Slovenija

Izkoriščanje delavcev na Kozini: Ne le delovni pogoji, težava so tudi higienski standardi

Kozina, 08. 06. 2022 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Nuša Stegnar
Komentarji
974

Delavska svetovalnica je minuli teden na koprsko tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper podjetji Marinblu in Selea zaradi suma kršenja pravic delavcem. Zaposlene v podjetjih v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja silijo tudi v 40 ur neprekinjenega dela, stalno pa jih nadzirajo kamere.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Hudo kršenje pravic delavcev v Marinbluju
    03:41
    Iz 24UR ZVEČER: Hudo kršenje pravic delavcev v Marinbluju
  • Iz 24UR ZVEČER: Odziv Lidije Jerkič na izkoriščanje delavcev
    02:47
    Iz 24UR ZVEČER: Odziv Lidije Jerkič na izkoriščanje delavcev
  • Iz 24UR: Opozarjajo na slabe higienske razmere
    03:45
    Iz 24UR: Opozarjajo na slabe higienske razmere
  • Iz SVETA: Izkoriščanje delavcev
    05:45
    Iz SVETA: Izkoriščanje delavcev

Potem ko se je v medijih pojavila zgodba enega izmed zaposlenih v pakirnici rib na Kozini, podjetju v lasti nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, kjer naj bi vladale suženjske razmere, sta pred kamere stopila člana Delavske svetovalnice in predstavila primer. Za zgodbo so izvedeli, ko so nekateri delavci potrebovali določene papirje, med pogovori z njimi pa so izvedeli za razmere, v katerih živijo in delajo. A niso bili jezni ali užaljeni, saj so se že privadili. So pa bili izčrpani, nekateri so imeli že kronične zdravstvene težave. Goran Lukić je pokazal fotografijo bivalnih pogojev 12 indijskih delavcev in povedal, da česa takega še ni videl, čeprav se s problematiko delavskih pravic ukvarja že 15 let. Kot je povedal, delavci delo opravljajo v težkih fizičnih pogojih in pod nenehnim nadzorom ter dodal, da so podali prijave na več različnih organov. 

Povedal je, da so jim iz Zavoda za zaposlovanje RS sporočili, da podjetje Selea ni dobilo soglasja za zaposlitve indijskih delavcev, Marinblu pa je preko portugalske agencije, ki sploh ni registrirana v Sloveniji za opravljanje dela, dobilo soglasje, kar je nezakonito, je pojasnil Lukić. V preteklosti je v podjetjih Marinblu in Selea delovni inšpektorat opravil več nadzorov, med katerimi so ugotovili kršitve pri plačah, regresu, delovnem času, odmorih in počitku. V podjetju Marinblu so imeli tri preglede, ugotovili tri kršitve in izdali tri ukrepe, in sicer upravno odločbo in dve opozorili. V podjetju Selea pa so izvedli štiri preglede in ugotovili šest kršitev ter izdali tri ukrepe, torej opomin in upravno odločbo, je povedal Lukić in dodal, da je to nesprejemljivo. Inšpektorji imajo možnost, da take delodajalce zaprejo, je še pojasnil in dodal, da upa, da se bo zdaj kaj premaknilo. 

Izkoriščanje delavcev v Kozini
Izkoriščanje delavcev v Kozini FOTO: RTVSLO

Težava tudi higienski pogoji

Luka Lukić pa je povedal, da gre za družinsko podjetje, člani pa dajejo delavcem navodila. Delavci so pod nenehnim nadzorom, prek sporočil delavce nadlegujejo, če se pogovarjajo, se naslonijo na delovni pult itd. Tak nadzor presega namen, ki je z zakonom določen, je poudaril in dodal, da bi to moralo biti sankcionirano. To so prijavili tudi informacijskemu pooblaščencu, odgovore pa še čakajo.

Delavci so jih opozorili tudi na higienske pogoje. Za čiščenje delovnih površin imajo na voljo le eno industrijsko močno čistilo, s katerim pa morajo smotrno ravnati, dva delavca pa sta dobila tudi opekline, ker nista s čistilom pravilno ravnala. Po besedah delavcev so težave tudi drugje. Ko se riba vrne iz reklamacije, jo dajo v ledošok in jo potem prepakirajo ter pošljejo na tuje tržišče, Češko in Madžarsko, so povedali delavci. Na delovnih površinah so prisotni tudi črvi, kar je vidno iz fotografij. Odjemalca pri nas sta Spar in Lidl, zato ju v Delavski svetovalnici pozivajo, ali si želita sodelovati pri takem početju in ali se čutita soodgovorna za razmere, v katerih delavci delajo.

