Reportaže

Izpoved obsojenca: V priporu si žival, tukaj si človek

Ljubljana, 15. 06. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
175

"Imaš službo, a ne dobiš plačila. Potrebuješ denar za najemnino. Za preživetje. Za karkoli, denar se vedno rabi. In potem se odločiš – mogoče boš pa na tak način dobil tisto, kar ti manjka," pripoveduje 35-letni obsojenec, ki zaradi preprodaje drog prestaja dveinpolletno kazen v zaporu na Dobu.

Med snemanjem je želel biti zakrit. Ni hotel, da bi ga kdorkoli prepoznal. Spremenili smo mu tudi glas. A njegova zgodba ni samo njegova. Je zgodba še marsikoga, ki se je v nekem trenutku – iz obupa oz. stiske, v katero ga je pahnilo življenje – odločil za napačen korak, sprejel napačno odločitev.

Zdaj jo obžaluje. Ker življenje, medtem ko je on v zaporu, teče naprej.

Obsojenec, s katerim smo govorili, je zaradi preprodaje drog in članstva v hudodelni združbi obsojen na dve leti in pol zapora. Na Dobu je leto in pol, že drugič je zaprosil za pogojni odpust.
Obsojenec, s katerim smo govorili, je zaradi preprodaje drog in članstva v hudodelni združbi obsojen na dve leti in pol zapora. Na Dobu je leto in pol, že drugič je zaprosil za pogojni odpust. FOTO: Miro Majcen

'Priznam, da sem prodajal drogo'

Kadil sem travo, prizna, a nikoli se ni smatral za odvisnika. Kupoval jo je od prijatelja in jo prodajal prijatelju. To je bilo dovolj, da ga je policija, ki ga je ujela s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov, obtožila sodelovanja v hudodelski združbi. Zasegli so mu 360 gramov marihuane, 100 tablet ekstazija in 89 gramov amfetaminov.

"Ko sem na predobravnavnem naroku želel, da mi pojasnijo mojo vlogo v tej hudodelski združbi, je bil odgovor tako sodnika kot tožilke, da ni pomembno. Tam sem bil zato, da priznam ali ne, ostalo se bo reševalo kasneje."

Preverili smo, kakšno je življenje v največjem slovenskem zaporu.

Na vprašanje, ali meni, da se mu je zgodila krivica, odgovori: "Ne rečem, da nisem prodajal droge. A obtožili so me, da sem član hudodelske združbe, čeprav se nikoli nisem počutil tako. Prvostopenjska sodišča v Sloveniji pa te tako ali tako obsodijo po smeri policije in tožilstva, ne da bi sploh upoštevala tvojo plat zgodbe."

Dali so mu pet dni časa, da se odloči, ali bo krivdo priznal. "Pet dni sem samo kalkuliral in prišel do spoznanja, da je enostavno. Ponujajo ti 2,5 leta na polodprtem oddelku, če priznaš. Ko jih vprašaš, kako dolgo se ta postopek še lahko vleče, če ne priznaš, si ravno tako na najmanj 2,5 leta. In potem te dejansko lahko obsodijo na še več. Tako ti kalkulacija jasno pove, kaj je boljša izbira."

'V priporu se ne počutiš kot človek'

Do takrat je v priporu v Murski Soboti preživel že pol leta. Čeprav je bil obravnavan prvič, so ga smatrali za begosumnega in mu očitali ponovitveno nevarnost. Ko je dejanje priznal, so ga premestili na polodprti oddelek zapora na Dobu. Razlika je bila kot noč in dan, pripoveduje.

"Prvo noč sem pomislil: kam sem to zdaj prišel? Ker sem bil navajen nečesa povsem drugega. Pripor so rešetke, majhna soba, železna vrata brez kljuke … Ne počutiš se kot človek, a nimaš izbire. Tam se živi tako in konec. Tukaj pa se ti kar naenkrat odprejo možnosti – lahko greš v fitnes, se sprehajaš zunaj, se družiš … povsem drugačno življenje in druga pravila. Primerjave ni! Tam si žival, tukaj si človek."

Na polodprtem oddelku namreč velja bolj sproščen režim. Obsojenci imajo dostop do interneta in telefona. Če se držijo pravil hišnega reda, dobijo določene ugodnosti, proste izhode. Naš sogovornik jih je dobil na 30 odstotkih prestane kazni. Štirikrat na mesec lahko koristi prosti izhod v kraj svojega bivanja in še na dve dodatni lokaciji. Da bi mu čas hitreje mineval, je pomagal na kmetiji, zdaj pa dela v razdelilnici hrane. Na tak način si prisluži še kakšen prosti dan več. "Ko začneš delati, nate gledajo drugače, prej dobiš ugodnosti, tudi dopust … In tukaj nam to pomeni vse."

