Slovenija v stiski

Izpoved o depresiji: 'Želim, da ljudje o tem izvedo iz prve roke'

Ljubljana, 28. 05. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
35

Damijan Janžekovič je bil zaradi nasilne mame v otroštvu močno zaznamovan. Ko ga je nekega večera pijana skušala celo ubiti, je sodu izbilo dno in se je odselil k družini najboljšega prijatelja. "Ljudje zmotno mislijo, da je žrtev, ko se enkrat umakne iz okolja, v katerem doživlja nasilje, rešena vsega, da je potem kar vse dobro," opozarja 27-letni pisatelj. "Takrat se pravzaprav šele začne." V svoji drugi knjigi z naslovom Bitka z depresijo je opisal najbolj temačno obdobje svojega življenja: "Želim, da ljudje iz prve roke izvedo, kaj človeku roji po glavi, ko si streže po življenju, da depresije ne bi več enačili s šibkostjo, pa tudi da vedno obstajata upanje in izhod iz tega začaranega kroga."

Damijan Janžekovič je svoje trpko otroštvo opisal v prvi knjigi. V drugi, ki bo izšla čez nekaj dni, pa se je osredotočil na obdobje, ko se je odselil iz nasilnega okolja. "Takrat vse šele pride za tabo," pravi 27-letnik.
Damijan Janžekovič je svoje trpko otroštvo opisal v prvi knjigi. V drugi, ki bo izšla čez nekaj dni, pa se je osredotočil na obdobje, ko se je odselil iz nasilnega okolja. "Takrat vse šele pride za tabo," pravi 27-letnik. FOTO: Luka Kotnik

"Za štirimi stenami domov se dogaja marsikaj, česar se ne vidi v mestnih parkih, kjer prevladujejo gruče nasmejanih otrok. A vsi nismo imeli otroštva, ki bi bilo polno iger, ljubezni, topline in sprejetosti. Nekateri smo bili deležni fizičnega in psihičnega nasilja. Namesto dotika ljubezni in topline smo se dodobra spoznali z žalostjo, bolečino, poniževanjem in zapostavljenostjo. Prostor, ki naj bi mu rekli dom, je bil za nas pekel."

Tako je v svojem uvodnem nagovoru zapisal mladi slovenski pisatelj Damijan Janžekovič. Njegova prva knjiga Izgubljeno otroštvo je izšla lani, prav v teh dneh bo izšla druga z naslovom Bitka z depresijo. "Če sem v prvi knjigi opisoval, kaj se mi je v otroštvu sploh dogajalo, dokler mi ni prekipelo in sem se odselil od doma, sem se v drugi bolj osredotočil na to, kako sem se kot fant na pragu odraslosti soočal z vsemi posledicami nasilja v družini," pojasni Damijan. Poudarja, da mnogi ljudje zmotno mislijo, da je oseba, ko se umakne iz okolja, v katerem doživlja nasilje, rešena vsega, da je potem kar vse dobro. "Ne, takrat se vse pravzaprav šele začne," je jasen.

'Smo le ena od mnogih slovenskih družin, ki so padle mimo sistema'

Damijan je svoje otroštvo preživljal v majhnem, dvosobnem stanovanju v ljubljanskih Mostah, ki si ga je delil s prababico – ta je umrla, ko je bil star sedem let – babico, stricem, ki je od njega starejši devet let, in mamo. Kot pravi, je v stanovanju ves čas smrdelo po zatohlem, po pivu in cigaretah. "Mama me preprosto ni prenašala," pravi. Spominja se, da si je ves čas prizadeval biti dober otrok: "Ona pa me je iz leta v leto bolj sovražila."

