Slovenija

Zaradi varčevalnih ukrepov policisti dajejo odpovedi

Ljubljana, 04. 04. 2012 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Generalni direktor policije Goršek meni, da je stavka policistov legitimen način izražanja nezadovoljstva. Medtem so iz Policijskega sindikata Slovenije sporočili, da je dalo odpoved več policistov, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev. Kot navajajo, so razlogi za odpovedi napovedani posegi vlade v prekinitev delovnega razmerja in napovedana ukinitev odpravnin.

Slovenska policija
Slovenska policija FOTO: Dare Čekeliš

Generalni direktor policije Janko Goršek napovedano stavko policistov označuje za "legitimen način izražanja nezadovoljstva". Goršek upa, da bodo z vlado prišli do kompromisne rešitve in da stavke ne bo, če pa bodo policisti stavkali, pa generalni direktor policije zagotavlja, da bo policija zagotavljala izvajanje osnovnih nalog, kot je na primer zagotavljanje varnostni premoženja in življenja državljanov ter vse naloge, ki so navedene v osnovnih členih zakona o policiji.

Glede zadnjih varčevalnih predlogov vlade – nižanja plač in kritja kilometrin – pa se Goršek boji, da bi lahko to bistveno vplivalo na delo policistov tudi na terenu.

Pridružili se bodo splošni stavki

Policiste sicer zastopata dva sindikata. V stavkovnem odboru Policijskega sindikata Slovenije so že sklenili, da se bodo 18. aprila pridružili splošni stavki v javnem sektorju. Tudi za Sindikat policistov Slovenije je stavka vse bolj verjetna, saj je njihov stavkovni odbor predsedniku sindikata že dal mandat za napoved stavke, če z vlado ne bo razumnega in sprejemljivega dogovora. Nasprotujejo posegom v plače in tudi znižanju kilometrin.

Goršek stavko policistov označuje za "legitimen način izražanja nezadovoljstva".
Goršek stavko policistov označuje za "legitimen način izražanja nezadovoljstva". FOTO: Policija.si

Izredne odpovedi zaradi varčevalnih ukrepov

Kot so danes sporočili iz Sindikata policistov Slovenije, so prejeli informacije o večjem številu izrednih odpovedi tistih, ki že izpolnjujejo pogoje za upokojitev. "Po naših zanesljivih podatkih je v zadnjih nekaj urah samo na PU Murska Sobota dalo odpovedi pet policistov, ki so izpolnili pogoje za upokojitev," so zapisali. Razlogi za odpovedi so napovedani posegi vlade v prekinitev delovnega razmerja in napovedana ukinitev odpravnin, pravijo v sindikatu.

V Sindikatu policistov Slovenije se zavzemajo za to, da bi se omenjenim zaposlenim dal primeren rok za odločitev za upokojitev. Prepričani so namreč, da bi delodajalec moral vsem zaposlenim, ki so policiji dali svoj osebni prispevek, omogočiti spodoben in dostojen zaključek kariere.

Po navedbah sindikata gre za policiste, ki so izvajali naloge v operativnih policijskih enotah, na delovnih mestih lokalnih kriminalistov, vodij policijskih okolišev in podobno. Po podatkih sindikata je sicer v policiji 418 uslužbencev, ki bodo pogoje za upokojitev izpolnili letos. Od tega jih je največ na policijskih postajah, kar 170, na policijskih upravah jih je 120, na generalni policijski upravi pa 122.

Sindikat policistov vse zaposlene poziva, da s svojimi odločitvami počakajo, saj še vedno potekajo pogajanja. Če ta ne bodo uspela, bo vlada namesto dogovora poslala v parlament zakon, ki ga bodo sindikati poskušali ustaviti s pravnimi sredstvi ter zadržati njegovo izvajanje in učinkovanje. V vsakem primeru pa bodo, kot so zapisali, vse prizadete kategorije pravočasno obvestili.

V prvem valu lahko namreč po njihovem pričakujemo tudi večje število odpovedi policistov, ki bodo zaradi novega obračunavanja potnih stroškov padli tudi pod 400 evrov realnega izplačila plače; precejšen del plače bo namreč namenjen plačilu goriva. Po oceni sindikata lahko število odpovedi v naslednjih mesecih preseže tudi 700.
 