Izkoriščanje delavcev v Kozini
Izkoriščanje delavcev v Kozini FOTO: RTVSLO

Iz Spara so sporočili, da so sodelovanje s podjetjema Marinblu in Selea nemudoma prekinili ter zapisali, da obsojajo "vsakršno kršitev pravic delavcev".

Gre za zgodbo, ki traja že več let, je povedal Luka Lukić in dodal, da razmere poznajo številni na Obali. A kot pravi, se je treba vprašati, kje je meja, ko inšpektor da kazen, za preobrat. Kje je točka, ko lahko uporabi 19. člen, ki govori o tem, da lahko, če so pogoji izpolnjeni, prepove delovanje? Naredili bomo vse, da ustavijo tega delodajalca, pa je bil jasen Goran Lukić. 

Kaj se dogaja?

V obratu za pakiranje rib na Kozini je zaposlenih okoli 20 delavcev. Kot je prva poročala TV Slovenija, so delavci pod stalnim nadzorom, prek videokamer na delovnem mestu pa jih preko telefona tudi opominjajo in grajajo. "Ko delate 12 ur stoje, se ne smete niti nasloniti, niti za minuto, slikajo in pošljejo na mobitel fotografijo in vprašanje, zakaj delo stoji," je pojasnil eden izmed zaposlenih. Gre za tuje delavce, ki spijo kar na tleh v skladišču tovarne. 

Goran Lukić je opozoril, da gre za popolno strahovlado prek videonadzora. "Kamere te nadzorujejo, prostega časa ni, z nenehnimi klici posegajo v tvoje zasebno življenje, ti delavci so fizično, psihično, finančno in čustveno popolnoma izčrpani."

Nadzor delavcev v Kozini
Nadzor delavcev v Kozini FOTO: RTVSLO

"Tukaj gre za evidentno situacijo sistematičnega izkoriščanja delavcev. Tako podjetje ne sme obstajati! In kar je še najbolj grozljivo, je to, da jih s premeteno manipulacijo skušajo indoktrinirati, da so vsi v istem čolnu, torej lastnik - delodajalec - in delavci," je dodal.

Delavci opozarjajo tudi na kršitev pogodbe o plači in neizplačilu nadur. Kot je povedal eden izmed njih, že prvi mesec nadur ni dobil plačanih, plača pa je bila bistveno nižja od dogovorjene s pogodbo. "Če že kaj malega izplačajo za nadure, je to na roko. Ko sem naredil 100 nadur, so mi dali 80 evrov na roko. S tem, da nam odbijejo za malico, delovno vizo in zdravstvene preglede, Rosana Šuštar nam je odbila vse, kar bi moral plačati delodajalec," je razkril.

Kot je še povedal, delodajalec ne spoštuje niti delovnega časa in počitka, ki jim pripada. Kličejo jih ob vsaki uri in zahtevajo, da pridejo delat. "Najprej sem delal v proizvodnji šest ur, nato sem naložil kombi in peljal ribe v 800 kilometrov oddaljeno Prago. Na Kozino sem se vrnil opolnoči, vsega skupaj 30 ur neprekinjenega dela. Ob enih ponoči sem prišel domov, ob petih zjutraj sem že moral začeti razvažati ribe po Sloveniji. Da nisem zaspal za volanom, sem se po telefonu pogovarjal s sorodniki," je pojasnil.

Nadzor delavcev v Kozini
Nadzor delavcev v Kozini FOTO: RTVSLO

In kaj na vse pravijo v družini Šuštar?

Pred kamero TV Slovenija niso želeli, so pa pisno zavrnili vse očitke. "Pojasnjujem, da vsi naši delavci opravljajo delo v skladu z veljavno delovnopravno zakonodajo. Zavračam vaše navedbe o neizplačilu opravljenih nadur in o izvajanju nezakonitega videonadzora delavcev. Višina urne postavke in izvajanje politike zaposlovanja delavcev sodi v okvir poslovne skrivnosti poslovanja naše družbe, zato vam teh informacij ne moremo razkriti. Glede navedb, da naj bi v zadnjih treh letih delovna inšpekcija v družbi Selea d. o. o. ugotovila številne kršitve, takšne navedbe zavračam," je za TV Slovenija zapisala direktorica Rosana Šuštar.

