Slovenija

'Izkušnja taborišča je razgalila najslabše, izpostavila pa tudi najboljše človeške lastnosti'

Ljubelj, 14. 06. 2014 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izkušnja koncentracijskega taborišča Mauthausen pod Ljubeljem je "razgalila najslabše, izpostavila pa tudi najboljše človeške lastnosti", je na spominski slovesnosti ob 69. obletnici osvoboditve edinega taborišča na slovenskih tleh poudaril minister Grilc.

Mauthausen
Mauthausen FOTO: Reuters

Kot je na slovesnosti dejal minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroš Grilc, so se nizkotnemu sistemu - kljub navidezno brezupnemu položaju - nasproti postavili izjemni posamezniki: "Vse to je dokaz, da noben peklenski stroj ne premore dovolj zobnikov, dovolj velikih mlinskih koles, da bi lahko strl človekovo voljo po svobodi in dostojanstvu."

Ljubeljsko podružnico mauthausenskega taborišča je pred 69 leti dosegla osvoboditev, svoboda in demokracija pa, tako Grilc, nikoli ne prideta enkrat za vselej: "Sta ideal, ki ju je potrebno zasledovati in v tem je naša odgovornost do prihajajočih generacij."

Minister je v nagovoru tudi poudaril, da nas je upor proti fašizmu in nacizmu postavil med legitimne naslednike zgodovinskega izročila, iz katerega izhajajo vse civilizirane sodobne države in na katerem temeljijo mednarodne organizacije.

Prav je, da imamo različne poglede na to, kakšna mora biti prihodnost Slovenije, je opozoril Grilc. "Gotovo pa smo si, ravno na tem presečišču številnih tragedij zgodovine in sodobnega časa, v enem na vso moč enaki. Živeti želimo v družbi, ki jo prežemata pravičnost in solidarnost," je še dodal.

Dvorišče nekdanjega taborišča v Mauthausenu.
Dvorišče nekdanjega taborišča v Mauthausenu. FOTO: Reuters

Med udeleženci spominske slovesnosti so bili tudi predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek, župan Tržiča Borut Sajovic, francoski veleposlanik Pierre-Francois Mourier in častni predsednik mednarodnega komiteja Mauthausen Dušan Stefančič. Mourier je odkril ploščo v spomin na francoske jetnike, ki so umrli v ljubeljskem taborišču.

Prvih 300 jetnikov so iz taborišča Mauthausen v osrčje Karavank pripeljali v začetku junija 1943. Suženjsko delo pri gradnji ljubeljskega predora so opravljali jetniki različnih starosti in poklicev, pripadniki mnogih nacij. Največ je bilo Francozov, Poljakov, Rusov in Jugoslovanov, številni so v taborišču umrli.

