Slovenija

Vedno več paznikov o slabih razmerah, direktor še molči

Koper / Ljubljana, 10. 01. 2019 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
/ L.Š., Tina Hojnik / 24UR ZVEČER
Komentarji
228

O tem, kaj vse se dogaja za zidovi obalnega zapora in kaj dnevno doživljajo tamkajšnji pazniki, je spregovoril eden izmed pravosodnih policistov, ki zaradi strahu pred sankcijami ne želi razkriti identitete. O slabih delovnih razmerah je za naš portal spregovoril tudi nekdanji paznik v koprskem zaporu, ki zatrjuje, da takšno, za marsikoga nevzdržno stanje, traja že več let.

Nasmeh na obrazu pobeglega zapornika Damjana Mitrovića, ki je za srbski portal Blic včeraj pojasnil podrobnosti filmskega pobega, stiske in jeza so pravosodnega policista, zaposlenega v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper, opogumili in spodbudili, da je spregovoril za oddajo 24UR ZVEČER.

Izpoved pravosodnega policista iz koprskega zapora, ki ne želi izdati svoje identitete.
Izpoved pravosodnega policista iz koprskega zapora, ki ne želi izdati svoje identitete. FOTO: POP TV

Se sploh zavedate, da so naše rešetke iz magnezijevega jekla pravzaprav navadno jeklo, ki sta ga zapornika preprosto prežagala, do njih pa prišla po krivdi vodstva, se sprašuje sogovornik. "Gospod direktor Dušan Valentinčič je dal odstraniti tudi dodatne inox mreže. Te mreže so bile takšne, da do rešetk sploh nisi mogel priti. Še vedno jih imajo v zaporih v Mariboru in Celju, samo Koper jih je umaknil na predlog varuha človekovih pravic," dodaja.

Kot je znano, je eden od paznikov želel nekaj dni pred pobegom pregledati sobo. Ker je vanjo vstopil nenapovedano, sta se pripornika uprla ter pritožila nadrejenim. "Pravosodni policist, ki se je znašel v tej situaciji, je naslednji dan opozoril nadrejenega, da se v tej sobi nahajata telefon in internet. Odgovor nadrejenega je bil, da za to ni časa, bomo že," pojasnjuje.

Pregled sobe bržkone ni bil opravljen, garjastih žimnic, ki so se dva meseca valjale pred zabojnikom, ki je služil pobegu in jih je v intervjuju za Blic izpostavil tudi Mitrović, navkljub opozorilom zaposlenih niso odstranili. "Brez žimnic ne bi mogla iti čez žico in čez zid," zatrjuje.

Zavod za prestajanje kazni zapora Koper.
Zavod za prestajanje kazni zapora Koper. FOTO: POP TV

Pripornika sta tudi nekaj dni pred pobegom prejela več denarja, kot je dovoljeno. Ker je pravosodni policist nedovoljeno vsoto spravil, je bil deležen njunih groženj. "Vemo, zakaj sta potrebovala ta denar, za pobeg."

Pri nas vlada popolni kaos, direktor znotraj zapora ustvarja geta in samemu sebi ustvarja mir. "Albanci so vsi v istih sobah, skupaj, isto kaznivo dejanje. Deset in več jih je. Tako tudi Arabci, trenutno imamo veliko Arabcev. Mi jih ne razumemo, oni lahko načrtujejo pobeg. Mi smo nadrejene več let opozarjali, naj ne počnejo tega. Če bi bil en Srb, Albanec in Arabec, pobega ne bi bilo, ker ga ne bi mogli skupaj načrtovati. Poleg tega bi nekdo od njih tudi zagotovo kaj povedal."

Grožnje so vsakodnevne, direktor je zapor spremenil v luksuzni hotel, nas pa v služabnike zapornikov, razmere opisujejo koprski pravosodni policisti. "Direktor jim je dve leti nazaj celo uvedel kabelsko televizijo, to pomeni vse programe, od Discoveryja do športnih programov. To je luksuz, vsi državljani moramo to plačevati."

Po mnenju sogovornika je luksuz tudi to, da je Zavod za prestajanje kazni zapora v Kopru edini zapor v celi Sloveniji, ki je letos kupil 72 hladilnikov in jih namestil v sobe. Ker imajo vsega dovolj, zdaj pričakujejo, da direktor Dušan Valentinčič sam odstopi oziroma ga z mesta vodilnega odstavijo. 

O nevzdržnih razmerah v koprskem zaporu spregovoril tudi nekdani pravosodni policist 

O slabih delovnih razmeraj v koprskem zaporu je za portal 24ur.com spregovoril tudi nekdanji paznik, ki zaradi bojazni povračilnih ukrepov ne želi razkriti svojega imena.