Damijan Janžekovič že piše tudi zadnjo knjigo trilogoje Iz pekla do življenja. "V tretji knjigi opisujem, kako izgleda življenje, ko začneš delati na sebi in se dvigneš nad travmatično preteklost. Bo kot nek priročnik za osebnostno rast."
Damijan Janžekovič že piše tudi zadnjo knjigo trilogoje Iz pekla do življenja. "V tretji knjigi opisujem, kako izgleda življenje, ko začneš delati na sebi in se dvigneš nad travmatično preteklost. Bo kot nek priročnik za osebnostno rast." FOTO: Luka Kotnik

Odkar pomni, ga je mama zmerjala in mu govorila, da ji je žal, da ga je rodila. Če je naredil kaj narobe, je bil hudo tepen. "Včasih pa so leteli udarci s kuhalnico samo zato, ker sem bil tam, na dosegu njene roke. Tudi brcala me je, me udarjala z glavo ob zid," opiše 27-letnik. 

Včasih ga ljudje vprašajo, zakaj se je odločil, da spomine iz svojega trpkega otroštva strne v knjigi. "Hotel sem ponuditi vpogled v eno od slovenskih družin. Vse sem napisal brez olepševanja, res iskreno in neposredno, ravno s tem namenom, da ljudje izvedo, kaj se dogaja. Včasih kdo to komentira: "Dobil je dve 'šamarčini', zdaj pa se pritožuje, da ima življenje uničeno." No, jaz sem bil še vesel, če sta bili samo dve 'šamarčini'. In bojim se, da je na žalost takih otrok v Sloveniji več, kot si upamo priznati."

Samomor nikoli ni rešitev in nič na svetu ni tako hudo in grozno, da bi bilo vredno zavreči kaj tako dragocenega, kot je življenje. Damijan Janžekovič

Babica in stric sta mu, kot pravi, bila v oporo, kot sta to najbolje znala. "Babica je tudi nekajkrat posredovala in mama me ni tepla, kadar sta bila onadva doma," se spominja. Kaj se dogaja, ko sta z mamo sama, je pred ostalimi skrival. Ker ga je bilo sram ali ker jih ni želel prizadeti. "Mnogi se najdejo, ki ob moji zgodbi kažejo na strica in babico, češ da nista nič naredila, da mame nista prijavila. Jaz do njiju nimam nikakršnih zamer. Vem, da je bilo tudi njima težko. Po drugi strani pa upam, da se bodo ljudje iz naših napak kaj naučili in se bodo v svojih situacijah odzvali bolje," poudari naš sogovornik.

Ljudem polaga na srce, naj spregovorijo o tem, če se jim dogaja nasilje ali če to zaznajo v svoji neposredni okolici. "Če bi v mojem primeru ugotovili, kaj se doma dogaja, ko sem bil, recimo, še v osnovni šoli, bi morda celo mamo uspeli rešiti, preden je popolnoma zapadla v alkoholizem. Tako pa smo le ena od mnogih slovenskih družin, ki so padle mimo sistema," opozarja Damijan. "Potem pa beremo v novicah, kako nekdo ubije svojo ženo, očeta, babico. Ali pa o samomorih otrok. Takrat vsi obžalujejo in skušajo krivdo za tragedijo naprtiti nekomu tretjemu. Urgirati je treba prej," znova poudari.

Če se sprašujete, kje je v tej žalostni zgodbi Damijanov oče – zapustil ga je, ko je bil še dojenček. Sicer ga je pri svojih 12 letih, ko so njegovi starši skušali na novo začeti zvezo, spoznal, a je bilo to kratkotrajno obdobje. "Po pol leta mi je rekel, da ga ne zanimam več. Tako hitro, kot je prišel v moje življenje, tako hitro je tudi odšel."  Danes z njim nima nikakršnih stikov. "Ne vem niti tega, ali je še živ," pove.

'Zbudil sem se, tik preden bi vame zapičila nož'

Damijan je tudi stike z mamo popolnoma pretrgal. Povod za to je bil dogodek, ki se je zgodil pri njegovih 18 letih. "Mama je iz lokalov prihajala ponoči, ko smo že vsi spali. Vedno je bila zelo glasna in vedno sem se delal, da spim in upal, da me ne bo spet napadla. A tiste noči ni bilo tako. Nisem slišal, kdaj je prišla. Spal sem, nato pa me je nekaj prebudilo," se spominja. Nad svojim obrazom je zagledal mamin divji izraz in lovski nož v roki, uperjen proti njemu. "Nagonsko sem ji zbil nož iz rok in jo v agoniji pretepel," prizna.

