Slovenija

Izkoriščanje delavcev v Sloveniji vse večje, država reagira prepočasi

Ljubljana, 01. 08. 2019 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / Ma.Ko.
Komentarji
73

Izkoriščanje delavcev ni značilno zgolj za določene branže, ampak se pojavlja v vseh dejavnosti, ugotavlja Delavska svetovalnica, ki v okviru projekta PO-MOČ raziskuje, katere so potencialne žrtve delovnega izkoriščanja. Pri tem so razočarani nad napakami in slabo odzivnostjo državnih institucij.

Delavska svetovalnica je danes predstavila vmesne rezultate projekta PO-MOČ, ki so pokazali, da kršitve niso igla v senu, temveč vzorec. Izkoriščanje delavcev nima matičnega sektorja, temveč se pojavlja po vseh dejavnostih, je na novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma dejal vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić.

Mnogi delavci v Sloveniji delajo prko normalnega delovnega časa, plače prejemajo neredno, regresa pa sploh ne.
Mnogi delavci v Sloveniji delajo prko normalnega delovnega časa, plače prejemajo neredno, regresa pa sploh ne. FOTO: Dreamstime

Eden izmed novejših primerov je skupina 10 delavcev, zaposlenih pri treh prepletenih podjetjih v gozdarski dejavnosti z območja Dolenjske, ki so se obrnili na Delavsko svetovalnico. Delavci so prišli po pomoč, potem ko jih je delodajalec v času, ko bi jim bilo treba izplačati regres, obvestil, da jih ne potrebuje več, pri tem pa jim ni vročil nobenih papirjev o odpovedi delovnega razmerja.

Cilja projekta PO-MOČ, ki se je začel 3. maja in bo trajal do 18. novembra, sta med drugim informirati potencialne žrtve o njihovih pravicah in jih opolnomočiti za zmanjšanje tveganja delovnega izkoriščanja. Vreden je 6200 evrov, sofinancira pa ga urad vlade za komuniciranje.

Kot je dejal Lukić, se je po pregledu dokumentacije izkazalo, da "fantje delajo pošteno, preko normalnega delovnega časa, da so plače neredne in izplačane le deloma, da je regres zanje tujka, plačne liste fatamorgana, koriščenje dopusta pa neznanka". Za piko na i so bile odjave teh delavcev iz zavarovanj nezakonite, je dodal.

Delavska svetovalnica je po besedah njenega predstavnika Gorana Zrnića v imenu delavcev vložila izredne in redne odpovedi delovnega razmerja. Pri posredovanju na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa je znova ugotovila, da so postopki za pridobitev papirjev, ki jih vlagajo delodajalci, zelo zaplezeni in da so odjave iz zavarovanja realizirane, četudi odpovedi delovnega razmerja niso bile osebno vročene, kot to določa zakon. Poleg tega naj bi bile podlage za odjavo iz zavarovanja napačne in povsem pomešane.

ZZZS "očitno ne razume, da kot po tekočem traku odloča o življenjih", je bil kritičen Zrnić. "Sistem je treba nujno modificirati v smeri večje varnosti," je pozval. Glede na to, da so imeli tudi primer delavca, ki je ob obisku ZZZS odkril dokument, da je sam dal odpoved, o čemer pa ni vedel ničesar, si v svetovalnici želijo, da se vsem zaposlenim omogoči neposreden vpogled v vse dokumente, ki so zanje vloženi pri ZZZS, prek telefona. S to pobudo so se v sredo že obrnili na ZZZS.

Izkoriščanje delavcev se pojavlja v vseh dejavnostih.
Izkoriščanje delavcev se pojavlja v vseh dejavnostih. FOTO: iStock

V primeru gozdnih delavcev, ki še niso prišli na vrsto pri Inšpektoratu RS za delo, bo Delavska svetovalnica vložila tudi tožbe.

Do hudega izkoriščanja sicer prihaja tudi v dejavnosti gostinstva in turizma, je nadaljeval Lukić. Nanje se tako obrača vse več obupanih sobaric in čistilk, ki naj bi delale v tako težkih pogojih, da so povsem izgorele. Tudi tu pogrešajo aktivnost inšpektorata za delo.

V svetovalnici ob tem ugotavljajo zaskrbljujoče stanje varnosti in zdravja pri delu. Nesreče na delovnem mestu naj bi bile v porastu, prijave pa ne, ker naj bi delodajalci skrbeli, da ni pisnih sledi in z argumentom o malomarnosti celo valili krivdo na delavce. Zabeležen je bil celo primer, ko je bil delavec po nesreči odpuščen iz krivdnih razlogov.