Na dan osvoboditve pred 68 leti je bilo na Ljubelju še 1039 internirancev. Mnogi so se po osvoboditvi pridružili slovenskim partizanom in z njimi sodelovali v zaključnih vojaških operacijah na slovenskih tleh.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlternativeFacts
15. 06. 2014 08.05
+12
Je nekaj dni nazaj predstavnica izgnancev in internirancev ipostavila, da Nemčija še vedno dolguje okoli 3 milijarde € za odškodnine, ter da je plačala samo okoli 2% zahtevanega zneska...jaz pa pravim, lepo račun izstaviti kolaborantom, konec konvcev so bili sestavni del okupacijske vojske...Dovolj je tega mešetarjenja z zgodovino, ki je povsem jasna.
puspan
15. 06. 2014 09.49
-12
Zadnjo odskodnino je pa tvoj idol slosarjev Joza leta 1974, ko je bil na obisku pri Willy Brandtu pobasal. To je bilo med svetovnim prvenstvom v nogometu. Casopisi pri nas pac kaj takega niso hoteli, niti smeli pisati, je pa bilo v celoti objavljeno v nemskem tisku.Namesto, da bi ga dobile zrtve, ga je dobila nenasitna rdeca klika.
Daheec
15. 06. 2014 11.20
+7
Tudi amerikanci, ki so pri Nišu proti koncu WW2 zaplenili cca 10 ton storojugoslovanskega zlata in ga odpeljali v ZDA bi to morali vrniti....
AlternativeFacts
15. 06. 2014 11.29
+5
kmecka pamet@ Ker že ravno omenjaš šlosarjevega Joža. Ta isti Joža je Nemcem, v dogovoru z ostalimi zavezniki, odpisal dolg leta 1953. Nemci so pa dolžni denar iz naslova dela. Še Italijani plačujejo primorcem za čas ko so ga zabili za vsiljeno jim državo.
Paleozoik
15. 06. 2014 00.14
+2
Zanimivo je, kako dobro smo bili Slovenci pripravljeni na nacistično okupacijo. Vse je bilo pripravljeno. Vsi državljani procesirani in razdeljeni na tri razrede, sodišča so se utapljala v milijonih zaostankov, policija pa je komaj dohajala opravljati svoje delo, medtem ko vse to kralja v Beogradu ni kaj dosti zanimalo. Vojska in policija sta bili sploh ključni za uspeh režima, eden največjih podvigov nacistične administracije so bile prav reforme javne uprave, s katerimi so poenotili policijske doktrine vseh mogočih okupiranih narodov, pod vrhovnim poveljstvom predsednika Hitlerja in njegove vojske, ki jo je sestavil iz tabornikov, zarukanih kmetov in ljubiteljev piva v fabrikah, s sojenji po hitrem postopku so imeli precej manj dela.Od vseh potomcev slovanskih družin, so samo hrvate in določene katolike pustili pri miru. Cerkev se je sploh izkazala, ko niso samo pomagali nacistom temveč tudi sodelovali pri zverinskih mučenjih in pobojih, zakaj so jim domobranci po osamosvojitvi podarili kose naše domovine, pojma nimam, še danes so največji dolžnik v državi, pa ni šel še nihče sedet. Najhujši so bili verjetno domači izdjalci, kako se jim je ljubilo za tisto bedno drugorazredno plačo, ponavljali so iste neumnosti, kot bi bili hipnotizirani in še verjeli, da se bo zanje dobro končalo. Desetletja je trajalo, ko so se potem v nekaj letih vse zmenili, če bi mene zapirali, bi jim pobil celo družino, do tretjega kolena nazaj, kot bi oni hoteli storiti z mano, žive bi jih gnal v jame, če bi se mi slučajno zasmilil kakšen starček ali deklica, pa bi v njih spraznil nabojnik in vrgel noter še par granat, preden bi jih žive zakopal pod zemljo. Nič ne bi skrival, koliko življenja jim je sploh ostalo, potem ko so preživeli norost in grozote industrisjke smrti, ko so jim nacisti uničili najlepša leta življenja, kazen mora biti tudi poučna.
Paleozoik
14. 06. 2014 23.24
-3
