Slovenija

Izpoved mamice 3-letnika, ki je zbolel za ošpicami: 'Tega ne privoščim nikomur'

Ljubljana, 18. 12. 2019 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Sloveniji delež cepljenih proti ošpicam upada in je s 93 odstotki pod priporočljivo mejo 95 odstotkov. Kako težak je lahko potek bolezni, kaže osebna izpoved matere in žene, katere otrok in mož sta zbolela. 3-letniku se je poslabšala osnovna bolezen, ima visoko vročino, ne je in ne pije.

"Sem nemočna, besna in razočarana nad vsemi na vseh nivojih … Zgodilo se je ravno to, česar sem se najbolj bala v zadnjem letu." To je delček osebne izpovedi matere in žene, katere otrok in mož sta zbolela za ošpicami. Zaradi zdravstvenega stanja sta oba necepljena. V zapisu, ki ga je objavil zdravstveni portal Zdravstvena.info, pojasni, da se je mož okužil na službenem potovanju – v mladosti ni smel biti cepljen zaradi pomanjkljive imunosti in zdravljenja. 3-letnik pa ima poleg hudega dermatitisa še pridruženo bolezen, ki je kontraindikacija za cepljenje, in je na imunosupresivnih zdravilih. Najprej je zbolel mož, potem pa še otrok. "Žal smo bili odvisni od kolektivne imunosti, ki pa je očitno toliko padla, da so se ošpice razširile in dosegle našo družino." Ob tem se sprašuje, če se vračamo v leto 1960, saj naj bi to izredno nalezljivo bolezen že izkoreninili.

Ošpice so ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni.
Ošpice so ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni. FOTO: Dreamstime

"Nikomur ne privoščim tega"

V zapisu lahko tudi preberemo, kako težak je lahko potek bolezni. "Rada bi vas povabila vsako noč in dan opazovati in negovati otroka ter gledati, če je še živ." 3-letniku se je poslabšala osnovna bolezen, ima visoko vročino, ne je in ne pije. Upoštevali so nasvete ZD Škofja Loka – ostali so doma in se držijo v karanteni, da ne okužijo še drugih. "Smo 24/7 v maskah (ena stane 18 evrov, kje je še vse ostalo ... bolniške, moževa in moja), sama sem za vse, nihče ne sme blizu, že organizirati prehrano in osnovno nego je skorajda misija nemogoče, kaotično in obupano je vse skupaj. Nikomur ne privoščim tega ... NIKOMUR!" Ob tem pa jo še preplavljajo skrbi za otroka: "Bo dobil hudo pljučnico? Izgubil sluh? Če bo preživel, bo čez deset let zaradi okužbe z ošpicami dobil vnetje osrednjega živčevja?"

Zaključi z besedami: "Ostaja le še upanje, da ošpice prebolita in bosta brez posledic in da nismo slučajno okužili še koga … žalostno, kam smo prišli … nimam več besed …"

Letos že 41 okuženih

Kot smo poročali, je število okuženih pri nas naraslo na 41, s čimer se bližamo rekordnemu številu iz leta 2014. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam. Precepljenost je pri nas pod priporočenimi 95 odstotki. 

Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz), so ošpice akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero so značilni vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Ta se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato se razširi po telesu, traja od štiri do sedem dni. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek. Inkubacijska doba pri ošpicah znaša okoli deset dni. Bolniki postanejo kužni štiri dni pred pojavom izpuščaja in ostanejo kužni do štiri dni po pojavu izpuščaja. Ošpice se prenašajo kapljično, po zraku, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje z osrednjim prenosom preko sveže onesnaženih predmetov.

V štirih državah ošpice niso več izkoreninjene

Število primerov okužb z ošpicami se je v Evropi v prvi polovici letošnjega leta povečalo na 90.000. To je več kot v celotnem lanskem letu, je avgusta objavila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Od januarja do junija so ošpice v Evropi terjale 37 življenj. V organizaciji so tudi zapisali, da so štiri države, Albanija, Velika Britanija, Grčija in Češka, izgubile status države, v kateri so ošpice izkoreninjene.

