Slovenija

'Izjava o morebitnem nadzoru na meji s Hrvaško ni bila grožnja'

Ljubljana/Dunaj, 18. 11. 2022 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanja ministrica Tanja Fajon je pojasnila izjavo o morebitni uvedbi nadzora na meji s Hrvaško, ko ali če bi bilo to potrebno. Poudarila je, da to ni bila grožnja, in ob tem dodala, da ne razume, zakaj je ta izjava dvignila toliko prahu. Avstrijski notranji minister Gerhard Karner medtem nasprotuje širitvi schengenskega območja. "Razmere v Evropi povsem jasno kažejo, da je zaščita zunanjih meja neuspešna, in če sistem ne deluje, se ga ne sme širiti," je povedal.

Tanja Fajon
Tanja Fajon FOTO: AP

"Ne gre za nič drugega kot to, da se vse države, ki so v schengenskem območju, lahko, če imajo kakršnakoli tveganja, odločijo uvesti notranje kontrole," je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je pri tem poudarila, da za zdaj ne vidi razlogov, da bi Slovenija ravnala tako. Prav tako je pojasnila tudi, da notranji nadzor meja že sedem let izvaja peščica držav znotraj schengenskega območja, kar pa je po njenih besedah v nasprotju s pravnimi podlagami, ki državam tak nadzor omejujejo na dve leti.

Ministrica je v ponedeljek spričo naraščajočega števila prihodov nezakonitih migrantov v EU dejala, da lahko za Slovenijo notranji nadzor, ki ga izvaja več držav članic schengenskega območja in je v nasprotju s pravom Evropske unije, predstavlja resen problem in velik izziv. Slovenija si po njenih besedah ne želi, da bi s porastom števila nezakonitih prebežnikov postala nekakšen žep. Zato ves čas opozarja svoje kolege v Uniji, da je treba v schengnu postaviti jasna pravila in omejiti notranji nadzor, če ta res ni potreben.

O vstopu Hrvaške v schengensko območje bodo notranji ministri držav članic predvidoma odločali 8. decembra. Če bo Svet EU podprl vstop, pa se bo schengnu pridružila 1. januarja 2023.

Avstrijski notranji minister nasprotuje širitvi schengenskega območja

Ko sistem zunanjih meja ne deluje, ni primeren čas za glasovanje o širitvi schengenskega območja, je medtem za Kurier dejal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. S tem se je zoperstavil predlogu Evropske komisije, da se v schengensko območje vključi Hrvaško, Bolgarijo in Romunijo. To stališče je Karner ponovil na radijski postaji Ö1. "Razmere v Evropi povsem jasno kažejo, da je zaščita zunanjih meja neuspešna, in če sistem ne deluje, se ga ne sme širiti," je povedal.

Gerhard Karner
Gerhard Karner FOTO: AP

Karner je te izjave medijem podal v luči povečanega števila prihoda migrantov v Avstrijo. Oblasti na Dunaju namreč vse glasneje opozarjajo, da migranti pred vstopom v državo prečkajo eno ali več članic Evropske unije, ne da bi jih pri tem kdo ustavil.

Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je Avstrija od začetka leta zabeležila več kot 90.000 prihodov migrantov. Od tega jih 75.000 ni bilo registriranih v nobeni drugi državi EU. "Zato kot notranji minister, ki je odgovoren za varnost, nasprotujem širitvi," je še dodal v izjavi za radio.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je ta teden ponovno pozvala k vključitvi Bolgarije, Hrvaške in Romunije v evropsko schengensko območje. Pri tem je poudarila, da države izpolnjujejo vse pogoje. Med temi je naštela učinkovito upravljanje zunanjih meja, enotne schengenske vizume, sodelovanje z organi pregona v drugih državah in vključenost v informacijske sisteme.

