Slovenija

Dijaki sami organizirali priprave na maturo

Ljubljana, 18. 03. 2020 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
4

Naj to ne bodo bedni tedni, temveč vredni tedni, pravijo v Dijaški skupnosti Ljubljana. Ker bodo izpad pouka najbolj občutili maturanti, so dijaki vzeli stvari v svoje roke in v hitrem času organizirali priprave na maturo, ki bodo potekale prek videokonferenc. Na pomoč so jim kot inštruktorji priskočili študenti.

Medtem ko Ministrstvo za izobraževanje za zdaj še ni podalo konkretnih informacij o tem, kako se bo nadaljevalo letošnje šolsko leto ter kako in kdaj bo potekala matura, pojavljajo pa se tudi težave pri izvedbi pouka preko spleta, so dijaki vzeli stvari v svoje roke. 

Virtualne priprave na maturo so na voljo maturantom iz vse Slovenije.
Virtualne priprave na maturo so na voljo maturantom iz vse Slovenije. FOTO: Shutterstock

Predvsem tisti, ki zaključujejo srednješolsko izobraževanje, so namreč najbolj prizadeti, saj se nahajajo v ključnem trenutku priprav na maturo. Da bi jim olajšali to obdobje priprav in da ta čas ne bi bil izgubljen, so na Dijaški skupnosti Ljubljana pripravili projekt #vrednitedni. "Nahajamo se v časih, ko je nujno, da stopimo skupaj in si pomagamo. Življenje (in šolanje), kot ga poznamo, se je do nadaljnjega ustavilo. Na Dijaška skupnost Ljubljana – DSL smo se zato odločili, da vam vsaj nekoliko olajšamo prihodnje tedne. Naj to ne bodo bedni, temveč #vrednitedni," so zapisali. Projekt je namenjen dijakom iz vse Slovenije, potrebujejo le dostop do interneta. 

Dijaki so se uspeli organizirati v zelo hitrem času. "Bil je izziv. Ampak dijaška skupnost je del študentske organizacije v Ljubljani in tako smo povezali študente vseh fakultet. Naredili smo seznam vseh predmetov na maturi in smo potem iskali po teh fakultetah. Denimo na Filozofski fakulteti smo iskali za slovenščino, geografijo, študent s FDV bo denimo inštruiral zgodovino in podobno," je za 24ur.com pojasnil Rok Dolenc, vodja Dijaške skupnosti Ljubljana.

Priprave posameznih predmetov bodo izvajali študenti sorodnih fakultet.
Priprave posameznih predmetov bodo izvajali študenti sorodnih fakultet. FOTO: Shutterstock

V okviru projekta bodo za vse dijake organizirali brezplačne priprave na maturo, ki bodo potekale vsak dan med 23. in 28. marcem ob 11.00 in 15.00 uri. Priprave bodo seveda v skladu s pozivom "ostanimo doma" potekale virtualno – v obliki video konference. Dijakom so, kot rečeno, na pomoč priskočili študenti sorodnih fakultet, 12 študentov bo poučevalo 12 predmetov.

Vsak dan bodo organizirali priprave za dva predmeta, enega dopoldne in enega popoldne. Za vsak predmet bo na voljo ena ura in pol. V ponedeljek bosta na programu angleščina in slovenščina, v torek matematika in nemščina, v sredo fizika in kemija, v četrtek psihologija in sociologija, v petek zgodovina in geografija ter v soboto biologija in filozofija. 

"Največ navala pričakujemo na teh osnovnih predmetih, ki jih imajo vsi – slovenščina, matematika in angleščina. Tu pričakujemo od 50 do 100 dijakov. Pri drugih predmetih je pa odvisno od samega predmeta. Najmanj jih pričakujemo pri filozofiji, ker si jo tudi najmanj dijakov izbere," pravi Dolenc. Za začetek bodo priprave potekale le prihodnji teden. Če bodo dijakinje in dijaki izkazali velik interes, pa jih bodo za določene predmete izvedli večkrat. "Verjetno bomo te osnovne predmete imeli večkrat, ker je nemogoče, da predelamo dovoljšnjo količino snovi, vsaj za matematiko, v uri in pol," je dodal. 

Platformo, preko katere bodo izvajali videokonference, bodo sporočili v prihodnjih dneh, zato vse zainteresirane dijake vabijo k spremljanju informacij na njihovi Facebook strani

Pasica posebne novice POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
18. 03. 2020 15.16
-7
Pa niti ne vejo, če jim taka priprava priznana (nihče ne nadzira, glede na to sodelujejo študentje istih smeri, ki jim nudijo prednost, ki je drugi maturanti niso imeli) in če matura sploh bo. Drugi se pa pripravljajo na zaključne izpite.
Bassettt
18. 03. 2020 13.52
+14
Pohvale in uživajte v pripravah, da vas obogatijo! Drugace pa zalostno, da za kaj takega in tako enostavnega dandanes, ko se vse da s telefonom in virtualno tablo ter primernimi brezplacnimi aplikacijami, sola z lastnimi ucitelji in profesorji ne zmore cesa takega za svoje ucence in dijake!
Rožice cvetijo
18. 03. 2020 11.38
+35
Vsaj eni pametni.
jakec1575
18. 03. 2020 11.20
+47