Tudi on s prstom kaže na vodstvo koprskega zapora in opozarja, da so slabi delovni pogoji, s katerimi se srečujejo zaposleni, stalnica njihovih delavnikov že več let. "Fantom, ki trenutno delajo v zaporu, je direktor odvzel vsa pooblastila, delajo v strahu, da bi izgubili službo. Mladi ljudje bi radi stvari spremenili, a so ves čas pod pritiskom," razlaga sogovornik in dodaja, da se posledice slabih razmer odražajo v delu zaposlenih. "Če hodiš v službo z veseljem, boš svojo izmeno opravil 100-odstotno. Če pa si v zadregi in se bojiš posredovati ali pregledati zapornika, pa je situacija drugačna." 

Zavod za prestajanje kazni zapora Koper.
Zavod za prestajanje kazni zapora Koper. FOTO: Reuters

"Če hodiš v službo z veseljem, boš svojo izmeno opravil 100-odstotno. Če pa si v zadregi in se bojiš posredovati ali pregledati zapornika, pa je situacija drugačna," je učinke slabih razmer, s katerimi se srečujejo pazniki, orisal njegov nekdanji sodelavec.    

Glede konkretnega primera pobeglih zapornikov pa je dejal, da se je zgodilo nasprotno od tega, kar je ob gradnji novega zapora v Kopru zatrjeval direktor Valentinčič, ki je bil takrat suvereno prepričan, da bo to najbolj sodoben zapor v Evropi. 

"Zdaj lahko brez težav prinesejo s seboj pol kilograma droge, žago ..."

Direktor je namreč paznikom prepovedal vstope in izstope v sobe, v katerih so mobiteli, računalniki, zdaj še hladilniki. "Zaporniki delajo, kaj hočejo, pazniki ne smejo ukrepati, morajo se pogajati z zapornikom. Ne ve se več, kdo je na kateri strani," je izpostavil sogovornik. "Tisti, ki imajo pogum, da bi nekaj naredili, tega ne smejo, zato ker jim je to prepovedal. Bojijo se direktorja. Tudi če bi pazniki ponoči videli, da nekdo žaga rešetke, ne smejo vstopiti v sobo. V konkretnem primeru se je žagalo dva dni prej. Ko so zvijali rjuhe, paznik ni smel vstopiti v sobo zaradi prepovedi nočne kontrole". Po njegovih informacijah je vodstvo prepovedalo tudi osebne preglede zapornikov. "Zdaj lahko, ko gredo na prosti izhod, brez težav prinesejo s seboj pol kilograma droge, žago …" opozarja nekdanji zaposleni.

Zgrožen je bil tudi nad izjavo pobeglega pripornika Damjana Mitrovića, ki je včeraj v intervjuju za spletni portal Blic razlagal, da je po pobegu po telefonu poklical direktorja zapora. "V kakšni državi smo, da lahko pobegli zapornik tako kontaktira direktorja. To je nezaslišano," je kritičen sogovornik.

Pritrjuje tudi temu, kar so njegovi nekdanji sodelavci zapisali v javnem pismu o tem, da zapor glede na ugodnosti, ki so na voljo zaprtim, vse bolj postaja hotel in ne več zapor. "To ni več zapor, marsikdo nima doma takšnega razkošja, kot ga imajo v zaporih. Nismo v Haagu, da ima vsak svoj hladilnik. To pomeni še več možnosti za skrivanje stvari. Sicer sam nisem za strogo represijo, ampak, oprostite, vedeti se mora, ali gre za zapor ali hotel. Ne moreš v zaporu živeti bolje kot doma. To je skregano z vsem ..." 

Povedal je, da je bilo v koprskih zaporih v zadnjih letih več primerov, ko so pravosodni policisti zaradi slabih delovnih pogojev sami podali odpovedi, bilo so tudi primeri samomorov. Tisti, ki so v preteklosti opozarjali na napake, slabe delovne razmere, so potem občutili povračilne ukrepe, tudi v obliki prisilnih upokojitev. 

Valentinčič za pojasnila dosegljiv šele jutri

Z vsemi očitki, ki so jih pravosodni policisti v Kopru javno razgrnili v preteklih dneh, smo želeli soočiti tudi vodstvo koprskega zapora. Direktor Dušan Valentinčič nam je pojasnil, da bodo za podrobna pojasnila na voljo šele jutri na novinarski konferenci v Ljubljani. Na njej bo spregovoril tudi generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij novinarski konferenci Jože Podržaj. Od pobega zapornikov so na upravi imenovali posebno komisijo, ki je ugotavljala okoliščine pobega ter morebitno odgovornost zaposlenih. Končne ugotovitve bodo razkrili jutri, so pa sicer že konec leta sporočili, da po prvih napovedih kaže na to, da je bil nadzor pravosodnih policistov v nočni izmeni pomanjkljiv. 

Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij novinarski konferenci Jože Podržaj.
Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij novinarski konferenci Jože Podržaj. FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nadzornik
10. 01. 2019 20.31
+12
Jožko in Duško mislim da je tokrat napočil čas za vajin pobeg. Če se zanj ne odločita sama bodo drugi poskrbeli. Lahko se pa pridružita pobeglima prijateljama.
korintos23
10. 01. 2019 20.03
-4
Eni so na delovnem mestu spali!
korintos23
10. 01. 2019 20.00
-3
Sojetnike je motilo toto žaganje, paznikov pa ne?
Al83
10. 01. 2019 19.56
+22
Jaz bi dal kriminalce, še posebno morilce in posiljevalce na 16urno dnevno prisilno delo v vseh vremenskih razmerah.
korintos23
10. 01. 2019 20.00
+10
Ko se je še to delalo je bilo malo zapornikov.
najjana
11. 01. 2019 09.42
+1
V Sloveniji jih pa dajejo v hotel in živijo lepše kot pošteni ljudje ki komaj preživijo iz meseca v mesec. Da o upokojencih ne govorim.
Belibog
10. 01. 2019 19.56
+19
Valentinčič in Podržaj trenirata za položaj direktorja hotelov Bernardin.
graf
10. 01. 2019 19.54
+24
Prav rad bi vedel kako to da ni bilo treba ustanoviti komisije ko je šlo za deložacijo gospe pri 88 tih in to iz njenega lastnega stanovanja ...za grehe Valentinčiča so pa ustanovili komisijo ko je evidentno da je zapor privatiziral , zakone si pa piše in razlaga po svoje ! Spet gre za ščitenje riti državnega uslužbenca , nekaj dni bodo zgodbo valjali po medijih , pol se bo pa počasi vse pozabilo ...a ne Podržaj ?
graf
10. 01. 2019 19.46
+9
ponavadi je bilo tako da kdor molči ...devetim odgovori ! Če bi bili kritike neupravičene prav gotovo ne bi molčal ! Zdaj bomo videli kdo bo imel cojones odstaviti ga ...
supergigi
10. 01. 2019 19.27
+11
Zahodno evropska kaznovalna politika v vsem svojem sijaju.
butalistan
10. 01. 2019 19.13
+15
Glej moj naziv. To mislim o drzavi.
Pošteni
10. 01. 2019 19.07
+22
Kaj bo naredila pravosodna ministrica Andreja Katič,kot v slovenski vojski kot ministrica ,da je šlo vse v maloro.
korintos23
10. 01. 2019 20.01
+2
Kaj pa ima ona s tem? Jih je dosti pred njo.
felix58
10. 01. 2019 18.54
+20
eh...mam občutek, da prideš prej iz aresta kot vanj
brezcasni
10. 01. 2019 17.49
+39
kle je bil dogovor med upravnikom in pobeglimi..toliko slučajnih in rešilnih stvari se ne zgodi kar tako......upravnika not dat pa da vidi kako se gre...in to za 5 let........da se nauči.....
Nadzornik
10. 01. 2019 20.34
+7
Saj že zna. Navežeš sti z vodilnimi, izmenjaš telefonsko številko.... in vse gre gladko
hipertrop
10. 01. 2019 17.19
+57
v zaporu je tako, če pravosodni policist kaj pove, naredi nekaj kar je v nasprotju s smernicami vodstva, bo ob zaznani najmanjši napaki dobil pogojno 1 leto (ob naslednji napaki v enem letu izgubi službo)... Tako to je, šikaniranje, zato so vsi pravosodni policisti tiho. Šikanirani od vodstva in zapornikov
Frane Šajn
10. 01. 2019 17.00
+19
Zanimivo na odprtem oddelku Dob jo nobeden ne potegne kajnede?????
sodelujem
10. 01. 2019 17.04
+6
TitCankar
10. 01. 2019 16.14
-82
Vso javno kritikarstvo novinarsko zdraharstvo ima samo en namen zamenjati Valenčiča ali Podržaja in dvigniti plače ječarjem! Pred leti je bila opravljena študija kdo so ljudje ki se zaposljujejo v zaporih itd. Ugotovljeno je bilo da so to ljudje ki imajo prevladujoč občutek želje po moči nad podrejenim nemočno osebo počutijo se pomembnega so ukazovalni in težko sprejemajo enakopravnost drugače mislečih so nepotrpežljivi in jim je timsko delo z ljudmi naporno tudi v družinskem okolju je njihov ego najpomembnejši velikokrst jim primanjkuje empatije!
MarKav
10. 01. 2019 16.47
+75
Bomo tebi zaupali Arabce in Albance, da bodo pazili na tvojo družino. Mona.