Že konec osnovne šole je pri sebi vedel, da njegovo psihično stanje ni dobro, rezal se je po telesu. Po tem dogodku pa je padel v še globljo depresijo. Tudi sam se je začel predajati alkoholu, v šolo je nehal hoditi. "Nekajkrat sem sicer prišel v šolo – pisat test, seveda je bil negativen – in se izgovarjal, da imam veliko dela z dijaško skupnostjo." 

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

V tistem obdobju, za katerega pravi, da je bilo najtemačnejše v njegovem življenju, je večkrat skušal narediti samomor. "Resnično sem verjel, da je samo tako tudi prav. To je približno takšen občutek, ko pri sebi veš, da je čas, da odideš iz neke zveze, ali da recimo moraš zamenjati službo. Preprosto si prepričan, da se tako mora zgoditi," opiše sogovornik. Nekoč je pojedel 30 tablet naenkrat, prepričan, da bo med spanjem umrl. Naslednjič je stal na vrhu stolpnice, da bi se vrgel v globino. Spet tretjič se je usedel na tirnice in čakal, da pripelje vlak. "A nikoli mi ni uspelo narediti usodnega koraka, nisem imel dovolj poguma."

V sredo vabljeni na predstavitev Damijanove druge knjige Bitka z depresijo

Damijan Janžekovič se je v dneh, ko smo z njimi opravili intervju, pripravljal na izid svoje druge knjige Bitka z depresijo. Predstavitev bo v sredo, 1. junija, ob 17. uri, v novi cerkvi v ljubljanskih Dravljah. "Dogodek je odprtega tipa, tako da vabljeni vsi," pravi Damijan.

Knjiga, Damijan Janžekovič

Nato so ga pod svoje okrilje vzeli starši njegovega najboljšega prijatelja. "Neskončno sem jim hvaležen, saj sem od njih dobil vse, česar prej nisem bil deležen – toplino in ljubezen staršev, skrb za šolo tako v finančni obliki kot tako, da so zame hodili na govorilne ure, plačevali so mi psihoterapijo," pove Damijan. 

Kot pravi, je vse to na nek način težko sprejemal, tudi oni so se naenkrat morali navaditi, da imajo doma povsem drugačnega fanta. "A so vse to zmogli z veliko ljubezni. Čeprav sem se veliko zadrževal v svoji sobi. Čeprav nisem zmogel hoditi z njimi na izlete. Še vedno so bili zame to zelo težki časi, skozi katere so mi pomagali hoditi ta ljubeča družina, prijatelji, šport, učitelji in šolska svetovalna delavka, pa tudi pogovori z župnikom in Bogom."

Damijan ob tem poudarja, da je po številnih letih psihoterapije spoznal, da samomor nikoli ni rešitev in da nič na svetu ni tako hudo in grozno, da bi bilo vredno zavreči kaj tako dragocenega, kot je življenje. 

Z ogromno truda in vloženega dela na sebi je danes srečna in stabilna oseba, ki živi lepo življenje, polno smeha, uspehov in zadovoljstva. "S svojo zgodbo bi rad pomagal vsem, ki za štirimi stenami doživljajo kaj podobnega, kot sem jaz. Čas je, da si nehamo zatiskati oči in podamo roko in ramo žrtvam nevarnega domačega okolja," je zaključil mladi pisatelj.

