Slovenija

Izkušnja Draga Kosmača: 'Nujno potrebujete zdravnika, rešilca za vas ni, pokličite taksi'

Ljubljana, 15. 12. 2022 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
220

Dostopnost do zdravstvene oskrbe je v Sloveniji zadnja leta vse slabša, kar na lastni koži izkusijo številni Slovenci, ki do diagnoz za zelo resne bolezni pridejo (pre)pozno, vse slabši je dostop do zdravnika ob stanjih, kjer lahko hitra obravnava pomeni mejo med življenjem in smrtjo ali resnimi posledicami za nadaljnje življenje. V stiski, kaj storiti, se je pred kratkim znašel Drago Kosmač, javnosti sicer znan tudi kot junak iz časov vojne za Slovenijo. Politika medtem išče rešitve in zatrjuje, da se področja zdravstva – po desetletjih spodrsljajev – tokrat res loteva resno.

Drago Kosmač
Drago Kosmač FOTO: POP TV

Kosmač je eden redkih, ki se odločijo svojo zgodbo deliti z javnostjo, kar je pomembno, saj tako anonimne pritožbe z družbenih omrežij, deljenje neoprijemljivih izkušenj, ki jih je imel "znanec od znanca", dobijo imena in obraze, s tem pa morda bolj zaležejo tudi pri odločevalcih, ki se pogosto radi skrijejo za oznako "nedelujoč sistem", pri čemer jih "sistem" odveže osebne odgovornosti za aktualno stanje. 

Kosmačeva zgodba žal še zdaleč ni edina, ima pa na srečo srečen konec. Ko sva se pogovarjala (več kot teden dni po dogodku), se je namreč počutil že mnogo bolje.

Nujno potrebujete zdravnika, pokličite taksi

Kaj se je torej zgodilo?"Naenkrat sem se začel počutiti zelo slabo. Imel sem visok pritisk, zelo me je bolela leva polovica glave, čutil sem bolečino za očesom." Poklical je na urgenco šempetrske bolnišnice. "Povedal sem, kakšne težave imam. Gospod na drugi strani mi je dejal, da glede na stanje, ki sem ga opisal, nujno potrebujem zdravnika."

Zaprosil je za reševalno vozilo, a doživel hladen tuš. "Dejal je, da mi takšen prevoz ne pripada, naj pokličem taksi."

Kosmač, ki živi okoli 15 kilometrov stran od Nove Gorice, kjer deluje taksi služba, v njegovem kraju pa je ni, je sogovornika opozoril, da je zelo vprašljivo, ali bo lahko taksi sploh prišel, in še posebej – kdaj bo prišel. Prav tako je bil neprijetno presenečen nad informacijo, da mu prevoz v bolnišnico ne pripada: "Imam plačane vse prispevke."

Kosmačev sogovornik se je strinjal, da bo še pri dispečerju preveril, ali je mogoče urediti prevoz. Čez deset minut je bil tudi ta odgovor negativen. Kosmača pa je tudi presenetilo, da je dispečer kar samostojno odločil o triaži. "Želel sem samo nekaj, kar bi moralo pripadati vsem ljudem v takšni situaciji."

Ampak pogovor se je zaključil. V stiski in šokiran je nato svojo izkušnjo delil s svojimi prijatelji na Facebooku, kjer je objavo na srečo hitro videl prijatelj, ki mu je takoj sporočil, da prihaja ponj, da ga odpelje v bolnišnico. 

Prijatelj, ki mu je Kosmač za to dejanje neizmerno hvaležen, ga je nato odpeljal v smeri bolnišnice, Kosmača pa je negativno presenetilo dejstvo, da sta med potjo srečala dve reševalni vozili, ki sta vozili v smeri bližnjega doma za starejše. "Stanujem 800 metrov od tega doma in če bi dispečer imel vse podatke, bi moral vedeti, da so reševalna vozila v neposredni bližini," pravi Kosmač, ki dodaja, da bi bil kljub slabemu počutju celo pripravljen iti reševalnemu vozilu naproti peš. "Mislim, da je ta služba, ki jo potrebujemo in je rešila veliko ljudi, postala cokla v zdravstvenem sistemu, ki je že tako naravnan na privatizacijo. Očitno je tako tudi s temi prevozi."