Virus lahko vpliva na naše centralno živčevje in oslabi imunski sistem.
Virus lahko vpliva na naše centralno živčevje in oslabi imunski sistem. FOTO: Dreamstime

Šarec napoveduje spremembe

Medtem ko so pred kratkim v Nemčiji sprejeli zakon, po katerem bo za sprejem otrok v šolo in vrtec od 1. marca prihodnje leto obvezno cepljenje proti ošpicam, pa se tudi pri nas na tem področju obetajo spremembe. Premier Marjan Šarec je napovedal, da bo do aprila pripravljena novela zakona o nalezljivih boleznih, ki bo zaradi zlorab prinesla spremembe pri dolgotrajnih upravnih in administrativnih postopkih, povezanih z opustitvijo cepljenja iz medicinskih razlogov. Določbe iz veljavnega zakona so pogosto predmet zlorab, je opozoril. Pri več kot 95 odstotkih vlog za opustitev cepljenja namreč po njegovih besedah ni ugotovljenih medicinskih razlogov za opustitev, ampak gre zgolj za osebne razloge tistih, ki cepljenju nasprotujejo.

Cepljenje je po njegovem opozorilu do zdaj rešilo več življenj kot kateri koli drug zdravstveni ukrep. Spomnil je tudi na podatke Svetovne zdravstvene organizacije, po katerih prepreči najmanj dva milijona smrti na leto. Če pa bi bil delež cepljenih večji, bi jih lahko preprečilo še dodatnih milijon in pol. Poleg tega gre za najbolj varen in učinkovit preventivni ukrep v boju proti nalezljivim boleznim, ki se zaradi globalizacije in načina življenja širijo vse hitreje.

