice, zato “sem končal faks”. Deee, pressss…
vonbongo
17. 06. 2021 09.56
+1
Rodion Znacilno za svećke , da ne razumete ;) beeee😭😭😭
Borec21
17. 06. 2021 09.39
+7
Namesto da bi se boril za milejše izpite spet dolgovezijo očitno na mladih svet ne stoji več
aojz
17. 06. 2021 09.34
-2
Če je bilo študijsko leto izgubljeno pa štipendijo vrnit. Tile študenti očitno ne obvladajo računalnika in niso študirali.
pomagimi
18. 06. 2021 12.14
Tehnično ni bilo izgubljeno, samo znanja je bilo osvojeno mnogo manj, že zaradi tega ker profesorji namerno niso predelali tudi do pol snovi "ker je na daljavo"
Šišmiš
17. 06. 2021 09.30
+6
Kot študent moram reči, da osebno ne bi spremenil nič.
vonbongo
17. 06. 2021 09.50
-1
KwaJe
17. 06. 2021 10.10
+0