Preberite še: Vlada je danes sindikatom predstavila milejši predlog varčevalnih ukrepov. Predlagajo 10-odstotno znižanje plač v javnem sektorju, priznali bi tudi napredovanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
05. 04. 2012 19.40
+1
A VE GENERALNI POLICIJE KOLIKO DRŽAVLJANOV JE MORALO V REST, KER NISO PRAVILNO ZAPISOVALI ZAPISNIKE O OVADENIH SAMO NEKAJ, KA SE VIDI, DA JE ZA SODIŠČE POL NAJ TAM NAPREJ UREJAJO KOLIKO BO TO DRŽAVO STALO A SE JE ŽE KDO KDAJ VPRAŠAL ALI VSAJ NAMIGNIL PRIBLIŽNO ZGUBO KATERO SO NAREDILI NA SODSTVU ZAPIRAJO NEDOLŽNE KOT SEM ŽE OMENIL SEDAJ BI POLICAJI ODSTOPALI NAJ GREJO SAJ NIMAJO ŠOL LE TRIMESEČNE TEČAJE A TEGA NOBEN NE VPRAŠA IMATAKO VELIKO PLAČO KOT JO ŽE IMAŠ IN KDO TI JO BO DAL BODO PRIŠLI PA IZ BOSNE POLICAJI K NAM V SLUŽBO KOT POLICISTI TUDI MARSIKATERI ZDRAVNIK VE NEKAJ SLOVENSKIH BESED IN JE ŽE PRIMARIJ A JE KDO VPRAŠAL ZA DIPLOMO KOLIKO SEM IZVEDEL TAKIM NI TREBA KAZAT DIPLOME ALI DOKTORAT, MI VERJAMEMO VEČ TUJCEM KOT DOMAČEEMU ČLOVEKU KAD SE NE KUPUJE ORUŽJE ONDA ASE PRIMAJO I EURI ZA USLUGO STO RADIM KAO DOKTOR SPECIALISTA A DIPLOMO SAM NEKUDA IZGUBIO E MOJ JANŠA ENGA DNE BOŠ TO NA ULICAH POVEDAL V KOLIKOR SE NE BOŠ SKRIL V LUKNO KOT GADAFI IN POSTOPOMA OSTALI TUDI BOŠ KMALU NA VRSTI DRUGE NI VEČ KOT NA ULICE, A STE SE VPRAŠALI KJE BOSTE VZELI DENAR, KI GA VARČUJEJO DRŽAVLJANI VI STE Z DRŽAVO GARANTIRALO, DA DENARJA ZA VARČEVALCE VEDNO BO JAZ SI MISLIM KONTRA
godhead
05. 04. 2012 13.43
-2
dol s to komunistično udbaško vlado ivana janše
Kensy
05. 04. 2012 13.12
+3
Ker je nekdo trdil, da policiji nimajo dodatkov sem se potrudil in jih izbrskal. Dodatek za delovno dobo, dodatek za stalnost, položajni dodatek, dodatek za mentorstvo, dodatek za specializacijo, magisterij ali doktorat, dodatek za dvojezičnost, dodatki za manj ugodne delovne pogoje, dodatki za nevarnost in posebne obremenitve in dodatki za nevarnost in dodatki za delo v manj ugodnem delovnem času. Še to, policijski birokrati, kar je vidno iz javno objavljenih podatkov, dosegajo blizu 7000 evrov bruto mesečno. Še se vam vedno zdi normalno, da se generalno vsem zmanjša OD in da za primer dajejo vedno OD policista začetnika.
Uporabnik811241
05. 04. 2012 11.27
+2
Jih pa vsaj ne bo treba odpusščat !
ognjenorezilo
05. 04. 2012 11.19
+5
za 700€ grem jaz takoj za policaja .. podpišem brez vprašanj.
ognjenorezilo
05. 04. 2012 11.19
+4
nelika123
05. 04. 2012 10.20
+5
V McDonaldsu iščejo ljudi...pa v Hoferju tudi
mkoshi
05. 04. 2012 10.00
+5
V gospodarstvu je dela dovolj, sam tam je treba DELAT, ko sem pred 2 leti iskal delo v proizvodnji sem izbiral med 4mi ponudbami. Brezposelen sem bil samo 3 tedne, pa nisem imel nobenih vez. Sam lenuhi pa ne bi delali ponoči in med vikendom raje bi jokcali in šimfali državo. KAJ JE SOCIALIZEM NAREDIL IZ LJUDI. kATEREMU NI ZA BIT V JAVNI UPRAVI NAJ GRE PA V GOSPODARSTVO KRUH SLUŽIT- PARAZITI
Jerneja Trofenik
05. 04. 2012 12.14
+3
ja dela je res dovolj še več je pa izkorišanja, dela brez plačila dela po 12 ur in več, Naše gospodarstvo je pa na psu!
alterego
05. 04. 2012 09.56
+12
če izpolnjujejo vse pogoje za polno penzijo, je normalno da grejo v pokoj. kaj je tu tako čudnega?
X-XY
05. 04. 2012 12.44
+1