Nikjer ne najdem kakšnega pravega dokumentarnega materiala, v katerem bi lahko slišal izpovedi zapornikov v koncentracijskih taboriščih, nujno moram izvedeti kaj več o tem. Ne znam si predstavljati kakšno življenje je bilo to med samimi bodočimi nacisti, kako dolgo je trajalo, verjetno so jih zatirali in mučili desetletja preden je počilo in so prevzeli oblast. Kako se je sploh začelo, so jim vdrli v domove in jih odpeljali, ni bilo nič pisnih vabil, so jih podrli in vklenili kar sredi ulice ali lovili po hostah, kot divje živali, najbrž je imela Rabottijeva ljudska milica nek svoj postopek. Kako so doživljali tiste čase, vedoč da si ne morejo čisto nič pomagati ker se niso rodili pravim staršem, kako so na njih začeli gledati prijatelji in sosedje, ki jim je šlo na račun fašizma vse bolje, revežem pa vse slabše, najbrž se je razvilo neko benigno družbeno okolje, preplavljeno z lažmi in konstrukti duševno bolne propagande. In potem so se znašli v fabrikah industrijske smrti, ki so obratovale preko meja svojih tehničnih zmogljivosti, na njih so se izživljali in opravljali razne eksperimente, kako je to zgledalo, kaj so si mislili, a res nič ni nevzdržno? Če kdo ve za kakšen verodostojen material, naj mi javi, ta del se mi zdi bistven za mojo osebno študijo nastanka in razvoja fašizma na Slovenskem, ker se mi zdi materija ključna za razumevanje današnjih razmer, razslojenosti, stereotipov in mistike ter pogleda na življenje.
AlternativeFacts
15. 06. 2014 08.11
+5
Malo težko je knjigo, ki ima vse dokumentirano tako v besedi kot sliki, označiti za "partizanske pravljice". Po moje, ali te knjige nisi ti od blizu videl, ali pa ta knjige ni tebe od blizu videla.
puspan
15. 06. 2014 09.30
-3
Takrat, ko je bila dovoljena samo ena resnica, si lahko manipuliral po mili volji vse, kar ti je padlo v glavo, se posebno tistim, ki so bili za taksne zlozenke ideolosko najbolj usposobljeni. V enoumju je bilo in tudi bo vedno tako.
AlternativeFacts
15. 06. 2014 11.30
+4
Ti pa si brihta. Slike so pa v fotošopu delal a kaj? Saj ti pravim, ti tiste knjige niti od blizu nisi videl, drugače ne bi take ven metal.
Morana7
15. 06. 2014 11.46
+2
Kmečka pamet, zakaj danes ne poznam nikogar, ki bi mu sorodnike ubili partizani, poznam pa precej starejših, katerih sorodnike so odpeljali nemci? Če je bilo prebivalstvo v večini nepismeno, kdo je bral komunistične manifeste? Kdo je poslušal župnike v večinsko katoliški deželi? Ah ja obstaja razlika med zdravo kmečko pametjo in zgolj kmečko pametjo.
Paleozoik
14. 06. 2014 23.13
+3
Po osvoboditvi iz taborišča, so se nekateri interniranci pridružili partizanom, v zaključnih bojih, hehe... Jaz jim nič ne zamerim.
Daheec
14. 06. 2014 22.58
+3
Jež, tvoj šef Musso odhaja....Samo vprašanje je , če bo šel na zadnja vrata, da ga Slovenci ne popljuvamo....
Daheec
14. 06. 2014 22.55
+15
ZAKAJ niso bili na proslavi Ljudmila Novak, Franci Bogovič, Cukljati, Gorenjak, Tanko Janša, Peterle, obe Zverine????
Daheec
14. 06. 2014 22.55
+6
Tudi na to se spomnite, ko boste volili...
iGURT
14. 06. 2014 22.09
+14
Zakaj že nas je naci Nemčija okupirala, zakaj so mučili naše ljudi, zakaj so jim naši kolaboranti pomagali ? .... velik del 'krivde' pri vsem tem nosi Cerkev
Verbena
14. 06. 2014 20.19
+19
Prav je, da se obeležuje spomin!!.. v čast vsem , ki so tam umrli, ki so preživeli, za spomin in opomin!!!..da se kaj takega nikdar več ne ponovi, da ne bo človek ob vse svoje dostojanstvo..na žalost se v manjši meri take stvari dogajajo še dandanes, kar je samo dokaz, da je človek še vedno bitje, ki najbolj gleda nase, ostale ima za manjvredne, nične!!!
Kaktus111
14. 06. 2014 20.15
+11
A šefi tega taborišča so bli uni Janezovi ... pa taki ..... ?????
prašekk
14. 06. 2014 21.20
+8
Bojan-F
14. 06. 2014 20.13
+2
UPSSS! Off topic ... twittnil je tudi Luksic dr. Igor. Mislim, da je zrel, da ga Zidan mag. Dejan odsutira iz stranke.
Bojan-F
14. 06. 2014 20.02
-2
Le kje je desni sektor, le kje?
prašekk
14. 06. 2014 20.03
+6
Bojan-F
14. 06. 2014 20.10
-2
Sem preveril ali spet kaj praznujejo. Nic takega. Politicen list za slovenski narod Slovenec za danasnji dan pred 70-timi leti poroca le o divjanju in ropanju Anglezev po Rimu, o izkrcanju Anglezev na Bracu (naj bi slo za razbremenitev pritiska na komunisticne tolovaje v Bosni), zlomu Anglo-Ameriskega izkrcanja v Normandiji in podaja lep uvodnik s napotki slovenskemu narodu po tem istem iskrcanju - vstrajati v skupni borbi z dobrohotnim nemskim narodom proti plutokratsko-zidovsko-komunisticnim hudobcem.
prašekk
14. 06. 2014 19.48
+2