V Sloveniji ob več primerih ošpic, nazadnje v Škofji Loki in Komendi, sicer po njegovih besedah ni razlogov za preplah, a pojava te bolezni ne smemo podcenjevati, je posvaril. Medtem ko Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je nasprotovanje cepljenju ena od desetih največjih groženj globalnemu zdravju, v Sloveniji delež cepljenih upada in je s 93 odstotki pod priporočljivo mejo 95 odstotkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (337)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maximus
19. 12. 2019 15.46
+27
Zakaj se pa ne identificira z imenom. Sej veste vse zgodbe, še tako za lase privlečene je treba preverit. To da pišete o nekem fiktivnem osebku za katerega nihče ne ve ali obstaja ali ne, vam samo niža kredibilnost. Odgovorite mi raje na to vprašanje. Nisem antivaxer. Ampak vseeno mi že prav najeda živec. Ali imajo ošpice svoje možgane, da tako inteligentno pripravijo izbruh vedno ampak vedno ko se na področju svbode odločanja glede cepljenja kaj zgodi. Kot na primer zdaj ko se zbirajo podpisi, da cepljenje ne bi bilo več obvezno. In evo ti izbruh ošpic, da ti je takoj jasno da to ni dobra ideja. In vsem tistim ki boste trobili kako znanost dela to in ono. Dokler je ta znanost v službi multi trilionskih zavarovalniških agencij in farmacije, ji nihče od vas ne bi smel tako slepo zaupati. NIHČE. Ne pravim nič drugega kot to, da bi se morala ustanovit neodvisna komisija, ki bi naredila en temeljit pregled cepiv, kaj je v njih in kakšne stranske učinke imajo. Konec koncev za vse naše otroke gre. In kjer je dim je tudi ogenj pravijo. No na tem področju je bilo več dima kot ob požaru amazonskih gozdov. Mi je pa nadvse zanimivo, da ob stanju v katerem je svet danes velika večina še vedno tako slepo zaupa ljudem ki nas vodijo in ki "skrbija za naše zdravje" čeprav nam te isti ljudje praktično na dnevnio osnovi dokazujejo, da so vsi po vrsti lažnjivci, kradljivci in še kaj. Nič ni narobe da se izpraša vsaka njhova odločitev še več, prav je da se jih izpraša. Za vsako stvar. Ker v njihovem svetu se vse in še več vrti okoli denarja in njihovi moralni standardi do malega človeka so malodane nični.
birtm
26. 12. 2019 15.30
-1
Se strinjam. Samo tega nas mora biti strah da multinacionalke ugrabijo državo. Amerika je že njihova in za zdravje ljudi jim je mar samo če imajo dobičke in to ogromne... Iz tega izhaja moja skepsa...
setisfekšn
19. 12. 2019 10.01
+18
Mi smo v osnovni soli skoraj vsi preboleli ospice pa nismo takle pocenal!!!
kmet1
19. 12. 2019 07.59
+14
Od kje pa je prišel prvi letošnji primer? Pa smo pri množičnem turizmu po vsem svetu. Prenos bolezni, parazitov (komarjev...). Pa še izpusti iz križark in letal verjetno precej presegajo izpuste iz avzomobilov in kmetijstva.
Mušmula
18. 12. 2019 18.46
+29
Pa prosim preberiite še to,potem vsaj poskusite vsaj enkrat razmislit z svojo glavo,ki vam jo bog ni dal samo da menjate flizuro. Kdo vlada Sloveniji: korporacije ali ljudje? Predsednik vlade Republike Slovenije gospod Marjan Šarec je izjavil, da je država za razliko od nekaterih staršev odgovorna. Katerih staršev? Tistih staršev, ki želijo odločati o medicinskih posegih v njihovo telo in telo njihovih otrok. Predsednik vlade obtožuje staršev, ki ne cepijo (več) svojih otrok neodgovornosti. Javno obtožbo najvišjega predstavnika slovenske države je treba vzeti resno. Je predsednik vlade gospod Šarec pripravljen sprejeti skupino stotih otrok, poškodovanih s cepivi, in njihove