Kot je dodala, so bili v preteklih letih opravljeni številni inšpekcijski nadzori, pri čemer pa noben ni bil zaključen na način, da bi bila družba ali ona kot odgovorna oseba spoznana za krive storitve kakršnega koli prekrška. "V primeru ugotovitve kakršnih koli pomanjkljivosti pri izvajanju delovnega procesa, pa smo vedno spoštovali odrejene ukrepe s strani pristojnih organov in izpolnili vse naložene obveznosti. Ostro pa zavračam insinuacije o obolevanju in fizični ter psihični iztrošenosti v povezavi z delom v družbi Selea," je še pojasnila.

Gospodarski minister zgrožen nad dogajanjem

Tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han obsoja izkoriščanje delavcev v podjetjih Marinblu in Selea. "Zgrožen sem nad dogajanjem in delovnimi pogoji delavcev v podjetjih Marinblu in Selea. Takšno ravnanje je popolnoma nesprejemljivo s povsem človeškega vidika. Obenem pa škoduje ugledu slovenskih podjetij, ki spoštujejo pravila in človeško dostojanstvo. Kot gospodarski minister pričakujem, da bodo pristojni nadzorni organi nemudoma opravili svoje delo in sankcionirali ter preprečili izkoriščanje delavcev. Slovenija mora biti zgled urejenega gospodarstva s spoštovanjem visokih delovnopravnih in okoljskih standardov."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (974)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElectroVoice
12. 06. 2022 08.59
"Pred kamero TV Slovenija niso želeli, so pa pisno zavrnili vse očitke."... To so tipične reakcije in izmotavanja, skupne vsem tistim, ki so krivi in nimajo morale. Poslovna skrivnost? Še ena floskula, ki se je razpasla v uporabo med tovrstnimi banditi. To firmo je treba zapreti, akterja pa tudi. Spričo zgodovine, ki je za njima, poštenja in morale nikoli ne bosta imela.
GospodT
09. 06. 2022 14.42
+2
Moraš se znajti. Oni, ki je delal 30 ur, bi moral v Pragi al kam je že peljal ribe, zabit tovornjak nekam, in potem tožit delodajalca zaradi nehumanih delovnih zahtev. Firma bi izgubila tožbo, ribe, tovornjak in še kazen bi dobili v tujini in pri nas. Pa bi se zamislili.
damijan37
09. 06. 2022 14.40
+6
Za taksne delodajalce je samo goli otok brez malice
dule100
09. 06. 2022 11.49
-5
Tale bivši državni sekretar, je imel dobro šolo! Sicer pa, kdo pa bolj izkorišča delavce lot levičarji! 💰💰💰
ElectroVoice
12. 06. 2022 09.00
Onxxx13
09. 06. 2022 11.45
-9
Za higienske pogoje so delavci vedeli pa so ribice fino prepakirali za rajo. Če jim kaj ni bilo všeč pač tega nebi počeli, ne pa da sedaj jamrajo na tv. Tudi njih bi morala inšpekcija oglobiti vsakega posebej. Sicer pa, kako lahko nekdo nekoga prisili delati nekaj kar noče?
Regina00
09. 06. 2022 12.28
+7
Pejd delat s kreditom v tujino pa bos potem povedala. Verjetno mas dobro sluzbo in na zalost nič spoštovanja do tistih ki jim ni vse k riti padlo.
herohero
09. 06. 2022 11.34
+2
To, kar tukaj pišete je v sosednji Avstriji normalno, sploh če greš delat v vinograd. Kakšna pavza, ure za katere si plačan, delaš brez predaha. Tako da, kapitalizem ste želeli, kapitalizem ste dobili.
Victoria13
09. 06. 2022 10.55
+8
Tukaj ste se spravili na eno firmi, ki je samo ena od mnogih v Sloveniji kjer se izkorišča delavce...to, da ljudje nimajo odmora za malico, da se jim ne izplačuje nadure, ne dobijo regresa, plače....se dogaja že leta in leta.
ElectroVoice
12. 06. 2022 09.03
gulmor
09. 06. 2022 10.55
+10
V družinskih podjetjih so možna najhujša izkoriščanja. Tale Šušmar je oduren že na pogled.
