SLOVENIJA

'Referendum je kovanje političnih točk neposredno na hrbtih oskrbovancev DSO'

Ljubljana, 04.08.2022, 11:24 | Posodobljeno pred 12 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Podedovali smo zakon o dolgotrajni oskrbi, za katerega tako v DSO kot v ZZZS pravijo, da ga je nemogoče izvajati in financirati, je povedal minister za delo Luka Mesec. "Sprejeli smo zakon, s katerim bi ureditev, ki jo je postavila prejšnja vlada – jo je pa nemogoče financirati ali izvajati in bi zgolj poglabljala kadrovsko in finančno sesuvanje dolgotrajne oskrbe – zamaknili za leto dni. Hkrati pa bi domovom za ostarele zagotovili 30 dodatnih milijonov evrov. Ta zakon se je na pobudo SDS znašel v referendumski iniciativi, kar pomeni, da se uveljavitev ne zamika in da so domovi za starejše ob milijone, ki zanje to jesen pomenijo preživetje. Preden oddate svoj referendumski podpis, se zato zavedajte, da nekdo kuje politične točke neposredno na hrbtih oskrbovancev, ki se jim bodo lahko oskrbnine dvignile tudi za 20 odstotkov, če ta zakon v roku ne bo vstopil v veljavo, izpostavlja minister za delo.

Kot je pojasnil minister za delo Luka Mesec, so se na ministrstvu za delo lotili preurejanja sistema dolgotrajne oskrbe, sistem je namreč potreben preureditve: "Podedovali smo zakon, za katerega tako domovi kot zavod za zdravstveno zavarovanje opozarjajo, da ga je nemogoče izvajati." DSO se soočajo tudi s splošnimi težavami, covid-19 v jeseni in draginja, je spomnil. 

Nova vlada je s spremembami Zakona o dolgotrajni oskrbi tako želela zagotoviti potrebne milijone, ki pa ne morejo biti izplačani, ker je SDS na zakon vložila referendumsko pobudo.  Stroške bodo tako morali pokriti domovi sami. A tudi oni morajo denar nekje dobiti, kar pomeni, da se bo to najverjetneje prelilo v dražje oskrbnine.

Kot je povedala Valerija Lekić Poljšak, predsednica skupščine Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, so domovi vedno zagovorniki pravic starejših, a se soočajo s številnimi težavami: "Menimo, da smo največji strokovnjaki na področju dolgotrajne oskrbe. Več let smo se zavzemali za sistemsko ureditev, ki bi vsem državljanom omogočila boljše pogoje v starosti. Delali smo veliko, sodelovali z mnogimi vladami, toda nikoli nismo prišli do konkretnih zaključkov, ki bi šli v prid vsem državljanom. Skupnost socialnih zavodov podpira novelo spremembe zakona, ki jo predlaga sedanja vlada. To pa predvsem zato, ker prej nismo bili slišani in ker osnove v zakonu o dolgotrajni oskrbi ne pomenijo boljših storitev za uporabnike vseh državljanov."  Redno sodelujemo s sedanjo ekipo na ministrstvu, počutimo se slišani, je izpostavila in dejala, da upa, da se lahko izognejo jesenskim podražitvam za oskrbovance: "Imamo podporo ministrstva in da bodo v okviru skupine poskušali te stvari urediti," je izpostavila. 

Luka Mesec
Luka Mesec

Ali to pomeni, da so dobili zagotovila ministrstva, da bodo iz proračuna zagotovili sredstva za DSO, da se dvig položnic za oskrbovance ne bi zgodil? Kot je pojasnil Mesec, je vlada želela zagotoviti dodatne milijone za DSO, a tega preprosto ne morejo narediti, zato ker je SDS na julija sprejet zakon vložila referendumsko pobudo. S tem zakonom pa bi zagotovili 30 dodatnih milijonov za domove za ostarele jeseni. Ko je na zakon dana referendumska iniciativa, ne smemo zagotavljati teh sredstev, saj je to neustavno, kajti o tem zdaj presoja ljudstvo, je pojasnil Mesec. Zato poziva državljane, naj vedo, da bi podpisi za referendum, ki ga predlaga SDS, pomenili dvig oskrbnin v septembru, ker bo to pomenilo, da tega denarja ne smejo zagotoviti, ne da ga nočejo, saj bi bilo to neustavno. Podražitve zato še niso odpisane, problem je referendumska inciativa, je še enkrat poudaril. 

PREBERI ŠE
Jeseni dražje oskrbnine za starejše? 'Nekateri nimajo niti za kavo'

Zakaj SDS nasprotuje noveli zakona? 

Nova vlada je  zagotovila denar za predvidene nove zaposlitve v domovih, a z istim zakonom zamaknila izvajanje dolgotrajne oskrbe, ki ga je Janševa vlada predvidela za 1. januar 2023. SDS zato takšnemu zakonu nasprotuje, saj da bi se z njihovim zakonom znižale cene oskrbnin. Kot je pobudo za referendum komentirala Biserka Meden iz združenja Srebrna nit, ocenjujejo, da zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je bil sprejet decembra lani, ni dober, je invaliden in ni izvedljiv: "Zato je nujno, da spremembe zakona, ki so bile že sprejete in je zdaj na njih vložena pobuda za referendum, ostanejo. To je v interesu tako izvajalcev kot uporabnikov. Zato si želimo, da tega referenduma ne bo in da bi lahko vlada in to ministrstvo, ki nas sliši, ima voljo in dela stvari, ki so dobre za starejše, lahko nemoteno delovali." 

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.