Ob vsem skupaj svetovalnico jezi sporazum Slovenije s Srbijo o zaposlovanju srbskih državljanov v Sloveniji, ki tako kot tisti z BiH predvideva, da mora delavec v prvem letu ostati pri istem delodajalcu. Ta ga lahko disciplinira z grožnjami, da ga bo v primeru ugovorov vrnil domov. Kot je izpostavil Lukić, imajo primer delavca, ki se je moral pri delodajalcu zavezati, da bo pri njem ostal šest let, sicer bo za vsako leto od predčasne prekinitve pogodbe dolžan podjetju plačati 5000 evrov.

"Delodajalci si to lahko privoščijo, ker sistem nadzora ne deluje," je menil Lukić. Ob koncu je državne institucije pozval, naj jim prisluhnejo in ukrepajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
02. 08. 2019 08.01
+8
Slovenci smo v veliki egoisti. Za naše napakevedno iščemo krivdo drugih. Najbolj me zjezi, ko vam gredo tako hudo v nos delavci iz nekdanjih republik bivše Jugoslavije. Ker sami nočemo delati, smo prisiljeni uvažati delovno silo od drugod in lahko bi bili samo veseli, saj tudi oni plačujejo za tiste, ki prejemajo pokojnino. Če bi bilo pomanjkanje delavcev, ki primejo za vsako delo še večje, bi mi vsi čutili na lastni denarnici. Hayo72, zate pa sem 100% siguren, da dela še nisi videl in ga tudi ne boš, kersi z izjavo povedal vse o sebi. Prav v Sloveniji smo poznani, da delamo prevelike razlike zaradi izkoriščanja delavcev. Za tujce vam je vseeno, ko pa nepravico občuti Slovencelj pa takoj v luft. Delavske pravice so univerzalne in veljajo za vse. Tu ne more in ne sme biti razlik ali si tujec ali domačin. Sicer pa se s tem kopljemo jamo kar sami sebi. Velikokrat me je sram, da sem Slovenec in to ne pišem v prazno, saj sempol svojega življenja preživel in oddelal na tujem. Takšnega rasizma, kot ga imamo pri nas v razvitih državah zahodne evrope ne boste doživeli in to ni nič dobrega za prihodnost Slovenije. Tudi jaz ne maram nekontroliranega sprejemanja emigrantov, ki večinoma niso žrtve vojn, temveč avanturisti, ki mislijo, da se v evropi cedita med in mleko. Da prihajajo tudi takšni, saj so za te kriteriji sprejemanja skoraj enaki, kot za resnične begunce. O tem bi morali malo več razmišljati in močno poostriti vhod v našo državo, vse drugo pa je nakladanje brez osnove in samo bežanje pred lastnim neznanjem in lenobo.
hayo72
02. 08. 2019 07.41
-13
Se premalo jih izkoriscajo,kaj pa sploh bodejo k nam dol bi ostal.tak cel Balkan ve da se pri nas ne cedi med in mleko
pacijent
02. 08. 2019 07.44
+9
puspan
02. 08. 2019 08.19
+6
Bravo pacient. Ko mu bo mama umrla, bo pa krasti začel. Zelo brutalno povedano, a žal resnično. Opazil sem, da se ti odrešeniki Slovenije vedno pojavljajo že v dopoldanskem času, ko ljudje morajo delati za svoje preživetje. Nič čudnega, saj mu po zajtrku, ki mu ga pripravi mama, ne ostane drugega, kot trositi neumnosti, namesto, da bi ga izkoriščali nekje na delavnem mestu.
funi
02. 08. 2019 07.32
-7
Ti kvazi Lukići pukići ipd kriminalci prihajajo iz vaših izvornih držav.
setisfekšn
01. 08. 2019 21.30
+9
To je to! Prekarno delo brez vsega kar narediš to dobiš nnema regresa bolniške dopusta in če ne narediš mesečne kvote odjava kljub pogodbi!
FaTa Albanka
01. 08. 2019 21.21
+15
Tako stanje pa drzavi odgovarja in ga podpira , cilj je cim vec tujcev in cim manj domacih delavcev , ne vem cemu presenecje
puspan
02. 08. 2019 08.13
+3