Victoria13
09. 06. 2022 10.52
+5
Pri nas je na eni strani najbolj gnil kapitalizem, na drugi strani v vsej svoji razkošni lepoti socializem, zdaj smo dobili pa še komunizem...
ElectroVoice
12. 06. 2022 09.04
Ne vem, če ravno poznaš definicijo vsakega od teh družbenih redov.
silvo.uzmah
09. 06. 2022 10.34
+2
In teta iz jahte bo sončenje prestavila med štiri stene pod žarnico.
revolucijakorupcijafasizem
09. 06. 2022 10.25
+6
naslednji so na vrsti varnostne službe po 250 ur ljudje delajo na mesec za 1000 evrov noro
Onxxx13
09. 06. 2022 11.48
-3
Vani Murko
10. 06. 2022 14.25
franjoz
09. 06. 2022 10.05
+7
Se bo kaj zgodilo ali pa kot dosedaj psi lajajo karavana gre naprej.Tukaj smrdi bolj na široko kot samo ti dve firmi!
Bo An
09. 06. 2022 09.54
+4
Že zdavnaj bi naša politika morala zakone iz naslova dela poostrili zoper kršiteljev, omogočiti inšpekcijskim službam, da za isti prekršek do odprave pristojne inšpekcije pišejo kazni po tekočem traku, prekiniti bi morali prakso,.ko se delodajalcem po določenem času prekrški brišejo iz kartotek oz. evidenc. Tak obrat pa bi v vsakem primeru morali nemudoma zapreti ter Vse odgovorne spraviti pred sodnijo ta pa naj jim prisodi vstrezno kazen. To so kriminalna dejanja moramo pa se zavedati, da je za Vse kar se zoper delavcev v državi dogaja predvsem odgovorna GOSPODARSKA ZBORNICA SLOVENIJE ker nikakor ne naredi ničesar, da se v njihovih vrstah torej med podjetji naredi čistka med tistimi, ki zakone spoštujejo in tistimi, ki jih zavedno kršijo.
Janša je naš
09. 06. 2022 09.30
+0
V Sloveniji je problem, ker ne moreš delavca tako malo plačati, kako malo ti lahko on naredi...
Jenkec
09. 06. 2022 09.34
+4
Ob tako slabih plačah kot jih imamo je to postal naš moto 😂
prince of persia
09. 06. 2022 09.12
+6
Dajem delavcem nasvet, v kolikor pristojne institucije ne ukrepajo (zapreti firmo, trajna in dokončna prepoved delovanja v bilo kateri obliki). Moj nasvet delavcem pa je: "ćebovanje" in nič drugega PIKA
CIGU MIGU
09. 06. 2022 08.55
+6
a so ribjega konzervarja že kam odpeljali,ker če nimajo lokacije,je nekaj terenov še fraj,pa tudi sob kjer teče voda po stropovih
StandforRussia
09. 06. 2022 08.39
+10
Petrol oz. njihovi šerifi vsakodnevno nezakonito opravljajo nadzorovanje osebja za mesece nazaj.Fašizem vsepovsod.
StandforRussia
09. 06. 2022 08.38
+8
Grozno mobingi in izkoriščanja vsepovsod!
Darko32
09. 06. 2022 08.47
+8
To je samo zato, ker v SLoveniji ni pravne države in si vsak predstavlja zakone po svojem. Zato se tudi zelo razbohotila korupcija in kriminal. Celo državna uprava pomaga kršitvam zraven tako, da zavlačuje z ugotovitvenimi postopki ali pa skriva obremenilne dokaze. Je pa nekj bolj zanimivo in to je, da so SINDIKATI na tistem koncu prisotni in glej ga zlomka nihče ni videl tega, ker jim ni v interesu. Nesporno pa je, da bo ti bleferji z ŠUŠTARJEM na čelu popušili na celi črti in bodo pogoreli, saj narod bo množično ignoriral njihove izdelke.
EnKandidatDosmrtniMandat
09. 06. 2022 08.37
+13
Inšpekcija bo v najboljšem primeru zaprla podjetje. Lastnik bo odprl novo, z isto dejavnostjo in delal naprej po starem modelu.
Pa kaj
09. 06. 2022 08.29
+14
Tudi kak inspektor bi moral sedeti...za vzgled
Darko32
09. 06. 2022 08.48
+8
ssale Veliko kateri inšpektor bi bil zaprt in bi bilo na presoji njegovo premoženje, saj so vpeti v korupcijo in MITIZEM z 500 na uro.