Slovenija

'Stanje je že tako zavoženo, da tisti, ki izvajajo mobing, poskrbijo za napake'

Ljubljana, 21. 02. 2019 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Očitki zoper glavno inšpektorico na Inšpektoratu za infrastrukturo Sandro Petan Mikolavčič ne prenehajo. V uredništvo smo dobili tudi pisne izpovedi zaposlenih.  "Skoraj vse njene priče so bile deležne boljših ocen, napredovale so v nazivih, nagrajene z boljšimi delovnimi pogoji, materialnimi sredstvi in dobile nagrado kot povečan obseg dela." Sama vse očitke zanika.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Očitki o mobingu
    02:47
    Iz SVETA: Očitki o mobingu
  • Iz SVETA: Izjava glavne inšpektorice Sandre Petan Mikolavčič
    01:14
    Iz SVETA: Izjava glavne inšpektorice Sandre Petan Mikolavčič

V včerajšnji oddaji Svet smo objavili zvočne posnetke glavne inšpektorice na Inšpektoratu za infrastrukturo, Sandre Petan Mikolavčič, kako kriči na svoje zaposlene. To naj bi se dogajalo že odkar je na tem delovnem mestu. Dva uslužbenca sta mobing prijavila, a komisija za mobing šikaniranja nikoli ni potrdila, je pa podala ugotovitev, da na inšpektoratu ni vse tako, kot bi moralo biti.

Očitki zoper glavno inšpektorico Sandro Petan Mikolavčič ne prenehajo.
Očitki zoper glavno inšpektorico Sandro Petan Mikolavčič ne prenehajo. FOTO: Kanal A

Nekateri so kolektiv raje zapustili

Petan Mikolavčičeva vse očitke zanika. Njena komunikacija je stvar presoje posameznika, je prepričana. Tudi sama naj bi bila deležna mobinga, lani je prijavila mobing zoper enega od uslužbencev, ki je že prijavil njo.  Šlo naj bi za nizkotno komunikacijo na zelo osebnem nivoju. V pogovoru se je dotaknila tudi tega kako so bili posnetki pridobljeni,  torej na nelegalen način.  Dodala pa je tudi, da se sedaj kaznuje tiste, ki želijo, da je delo opravljeno. 

Očitki zoper glavno inšpektorico Sandro Petan Mikolavčič ne prenehajo. V uredništvo smo dobili tudi pisne izpovedi zaposlenih. "Skoraj vse njene priče so bile deležne boljših ocen, napredovale so v nazivih, nagrajene z boljšimi delovnimi pogoji, materialnimi sredstvi in dobile nagrado kot povečan obseg dela, kar pri pričah, ki niso delale v njenem interesu ni bil slučaj, nekateri so kolektiv tudi raje zapustili."

Komisija je namreč poklicala priče na razgovor.  Uslužbenci, ki niso pričali zanjo, so prepričani, da je prav zato spreminjala njihove letne ocene delovne uspešnosti.

Kot pripovedujejo, vodje inšpekcij ocenjujejo svoje delavce in vedo kakšni so, a letne ocene najprej pregleda ona, in če se strinja z njimi, ostanejo takšne, sicer jih popravlja, kar je popolnoma neprimerno.  Nekateri zaposleni so morali pisati dnevna poročila. Kot nam je zaupal eden izmed zaposlenih: "Pisal sem ji, kdaj ji strežem pijačo in celo s katerim inšpektorjem sem opravil telefonski razgovor."

Januarja so na ministrstvu za infrastrukturo prejeli novo prijavo mobinga, zato je Alenka Bratušek sklicala novo komisijo. A ta starih primerov ne bo obravnavala, saj prijavitelj na inšpektoratu ni več zaposlen.
Januarja so na ministrstvu za infrastrukturo prejeli novo prijavo mobinga, zato je Alenka Bratušek sklicala novo komisijo. A ta starih primerov ne bo obravnavala, saj prijavitelj na inšpektoratu ni več zaposlen. FOTO: Miro Majcen

Dolge bolniške odsotnosti, povezave niso potrdili

Taka komunikacija in odnosi pa so marsikoga privedli do daljše bolniške odsotnosti, pravijo uslužbenci na inšpektoratu. V inšpekciji za energetiko in rudarstvo je bilo med leti 2015 in 2018 osem zaposlenih na bolniškem staležu 3,5 meseca. Tudi v Službi za skupne in pravne zadeve je bilo pet zaposlenih prav toliko časa, v inšpekciji za ceste je bilo pet zaposlenih na bolniškem staležu tri mesece, v Inšpekciji za cestni promet pa sta bila dva zaposlena odsotna 5 mesecev.