Ko gre ven, čas preživlja s svojo družino, ki mu kljub napakam, ki jih je storil, ni obrnila hrbta, in s psičko, na katero je zelo navezan. "Ko sem z njimi, se spet počutim malo bolje … kot človek," pravi.

Da mu hitreje mine čas in da si prisluži kakšen dodatni prosti dan, pomaga v razdelilnici hrane.
Da mu hitreje mine čas in da si prisluži kakšen dodatni prosti dan, pomaga v razdelilnici hrane. FOTO: Miro Majcen

'Živiš tako, kot si sam narediš'

V letu in pol, kolikor je v zaporu, je prenehal s kajenjem marihuane. Dva meseca je moral obiskovati skupino za odvisnike in enkrat mesečno ima nenapovedan urinski test. "Eno uro časa imaš, da oddaš urin. V primeru, da ga ne, se smatra, kot da si pozitiven. Jaz sem na srečo vedno do zdaj lahko brez težav dal urin, razen enkrat, ko sem šel zjutraj ravno na stranišče."

Sicer pa tukaj živiš tako, kot si sam narediš, še pravi. "Od tebe je odvisno, kaj počneš, možnosti imaš kar nekaj … Na srečo imamo lahko telefone, da smo v stiku z ljudmi in hitreje mine čas, imamo internet, lahko gledamo televizijo. Lahko se tudi zaposliš. Jaz sem se vpisal v šolo in po praksi dobil možnost, da ostanem v kuhinji. Pa sem ostal."

Ko govorimo o rehabilitaciji in prevzgoji obsojencev, se moramo zavedati, da odraslega človeka ni mogoče spremeniti, če tega sam ne želi.

Do konfliktov in fizičnega nasilja med obsojenci ne prihaja pogosto, saj se predobro zavedajo, da bi s tem izgubili vse ugodnosti. "V primeru fizičnega nasilja letiš na zaprti oddelek, dobiš sankcije in izgubiš vse, kar si imel. Spodaj moraš kupiti kartico, da lahko sploh telefoniraš – mislim, da se največ denarja zapravi prav na tem, saj vsak rad koga pokliče. Tu lahko neomejeno kličemo, spodaj je to časovno določeno. In pa svobodno gibanje … čisto druge razmere so, ni rešetk, ni kamer, nismo pod stalnim nadzorom ... Vemo, kje so naše meje, in vemo, kaj se zgodi, če jih prekoračimo."

'Najbolj se veselim tega, da mi ne bo treba več priti nazaj'

Prvič, ko je zaprosil za pogojni odpust, so ga zaradi ponovitvene nevarnosti zavrnili, zdaj znova čaka na odgovor. O tem, kaj bo počel zunaj, si še ne upa razmišljati. "Imam neke prestave, načrte, a najprej potrebujem točen datum, kdaj pridem ven, če dobim pogojno ali ne. Šele potem, ko veš, kdaj greš ven, lahko začneš uresničevati svoje načrte ... Potem pa bo zagotovo vse oteženo, tudi na to se moram pripraviti. Tu si zaznamovan, težje se je potem vključiti oz. iti po neki normalni poti, kot pa, če ne bi bil obsojen."

Rad bi šel živet in delat v Avstrijo, kjer so "stvari bolje urejene". In česa se zunaj najbolj veseli? "Tega, da mi ne bo treba več priti nazaj!"

Na vprašanje, ali obžaluje dejanja, ki jih je storil in ki so ga pripeljala v zapor, prikima. "Zdaj, po vsem tem, ja." Razočaral sem svojo družino, dodaja. "Tu notri izgubiš pomembne mesece, leta življenja."