Pasica Slovenija v stiski

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blue Dream
15. 02. 2023 12.12
Treba je zoom out naresti čim večkrat da nismo stalno v svojem mikrokozmosu.Ko vidiš večjo sliko in svojo majhnost je lažje potem
Papyrus123
28. 05. 2022 20.22
-1
Na žalost se o samomorilnosti ne govori, prav tako ne poroča o samomorih (ker bi poračanje naj vzpodbudilo več samomorov) 2022 tabu tema pa čeprav je vodilni vzrok ( ali drugi ) med mladimi moškimi 24-39 let
Betuul
28. 05. 2022 18.52
+0
Samomor ni rešitev ! Je pa imel damjan malček poguma: upal je spregovoriti in takrat imel okoli sebe dobre prijatelje. Koliko jih pa je ; ko so preživljali otroštvo ; nekako odrastli; pa vendar imajo v duši podobno stisko! Dravlje in patri jezuiti imajo posluh za stisko ! Pa vendar manjka kakšna tv oddaja ! Skupinska tv oddaja ipd! Kjer bi bilo mižno kaj povedati! Saj smo nekako razvita družba in imamo dobre tv voditelje na podobno tematiko!
Rožice so zacvetele
28. 05. 2022 15.31
+1
No, ne vem, kako je to, če si depresiven, že celo življenje veliko delam in nimam časa za to. Rad bi pa vedel, kdo bere take, depresivne, knjige. Meni na pamet ne pade, da bi jih, prav zaradi enakega vzroka ne gledam dnevnika in drugih negativnih novic oz. poročil. Življenje je prekratko, da bi se zastrupljal s tem. Raje pojdite v naravo, med rastlinje in živalce.
PomisliNaSonce
28. 05. 2022 15.24
-11
V ozadju vsega so frekvence...vodene, da ne bo pomote. Naključja ne obstajajo. Ljudje se s tem borijo nanrazlične načine, uglavnem pa so iz strani sistema označeni kot zmešani ali spoznani kot samomorilci. Vse da se bistvo prikrije..
terciar
28. 05. 2022 14.26
+9
Grozljivo in žalostno :( Sploh se ne zavedamo kaj nekateri preživljajo🙏 Ampak vedno je pot do lepšega in boljšega življenja. Damijan, srečno in pogumno naprej!
Vidmax.com
28. 05. 2022 14.21
+11
Mislim, da se v čisto vseh EU državah čisto preveč časa in pozornosti namenja tujcem in realnim problemom, namesto tega se raje preganja nek "sovražni" govor, kot dejanske grožnje. Isto je bilo v primeru teksaškega strelca - facebook se je raje spravljal na vse ostalo, kot na grožnjo pred nosom ko je strelec postal sebe skupaj iz orožjem par dni pred pokolom.
devlon
28. 05. 2022 13.48
+6
jutri bolje bo
28. 05. 2022 13.34
+3
Glavo gor in naprej.
trimax
28. 05. 2022 13.16
+0
Dobro da se fant izvlekel. Celo življenje bo nosil to breme zato je zelo pomembno da ostane trden če ne drugače s pomočjo rutine in po potrebi zdravil, ki v kombinaciji prinašata zagotovljen uspeh.
jmis
28. 05. 2022 13.04
+20
PSIHOPATOM PREPOVEDAT MET OTROKE!
Ici
28. 05. 2022 15.50
+7
Povej to Tanji F., da vidiš, kaj si ona o tem misli. In onim z mavrično zastavo na nakupovalni vrečki iz Ikea.
Butalec8
28. 05. 2022 19.31
+8
Ja se ta hvalabogu nima otrok kolk jaz vem
aphukos harpazer
28. 05. 2022 20.32
+7
Ja res bi bile treba napraviti teste za narcisizem, sociopatijo, psihopatijo itd, preden ima nek tak otroke. Mnogi taki uporabljajo svoje otroke za prakticiranje dominance, nasilje itd. Jih uničijo, poznam take. Nedopustno.
Vidmax.com
28. 05. 2022 12.39
+6