V včerajšnji oddaji Svet smo objavili zvočne posnetke glavne inšpektorice na Inšpektoratu za infrastrukturo, Sandre Petan Mikolavčič, kako kriči na svoje zaposlene.
V včerajšnji oddaji Svet smo objavili zvočne posnetke glavne inšpektorice na Inšpektoratu za infrastrukturo, Sandre Petan Mikolavčič, kako kriči na svoje zaposlene. FOTO: POP TV

A komisija povezave med domnevnim mobingom in bolniško odsotnostjo ni nikoli potrdila. "Stanje je že tako zavoženo, da tisti, ki izvajajo mobing, pritiske, ustrahovanje, poskrbijo za napake in jih poskušajo prikazati, da so to napake 'tistih drugih' nas, ki nismo 'njihovi'. Sledijo celo grožnje s policijo, kriminalisti, ipd," pripovedujejo zaposleni.  

Januarja so na ministrstvu za infrastrukturo prejeli novo prijavo mobinga, zato je Alenka Bratušek sklicala novo komisijo. A ta starih primerov ne bo obravnavala, saj prijavitelj na inšpektoratu ni več zaposlen. Leto nazaj je namreč tam izgubil službo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inside1
29. 05. 2019 07.36
-2
Zgodba ima vedno dve plati. Vse je postalo že tako zbirokratizirano, da ti birokrati samo še hodijo v službo in ne na delo. Morda je ona tista ena izmed delovnih in so se sedaj lenuhi spravili nanjo. Nekaj jih ima verjetno povezah službo in so tak zaščiteni in so nedotakljivi. Če pa morajo kaj naredit, je pa mobing..... Na zagovarjam nikogar, sta pa vedno dve plati in resnica je nekje vmes. Če bi bilo vse to res, je ne bi pol leta odstavljali, ker bi že od drugod prišla komanda, da mora it.....
Lara Ahcan
23. 02. 2019 08.46
+21
Poslušam berem in razmišljam, kaj morajo zaposleni prenašati na inšpektoratu. Pred kamero umirjeno govori demantira razna pričevanja v resnici pa je velik vprašaj. Pravi da bolj glasno govori kar iz njenega pogovora ni videti iz posnetka pa je že grožnja ali čisti mobing. Očitno odgovornost prelaga na druge in si s tem opere roke. Pred leti smo imeli podoben primer v naši službi zato me to še bolj boli. V našem primeru je šef sam spoznal, da se mora umakniti iz tega delavnega mesta.
štrekeljc
22. 02. 2019 20.59
-11
Škoda, da sem že upokojen. Kajti zdaj vem, kako živeti brez dela: če ti šef zada kako nalogo, ga prijaviš, da nad teboj izvaja mobing. Ampak kako to, da so to pogruntali le v JU? Očitno so tam res bolj brihtni kot v realnem sektorju!
stand van piesangs
22. 02. 2019 17.37
+14
Poslušala cel intervju...pa me zanima kako to, da ni glasno govorila??? Torej je zmožna normalne komunikacije...Po posnetkih sodeč je to psihično nasilje...verjamem pa da delavci ravno zaradi njenega obnašanja ne delajo dobro, ker jim je muka delat v takšnem okolju...jaz jih razumem, sem bila sama deležna podobnega obnašanja in vem kako hudo je v takem delat...
korintos23
22. 02. 2019 15.40
+2
Prvič slišim da šefi mobingilirajo dobre delavce!
wolfterier
22. 02. 2019 16.39
-1
Vsi vemo,kako delajo inšpekcije,če jih pa kdo zbudi v pisarni,je pa že mobing !
Lado Lopati?
22. 02. 2019 14.30
-1
JA !!! BO PLAGIJATORSKA " ministrica" NAREDILA-"še enkrat", RED !!! SAJ JE ŠARĆIĆ TUDI PRVI JAVNO MOBINGIRAL GLEDE OGLASOV V ČASOPISIH !!!! TAKE "šolane popravcein plagijatorke " ste HOTELI NA VOLITVAH ,PA JIH MEJTE !!! TIHOOOOO !!!!!!!RDEČKARJI !!!!!!!!!