Torej so se odločili sami, da grejo, ja. To ni odpoved, vlogo dajo in to je to, izračun pa itak že imajo. Samo kalkulirali so, do kdaj še lahko vlečejo.
DAEMONIUM
05. 04. 2012 09.42
+10
j3b3m ti tako gnilo drzavo, prej bo crknila bolje bo za vse nas. Ne rabimo drzave v kateri vec ko pol ljudi zivi slabse kot pred 20 leti? A je ta drzava narejena za politiko in sodstvo ter dohtarje?? Ocigledno da je, to je ta elita ki jo je unicila in izsesava narod do zadnje kapljice. Zakaj ni nic govora o zdravnikih, sodnikih,tozilcih? Oni so najvecji porabniki proracunskih sredstev, a o njih ni govora ker so elita. Sodniki so placani kot poslanci??!! In to v drzavi kjer realno 80% prebivalstva zasluzi po 500-600 eur si oni dajejo place po 5000-6000eur!!! po podatkih sttisticnega zavoda je v januarju med desetimi najbolje placanimi v drzavi na prvih 9 mestih devet zdravnikov in tadeseti je direktor zdravstvenega doma. A je to normalno??? In vsi ti so placani iz proracuna!!
PorednaSliva
05. 04. 2012 21.45
-1
sam da je bla to vlada JJ pa je uredu.... ta tvoj JJ je in še čupa denar na povno ti pa vrjameš v tist njegov lažnivi obraz. Totalno brez ponosa lahko rečem.
lotmerzanec
05. 04. 2012 09.22
+0
Tega gorška bi bilo treba že zdavnaj nagnati za Kresalko! Ne more biti komandir policije človek katerega je izbrala prejkšnja ministrica in to brez razpisa!
iChi
05. 04. 2012 09.21
-2
slovenecsm
05. 04. 2012 09.02
+13
Delam 12ur na dan da zaslužim plačo od katere mi pol pobere država, da lahko da plačo še policaju kateri me potem j3b3. Ko ga pa rabim, ga pa ni od nikoder.
kgresda
05. 04. 2012 09.23
+16
normalno da ga ni ja, bluziš tu neki brezveze. me zanima kolikokrat si poklical na pomoč 113 pa nobenga ni bilo.
Jakce
05. 04. 2012 09.46
+15
Točno tako! TI povem zadnjič smo v ljubljani dobili po tleh nekega gospoda, seveda se noben od pametnih mimoidočih ni ustavil, dokler nismo mi pristopili, potem se je nabralo radovednih ljudi, klicali smo na 112, kjer ni bilo odziva in nato pa na 113, ki so prišli v 2 minutah in zelo strokovno izpeljali vse skupaj. Enako na prometni nesreči 3 tedne nazaj. Tako, da sam sem od policajev spremenil mnenje, in mislim, da so eni redkih, ki delajo strokovno in dobro za zelo nizko plačo! In ne nisem policaj!
Jerneja Trofenik
05. 04. 2012 10.31
+0
Jerneja Trofenik
05. 04. 2012 10.32
+1
Jerneja Trofenik
05. 04. 2012 08.57
+4
Sej ne bo dajala odpovedi samo policija, počas bomo vsi navadni smrtniki ostali brez vsega. Ja kje pa se boš še lahko zaposlil če gre vse v propad? Tudi jaz bi zelo rada vedela kako preživet z minimalcem oz. še tem ne. ČE ne plačaš položnic dobiš rubeža, vzamejo ti še tist kar nimaš, jest bi mogel nekaj pa ne moreš ker si lahk privoščiš sam kruh pa vodo oz. eni še tega ne, kaj nudit otrokom ko jim ne moreš niti šolskih potrebščin kupit oz. stvari ki jih potrebujejo v šoli, naša preljuba vlada, pa bo zaj še na takih varčevala samo da bo lahko sebi žepe napolnila. Obstaja miljon drugih varčevalnih ukrepov ki bi bili manj drastični, ampak naša vlada bo še naprej jemala tistim ki nič nimajo in dajala tistim ki imajo polne riti vsega. Nikjer se ne posluša malega človeka, nikjer se ne upošteva mnenja državljanov, vsak velikan bo naredo po svoje samo da bo njemu prav, sedajpa še umret neuš smle oz. ko boš še za pogreb ne boš imel ker ti ga ne bo mogel noben plačat. V tej državi se počutim kot mravlja, ki skoz sam za druge dela na koncu pa jo nek Janša pohodi, ker mu je odnesla drobtinico kruha.
