Slovenija

Svet Zpiza ni za odpravo sporne določbe o odpuščanju starejših delavcev

Ljubljana, 20. 01. 2021 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
89

Svet pokojninskega zavoda, ki je na pobudo predstavnikov sindikatov obravnaval sedmi protikoronski zakon in njegovo določbo o odpuščanju starejših, ni sprejel predlaganega sklepa pobudnikov. Z njim bi pozvali k odpravi teh določb v primeru ugotovitve, da negativno vplivajo na vzdržnost pokojninske blagajne. Za je bilo 11 članov in proti 14.

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) se je na pobudo sindikalnih predstavnikov danes sestal na izredni seji, na kateri so obravnavali del sedmega protikoronskega zakona (PKP 7), po katerem bo delavce z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev mogoče odpustiti brez navedbe razloga. Sindikati taki določbi namreč ostro nasprotujejo.

Danes je potekala izredna seja sveta ZPIZ glede 'prisilnega upokojevanja' starejših delavcev.
Danes je potekala izredna seja sveta ZPIZ glede 'prisilnega upokojevanja' starejših delavcev. FOTO: Shutterstock

Predstavniki sindikatov so v pobudi za sklic današnje izredne seje sveta zavoda, ki jo je predstavila Lidija Jerkič, ocenili, da je omenjena zakonska določba ustavno sporna. V skladu z njo bo namreč delavce s pogoji za starostno upokojitev mogoče odpustiti brez navedbe razloga. Določba očitno diskriminira na podlagi osebne okoliščine, kar starost je, znižuje pravice starejših delavcev in ogroža njihovo socialno varnost. Poleg tega zakon po njihovi oceni pomembno posega v delovanje zavoda po finančni, organizacijski in kadrovski plati.

Pobudniki za sklic seje ocenjujejo, da je takšna zakonska sprememba ustavno sporna. Pomeni namreč očitno diskriminacijo na podlagi osebne okoliščine, torej starosti. Prav tako znižuje pravice in ogroža socialno varnost starejših delavcev, posega v svobodo delavca do dela in po njihovih navedbah predstavlja odmik od dozdajšnje strategije za ohranjanje starejših delavcev v zaposlitvi. Kot še navajajo predstavniki sindikatov, pa pomembno posega tudi v finančni, organizacijski in kadrovski način zavodovega delovanja v prihodnje.

Na podlagi te ugotovitve bi moral svet zavoda opraviti razpravo in oceniti posledice sprejetega zakona, ki bodo nastale denimo zaradi večjega obsega sredstev za izplačilo pokojnin in zaradi manj vplačanih prispevkov v pokojninsko blagajno.

Cigler Kralj: Ukrep hiter odgovor na dogajanje na trgu dela

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je očitke zavrnil in dejal, da je "realnost ravno nasprotna". Ukrep je bil po njegovih besedah v zakonodajnem postopku vključen v zakon po intenzivnem demokratičnem procesu v DZ z utemeljitvijo, da bo predstavljal hiter odgovor na dogajanje na trgu dela, kjer je vse več brezposelnosti zlasti med mladimi.

Ne gre za ogrožanje socialnega položaja starejših in za prisilno upokojevanje, je poudarila tudi državna sekretarka na ministrstvu za finance Kristina Šteblaj. Predvidene so odpravnine, ukrep pa je glede na dodatno zaostrovanje pri zaposlovanju mladih zaradi epidemiološke krize primeren, je ocenila.

Pobudniki za izredno sejo so svetu zavoda predlagali, naj pozove pristojne državne organe, da odpravijo določila zakona, če ogrožajo dolgoročno finančno vzdržnost pokojninskega sistema in dostojno nadomestitveno razmerje med plačami in pokojninami.