starše? Predali bi mu medicinsko dokumentacijo, dokaze, kakšne poškodbe so njihovi otroci utrpeli po cepljenju. Poškodbe, ki so navedene v priloženem navodilu za cepiva: možni stranski učinki. Bo predsednik vlade prisluhnil, kakšno agonijo preživljajo otroci in starši, ki jim ob hudih poškodbah medicina in zavarovalnice obrnejo hrbet? Poslušajte jih in potem javno povejte, če gre za odgovorne ali neodgovorne starše. Zakaj bi jih predsednik vlade sprejeli sto? Ker gredo v večjo sprejemno sobo, sicer je otrok poškodovanih zaradi cepiv v Sloveniji tisoče. Njihovi starši, ki so zaupali medicini, ki pa žal ni samostojna, temveč v primežu farmacevtskih korporacij, so zato obsojeni neodgovornosti. Kako to, da predsednik vlade javno obtožuje starše, ne pa farmacevtskih korporacij, ki na trg pošiljajo izdelke, za čigar posledice ne odgovarjajo? Zakaj predsednik vlade obsoja starše neodgovornosti, če smo država, ki vodi po umrljivosti za rakom v Evropi? Čemu so neodgovorni starši in ne država, ki ima tovarno glifosata, sporne sežigalnice, skrivoma zakopane rakotvorne kemikalije povsod po Sloveniji? Predsednik vlade je seznanjen, da je na onkologiji neznosna gneča – po kakšni medicinski logiki so ošpice ali oslovski kašelj večja grožnja za zdravje prebivalstva kot rak? Na kakšni etični in moralni osnovi so neodgovorni starši, ko imamo v Sloveniji sodni proces za Pediatrično kliniko, kjer so zaradi strokovnih napak umirali otroci. Kdo je neodgovoren: starši ali država? Po zadnjih podatkih je eden od dvajsetih uporabnikov zdravstvenih storitev poškodovan zaradi medicinske napake. Eden od dvajsetih! Je to neodgovorno od staršev ali koga drugega? Posebno sodišče v ZDA je do zdaj izplačalo več kot štiri milijarde dolarjev odškodnin za poškodbe po cepljenju? So izmišljene? Ali v ZDA radi delijo milijarde družinam kar tako? Slovenija odpira vrata tujim multinacionalkam, da bo skrbela za starejše za visoke zneske. Zdaj, ta trenutek, starejši trpijo zaradi pomanjkanja ustrezne medicinske pomoči. So odgovorni starši ali država? V Sloveniji se je zgodil »rop stoletja« - milijardna bančna luknja, vsem na očeh. So krivi neodgovorni starši, morda dojenček, ki po cepljenju neha dihati? Kdo je neodgovoren? Spoštovani gospod predsednik morda ne ve, da je Slovenija podpisala dokument, ki Slovenijo podreja ameriškim korporacijam: »Pri upravljanju svoje službe so uradniki in osebje korporacije po dolžnosti popolnoma zavezani korporaciji ter ne priznavajo nobene druge oblasti.« Ostane vprašanje, kdo vlada Sloveniji: ljudje ali korporacije? Čigavo je telo – moje, tvoje ali od države? Če država ne služi več ljudem, bomo spremenili državo. Težava je, če država, ki služi korporacijam želi podrejati ljudi, da bi služili korporacijam. Država je postala podaljšana roka korporacij in ne orodje ljudi za varno življenje. Tega potem ne moremo več poimenovati demokracija, temveč diktatura kapitala. Ali je predsednik vlade s svojo izjavo želel vplivati na demokratično izražanje politične volje staršev, ki nimajo sponzorjev kapitala – so ga pa izvolili v upanju, da bo spoštoval najprej ljudi in ne korporacij? Gospod Šarec je oktobra 2017 izjavil: »Medicina je krasen teren za zaslužke, vemo, da so v farmacevtiki močni lobiji in veliki zaslužki. Če bodo ljudje preveč posegali po alterna
Mušmula
18. 12. 2019 18.55
+18