bleem
05. 04. 2012 09.05
-2
v gopodarstvu se vedno išče ljudi. ampak tam je treba delat;)
kgresda
05. 04. 2012 09.25
+1
ka zdaj hočeš ti da vsi visoko izobraženi državljani delajo v železarnah in podobno, kaj bi rad nivo države severne koreje al kaj :D
zulj001
05. 04. 2012 10.09
+2
Jerneja Trofenik
05. 04. 2012 12.10
+1
delam v gospodarstvu že več let, delala celo v proizvodnjah, kot čistilka, prodajalka,... tudi težja dela kot monterka oken in vrat. delat. Dela je res velik sam plač ni. In pol delaš mesce in mesce brez plače, in ko po parih mesecih dobiš plačo jo dobiš kaki 50-100€ nek del tolko da lahko rečejo da ti jo dajo. In naša vlada ti hoče vzet še to minimalno kar imaš. Pa ne zaj rečt poklič inšpekcijo in ne vem oga vse pa prijavit take delodajalce ko ne dajejo plač pa delaš po 12 ur na dan... ker kak koli obrenš je delavec v riti.
Jerneja Trofenik
05. 04. 2012 12.11
+1
pa mimgrede imam tud jaz šole - ne sam eno in kljub višjim izobrazbam bomo delali v železarnah in proizvodnjah in metle gonil pa še takrat vprašanje če boš dobo plačo
moat
05. 04. 2012 08.36
+31
Menim, da je potrebno več objektivnosti če govorimo o policiji in njenem delu. Policija je potrebna, ima jo vsaka država in s tem se moramo sprijazniti. Nesporno je tudi, da je delo v njej specifično in težko. Nekje sem prebral, da se resno razmišlja o tem, da bi imel vsak pripadnik policije najmanj višjo izobrazbo, saj mora poznavati razna področja dela in pri tem biti že kar precej pravnika (zakoni pri nas so kurba), psihologa (ljudje so vse bolj agresivni in gobčni), sociologa (vse več jih potrebuje takojšnjo pomoč, ko država spi), borca (z osnovnim poznavanjem samoobrambe), vojaka (da zna z orožjem), pa tudi npr. turističnega vodnika (vsi nimajo Garmina). Torej, dejstvo je, da ima policija širok spekter nalog in vlog, ki jih mora opravljati in igrati. Kje je torej problem? Časi so težki, denarja ni in mora biti enakomerno in pravično razporejen. Eni ga imajo tako rekoč v izobilju in ga zapravljajo netransparentno. Če vzamem sorodna poklica, bi v tem času namenil več denarja policiji, manj pa vojski. Torej, policiji bi dal več za opremo, saj brez dobre opreme ni učinkovite policije. Konec koncev, če bo šlo tako naprej, bo prišlo tudi do tega, da bodo morali posredovati v nasilnih demonstracijah. Brez opreme nihče ne bo šel za tak denar nastavljati "glave brez čelade". Kje je še problem? Policija je velik sistem z velikim številom zaposlenih in zastarelo organizacijo, ki je predvsem po godu pisarniškim moljem. Slednje je potrebno nagnati na teren, pri tem pa policijskim postajam dati večjo samostojnot. In še nekaj okrog zaposlenih. Države ali policije ne bo konec, če bodo tisti, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, odšli v sicer zaslužen pokoj. Zdaj pa taisti sistemu samo jemljejo! Potrebna je tudi reorganizacija celotnega sistema. Zakaj npr. potrebujemo toliko nivojev v Policiji (policijska postaja, policijska uprava, MNZ). Eden je tu nedvomno preveč in to nispo policijske postaje. Pa zakaj sta npr. potrebna na regijskem nivoju dva operativna centra (113 in 112). Na nivoju države jih je potrebno zmanjšati ali še bolje, zmanjšati in združiti. Pa da ne bo pomote. Policija je samo eden izmed sistemov v državi. Torej čaka pristojne ministre v državni upravi še veliko dela.