Očitno ljudje tudi ne izvejo, koliko hudega balkanskega nasilja, nestrpno in rasistično obarvanega, je bilo na slovenci naprimer. Primerov je na tisoče, če gremo naprej od 91-ga, ko so se začeli masovno sem priseljevati. Nisi se mogel normalno niti sprehajati, kaj šele če si ga za več kot sekundo oplazil iz pogledom, je bilo že narobe. Takoj sikanje, teženje, ali batine ali vse troje. Ali pa "reket" kot oni rečejo temu. Reket v njihovem slengu pomeni, da te obkrožijo, zagrozijo in poberejo vse kar imaš vrednega. Zelo pogost pojav, ki se dogaja še danes. Takih in podobnih primerov imaš polno. Kaj pa vsa droga in kriminal, ki ga imamo? Mislite, da je zrastel na drevesu, ali je zaradi migracij bolj izrazit? Kdaj bo kakšen članek na to, kdaj se bomo začel resno pogovarjati o teh stvareh?
Kuku456
28. 05. 2022 12.36
+17
Vse dobro♥️
jmis
28. 05. 2022 12.36
+21
Vsa čast da se je uredil. Tudi sam imam slabiča za starša in delam precej na seb. Jaz ne vem zakaj ima lahko še v teh cajtih vsak bedak otroke. Treba je nujno uvest kriterije kdo lahko sploh ima otroke.
bouba
28. 05. 2022 12.32
+22
Pravilno je, da se na to problematiko opozarja in na glas govori. Osebno poznam zelo podoben primer, kjer pa fant ni dobil potrebne podpore in je, v odraslosti, svojo pot zaključil sam. Kljub temu, da je potem imel ob sebi ljudi, ki so ga imeli radi in ga poskušali razumeti, je bila nepopravljiva škoda narejena že v otroštvu. Bil je zelo dober človek. Vse pohvale g. Damijanu za odstiranje resničnih težav naše družbe.
ho?emVšolo
28. 05. 2022 12.02
-11
Janeza tudi starši niso marali.
trimax
28. 05. 2022 13.10
-4
Silmarillion
28. 05. 2022 11.52
+27
Alkoholizem, narcistična motnja, bipolarnost,...Če se rodiš staršu, ki ima nekaj od tega (poleg vsega drugega)...Je prekleto težko odrasti v 'normalno' osebo, z netoksicnimi odnosi.
Quatflow
28. 05. 2022 12.59
-12
Zato smo se doloceni odselili ze zgodaj od doma in sami poskrbeli zase. Najlazje je samo igrati zrtev.
Vahid Agovic
28. 05. 2022 13.39
+2
real....
28. 05. 2022 16.24
-3
Quat...Otrok se zelo tezko odseli od doma in poskrbi zase...kajne?!
real....
28. 05. 2022 16.42
-2
Otroci,nedolzni in iskreni so vir Stvarnikove energije in nasa dolznost odraslih je,da jih zascitimo!?
Betuul
28. 05. 2022 11.51
+17
Je depresija ena temna luknja in zavora ! Še zlasti če je povzročena v okolju kjer si odraščal! Verjemite da bi take ljudi morali kaznovati! Ne pada se molči in gre to za tabo v odrastlost ! Povzročitelji pa ostanejo nekaznovani in jo lepo odnesejo čez življenje !
_Heisenberg_
28. 05. 2022 11.47
+2
Uuu tega pa "poznam". Preko slikarke Leah Artist....par let nazaj je risala njega in njegovga brata al polbrata. 😁
Max Kurschner
28. 05. 2022 11.45
-4
Eh depresiji posvečate toliko pozornosti, naredite članek o shizofrenikih naprimer, ki zbolijo pri osemnajstih in dobijo status invalida. Delajo lahko le štiri ure ali manj socialna podpora in pokojnina pa jim ne pripada, ker nimajo delovne dobe. Teli depresivci izkoriščajo zadeve sto na uro... Kot sem rekel nobenega članka pa o shizofrenikih in bedni ekaistenci z 300€ sociale ali 400€ plače če lahko delajo. Luka boš kaj uredil, ali boš samo Albancem dajal?
aphukos harpazer
28. 05. 2022 20.41
Žal mi je za shizofrenike, zelo hudo. Hint: Poguglaj toxoplazma, potem poguglaj artemisia annua, scutellaria, cryptolepis, sida. Srečno.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.