Pa ga je ta izkušnja spremenila kot človeka? "Tega še ne vem. Mislim, da ostaneš isti človek, kot si bil, dobiš pa neko lekcijo …  Zavedaš se nečesa, česar se prej nisi – da lahko pride do tega, da boš moral v zapor. O tej možnosti prej ne razmišljaš, vsaj jaz nisem. Potem pa se sam odločiš, kaj boš in česa ne boš. Konec koncev si, kakršen si. To je bila slaba odločitev in s tem se moraš ti najbolj sprijazniti. Vsak se o svojem življenju odloča sam," zaključi svojo pripoved.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rudar
20. 10. 2019 10.17
+1
Si mogu prej mislit kaj delaš.
AxisDeus
17. 07. 2019 18.17
+3
Pa kaj je, nehajte dajat medijski prostor dilerjem, obsojenim morilcem in kurtizanam, in ga raje dajte mladim inovatorjem, uspešnim podjetnikom in zanimivim zgodbam, pa pomembnim novicam iz sveta, dosjejem o korupciji ... Zanimivo mi je, kako nihče nikoli ni kriv, vsi so se po naključju znašli tam, saj so zunaj večje ribe, ne omeni pa, da bi sam kaj lahko postal vse večja, če bi policija malo gledala stran, ali pa ga celo požegnala ... saj je revček res pameten in podjeten, ker je Bavčar ravno ukradel 2 milijardi, mu pa oprostimo tale mladostni zdrs, saj je rekel, da ne bo več in lepo je pogledal novinarko s pasjimi očmi, zato vemo, da misli resno ... Namesto, da jamra, naj si sam zasluži za posteljo, streho in hrano, namesto, da jo davkoplačevalci financiramo!
AxisDeus
17. 07. 2019 18.17
+1
Pa kaj je, nehajte dajat medijski prostor dilerjem, obsojenim morilcem in kurtizanam, in ga raje dajte mladim inovatorjem, uspešnim podjetnikom in zanimivim zgodbam, pa pomembnim novicam iz sveta, dosjejem o korupciji ... Zanimivo mi je, kako nihče nikoli ni kriv, vsi so se po naključju znašli tam, saj so zunaj večje ribe, ne omeni pa, da bi sam kaj lahko postal vse večja, če bi policija malo gledala stran, ali pa ga celo požegnala ... saj je revček res pameten in podjeten, ker je Bavčar ravno ukradel 2 milijardi, mu pa oprostimo tale mladostni zdrs, saj je rekel, da ne bo več in lepo je pogledal novinarko s pasjimi očmi, zato vemo, da misli resno ... Namesto, da jamra, naj si sam zasluži za posteljo, streho in hrano, namesto, da jo davkoplačevalci financiramo!
muci007
16. 06. 2019 09.47
+7
Nekdo, ki je nekomu namerno vzel življenje, se ne bi smel pritoževati nad razmerami v zaporu.
HatersGonnaHate
04. 10. 2019 13.15
Kje pa je tu omenjena oseba ki je nekomu namerno vzela življenje ??
KAPIBARA
16. 06. 2019 08.10
+10
Nekaj malega, bi se mi smili, če bi teh 2,5 leta odsedel v Črnem Delfinu...
Tomaz1980
16. 06. 2019 08.09
+13
Niso vsi obsojenci barabe?? Hmmm... Zakaj pa so potem zaprti??? Spustite jih potem ven, če trdite, da niso barabe! Ali pa spremenite zakone, kaj je barbarstvo in kaj ne???!!!! KAJ VAM NI JASNO TUKAJ??????
LaFemme
15. 06. 2019 21.37
+31
Po domače, zanj dilanje ni nič takega, ker se pač ne počuti del mafije. Važno mu je, da je pet dni pred sodbo kalkuliral da se mu priznanje bolj splača in da je ugotovil, da v zaporu ne sme bit konflikten, da gre lahko na fitnes in domov. Mislim tale bo spet dilal še preden pride iz zapora.
legenda car
15. 06. 2019 21.24
+5
Tok jeze pa negativnih komentarjov za enga dilercka, sekirite se vi rajs za nase vrle politike in gospodarstvenike k so vm dejansko skodl v lajfu.. ne za tega enga k je mal travce prodal hahah
batom@pinkponk.com
16. 06. 2019 08.32
+15
Tipu se vidi, da ne razume, da je ravnal narobe in hoce opravicevat prekrsek s tezkim polozajem. Po drugi strani je pa najmanj 1/3 Slovencev v slabsem polozaju in ne posega po kriminalu. Zdaj zivi na stroske tudi te obubozane tretjine in se zmeraj jamra?!?!? Nad tako zblojeno logiko se zgrazamo, ki ocitno postaja sprejemljiva. (cilj posvecuje sredstva?!?)
