Slovenija

Valentina Prevolnik Rupel nova ministrica za zdravje

Ljubljana, 13. 10. 2023 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Valentina Prevolnik Rupel je bila na izredni seji imenovana za novo ministrico za zdravje. Podporo ji je izkazalo 48 poslancev, proti njenemu imenovanju za ministrico pa je glasovalo 17 poslancev. Premier Robert Golob je ocenil, da ima Prevolnik Ruplova v tem trenutku najboljši uvid v sistemske izzive zdravstvenega sistema Slovenije.

Valentina Prevolnik Rupel je v prisegi pred DZ dejala, da bo spoštovala ustavni red, ravnala po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovala za blaginjo Slovenije.

V nagovoru se je poslancem zahvalila za izkazano zaupanje in dejala, da funkcijo prevzema z veliko mero odgovornosti in zavedanjem, kako pomembna naloga je pred njo. "Obljubljam, da bom z znanjem in srčnostjo pripravljala in predlagala rešitve, ki bodo vodile do dostopnega in kakovostnega javnega zdravstvenega sistema," je povedala. Ob tem verjame, da ji bodo na tej poti pomagali tudi poslanci.

Za so glasovali v koalicijskih Svobodi, SD in Levici, proti pa v opozicijskih SDS in NSi.

Valentina Prevolnik Rupel je najboljša izbira za ministrico za zdravje, saj ima v tem trenutku najboljši uvid v sistemske izzive zdravstvenega sistema Slovenije, je danes poudaril predsednik vlade Robert Golob.

 'Njeno znanje ni le teoretično'

Širok konsenz, ki da ga je bila kandidatka deležna tako med zdravstvenimi delavci, ekonomisti, člani strateškega sveta in v medijih, je po njegovih besedah zelo jasen pokazatelj, da je prav Prevolnik Ruplova tista, ki lahko da najbolj učinkovite rešitve in odgovore na izzive, s katerimi se sooča slovensko zdravstvo po 30 letih zanemarjanja.

Spomnil je, da je kandidatka leta 2008 doktorirala iz teme, ki govori o kvaliteti in financiranju zdravstva. "Mislim, da bi težko našli osebo, ki je bolj podkovana od nje, da se sooči s temi izzivi," je dejal premier.

Z nastopom nove ministrice je prenehala funkcija državni sekretarki Azri Herceg in državnemu sekretarju Marjanu Pintarju. Slednji je bil na funkcijo ponovno imenovan. Ob tem je vlada za državna sekretarja na ministrstvu za zdravje imenovala še Denisa Kordeža in Evo Vodnik. Prvi je po izobrazbi magister inovativnega menedžmenta v sociali in je trenutno zaposlen v ZD Litija kot pomočnik in namestnik direktorja ter koordinator službe nujne medicinske pomoči. Vodnikova je specialistka družinske medicine, zaposlena je v ZD Ljubljana. 

Njeno znanje pa ni le teoretično, pač pa je imela tudi tri uvajalne mesece, saj je od odstopa ministra Danijela Bešiča Loredana opravljala funkcijo državne sekretarke, zato natančno pozna tudi razmere na ministrstvu za zdravje, je spomnil Golob. Poudaril je, da ima Prevolnik Ruplova njegovo politično, pa tudi osebno podporo. "Bila je moja najtesnejša sodelavka v zadnjih treh mesecih, zato jo dobro poznam in verjamem, da bo s svojim delom to tudi opravičila," je pojasnil.

Prevolnik Ruplova svoje odločitve sprejema na podlagi podatkov in ne občutkov, zato Golob verjame, da bo skrajšala čakalne vrste in omogočila dostop do osebnih zdravnikov večjemu številu ljudi, kot ga ima danes. Njena ključna naloga bo tudi vpeljava kakovosti opravljenih storitev v način financiranja zdravstvene blagajne, je poudaril.

Imenovanje Valentine Prevolnik Rupel za zdravstveno ministrico
Imenovanje Valentine Prevolnik Rupel za zdravstveno ministrico FOTO: Luka Kotnik

V opoziciji Prevolnik Ruplove ne podpirajo

Opozicijski poslanci SDS in NSi ne podpirajo Prevolnik Ruplove za zdravstveno ministrico, so izpostavili v predstavitvi stališč poslanskih skupin. V SDS menijo, da kandidatka reforme zdravstva nima za svoj cilj, zato je ne morejo podpreti. V NSi menijo, da zdravstvena politika ni odvisna samo od ministrice, temveč od celotne koalicije.

Poslanka SDS Karmen Furman je v predstavitvi stališč SDS izpostavila zavezo koalicije, da je zdravstvena reforma njihova edina prva prioriteta, in naštela prenovo številne zakonodaje, ki jo je vlada obljubljala, izvedla pa ne. Citirala je besede kandidatke izpred desetih let, ko je dejala, da mora biti minister neskončno močen, potrpežljiv, odločen, bister in imeti reformo za cilj. "A reforme zdravstva te koalicije očitno ni več, zato je na tem mestu predvsem vprašanje, ali ima ministrica cilj," je povedala.