Če bodo ljudje preveč posegali po alternativni medicini ali pa da jim bo celo koristila, potem teh zaslužkov ne bo.« »Pri nas je problem, ker je država zelo močna do šibkih in zelo šibka do močnih.« Z izjavami predsednika vlade se strinja tisoče staršev in se sprašuje, ali jih je morda pozabil? Gospod Šarec pravi, da »nasprotniki cepljenja ne bodo uspeli z zadnjo peticijo o prostovoljnem cepljenju.« Ali gre za namerno lažno navedbo predsednika vlade? Zakaj ponižuje slovenske družine v korist korporacijam? Nihče ni proti cepljenju, naj ostane takšno, kot je, le brez kazni! Če država ne zagotovi odškodnine v primeru poškodb po cepljenju od korporacij, ga nima pravice zahtevati kot obveznega od ljudi.
Darjan Milinkovi?
19. 12. 2019 12.43
+4
Oprani pepceki pa dajejo minus na realno oceno stanja. Se malo pa se te pravice ne boste več imeli, dajte se malo pozanimat okoli pa preberite ali poglejte kako stvar ki ni produkt "drzave" beri korporacij
specx
18. 12. 2019 17.52
+103
Preprosto povedano zaenkrat se ne-cepljeni še šlepajo na precepljenosti drugih. Predstavljajte si da vsi ki smo bili cepljeni ne bi bili potem bi imeli sedaj že celo epidemijo, ker bi se bolezen širila z svetlobno hitrostjo. Je pa res da tudi cepiva niso vsemogočna in 100 varna, nič na svetu ni 100 posto. Smo pa izkoreniniti veliko bolezni za katerimi so v preteklosti bolehali in umirali otroci. Če se trend obrne se bodo bolezni širile še bolj hitro kot v preteklosti zaradi ogromnega števila ljudi na enem mestu (trgovine, javni prevoz, kamor je pač zbrano veliko ljudi). V preteklosti ni bilo take izpostavljenosti. Vse v razmislek
birtm
26. 12. 2019 15.37
Se strinjam z vami samo glede na moč farmacije ni daleč dan ko bomo otroke obvezno cepili tudi proti vodenim kozam. Kaj bomo pa pol rekli... Isto?
Krta?a 21
18. 12. 2019 17.25
-37
Še mal hladnega tuša za naše vrle dohtarje ki zagovarjajo cepljenje. Sistem zdravstva - organizacija, univerze, diplome, standarde je na današnje temelje postavil in sfinancirala družina Rockefeller. Oni so postavili temelje za to, kdo dobi zdravniško haljo in kdo ne. To velja še danes. Rockefellerji verjetno veste kdo so? In tisti ki zdravstvo financira iz vseh mogočih prikritih in odkritih virov, tudi določa s svojimi standardi kaj mora bit zdravo za ljudi in kaj ne. Predvsem mora bit zdravo tisto, kar Rockefellerji lahko dobro prodajo. Koga brigajo pacienti, važn da je zaslužek. In naš sistem se je temu sistemu popolnoma podredil.
Darjan Milinkovi?
19. 12. 2019 12.46
-1
In spet letijo minusi ko poveš kako svari stojijo in se vodijo...ni upanja za nas...suznji za vedno
Ramzess
18. 12. 2019 17.12
-37
Kako nejasen članek, kakšna osnovna bolezen, ima sploh zvezo z ošpicami, kontraindikacije za cepljenje, a je bil cepljen. Mešanje nečesa, ne bi vedeli kaj.
Ramzess
18. 12. 2019 17.14
-34
Pa še pridružena bolezen, ravno tako ne povedo katera. Če bo otrok imel posledice ali umrl pa bodo trdili, da so krive ošpice. Je družina sploh videla zdravnika.
Ajlina
18. 12. 2019 17.45
+35
Mi smo se male tiskane črke učili v 1. razredu, zdaj se jih v 2. Če si katerega od teh dveh razredov prešprical, ti svetujem, da bereš pametnejšo literaturo od člankov na 24 ur, mogoče začni s slikanicami, ki imajo bolj preprosto besedilo.
Krta?a 21
18. 12. 2019 17.00
-21
Hehheeehe, zdaj da vidim farmacevtsko statistično logiko. Se prav so mel cepilci hudičevo nesrečo da so lih oni zbolel čeprav cepljeni. Medtem ko so imeli necepilci hudičevo srečo da jih je zbolelo samo toliko kot cepilcev? Zdaj pa čakam statistične pravljice.
Uporabnik740916
18. 12. 2019 17.20
-9