Lara Ahcan
22. 02. 2019 13.38
+12
Preverit je potrebno, ali ima ta gospa plagijat diplomo, kdo in kdaj jo je predlagal za glavno inšpektorco. Mediji naj preverijo, kdaj je bil razpisan oglas za to dobro plačano delavno mesto. Glede na njeno obnašanje lahko pade še en okostnjak iz omare.
zajebant2
22. 02. 2019 12.53
+18
ko prideš na oblast pokažeš kaki človek si, to je ta vlada že dokazala parkrat
Karantanija
22. 02. 2019 12.25
+35
Saj tole ni edini mobing. Tega je vsakodnevno v vseh sredinah - v vseh podjetjih, delniških družbah, zavodih, šolah .... vedno več, ljudje pa si ne upajo veliko povedati, trpijo in delajo naprej. Malo je ustanov, kjer mobinga ni.
slovenskidelavec
22. 02. 2019 12.13
+30
V gospodarstvu je že 10 letja, izvaja mobing na večino zaposlenih saj se zdr-1, kolektivne pogodbe. pogodbe o zaposlitvi sploh ne upoštevajo. Ko pa mobing prijaviš pa katastrofa, lahko povem iz lastnih izkušenj. Država ni poskrbela da bi se zakonodaja spoštovala. Žal ni v naši državi nobenega reda in discipline. Ta kratko pa vedno potegnemo zaposleni.
mikpiki191
22. 02. 2019 12.05
+32
kaj se meni samo zdi,ali pa ta inšpektorca gleda kot en psiho
bebo3
22. 02. 2019 12.57
+4
extradeluxe
22. 02. 2019 11.57
+36
šele ko si šef pokažeš kak človek si.
Karantanija
22. 02. 2019 12.26
+15
Doma ne sme ali ne more kričati, pa se znaša nad svoje podrejene!
vectra c
22. 02. 2019 11.55
+23
Sama očitke zanika. Saj ni tako butasta da jihbo priznala. Odpoved pa metlo v roke. Seveda če zna pometat
Karantanija
22. 02. 2019 12.27
+22
Lahko jih zanika, kolikor hoče, vendar Slovenija je slišala, kako zna kričati. Vsem, ki se jim kaj podobnega dogaja, predlagam, naj posnamejo, kajti to je edini dokaz!
maxsel
22. 02. 2019 12.48
+6
A to je bilo za tebe kričanje pa kje ziviš ti malo povišan ton in to je vse
janezov uč
22. 02. 2019 11.46
+23
bogi mož, če ga sploh ma.
janezov uč
22. 02. 2019 11.46
+29
a ta je še na svojem delovnem mestu? po izgledu sodeč je kvečjemu za paznico v zaporu, pa še tam bi jo hitr zrihtal.
bebo3
22. 02. 2019 12.57
+7
ta prava za Auschwitz in podobna taborišča
bebo3
22. 02. 2019 11.37
+43
kakšna žleht faca, pa to je neverjetno
Lunca_89
22. 02. 2019 11.34
+29
V javni upravi je to stalna praksa... Brez vez ali sorodstvenih vezi ne napreduješ. Vsi gledajo, da imajo pri tem koristi, zato, da se napake in razni mobingi z lahkoto prekrijejo. Sposobni, tako nikamor ne napredujejo, posledično imamo zato nesposobne in neučinkovite državne institucije, polne "vsemogočnih bogov".
extradeluxe
22. 02. 2019 11.34
+28
žal se moram strinjati da vsak povišan ton še ni mobing. žal moram povedati da podrejeni so včasih zaslužni tudi kaj več kot povišanega tona. Razumem, da kdor nima desetletij vodstvenih izkušenj tega ne more povsem razumeti. Vendar ta oseba je pa zagotovo negativna, nesramna, frustrirana, neprijetna in popolnoma neprimerna za vodjo, pa tudi nasploh za delo v kolektivu. Če bi vsi ljudje bili kot ona ta svet bi zgnil v 1 tednu.
Uporabnik8879
22. 02. 2019 11.16
-6
postala stalnica, če se nekoga hočeš znebiti, ga obtožiš za mobing...le zakaj se to ne pojavlja v gospodarstvu ?
Primula1
22. 02. 2019 11.14
+21
A na novinarko pa ni upala kričat?
janezov uč
22. 02. 2019 11.52
+16