Poslanec SDS Zvonko Černač je v razpravi izpostavil prazne napovedi in neizpolnjene obljube vlade. "Očitno so bile prazne vse napovedi od 18. januarja, ko ste se na Brdu zbrali in ugotovili, da je zdravstvo prioriteta," je povedal.

Meni, da kandidatka področje zdravstva dobro pozna, a le v teoriji. Dejal je, da je bila taka tudi njena predstavitev na matičnem odboru, kjer so eno uro poslušali analizo stanja, niso pa slišali nobene konkretne rešitve. "Jaz sem imel občutek, kot da sem na seminarju s tega področja, kjer se med sabo raziskovalci argumentirano bojujejo o tem, kdo ima boljši pogled na stanje," je ponazoril.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič pa je Prevolnik Ruplovi najprej čestitala za to pogumno odločitev. Spomnila je na današnje besede predsednika vlade Roberta Goloba, da ima kandidatka njegovo osebno podporo. "To je dobra popotnica danes, jutri več morda ne bo tako. Tudi prejšnji minister je imel njegovo osebno podporo. Še več, prejšnji minister za zdravje je bil podpredsednik vlade, ko je odslovil njega, je na nek način odslovil košček samega sebe," je povedala.

V opoziciji opozarjajo na pomanjkanje zdravnikov na primarni ravni ter drugega zdravstvenega kadra.
V opoziciji opozarjajo na pomanjkanje zdravnikov na primarni ravni ter drugega zdravstvenega kadra. FOTO: Shutterstock

Koalicija poudarja kompetence Prevolnik Ruplove, a opozarja na nujnost učinkovitega dela

Poslanci poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica so na izredni seji med drugim izpostavili kandidatkine kompetence, ob tem pa opozorili, da bo morala nemudoma nadaljevati začeto delo in biti pri tem učinkovita. 

Poslanka Bojana Muršič (SD) je poudarila, da si ljudje želijo dostopnega, kakovostnega in javnega zdravstvenega sistema, veliko izbir in časa pa da ni na voljo. "Delo se mora nadaljevati z bistveno več učinkovitosti," je poudarila. Prioritete, ki jih je Prevolnik Ruplova izpostavila na torkovi predstavitvi pred odborom DZ za zdravstvo, so po oceni Muršičeve skladne s cilji koalicijskih zavez.

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič je v razpravi poudarila, da je zdravstvena reforma še vedno prioriteta Gibanja Svoboda, koalicije in vlade. Zahvalila se je kandidatki Prevolnik Ruplovi, da je sprejela odgovornost, saj se bo "usedla v najbolj vroč stol v tem trenutku".

Poudarila je, da je bila Prevolnik Ruplova tudi v širši ekipi prejšnjega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, saj je sodelovala v ekipi, ki je pripravila osnutek izhodišč za zdravstveno reformo."Ekipa prejšnjega ministra je v dobrem letu pripravila vrsto dokumentov in predlogov zakonov, ki jih bo seveda treba nadgraditi, jih pa ne bo treba na novo naročati ali pa pisati, ampak samo implementirati, izboljšati," je poudarila in se ekipi Bešiča Loredana zahvalila za vse dobro, kar je naredila.

Na prejšnjega ministra je spomnil tudi Damijan Zrim (SD), ki je dejal, da se je Bešič Loredan lotil dolgega, dragega in na žalost tudi neučinkovitega eksperimenta, za katerega ministrica, ki bo danes potrjena, nima več ne časovnih ne finančnih okvirjev. "Z delom moramo torej začeti danes," je poudaril. Med težavami, ki se jih bi po njegovi oceni morala nova ministrica takoj lotiti, je izpostavil problematiko pacientov brez izbranega osebnega zdravnika, pa tudi čakalne vrste.

V Levici po besedah vodje poslanske skupine Mateja Tašnerja Vatovca od ministrice v prvi vrsti pričakujejo, da bo branik javnih zdravstvenih zavodov, pa tudi, "da se bo znala zavedati, da lahko le izgon tržne logike iz zagotavljanja zdravstvene oskrbe reši slovensko zdravstvo pred vse večjim zajedanjem, ki ga predstavljajo zasebni interesi v javnem zdravstvu".

Dotaknil se je tudi napovedi Prevolnik Ruplove o prevetritvi zdravstvene košarice. Po njegovih besedah je prevetritev treba razumeti izključno kot vzpostavljanje reda pri predpisovanju, načrtovanju in izvajanju storitev, nikakor pa ne kot krčenje katerihkoli pravic. Tašner Vatovec je poudaril tudi, da bo morala bodoča ministrica na prste stopiti številnim lobijem, ki obstajajo v zdravstvenem sistemu – zdravniškemu, zavarovalniškemu in vsem ostalim zasebnim interesom, je povedal.

V zbornici pričakujejo učinkovito implementacijo ukrepov za izboljšanje zdravstvenega sistema

V Zdravniški zbornici Slovenije novi ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel ob imenovanju čestitajo in ji želijo uspešno delo, saj jo čaka zahtevna naloga. Želijo tudi odprt dialog in dobro sodelovanje na vseh področjih izboljševanja zdravstvenega sistema ter učinkovito implementacijo ukrepov. 