Krtača se ne splača: 3 al 4 članki na temo ošpic - zveni kot plačana farmacevtska kampanija. Sej pravim - kokice bo treba it kupit. Za dosledno izvajanje obveznega cepljanja se ni treba bat - saj se goreči zagavorniki že mnoga leta razburjajo po forumih, naredijo pa nic :)
Abica
18. 12. 2019 19.05
+11
Ma dej, smo vas prenasali leta in leta antivakserji, zdaj pa prenesite gnus!
backdraft
18. 12. 2019 16.53
+5
Pa kaj se prerekate saj imamo zakon in razne komisija, naj delajo...
Krta?a 21
18. 12. 2019 16.44
-22
Kako uradna medicina razlaga podatek da je pol obolelih bilo cepljenih? Da je cepivo 100% učinkovito? Hahahaha
Krta?a 21
18. 12. 2019 16.45
-28
Ali tako da je lih tist 1% cepljenih kjer cepivo ni prijelo fasu ošpice? Hahahaha
Abica
18. 12. 2019 16.51
+26
A mi izracunas, koliko je 95% od okroglo dveh milijonov drzavljanov? Toliko je cepljenih. Potem izracunaj, koliko je necepljenih, torej 5% od dveh milijonov. Potem ugotavljaj naprej.
Abica
18. 12. 2019 16.52
+11
Aha, zdaj te zanima se, koliko je 1% od 95%, ki so bili cepljeni. Pojdi lepo po vrsti. Ziher je vec, kot 8.
Abica
18. 12. 2019 16.53
+12
Ne sprejemam minusov, ker grs za ekzaktno znanost, matematiko.
Krta?a 21
18. 12. 2019 16.53
-19
Se prav bo una mantra, da so lih tisti zbolel k jim cepivo ni prijelo, yeah right....kar tako naprej....
Abica
18. 12. 2019 18.23
+11
Dej, Krtača, ne moreš mimo dejstev, pol pa kr neki.
BubblyPanda
18. 12. 2019 16.41
+5
Hahaha, kakšne pravljice za lahko noč. Seveda, čisto slučajno mož in otrok nista smela bit cepljena in sta dobila ošpice. Bla, bla, bla. Vsi vemo, kako težko je pri nas dobit uradno opustitev cepljenja (s strani Ministrstva). V Sloveniji jih je par 10 takih, vse druge bi cepili - še celo kaj zraven, ne samo tisto, kar je obvezno.
sranjeodproplus
18. 12. 2019 16.39
+0
Lahko pričakujemo tudi objavljeno izpoved mame s cepivi poškodovanega otroka???
Ramzess
18. 12. 2019 17.15
-3
Darjan Milinkovi?
19. 12. 2019 12.50
+0
To so tak v škatli živeči ljudje, da se ironije ne razumejo ki jim jo spuščaš, pol pa minusi hhh
Krta?a 21
18. 12. 2019 16.38
-14
Kot sem že včeraj napisal. Vse kemikalije so označene s posebnimi piktogrami, imenovanimi GHS simboli. Ti simboli opozarjajo na nevarnost. Po teh simbolih, bi moral na cepivu bit piktogram z mrtvaško glavo in opozorilom smrtno nevarno. A po nekem čudežu tega ni. Pa se kemikalije šopajo direktno v krvni obtok mimo vseh filtrov ki jih ima človeško telo - jetra, ledvica, prebava, koža. Zamislite se vendar malo.
Winston 1984
18. 12. 2019 16.29
+4
To je zdej ful moderno če je kaj narobe stabo da greš do 24.com in gor jambraš kukr moraš. Pa kva je, vsi mamo probleme in kaj ti nej zdej nardim... Prebolel boste vsi in čez 5 let se boste pogruntal da obstajajo hujše stvari kot ošpice
Krta?a 21
18. 12. 2019 16.23
-37
Skratka kolk jasen znak še rabite za dokaz da cepiva ne delujejo?
SonjaSonja
18. 12. 2019 16.29
+49
če se ne cepiš, potem res ne delajo... jasno!
Krta?a 21
18. 12. 2019 16.33
-26
Včeraj smo prebrali da je zbolelo skoraj enako število cepljenih kot necepljenih. Torej cepivo ne deluje. Koliko jasen znak še? Kot v primeru gripe, če se cepiš, jo preboliš v enem tednu. Če pa ne, pa v sedmih dneh. Ma ovce ste, ovce so pa za strižt. Kar kar....
Štanjkol
18. 12. 2019 16.36
+16
Očitno ti selektivno verjameš v prebrano LOOL
Krta?a 21
18. 12. 2019 16.40
-13
Uradni podatki. Imaš ti boljše? Sfrizirane od farma lobija verjetno.....
Abica
18. 12. 2019 16.43
+8
In spet osnove matematike in verjetnostnega racuna!