Lažja možganska kap, a končalo bi se lahko veliko huje

V bolnišnici so nato opravili diagnostiko in ga sprejeli na opazovanje. Ko je bolečina popustila, so ga odpustili. "Pritisk je bil, ko sem prišel domov, še vedno visok, ampak sem mislil, da bo bolje. V lekarni sem tudi dvignil zdravila, ki so mi jih predpisali." A ni bilo bolje. Zbudil se je sredi noči z visokim pritiskom in dvojnim vidom. Vseeno se je odločil počakati do jutra. "Živim nad vasjo in ko se je zdanilo, sem pogledal dol. Streh, dimnikov in oken sem videl precej več, kot jih je v resnici."

Na urgenco ga je tokrat odpeljal drugi prijatelj, zdaj je Kosmač že vedel, da bo tako še najhitreje. "Nevrolog je dejal, da sem imel lažjo možgansko kap." Sprejeli so ga v bolnišnico, od koder so ga odpustili po tem, ko se je vid toliko izboljšal, da "je več videl normalno kot dvojno". 

Zdaj se je stanje na srečo stabiliziralo. "Tudi v roko se mi je vrnila moč", pripoveduje. "Moram pa povedati, da je bil odnos zdravnikov zelo dober," pravi o obravnavi, ko mu je do nje uspelo priti. 

"Moram pa reči, da me je zmotilo, da v čakalnicah pred vrati ambulant, kjer izvajajo diagnostiko, ni bilo toliko pacientov, kot bi jih pričakoval ob čakalnih vrstah, ki naj bi jih imeli v tej državi," doda. "Ljudje čakajo tudi po več kot pol leta. Ampak hodniki so bili prazni."

Prve informacije o njegovi izkušnji so sicer v javnost prišle že med njegovim bivanjem v bolnišnici. Vseeno Kosmač odgovora na vprašanje, zakaj ni upravičen do hitrejše obravnave, torej do reševalnega vozila, ni dobil, namerava pa zaprositi za uradna pojasnila. Slednja iščemo tudi mi, saj Dragova zgodba še zdaleč ni edina takšna. 

V bolnišnici je namreč na lastne oči videl, kako usodne bi lahko bile posledice, če ne bi imel ogromno sreče: "Če bi me kap zadela tako, kot sem videl pri nekaterih drugih pacientih, bi mi to čakanje pustilo trajne posledice. Lahko bi bilo tudi usodno. Nekateri niso mogli govoriti. Kako bi naj v takšnem stanju klical taksi?!" 

Boril se je za drugačno državo: 'Poteptali so vse, kar je bilo takrat obljubljeno'

Osebna izkušnja in spremljanje dogajanja pa ga kot junaka vojne za Slovenijo navdajata tudi z neprijetnimi občutki: "Takrat, leta 1991, nas nihče ni opozoril, da bomo šli v gnili kapitalizem. Bili smo pripravljeni, da gremo v novo državo, ker smo imeli vse atribute za to, da bi postali dobra, prijetna, človeku prijazna država. Jaz sem s takratno državo prekinil, ko je vojska postavila častno četo Miloševiću samo kot predsedniku predsedstva Republike Srbije. Vemo pa, komu se postavi in zakaj. Takrat sem rekel, s to državo je konec, ni mi več za zgled. Želel sem si državo, kjer bi lahko ljudje živeli, kot si zaslužimo. Da ima človek dostop do zdravstva, šolstva, sociale ... Do vsega, za kar so se zavzemali naši starši in se zato marsičemu odpovedali. Mislil sem, da bo iz te države nastalo vse to. Kar je pa zdaj, je pa res neverjetno. Država nima vizije, zakonodaje, ni pravna, ni socialna, poteptali so vse, kar je bilo takrat obljubljeno."