DirtySanchez
10. 01. 2019 17.01
+61
Tit s teboj je nekaj hudo narobe. Žal mi je da se postavljaš na stran kriminalcev. Vsak normalen ve da so ti ki so zaprti naredili nekomu nekaj groznega, te ti zagovarjaš. Pazniki pa opravljajo svoje delo in je kakšno pač je, mislim pa da so to sposobni ljudje, saj praktično živijo z zaporniki in jim kot je videt tudi služijo zapornikom in ti pljuvaš po njih, ne znaš spoštovati ljudi, sram te je lahko.
sodelujem
10. 01. 2019 17.07
-28
Včasih je bila večina paznikov -policaj z napako. Danes je to "služba" in kaj se potem pritožujejo,saj poznajo vse pogoje dela.!
hipertrop
10. 01. 2019 17.16
+22
Pišeš bedarije, izberejo ravno čisto nasprotje tega kar si napisal.
murinar
10. 01. 2019 16.07
+80
Koko lepo je biti v Sloveniji na vodilnih položajih ! Odgovornosti NOBENE , dobra plača za NEDELO in veleneumnosti !
kaktusar1
10. 01. 2019 16.08
+20
maš idola na čelu vaše stranke..tolk neumnosti, tolk afer, pa je skoz lepo na položaju in kasira..
sodelujem
10. 01. 2019 17.08
+8
štrekeljc
10. 01. 2019 17.31
+17
Škratek: Direktor zapora na Dobu: Janšev prijatelj. Direktor koprskega zapora: imenovan na ta položaj leta 2006, torej v času Janševe vlade. Zdaj pa ne vem, čigav si ti....
poneumljanje
10. 01. 2019 15.53
+5
Črna zarota je bla prisotna !
Borec21
10. 01. 2019 15.51
+61
Policisti sužnji zapornikov halo zaporniki bi moral dnevno dobiti račun koliko so dolžni državi in naj pošljejo svojcem da plačajo drugače gre premoženje državi za hotel ukint človelove prabice ker so jih dami kršili jim ne pripada zlasti barabam
TitCankar
10. 01. 2019 16.17
-29
Borec ti bi se moral javiti za pravosodnega policista si pravi človek zato. Na koncu vsak poklic najde svojega mojstra!
Infraping
10. 01. 2019 15.51
-47
Delate celo zdraho iz tega ker sta dva pobegnila. V ZDA je takih primerov na kupe. Sta pač pobegnila, to še ne pomeni da imajo zapori slabo varnost.
kaktusar1
10. 01. 2019 15.54
+31
aja...a to si poslušu direktorja al paznika?
Polis123
10. 01. 2019 15.59
+1
Karantanija
10. 01. 2019 19.17
+4
In zaradi tega je menda tudi ena oseba umrla. To pa niso več heci. Bilo je veliko napak.
Pikabalonca
10. 01. 2019 15.43
+11
Vse povsod enako TORALNO RDEČE RAZSULO..
kaktusar1
10. 01. 2019 15.46
+4
teb se je čit zmešal od levice, pa redeče barve..jo vidiš še tam, kjer je skoraj rumeno..bolnik..
Pikabalonca
10. 01. 2019 15.51
-7
Vsaka RDEČA PARDON KOMUNISTIČNA TVORBA JE RAZPADLA ALI KONČALA V kaosu, Bankrotu ali kot v gnili komunjarski Jugoslaviji v krvavem bratskem obračunavanju in sovraštvu po tem so znani in v Sloveniji se zgodovina ponavlja ..
Alojz69
10. 01. 2019 15.55
+6
Ne sam sloveniji EU temelji na tem...temu se dandanes rece neomarksizem
kaktusar1
10. 01. 2019 16.03
-2
kaktusar1
10. 01. 2019 16.03
+7
preveč gledate noro tv, pa vas še bolj poneumlja kot ste že
Alojz69
10. 01. 2019 16.10
+5
Prvo sploh ne gledam noro TV niti nisem pod ideologijo bilo katere opcije...poglej le kaj se dogaja pa ti bo jasno
kaktusar1
10. 01. 2019 17.13
+2
štrekeljc
10. 01. 2019 17.33
+3
Res, totalno kumunistično razsulo! Saj je bil direktor koprskih zaporov na to mesto imano¨van leta 2006!
Karantanija
10. 01. 2019 18.13
+2
Pikapolonca, kar nazaj na Noro24 komentirat - če lahko, seveda!
Alojz69
10. 01. 2019 18.17
+1
Glih v tem je problem prijatel ker vsak obsoja vsakega na podlagi izjave in to ni prav mogoce pika ni obsedena z desno ideologijo in ti ne z levo le imela je svoje razmisljanke...za bolsi jutri ne rabimo nobenih idologij in idologov to je moj cilj
Robespierre
11. 01. 2019 10.25
+2
Vidim, da se s pobegi srecujejo tudi na polju, tale je ocitno spet pobegnil. A ga ne morejo uspavati z blazino?