Tomasv, več bo lenuhov doma, več bo tujih delavcev in samo hvala bogu, da vplačujejo tudi transferje za tvoje socialne težave. Kaj pa , če jih ne bi bilo? Ali še vedno živiš v prepričanju, da se denar tiska po potrebi, če ga zmanjkuje? To se je delalo nekoč v Topćideru in problem je bil rešen, kajne. S to razliko, da so mu na koncu dodajali ničle, ker je bil iz dneva v dan manj vreden, dokler ni šlo vse v maloro. Močno se bojim, da bi se nekaj podobnega, čeprav v manjši meri dogajalo tudi pri nas. Še dobro, da imamo nad seboj evropsko banko, ki skrbi in kontrolira početje vsake članice EU. Prav daleč od Balkana tudi mi nismo in tega se premalo zavedamo.
FaTa Albanka
01. 08. 2019 21.19
+18
Ja logicno , toe vse splanirano , slovenci odhajajo v tujino , prihajajo albanci , srbi , bosanci... njim je glavno da dobijo neko izplacilo zene pa otroci na dodatkih pa socialnih in posledico pada kvaliteta vsega skup , samo se slabse bo.
silvo.uzmah
01. 08. 2019 20.57
+17
Tudi v gradbeništvu, je ista pesem, že dolga, dolga leta, pa to vsi vedo, že ptiči to pojejo, samo državne institucije, ne da delajo počasi, ne upajo si ukrepat.
FaTa Albanka
01. 08. 2019 21.23
+16
Ne da si ne upajo ampak ni interesa , tsko stanje drzavi odgovarja in ga podpira
1pero
01. 08. 2019 20.43
+15
Izkoriščanje sociale je pa v redu?
Klotilda H
01. 08. 2019 19.57
+14
ČE GRE ZA NEPRIJAVLJENE DELAVCE, POTEM ZA TO POSKRBI POLICIJA!!!
Firnk
01. 08. 2019 19.06
+25
država ne reagira ker ima od njih korist
Jimi1
01. 08. 2019 18.55
+40
Inšpektorat za delo je skupina skorumpirancev, ki služi interesom onih, ki bi jim menda morala zaradi njihove nezakonite dejavnosti in kršenja delovno-pravne zakonodaje preganjati....
papi1
01. 08. 2019 18.54
+9
Tile Slovenci, Goran Zrnić pa Goran Lukić se z vsemi močmi borijo proti izkoriščanju slovenskih delavcev! Bemtiga na, kdo je še tukaj normalen?
Draža
01. 08. 2019 18.51
+39
Izkoriščanje delavcev je danes pri nas normalno,poglejte agencije za zaposlovanje kako izkoriščajo narod,sodobno sužjnelastništvo.
proofreader
01. 08. 2019 18.44
+19
NVO-je ukiniti in znižati davke, tako da delavci dobimo več.
Sputnik
01. 08. 2019 18.46
+3
Sputnik
01. 08. 2019 18.26
+18
država reagira tako da spremeni zakon ki ti da manj časa na zavodu in manj finančne pomoči kar pomeni hitrejši pretok izkoriščenih delavcev. firmam pa to prav pride namesto jim kazni nabit do neba. v švajcarskoj ni takih zajebancij
Skunk Works
01. 08. 2019 18.25
+10
Sicer se pa tukaj lotevate problema na napačnem koncu...represija države in inšpektorjev ne more nikoli ustvariti blaginje in dobrih plač...(Podjetniki se bodo samo umikali in-ali krčili dejavnost in samo še manj zaposlovali, kar se tudi dogaja)..to si kar iz glave izbijte..samo še slabše bo ..Blaginjo in dobre plače lahko ustvarja samo dobro in konkurenčno podjetniško okolje z vitko in učinkovito poceni državo, ki daje možnost čimmanj reguliranega podjetništva čimvečjim slojem ljudi.....zanos in zagon ljudi, ki jim je dana možnost, da lahko sami kaj naredijo zase in svoje družine, in tudi do neke mere obogatijo in prosti trg potem naredi ostalo sam od sebe.....Diametralno nasprotno torej, kot v tem podalpskem slepem črevesu zaostale socialistične miselnosti.....
SDS_je_poden
02. 08. 2019 10.34
area51: Ja, lej kako dobro dela prosti trg pri najemu stanovanj.... stanovanj ni, povpraševanje je veliko, najemnine letijo v nebo... to je baje ful dobro za tiste, ki iščejo stanovanja.
medo357
01. 08. 2019 18.22
+11