Možganska kap je ena najpogostejših srčno-žilnih bolezni. Ena oseba od štirih odraslih po svetu utrpi možgansko kap.

 

Uspešnost zdravljenja možganske kapi je časovno omejena, zato je pomembno, da bolnike prepoznajo tudi laiki, ki bodo prvi opazili, da je nekaj narobe, opozarjajo pristojni. 

 

Najbolj preprosto in zanesljivo prepoznamo znake kapi s pomočjo besede GROM:

  • G – govor (prizadet govor),
  • R – roka (delna ali popolna ohromelost ene roke),
  • O – obraz (povešen ustni kot – asimetrija obraza),
  • M – minuta (takoj pokliči številko 112).
  •  
  • Na GROMinute še svarijo: beseda GROM ima tudi skrit pomen, da možganska kap pride "kot strela z jasnega" in da mora biti tudi naše ukrepanje "hitro kot strela".

Prav ob zgodbah, kot je Kosmačeva, je še bolj razumljivo, zakaj javnost kar zmrazi ob informacijah, da naj bi se ob že tako slabem dostopu do osebnega zdravnika in očitno tudi do urgence morda poslabšal še dostop do dežurnega zdravnika. 

V spodnjem članku preberite, kakšne odgovore o urejanju zdravstva je prinesla tokratna seja DZ, kakšna bo usoda  28 dežurnih ambulant, ki naj bi jih ukinili?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marcus Aureliuss
30. 03. 2023 19.51
Preverite Ljubljano in kako je tam s tem !!!
Oknaj 4
16. 12. 2022 20.12
+1
Komu je še do plesa ob takih zgodbah?
Oknaj 4
16. 12. 2022 20.10
Komu je še do plesa ob takih zgodbah?
Aristotle
16. 12. 2022 17.38
+0
Vse to so posledica levicarskega vladanja!!!!!bravo pernato prijatelji…
Sajeta5
16. 12. 2022 16.13
+1
Podatki našega statističnega urada pa pravijo, da je smrtnost 1-9/2022 za 25% višja kot 1-9/2019 in za nekaj % višja kov v času famozne korone, kaj pa sedaj? Bodo krivci kje viseli, ali se bo vse pometlo pod preprogo?
genius78
16. 12. 2022 11.11
+3
Ne bodo ukinili nujne medicinske pomoči, ampak bodo ukinili samo dežurno ambulanto, kjer po večini dr. v ZD ponoči spi.
alen behek
16. 12. 2022 09.29
+14
Ta mož se je aktivno boril za samostojno Slovenijo. Pokazal je izredno hrabrost in pogum zato da nam bo v prihodnje bolje. In kaj smo dobili v 30 letih totalno anarhijo. Še v severni makedoniji je dostopnost do zdravstva boljša kot pri nas. Vprašte možaka ali bi se še kdaj boril za tako slovenijo kot jo imamo danes
Larissa13
16. 12. 2022 08.47
+12
Ni važno kdo je na vladi, važno je, da smo državljani Slovenije varni in obravnavani enakopravno in da imamo občutek, da smo ljudje. Zadnja leta smo vsi kot strošek, nihče nikogar ne jemlje resno in v vsaki stvari se išče dobiček. Gospod Kapital je nad Življenjem. Včasih so nas učili, da biti delaven čast, danes pa je delo nevrednoteno, a kapital je pomemben. Torej, dokler si zdrav, te družba sprejme, ko zboliš - si strošek. Ne glede na to koliko si v preteklosti vplačal stroške za državo. A zdaj je to kruta realnost. Še več zgodb bo...
pustolovc
16. 12. 2022 08.14
+4
Bravo, večni borec za dobro vseh.
začetek konca
15. 12. 2022 21.53