Predstavnik sindikatov v svetu Aljoša Čeč je v razpravi izrazil razočaranje nad njunim nastopom, saj po njegovem mnenju nista odgovorila na vprašanje, kakšni bodo vplivi novih členov zakona na pokojninsko blagajno. Upokojencev bo več, zavarovancev posledično manj, spremenile pa se bodo tudi druge predpostavke, na katerih temelji sprejeti finančni načrt zavoda in bo potreben njegov rebalans, je dejal. Pogrešal je tudi izračune finančnih posledic, ki jih po njegovih besedah niti ministrstvo za delo niti ministrstvo za finance nista predložila.

V vrstah delodajalcev in upokojencev pa so bili drugačnega mnenja. Mladi pozno vstopajo na trg dela, "delali bodo do 70. leta starosti, če bodo sploh dosegli 40 let pokojninske dobe," je dejala predstavnica upokojencev Anka Tominšek. Po njenem mnenju ni res, da sedmi protikoronski paket skuša poudarjati starizem. "To so floskule oziroma populizem," je menila.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zavračajo kritike in poudarjajo, da ne gre za prisilno upokojevanje. Pač pa določba po besedah ministra Ciglerja Kralja predstavlja nujen in učinkovit ukrep, ki bo koristil tako mladim iskalcem zaposlitve kot starejšim delavcem.
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zavračajo kritike in poudarjajo, da ne gre za prisilno upokojevanje. Pač pa določba po besedah ministra Ciglerja Kralja predstavlja nujen in učinkovit ukrep, ki bo koristil tako mladim iskalcem zaposlitve kot starejšim delavcem. FOTO: Bobo

Igor Antauer pa je kot predstavnik delodajalcev izpostavil, da zakon dopušča možnost odpuščanja za delavce s pogoji za starostno upokojitev, ni pa nujno, da se bo delodajalec tudi res odločil za to. "Ne strašite starejših delavcev, da bodo odpuščeni zaradi starosti, ne pa zato, ker jih delodajalec ne potrebuje," je pozval predstavnike sindikatov.

Medtem ko člani sveta niso sprejeli sklepa glede odprave dela zakona, pa so z večino glasov pozvali k analizi učinkov izpostavljene določbe na dolgoročno finančno vzdržnost pokojninskega sistema in na dostojno nadomestitveno razmerje med plačami in pokojninami.

Generalni direktor zavoda Marijan Papež je ob tem pojasnil, da vsem delavcem s pogoji za starostno upokojitev ne bo prenehalo delovno razmerje. Po njegovih besedah je "potencialnih kandidatov" dobrih 9000, finančni učinek za to število pa bi za devet mesecev letošnjega leta in ne za celo leto znašal 110 milijonov evrov.