Krta?a 21
18. 12. 2019 16.55
-7
In svoj verjetnostni račun ste cepilci že presegl v prvem šusu. Kaj še bo....
Ramzess
18. 12. 2019 17.17
-6
"Kot v primeru gripe, če se cepiš, jo preboliš v enem tednu. Če pa ne, pa v sedmih dneh." Pa saj to je isto.
Vojko Gaberšek
18. 12. 2019 16.17
+20
Spoštovani!!!Preživel sem ko sta moji!!!punčki med 5--10 let starosti imele dvojno škarlatinko (ponavljajočo),ošpice,rdečke,,,,pa še sedaj živita in sta zdravi in imasta zdrave otroke,,,,tako da ne dramatizirat,,,,je pa res bilo to "davnega" 1989.leta,,,lep pozdrav,,,,pa takrat ni bilo zdravstvo toliko bolj napredno,,,,sam dramatiziral se ni tako...
mlutherking
18. 12. 2019 17.27
+2
Ja itak, sedaj pa se vsi sami sebi smilijo. Tudi, če morajo zjutraj za službo vstati itd.
Nithdil
18. 12. 2019 16.17
+42
Po komentarjih sodeč ima Slovenija imunologov za izvoz.
Abica
18. 12. 2019 16.44
+3
Ramzess
18. 12. 2019 17.19
+0
Nithdil, vsedržavni test iz imunologije, pa da vidimo kdo pride skozi, vprašanje je le kdo bo ocenjeval teste, ali bo dovolj transparenten.
Uporabnik1146459
18. 12. 2019 16.16
-7
hehehehe..anonimno pismo ali pismo fermacevtskih pokvarjencev. Kdo je v resnici napisal to pismo. Zakaj krivi vse ostale, razen svojega moža, ki je prinesel domov bolezen. Draga kao mama in vsi ostali. Če mama nebi bila ceplena in bi prebolela bolezen in postala imuna na ošpice. Ta imunost se potem prenese tudi na otroka... Kriva je mama, ki se je cepila.
Štanjkol
18. 12. 2019 16.20
+29
Bravo, kdo je pa kriv da tvojiva nista kondoma uporabila?
Uporabnik1146459
18. 12. 2019 16.32
-5
Se kar lepo si komentiral, gleda nato kaj sem napisal. Veš, kadar je v igri toliko denarja,kot pri cepivih, ne pričakuj resnice, z nobene strani. Takšni kot si ti (fermacevtski dr.) so pa zastonj usluzbenci v marketingu fermacevtskih firm.
Štanjkol
18. 12. 2019 16.37
+30
Jaz kot otrok nisem odločal o svojem cepljenju, sem pa staršem hvaležen da so me obvarovali pred ošpicami
borec91
18. 12. 2019 16.15
+31
res ne vem kaj vlada mečka takoj uvesti obvezno cepljenje in visoke kazni za pametnjakovičev če jim kaj ne paše se lahko odselijo
Krta?a 21
18. 12. 2019 16.26
-9
Preko trupel bi ti? Brez mojega dovoljenja ne bo nihče nič šopal vame. Komprende?
Štanjkol
18. 12. 2019 16.28
+16
Krta?a 21
18. 12. 2019 16.30
-5
Prvo kot prvo, če se to uvede, gre za navaden fašizem. Drugič, če se poizkusi uvest, gre takoj na sodišče zaradi ustavnega spora. Zdaj pa pojdi brat ustavo.
Štanjkol
18. 12. 2019 16.34
+5
Prvo kot prvo kakšen bo zdaj vrstni red? A se bo prvo uvedlo pa potem poizkusilo uvest?!?!? Nič mi nin jasno kaj si napisal LOL
Krta?a 21
18. 12. 2019 16.35
-6
Štanjkol
18. 12. 2019 16.39
+1
Še vedno mi ni jasen vrstni red, a je tebi? Meni ni treba nobenega ogledala nastavljat LOL
Abica
18. 12. 2019 16.45
+8
Ustavni spor? Ne opletaj s pojmi, ki jih ne razumes.
Krta?a 21
18. 12. 2019 17.05
-9
Človekove pravice in temeljne svoboščine se smejo razveljaviti ali omejiti le za čas trajanja vojnega ali izrednega stanja, vendar v obsegu, ki ga tako stanje zahteva in tako, da sprejeti ukrepi ne povzročajo neenakopravnosti, ki bi temeljila le na rasi, narodni pripadnosti, spolu, jeziku, veri, političnem ali drugem prepričanju, gmotnem stanju, rojstvu, izobrazbi, družbenem položaju ali katerikoli drugi osebni okoliščini.
Krta?a 21
18. 12. 2019 17.07
-6
Abica
18. 12. 2019 18.26
+3
thelycandraven
18. 12. 2019 16.13
+5
Ojoj...pa kaj naj pol sploh clovek rece ko prebere tak komemtar:P