vojkova73
15. 06. 2019 20.28
+21
Na naše dako plačevalske stroške se je usedel, zaradi kriminala, sedaj pa še joka?
yastoo
15. 06. 2019 19.40
+35
A zdaj se nam morajo kriminalci smiliti? Vsak s poštenim delom lahko preživi. To, da se zgovarja zdaj na preživetje je en sam blef.
Michel Franco HD
15. 06. 2019 21.04
+18
Hmmm tudi jaz sem delal in nisem dobil pravočasno plačano in tudi ne dovolj! Moral sem zapustiti najem in se preseliti nazaj k staršem. Eni naredijo pa usoden korak
bjatch
15. 06. 2019 19.19
+44
žal mu je samo to, da so ga ujeli..
MilošObili?Srbin
15. 06. 2019 18.31
+34
Pri nas je kot v hotelu ne vem kaksne zivali omenja
RamzesII
15. 06. 2019 17.14
+13
Ne vem kje je našel najemnino, v zaporu.
RamzesII
15. 06. 2019 17.12
+0
"Eno uro časa imaš, da oddaš urin. V primeru, da ga ne, se smatra, kot da si pozitiven." To pa ni fer, če ne gre ne gre (kriv nedolžen, ker pač ne gre, na ukaz ne gre, če ni kaj), težava je ker je test nenapovedan in ne upoštevajo okoliščin.
LaFemme
15. 06. 2019 21.24
+14
Če te zjutraj zdravnik napoti na oddajo urina se pač kdaj zgodi da te tišči ko vstaneš in greš pač na wc. Pa pač popiješ liter vode in v roku ene ure boš že stisnu tistih nekaj kapljic v lonček. Če ne naj jih pa peljejo na odvzem krvi kot to naredijo.policisti če nočeš pihat.
batom@pinkponk.com
16. 06. 2019 08.40
+9
Tipcek je ocitno totalno razvajen. Ne pozna avtoritete, ni mel fotra, ni sluzil vojske, ni delal v sluzbi, misli da mu mora bit vse k r*ti prineseno. Mater, saj ta ne more zivet v povezani soodvisni druzbi z drugimi ljudmi. Ni cudno, da se rusi vzajemnost, medgeneracijska pomoc, obcutek za skupnost. To je totalni fail. A so vsi smrkavci taki ratal??
Mauzahecmauzares
15. 06. 2019 17.01
+11
Po komentarjih sodeč imamo precej sadomazohistov med Slovenci.
Samotnjak999
15. 06. 2019 16.14
+2
Kakšni ljudje ste sploh, naslajate se nad človeškim obupom in nimate v sebi niti trohice sočutje, kaj šele odpuščanja. Sram vas naj bo VSE.
Manandi
15. 06. 2019 16.26
-11
Na Vzhodu Kitajskem in sosednih državah pa Pakistanu in drugod v IRANU jim takoj odpustijo, jih namreč v najkrajšem času ustrelijo, obesijo ali drugače pokončajo.
Janša je naš
15. 06. 2019 16.26
+8
?ebula
15. 06. 2019 16.13
+37
To go govori kako mu je žal za storjeno je samo gluma, saj prosi za pogojni izpust. Še naprej se bo ukvarjal s preprodajo, samo veliko bolj previden bo.
bjatch
15. 06. 2019 16.12
+26
Haha! Sedaj je vse drugo krivo kot on.. Del hudodelske združbe? Seveda je bil in dobro se je zavedal da to kar prodaja ni legalno in tudi ni sam proizvajal, torej je od nekje prišlo.. Bil si frajer, zdaj pa jokaš medijem.. Uničil pa si verjetno kar nekaj mladih življenj ali celo družin s preprodajanjem teh substanc. In za take stvari je treba prevzeti odgovornost. Naši zapori so hoteli in ne zapor, zato naj bo vesel da je tu, da ga niso prijeli kje čez lužo.. Mediji se pa raje osredotočite na tiste, ki so v drogi in kako jih to zajeda. Boste bolje podučili, kot to, kako se joka po "napakah" v življenju. Preventiva je tista ki vsaj deloma zagotovi da se takšne stvari ne dogajajo. Posledice za to početje naj vsak nosi sam. Skuhal si - zdaj še pojej.
rCharles
15. 06. 2019 15.46
+17
ja itak marihuana je kriva. ne bluzite, zraven so mu pa najdli se pou lekarne. kaksne veze ima to, ker je jo kadil?
Sandalphone
15. 06. 2019 17.34
+6
Amfetamine lahko popolnoma legalno kupiš na recept, MDMA terapije pa so menda zelo učinkovite in se bodo počasi uvajale tudi pri nas v Sloveniji.
pozzo
15. 06. 2019 15.17
+7
Tako govorjenjebi bi še pričakoval od 20letnika ne pa 35letnika, ki očitno ni nikoli odrasel. Sedaj je dobil prvo lekcijo iz prevzemanja odgovirnosti, ki smo jo nekateri že pri 14.