Sindikalne centrale so se s pozivom za oceno diskriminatornosti v začetku meseca sicer obrnile tudi na varuha človekovih pravic in zagovornika načela enakosti. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije pa je napovedala še ustavno presojo in predlog ustavnemu sodišču za začasno zadržanje uveljavitve spornih členov.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simeoni
20. 01. 2021 20.22
+3
Potem naj to velja za vse, ki so dopolnili 60 let, izjem ni. Tudi v parlamentu bi se znebili nekaj neučinkovitih in škodljivih osebkov.
borec91
20. 01. 2021 19.54
+2
gdor je za penzijo razen samozaposlenih ki nikomur nic ne odzirajo ostale pa nabrcat v penzijo ker v penzijo nocejo edino lenuhi ki tko nikol nic delal
borec91
20. 01. 2021 21.50
+0
riss
20. 01. 2021 19.40
+1
Če bo potrebno, se bom tudi osebno angažiral, da bi o tem neživljenskem, krivičnim, škodljivim, sebičnim, priskledniškim, škodoželjnim,..., predlogu, odločalo pošteno slovensko ljudstvo na referendumu. O tem se nima kaj odločati, to je samoumevno, ko nekdo izpolni pogoje, da se upokoji. Pozneje po pogodbi pa lahko tudi še dela, SAMO NE V JAVNEM SEKTORJU, če so drugi iskalci zaposlitve. KDO SO PREDLAGATELJI?
cini?no
20. 01. 2021 19.27
+7
naj bo obvezno za vse upokojitev ob 65 oz 70 let,, za vsee.. tudi poslance, predavatelje, zdravnike ... naj delajo če hočejo volontersko samo za prevoz in malico..
dante_
20. 01. 2021 19.15
+4
Tisti ki dela gre že ob prvem pogoju v penzijo, so tudi starejši ki delajo in taki ki ne, na delodajalecu je po tem predlogu koga bo odpustil, teh ki delajo verjetno ne, tiste ki pa samo plačo vlečejo pa čim prej.
riss
20. 01. 2021 19.15
+3
Piše se leto 2056 in beremo, da je nekaj desetletno predsednico bivših rdečih sindikatov ZSSS 94 letno Lidijo Jerkič zamenjal mladi 67 letni Miha Kordiš. Gospa je bila tako prijazna in sama od sebe odstopila delovno mesto mlademu nasledniku. Globoka država jo bo predlagala za najvišje humanitarno priznanje, ker se je tako žrtvovala za nove Slovenske rodove, ker bi lahko v nasprotnem delala do smrti.
User1536496
20. 01. 2021 19.07
-3
Obvezno v penzijo, če imaš pogoje, nihče ni nenadomeszljiv.
JanezAn
20. 01. 2021 19.18
+0
Se strinjam, vendar brez tako mastne odpravnine. Večina teh razmišlja, da bi morda podaljšala za nekaj mesecev, do konca koledarskega leta, v primeru prisilne upokojitve pa bi jim pripadalo kar 10 plač odpravnine, torej še več, kot bi dobili, če bi delali. Kdo bo plačal take nesmiselne odpravnine. te so smiselne, če nekdo prisilno izgubi službo pri npr. 40 ali 50 letih, da ima za premostitev, dokler ne najde nove službe, tako visoka odpravnina zagotovo ni primerna za tiste, ki imajo poln pogoj za v penzijo.
riss
20. 01. 2021 19.06
+6
Lidijo Jerkič na minimalca, potem pa naj vleče službo do onemoglosti.
Fery Zaka
20. 01. 2021 18.41
+2
ZPIZ ve, da gre vse iz istega žaklja. Če enega prfoksa, ki se na pol mrtev pase na fakulteti za 10 jurjev bruto daš v penzijo za jurja in pol, prišpara proračun 8 jurjev in pol. Ne glede iz katerega žepa je treba dati. A lahko jaz spisek naredim, lepo prosim?
Carmenbula
20. 01. 2021 18.39
+8
To je samo zato ker je javni sektor dobesedno navadna beznica..
Geres
20. 01. 2021 18.36
+3
SIcer pa bi to za javno upravo uvedla kot obevezen ukrep. Ker tam pa res ni nihče nenadomestljiv.
flojdi
20. 01. 2021 18.20
+3
Res ne razumem , kaj bi naj bilo sporno. VSI , ki pridejo do časa upokojitve , bi se MORALI upokojiti. če še želijo delat ( le keri , ki že so bi še ), naj odprejo sp ali karkoli. Uradno pa šele po tem , ko na zavodu ne bi bilo niti enega mladega iskalca šihta.