Žal delavske pravice niso v interesu te samodeklarirane leve vlade. Na prvem mestu so njihove glavine. Za rajo rišejo tabele in semaforje,.. in raja jih voli in voli...
Brakedirt
01. 08. 2019 18.35
+5
kdo je ze ljudi posiljal po kruh v kontejner?
puspan
02. 08. 2019 08.24
+1
Malo te je čas povozil s to izjavo. Pozabil si povedati, da so danes čisto drugačni časi, kot pred 25 leti.
flojdi
01. 08. 2019 18.20
+13
čisto nič ni večje, je že vseskozi. in to zato, ker delavci niso dojeli ne sindikatov, ne inšpehToratov, ama nič. in so tiho, ko jim delojedalec reče : pa pejt drgm če ti kle ni všeč. 99%ov jih poklekne in ostane. ( jest spadam med tiste preOstale .. ki smo znali iti. pa vidim , da še so taki . če bi bili pa vsi taki, pa izkoriščanja ne bi več bilo. stavim.
flojdi
01. 08. 2019 18.25
+7
. pa če dodam drobtinico ( veliko jih se mi ne da ) , ko dajo v podpis , da se odpoveš regresu v zameno da ostaneš na šihtu... / pa še Maaaarsikej
flojdi
01. 08. 2019 19.21
+11
. pa moram dodat eno cvetko : osebno poznam nekoga , ki je pridno delal nenormalno veliko. potem se je (končno) naveličal , poiskal delo drugje, in dal odpoved. Ponudili so mu ŠE ENKRAT VEČJO PLAČO , ČE OSTANE. ni.
Skunk Works
01. 08. 2019 18.19
+8
V tej napol socialistični državi enostavno ni plodnih tal za biznis in dobre plače....Vsaj v zasebnem sektorju ne.....slabo je in za delavce in za delodajalce, zato oboji v kar lepem številu zapuščajo državo....zaradi predrage državeiin napačne mentalitete, se tukaj enostavno ne izplača delati biznis in tako životarijo in delavci in delodajalci...mi imamo tukaj pač take razmere, da za zahodne pojme "revni" podjetniki, pač isplačujejo po par sto eur, na zahodu pa neprimerno bogatejši podjetniki izplačujejo pa par tisoč evrov....To je razlika med normalnim zahodnim svetom in podalpsko socialistično džamaherijo....Ampak to želite, to pač volite in to pač dobite....Torej zaenkrat med in mleko tečeta samo v JS, seveda dokler ob prvi krizi ne bo zmanjkalo denarja........
Brakedirt
01. 08. 2019 18.35
+1
zakaj tega niste uredili med svojo diktaturo?
Brakedirt
01. 08. 2019 18.36
+1
ljudje so izvolili, za nagrado so dobili pa groznjo z bankrotom.
puspan
02. 08. 2019 08.38
+2
Ne bom rekel, da imaš marsikaj prav area51. Ampak nekdo, ki je voljan dela in je zdrav, tudi z malo iznajdljivosti pri nas v sedanjem času lahko pride do marsikaj. Nekateri se pač odločijo tudi za tujino, kar za mladega človeka ni nič narobe, vsaj vdi in občuti, kako je drugod. Ne bom pa nikoli trdil, da je v tujini vse v najlepšem redu, čeprav imajo zelo pošlihtano. Tudi za tujega delavca, ki pride k njim, ni ravno z rožicami postlano. Vse to sem imel priliko spoznati zudi jaz. Veliko je bilo odrekanj, še posebno na začetku, ko nisi vešč jezika, kar je najhuje. Treba je pač čez vse ovire, velikokrat si tudi na razpotju, kako naprej, ampak s trdno voljo in vizijo na koncu le prideš do končnega cilja. Mislim pa še vedno, da smo Slovenci malo preveč razvajen narod in živimo v prepričanju, da gre vse preveč zlahka, kar ni tako. V socializmu smo živeli kar dobro, mogoče predobro za delo, ki smo ga opravljali. Je pa vsak malo bolj načitan človek vedel, da tako ne more iti naprej, kar se je tudi zgodilo. Sanjarjenje o tistih lepih časih nekoč pa je iluzija, ki se ne bo nikoli več vrnila, ker bi se takšen sistem, ki smo ga imeli takrat, danes podrl v 24 urah.
sodelujem
01. 08. 2019 18.13
+4
Od 85-ga dalje isto s....Nič novega samo sindikalisti ...."garajo"...
flojdi
01. 08. 2019 18.25
-1