Glavan bi menda tudi prišel, pa se mu je pokvaril akumulator !
Ost1234
14. 06. 2014 23.19
+4
Ne akomulator .... Vina mu je zmankal .... Brez vina pa ni maše :-))!
-10
Dons ni več konc lagarjev ... mamo pa komuniste v ozadju, ki nas globalno uničujejo na obroke, pa to ...
iGURT
14. 06. 2014 19.21
+12
SAJ GRE SEDET KOMUNIST, LAHKO SE SPROSTIŠ ...
Uvažanje tujcev ... odhajanje mladih perspektivnih učenih kadrov ... zarad neznosnega stanja levih zahrbtnežev, ki so nam uničili državo ... genocid slovenskega naroda na dolgi rok, pa to ...
Ovce jih pa podpirate ... in s tem lastno uničevanje ... ker defektn narod, pa to ...
prašekk
14. 06. 2014 19.46
+9
Imamo nekaj defektnih posameznikov in ti prednjačiš ! Tako v neumnosti, kot tudi pri pogumu ! Žensko pošlješ samo tja, kjer veš, da bi ti dobil batine !
big_foot
15. 06. 2014 17.19
+1
Ježek, od teka ti je šla pamet v maloro :-)
kuncci1
14. 06. 2014 18.52
+14
A desnih pa ni bilo, da se poklonijo? Kler je vedno sodeloval s stranjo, ki mu je bila naklonjena in v zgodovini piše, da je cerkev v glavnem proti malem človeku, saj samo jemlje,jemlje in ga izžema, na koncu pa od svojcev še grehe umrlega v denar topi. Zgodovino ne gre spreminjati, je pa res, da se je po vojni grdo godilo kolaborantom, saj star pregovor pravi:KDOR DRUGEMU JAMO KOPLJE,SAM VANJO PADE.
VsakoPraseRijeZase
14. 06. 2014 17.10
+15
Janševi neonacisti pa še kar tulijo da so se borili za demokracijo
Emeritus
14. 06. 2014 17.28
+12
Tudi Stepinac in Rožman naj bi ščitila Srbe in žide.
Nowotny
14. 06. 2014 18.34
-8
Mi lahko poveš kdo so zate ti tako imenovani neonacisti? Lahko poveš nekoga?
prašekk
14. 06. 2014 19.44
+11
Daheec
14. 06. 2014 22.59
+8
puspan
14. 06. 2014 23.26
-2
takje spodaj pod menoj. Ce tako obvladas nemscino, kot si napisal, je bilo branje dokumentov, ki jih omenjas, bolj klavrno. Ce ti nekateri to verjamejo, ti jaz ne. Napisal si nekaj stvari, ki se nikakor ne ujemajo z nobeno logiko. Glede originalnega arhivskega gradiva pa ti lahko samo recem, da se do vhodnih vrat nisi mogel priti. V nemske univerzitetne knjiznice res ni problem priti, o kaksnem originalnem arhivskem gradivu pa lahko kar pozabis.
takje
14. 06. 2014 16.03
+43
Povzemam komentar kolega komentatorja, ki živi v Berlinu: »Ker sam živim v Nemčiji in sicer v Berlinu se velikokrat zatekam v tukajšnje knjižnice (univerzitetno) in prebiram originalno arhivsko gradivo. Prav zanimalo me je kakšen material obstoja na temo slovenskega domobranstva in belogardizma. Po podatkih univerzitetne knjižnice je nekaj deset tisoč dokumentov iz obdobja 1941 - 1945 kjer so omenjani in Domobranci in Belogardisti in skorajda vedno tudi partizani. Dejstvo je da v vseh teh dokumentih ki nosilo glavo Ministrstvo za informacije, Gestapo, poveljstvo Wafen SS, Poveljstvo Wermacht in Abwer. V vseh teh dokumentih so Domobranci in Belogardisti skupaj s svojimi regionalnimi paravojaškimi organizacijami kot so Črna Roka, Vaske Straže itd. klasificirane kakor nemske zavezniške enote na katere se poleg vojske zanaša tudi Gestapo in Abwer. Veliko dokumentov natančno opisuje skupne akcije proti partizanom, proti partizanskim družinam in simpatizerjem. Obstoja cela kopica dokumentov kjer so Belogardisti in Domobranci pošiljali poročila o usmrtitvah ujetih ranjenih partizanov ki so podlegli med zasliševanjem, partizanskih družin in simpatizerjev. Glavni vir obveščanja o sovražnikih III Reicha so bili duhovniki, ki so zelo dobro sodelovali z nemskimi oblastmi. Tega je ogromno in vsem ki mislijo drugače priporočam da začetek odprejo Wikipedijo in so ogledajo zadevo ter v referencah pridobijo potrebno arhivsko dokumentacijo. Sicer pa je to vse znano tudi tem najbolj zadrtim zagovornikom kolaboracionizma, kajti nihče ni toliko neumen da tega ne ve le da zaradi samih sebe skušajo vsiljevati lazi. Lahko pa si pogledate tudi najbolj priznano enciklopedijo na svetu - Encyclopaedia Britannica in pa nemsko inačico Bertlesmanova Enciklopedia, tu boste našli vse na to temo in sicer brez