Glasovanje o vstopu Bolgarije, Hrvaške in Romunije v schengensko območje bo predvidoma potekalo 8. decembra ob zasedanju notranjih ministrov EU. Če bo Svet EU podprl vstop, pa se bo trojica držav schengnu pridružila 1. januarja 2023.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

za naše
18. 11. 2022 21.48
+2
Zdaj se pa hitro opravičite za to izjavo hrvatom kimavčki zaskrbljeni evropski 🤣🤣Bravo Avstrija takšna mora biti drža politika !!👍👍👍
SREBRNIBREG.
18. 11. 2022 20.21
+3
Bravo Avstrijci.
SREBRNIBREG.
18. 11. 2022 19.31
+8
Na mejo vojake kot je to bila jla in tudi s takšnimi pooblastili kot so jih oni imeli pa bo mir.
Na pol ovca
18. 11. 2022 19.00
+2
Orodje Bruslja torej Tanja in ekipa sedaj zaradi precej negativnega odziva na hlapčevanje mal prodajajo floskule
Oknaj 4
18. 11. 2022 18.57
+5
Kako to da Slovenija ni bila povabljena na sestanek z Srbi,Madžari in Avstrjici . Očitno pri naših ne vidijo kredibilnega sogovornika na katerega bi se lahko zanesli
Korintos11
18. 11. 2022 18.50
+5
Avstrijci so pa sedaj proti vstopu Hrvatov v Šengen, Romunov in Bolgarov tudi.
Harpuna
18. 11. 2022 18.49
+5
Čisto prav je povedal,počasi bodo vse države spregledale,le naša maščevalna politika ne,ki je ne briga za našo suvereno in varno državo.
Nebodijetreba
18. 11. 2022 18.36
+3
Bravo, zunanja ministrica je spregledala! Problem pa je, kdo bo varoval mejo, če notranja ministrica zanika povečan naval ilegalnih migrantov, celo privablja jih z rušenjem ograj.
zibertmi
18. 11. 2022 18.39
+3
in zakaj bi bili mi drugačni kot so avstrici do nas.zadnji dve leti ni nikogar brigala tema migracij.tudi potihoma odstranjevanje ograje na južni meji ne.je pa bilo to dejanje v tej vladi predmet interpelacije notranje ministrice
Korintos11
18. 11. 2022 18.49
+1
Ograja je samo "luk i voda"! Pridi je pogledat k meni, sramota.
Korintos11
18. 11. 2022 18.32
+6
Romunija in Bolgarija v Šengenu? hahahaha
za naše
18. 11. 2022 21.50
-1
Kaj se smejiš bizgec ,sigurno bosta bolje čuvali mejo kot naši oprani kekci s fračami
diavolo1982
18. 11. 2022 18.28
+10
Končno avstrijski notranji minister povedal čisto resnico, kakšno je dejansko stanje. Nategunstvo je to, da večjega ni, Kroateki so nas prinesli okoli po dolgem in po čez ter še po diagonali in horizontali, za hrbtom jim pa stoji EU s svojo famozno komisarko Ylvo, ki je predvidevam politično nastavljena funkcionarka v funkciji komisarke za notranje zadeve. Ne razumem, zakaj nekdo enkrat uradno ne objavi kaj pomeni dejansko terminus BEGUNEC, MIGRANT in ILEGALNI MIGRANT. Preprosto in najbolj enostavno BEGUNEC je recimo nekdo, ki je preganjan in beži iz vojnega območja, MIGRANT je nekdo, ki migrira iz ene v drugo državo recimo iz ekonomskih razlogov in ima urejeno vso dokumentacijo, ILEGALNI MIGRANT so pa vsi tisti po večini, ki jih v današnjem času zaznajo na zeleni meji. In ne mi prodajat zgodbic, kako so vsi ubogi in preganjani in vem še vse kaj, ker ekonomski razlog, ni razlog mednarodne zaščite. Spoštovani, dokler bo praktično tako, sam osebno menim nategunstvo pa še kaj druga in pravi baksus okoli te širitve, kvečjemu bi moral Schengen v popolno prenovo, če ne pa naj propade oz. bom rekel naj propade kopija sistema v Ameriki, kjer ni mejne kontrole med državami. Lahko pa bi še marsikaj napisal, pa itak realna slika je, da je to politična odločitev, ki je bila verjetno že davno sprejeta v Bruslju in morajo zdaj prikazati, kako vsi vse lepo izpolnjujejo in na čudežni datum 1. 1. 2023 imamo nove brate in sestre v družini schengenskega območja. Kratko in jedrnato vse skupaj že videosmešnice.
PičiPoki
18. 11. 2022 18.23
+6
Grožnja je! Zapreti mejo in jih odklopiti od NEK! Za vedno!!!