V zdravniški zbornici so zapisali še, da iz dosedanjih nastopov Prevolnik Rupel, v katerih je predstavila svoje prioritete, ocenjujejo, da se bo zavzemala za izboljševanje javnega zdravstvenega sistema na vseh ključnih področij, ki jih tudi v zdravniški zbornici in zdravništvu nasploh vidijo kot prioritetna področja, ki potrebujejo takojšnje in premišljene ukrepe.

"S svojim znanjem, izkušnjami in poznavanjem sistema ji bomo po najboljših močeh pomagali, ko se bo po stališča ali predloge možnih rešitev obračala na zdravništvo," so še zapisali v odzivu.

KOMENTARJI (299)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravilozavse
16. 10. 2023 15.33
Skrivna,žepna rešitev😭😭🤒
ABCPRAVILNO
14. 10. 2023 13.43
+0
koliko je "vojnih veteranov" katerim država plačuje zdravstveno zavarovanje?
jodr
14. 10. 2023 10.40
+1
Nekoč se bo lahko pohvalila vnukom, da je bila ministrica za zdravje.
proofreader
14. 10. 2023 09.48
+4
Golobovi krajšajo čakalne vrste tako, da čakajoče brišejo iz baze.
zoran pušenjak
14. 10. 2023 09.31
+7
Še slabše bo. Prvo kar bo naredila. Enormni dvig obveznega dodatnega zavarovanja, brisanje napotnic, da zmanjša čakalne vrste in analize na analize o situaciji v zdarvstvu. V ozadju pa bo denar odtekal z kamioni v davčne oaze
Jernej Sekirnik
14. 10. 2023 09.20
+3
Finance poročajo: Reform itak ni. Državna statistika, ki je očitno še slabša od najslabše grške, ne zna niti pravilno izračunati, v kako »dobrem« stanju smo. Država sama sebi odreka gradbena dovoljenja za projekte, ki bi morali biti izvedeni že zdavnaj. Vse to priča o tem, da je s to državo nekaj res hudo narobe. Ampak kaj?
smuuki
14. 10. 2023 09.19
+2
Še en poskus na živih ljudeh. Mengeleja se je obsodilo te naše teoretike pa častimo po božje. Kar nekaj se jih je že preiskušalo pa nobenemu ni uspelo. Bo kar treba verjeti da se cilje doseže s trdim delom
Finfer
14. 10. 2023 09.18
+5
Nič novega še vedno bodo milijarde našega denarja frčale v davčne oaze na račune ljubljanezarskih tajkunov in podobnih lopovov v celi državi a zdravstvo ki je namenjeno ljudem ki ga plačujejo je mrtvo in brez denarja !!
albis
14. 10. 2023 09.11
+3
Tu bo spet ista zgodba kot pri Ajanovičevi, samo krade se veliko več in zato potrebuje Golob zanesljive ljudi. Pa malce bolje bodo sedaj skrivali drage izlete družinskih članov in prijateljic v mondene kraje na račun davkoplačevalcev.
Špinača
14. 10. 2023 09.09
+3
no pa da vidimo, če ima kaj v hlačah, da se upre kapitalu!?
natmat
14. 10. 2023 08.41
+5
Vsaka vlada do sedaj se je ognila zdravstveni reformi...le svoje ljudi je nastavljala v vrh zdravstva ki je pridno plenil naš denar...
Gutenberg
14. 10. 2023 08.24
+1
V dobrem letu se je zamenjalo/odpadlo že četrt vladne ekipe. Glede na stopnjevanje tempa do konca mandata cela vlada. Če ne že prej.
Julijann
14. 10. 2023 08.23
+0
Veste kaj, vse tole je za salve smeha, a marsikimu do njega ni, ker lahko preko sorodnikov, sosedov opazi kaj je postal naš " javni" del zdravstva. Vse manj dostopen in posledično manj kvaliteten.
NoviceResnice
14. 10. 2023 08.14
+6
" z delom morajo začeti danes" ...kva ste pa včeraj delali abervezniki , ko je bil petek
NoviceResnice
14. 10. 2023 08.12
+0
Zgleda zdrava...
IvanJaJo
14. 10. 2023 08.03
+5
Rabi točno število čakajočih v čakalnih vrstah 🤣 Ja kaj je pa do zdaj delala kot sekretarka? Experiment, kako že odzivajo možgani na neaktivnost 🤣💆‍♀️🤣
?rnogled
14. 10. 2023 08.00
+1
Ministrstva so začeli prevzemati drugoligaši. Prvoligaši so bili preslabi, neučinkoviti, ali neposlušni. Golob se izgublja v lastnih nebulozah. Plešite.
IvanJaJo
14. 10. 2023 08.21
-1
DKR
13. 10. 2023 21.56
+1
Pernati in nova golobica.
biggbrader
13. 10. 2023 21.54
-4
zajebant1
13. 10. 2023 21.49
+5
Butalska nesposobna vlada