dlake na jeziku, pripravite se na globoko razočaranje. Na drugi strani vam bodo isti viri pojasnili vlogo partizanstva in kdo so to bili. Ali veste da je samo 15% partizanov bilo komunistov, ostalo so bili hudo verni in manj verni patrioti in svobodoljubni ljudje. Ti verniki niso verjeli v Cerkev ampak v Boga kar pa je velika razlika, verjeli so v svobodo in neodvisnost. Ponovno vas vabim da si ogledate kdo so bili zavezniki in na seznamu zaveznikov - oh glej ga hudiča, našli boste partizane in ne Belogardiste in Domobrance. Partizani so bili zavezniška sila v boju proti nacizmu in domačim izdajalcem. To je zelo, zelo neprijetno za vas ki ste belo pobarvani, ampak zgodovine je ne more spremeniti vaš vaški župnik.
prašekk
14. 06. 2014 16.07
+16
Emeritus
14. 06. 2014 16.26
+14
Ni treba dvakrat ugibat kakšen bi bil odgovor iz vrst SDS in Nove zaveze.
Morana7
14. 06. 2014 16.47
+10
Lahko jo pa poskuša in glede na to kako žive so te razprave danes jim gre kar dobro od rok....človek bi si mislil, da se bo s tem, ko bodo vsi znali brat kaj spremenilo...žal so nekateri še vseeno preleni, da bi si kaj na to temo sploh prebrali in so sposobni le ponavljat kar je v nedeljo povedal spoštovani gospod župnik.
Die einemaister
14. 06. 2014 16.51
+20
SDS- bo sedaj twitnil in rekel, da so Kučan in Stanovnik podkupili ljudi u Berlinu d so to podtaknli u knjižnico kot dokaz
Mungos2
14. 06. 2014 17.05
+19
angst
14. 06. 2014 17.09
+3
prašekk
14. 06. 2014 17.14
+5
mijavci
14. 06. 2014 18.54
-6
Kučan, Zemljarič, Rotar, Gorenc, Ribičič, Stanovnik in ostali udbaši nimajo prav nobene veze z tistimi partizani, tudi partizani na primorskem so poglavje zase, če se že tko zanimaš za zgodovino bi si mislil da to veš, mogoče si oglej tudi kakšen Nemški film o vojni v jugoslaviji bo tudi drugačen od naših kjer so po večini padali Nemci. Preberi še kakšno knjigo od Borisa Pahorja, pa boš razumel zakaj je Stanovnik na njihovih proslavah nezaželen.
justime
14. 06. 2014 22.39
+2
zgodovino so pisali tako kot jim je pasalo in zelo malo je zapiskov od neodvisnih avtorjev ki so dogodke gledali z čisto svojega neodvisnega zornega kota....nihče ni bil brez grehov ,vsi so morili saj je bila vojna in boj za nadvlado in preživetje...sploh pa ni za verjeti arhivom velike jugoslovanske mašinerije ki je že od same kraljevine SHS širila apetite po ozemljih slovenije,hrvaške...kar se je izkazalo 90/91 ko so to tudi pokazali pa naj bodo ustaši ali belogardisti itd....takrat so bili vsi ki so hoteli osamosvojitev zarotniki,kriminalci in se jih je preganjalo- Ne podpiram nobeno stran a ne odobravam in ne maram te svi.nj.arije ki sta jo kuhali obe strani in jo še danes. Kdo je čist in pošten???Ljudje to je več kot sto let spletkarjena in politike pa od vas kdo pozna poštene politike????
puspan
14. 06. 2014 23.03
-2
Kako je bilo sele tistim, ki so preziveli Dachau, ko pa so prisli komaj zivi domov, so jih pa se osvoboditelji poslali na ciscenje mozganov najprej na procese, potem pa se na okrevanje v Kocevje, Sterntal, ali pa kar direktno v brezna.
pajn1900
14. 06. 2014 15.11
+23
IVANCEK BO IMEO KMALI TASNO PRUGASTO UNIFORMO NA DOBO
Emeritus
14. 06. 2014 15.49
+14
prašekk
14. 06. 2014 14.42
+8
Tudi Glavan bi lahko prišel in daroval mašo za umrle !
pajn1900
14. 06. 2014 15.10
+9
AlternativeFacts
14. 06. 2014 14.37
+20
Smo dvolična država da kar smrdi. Da nam zakoni dopuščajo postavljati obeležja ljudem, ki so pomagali transportirat ljudi v te lagerje smrti, da zakonodaja dopušča politikom in raznoraznim kvazi civilnim združbam, da te ljudi nazivajo z borci za demokracijo in svobodo, istočasno pa po kazenskem zakoniku vsakega posameznika , ki omalovažuje NOB, borbo proti nacifašizmu itd doleti kazen....
pajn1900
14. 06. 2014 14.29
+25
kje so pa sds-ovci in nsi v normandiji jih tudi ni blo hohoohoh
VsakoPraseRijeZase
14. 06. 2014 17.11
+18
janša je v normandiji menda predaval američanom in angležem o tem kakšne hude zločine so le ti počeli nad ubogimi nemškimi nacisti