FAUSTOS1
20. 01. 2021 18.13
-3
ŽE sedaj nam manjka nekaj sto zdravnikov a prav toliko jih ima tudi izpolnjene pogoje za upokojitev-torej janšisti 100+100=200 torej v trenutku dobimo še dodatni kadrovski primanklaj a bodo sds z črticami belega prahu zdravili obolele g cigler.
Geres
20. 01. 2021 18.36
+7
Še ne, ki ne bere? Upokojitev bi bila potrebna, če si izpolnil pogoje IN ti delodajalec reče, da te ne rabi več. Noben ne bo kadru, ki ga rabi rekel, adijo, pejd v penzijo.
Crni tulipan
20. 01. 2021 17.58
+2
V3SO86
20. 01. 2021 17.53
+7
zakaj potem ne naredijo da gres v upokojitev pri 35let delovne dobe ne takoj ampak v dobi 5 let postopoma zmanjsevali iz 40let na 35 . ne pa ljudje imajo se do nekje 5let in oni bi prisilno upokojevali prvo zacnite v PARLAMENTU jih je prevec za upokojitev ki vlecejo od 3000 do 5000€ plače
zajebant2
20. 01. 2021 17.50
+8
levuhi se vlačijo po pisarnah stari 70 let mladi z visoko izobrazbo pa brez dela tisti, ki so fejst delali si pa tak želijo ob prvem pogoju v penzijo, mladi na ceste bo treba iti in te levuhe porihtati
zibertmi
20. 01. 2021 18.29
+3
gospodič,se vidi ,da z realnostjo ravno nista na ti.če nebi politika v prvih letih samostojnosti spremenila tako odstotek odvajanja od plač v pokojninsko blagajno in višala število let za odmero pokojnine kot tudi manjšala procent od uplačanega,ki je trenutno 59 %,bi bile pokojnine dosti višje.včasih je bila odmera 80% uplačanega,tudi v začetku naše države.krvnik take politike je bil tudi janša,ki je do 1998 leta bil v vsaki vladi kot obrambni minister.prva nadaljna vada je bila pa narejena iz desne koalicije pv pa bajuk.v teh letih se je žal veliko spremenilo in to na slabše-ukinil se je tudi sdk ,ki je nadziral plačilni promet podjetij.pod janševo taktirko se je uvedel tudi zujf ,ki je med drugim zamrznil usklajevanje pokojnin.tako da levih ne vedno mešat k vsaki smrdljivi mešanici
V3SO86
20. 01. 2021 18.29
+1
zibertmi
20. 01. 2021 18.31
+2
pa seveda,če se da in to je omogočila politika,verjetno tudi zaradi svoje napake,ko ljudje s pokojnino ravno ne morejo preživet in dovolila nadalje delo tistim ,ki so za to zainteresirani.manj bi jih bilo ,če bi bile pokojnine lepše.tudi plače spodnjega sloja niso bog ve kaj .srednjega ,kot je bil včasih pa tako ni več
trapo
20. 01. 2021 17.42
+1
Seveda. Ce je sodnico lahko zj. . njih tudi lahko. Bolj se bojijo za svohe r... kot kdorkoli kadarkili v casu komunizma.
Carmenbula
20. 01. 2021 17.32
+9
V Velenjskem premogovniku kjer imajo dodano dobo nočejo v penzijo (( baje niso zdelani.??? ali da dodam še večji absurd..??? magistrom pa plačajo čakanje in 30 000 evrov odpravnine samo da se ga znebijo, to je vse proti zdravi kmečki logiki in zakonitostim moderne (( ne Komunistične ekonomije..ali da dodam še enega profesor napol slep še hodit ne more, na predavanju ga ni nakazilo dobi tako na t - račun bo do 90. leta vedril in paral živce študentom ter uničeval zdravo ekonomijo..samo to še manjka, da LEVICA uzakoni jirbanje delovnih mest in plače..
Realni
20. 01. 2021 17.27
+13
Komedija, 40 let garas, da si zaslužiš pogoje za upokojitev, potem pa tu govorijo o prisilnem upokojevanju. Kdor zeli delati tudi , ko je upokojen, ima veliko oblik uradnih moznosti za delo.
Bolfenk2
20. 01. 2021 17.23
+17
Delavec, ki 40 let gara komaj čaka penzijo in mu na kraj pameti ne pride, da bi podaljševal z delom. Raznim družbenim parazitom pa je v službah prelepo, da bi šli v penzijo.