kgresda
05. 04. 2012 09.26
+5
Danny1980
07. 04. 2012 09.32
+1
Sem policist in bolje ne bi mogel napisati.Cestitam za strokoven komnetar!
Bozji
05. 04. 2012 08.10
+4
Policija ni več Policija! To so blagajniki! In precej poberejo. Kje pa je potem ta denar?
PorednaSliva
05. 04. 2012 21.51
v žepih teh 13ih ki so dislike-kal tvoj komentar očitno...
TRUMPP
05. 04. 2012 08.08
-3
Plicaji veseli bodite, da imate šiht. Nič vam ne manjka.
kgresda
05. 04. 2012 09.27
+10
ti pa glih veš kaj policajam manka pa ka ne :D
goliinbosi
05. 04. 2012 08.02
-12
Naj jim omogočijo, da vsak dan izven delovnega časa, urco ali dve, kasirajo denarne kazni za svoj žep.
Danny1980
07. 04. 2012 09.33
Sedaj bomo začeli pobirati denar v svoje žepe.
hrast66
05. 04. 2012 08.01
+5
Če primerjamo Slovenijo na primer z mestom Munchen, bi lahko združili policijo, vojsko. gasilce in zaščito pred naravnimi nesrečami v eno službo. Gremo se državotvornost a la cela Nemčija kar seveda precej stane. Koliko miljard dolga nas bo spravilo k pameti?
Kofetar 1
05. 04. 2012 08.00
-7
KAR NAJ GREDO, KAM BODO PA ŠLI, SAJ NE ZNAJO DRUGEGA DELATI KOT KASIRATI.MORDA BO ELEKTRO SPET ZAPOSLILO INKASANTE
jastreb13
05. 04. 2012 09.00
+10
Število nasilnih ropov bi se znalo občutno povečat....odlično poznavanje načina delovanja policije, poznavanje rokovanja z orožjem, vpadanja v objekte, onesposobitev in obvladanje oseb, strategija, načrtovanje......to so veščine in znanja, ki se jih da dobro uporabit še posebno, če ti gre za preživetje...
Kensy
05. 04. 2012 07.50
+6
Plačilo, ki ga prejme policist ni le osnovna plača, ta je relativno nizka. Zato pa jim izplačujejo razne dodatke in stroške. Da pa nebi imeli zaradi tega prenizkih pokojnin jim dodatno plačujejo prispevke v prvi pokojninski steber. Če bi bilo tako hudo v policiji pol nebi bilo tako težko prit tja delat. To, da pa jih sedaj toliko odhaja pa je povezano z napovedmi, da bo država znižala odpravnine ob odhodu v pokojnino, zato se sedaj na veliko opokojujeo. To pa ne bo vplivalo na državno varnost, ker so to v večini osebe z nazivi, ki so bili le v pisarnah, katerih dnevna naloga je prit v službo :) Sicer pa imamo na borzi veliko ljudi s srednjo izobrazbo, 3 mesečni tečaj bodo že zanli z radarjem upravljat, če to zmorejo redarji bodo še policisti :)
kgresda
05. 04. 2012 09.29
+6
zakaj bluziš nekaj na pamet. v policiji ni niti enega dodatka, vsaj ne na nivojo navadnih policistov in kriminalistov!!
Kensy
05. 04. 2012 09.49
+4
Jaz vem vsaj za dva in sicer dodatek za stalnost ter dodatek za vodenje oziroma položajni dodatek.
X-XY
05. 04. 2012 12.52
+2
nočne, prazniki, nedelje, terenski? v mesecu dni sigurno je nekaj ur iz tega naslova
Danny1980
07. 04. 2012 09.35
+1
Moja plača je 720 eur neto. Na mesec naredim 200 eur in pri tem delam nočne službe, praznike itd...in pri tem dobim dodatke v višini 300 eur.Policist sem.