-7
JUGONOSTALGIK 1. kategorije !!! Zaradi takih kot je on in priseljencev z juga , nismo "druga Švica"
Aleks975
15. 12. 2022 21.48
+4
Naj privatizirajo zdravstvo to je neizogibno pa da vidim te iste zaposlene....kolikokrat bojo šli na čik pa kavico...Čakaš sam nikjer nobenega pa čakaš 6h zakaj že...vse privat ...Tako vse sami placamo zobarja,nujne preglede,zdravila ...kam gre bik naj gre še štrik...
Gardon Game
16. 12. 2022 09.02
+6
Zaradi takih kot ste vi, nas bo kapital podušil do konca. Zlomi si nogo, pa pa odcolaj 10-15.000€ pa da te vidmo junaka. Zboli za rakom in postani klošar.
Betuul
15. 12. 2022 21.34
+5
Ja !? Lahko je min za zdravje v vladi!? Ampak ga obvezuje HIPOKRAT! Zato mora biti min za zdravje v politiki nevtralen in omikan!? Golob!🕊zdravstvo ni politika!? Manjka 🧖🏻‍♂️ti Hipokratova prisega! A to si preskočil?!?
začetek konca
15. 12. 2022 21.29
-1
Kontroverzna oseba , bi bilo kaj za razpravljat . Zdravstvena plat je druga zgodba .
Betuul
15. 12. 2022 21.22
+8
Zdravstvo ni politika!? A to bi vam moral povedati HIPOKRAT!? Zdravstvo je dejansko stanje obolelih in zdravja potrebnih državljanov vse od🤰👶00 let in tja do 150let🧙‍♂️!?A bloke in to 100 metrske pa znate zidat po ljublani! A urgentnega 200metrskega bloka pa ne!? Sramota od politike, župana,min za zdravje! Sram vas bilo in bog pomagi!?
akmt
15. 12. 2022 21.14
+0
Drago, bi se povezal z eno od zensk s showa. Tako pa vidis, kaj imas od zbiranja znack in njihovega ogledovanja po 50letih.....
akmt
15. 12. 2022 19.25
+9
To je pa to, ce namesto resilcev kupujemo najspdobnejse oklepnike za tistih nasih 20 vojackov....
akmt
15. 12. 2022 19.23
+4
Dispecerja je za odpustit!!!!! Sporocite vodstvu resevalne. To so pa zdravstveni tehniki.... Tale NI ZA NA TO DELOVISCE!!!!
damijan37
15. 12. 2022 18.29
+9
Sramota od drzave
Ivar The Boneless
15. 12. 2022 18.16
+2
Sveckarji, a pa se vi zavedate, da pod Janso nisi niti smel k zdravniku? Dejansko si moral 30x klicati, da si dobil diagnozo po telefonu. Sram naj vas bo se sploh oglasat. Golob ni popoln ampak SDS vblada je bila pa gnojnica.
tornadotex
15. 12. 2022 20.27
+3
Levaki, se zavedate ,da ste zdravstvo 30 let zanemarjali in pripeljali na rob prepada.Loredan je danes bežal pred novinarji....Še malo pa bo odstopil...Dvignili se bodo šolniki, sedaj že sodniki.....Katastrofa od te vlade...Janša jih je znal držati na vajeti, sedaj pa bomo gledali grozljivko v živo....
Lepa prihodnost
15. 12. 2022 18.03
+2
Da ne mores verjeti kaj se dogaja.Zdravniki se predstavljajo kot dobrotniki,spravljajo nas v sah mat da nimamo izbire oni se morajo privatizirat in konec.Potem bomo kar je ze pri nekateri specijalisti hodili v stanovanjske bloke osebnem zdravnikom .Primer isto kot da Interspar se razdeli na manjse posamezne trgovine po artikli tako da ne dobis kar rabis na enem mestu.V Avstriji sam imel osebnega zdravnika v bloku sam ambijent ti pospesi bolezn,beda.Denar je cudo.