Slovenija

Po smrti pacienta bolnišnica obvestila napačne svojce, pokojnega že pokopali

Celje, 15. 09. 2022 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Pavlin, Urša Zupan
Komentarji
723

Vodstvo Splošne bolnišnice Celje je potrdilo, da so po smrti starejšega pacienta obvestili napačne svojce. Kot so pojasnili, so iz doma starejših občanov v enem rešilcu prepeljali dva pacienta, ki nista imela identifikacijskih oznak, prav tako pa nista mogla komunicirati z osebjem bolnišnice, zaradi česar so ju že ob sprejemu narobe identificirali. Ena oseba je medtem umrla, to so tudi že pokopali, v sredo popoldan pa so v bolnišnici za napako izvedeli, ko so iz bolnišnice odpustili drugega bolnika. Direktor Trubarjevega doma upokojencev Robert Potočnik pa nam je povedal, da je v sredo v njihov dom prišla oseba, za katero so mislili, da je umrla.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Minister o incidentu v celjski bolnišnici
    09:22
    Iz 24UR ZVEČER: Minister o incidentu v celjski bolnišnici
  • Iz 24UR ZVEČER: Zamenjava pacientov
    03:14
    Iz 24UR ZVEČER: Zamenjava pacientov
  • Iz 24UR: Usodna napaka SB v Celju
    01:57
    Iz 24UR: Usodna napaka SB v Celju
  • Iz 24UR: Odstopi vodstva Celjske bolnišnice
    01:26
    Iz 24UR: Odstopi vodstva Celjske bolnišnice
  • Iz 24UR: Nedopustna napaka SB v Celju
    03:25
    Iz 24UR: Nedopustna napaka SB v Celju

 

V Splošni bolnišnici Celje obravnavajo izredni dogodek – po smrti starejšega pacienta so obvestili napačne svojce, ki so nato začeli organizirati pogreb ter tega tudi že izvedli. 

Zaradi dogodka sta bolnišnico obiskala minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in vršilec dolžnosti direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije Aleš Šabeder, ki sta z vodstvom opravila pogovor, prav tako naj bi bili tam tudi kriminalisti. 

Zamenjava identitet pacientov se jim je zgodila pri dveh starostnikih iz doma upokojencev, oba moška sta iste starosti, ki so ju v bolnišnico na zdravljenje prepeljali hkrati, v enem reševalnem vozilu.

 "Komunikacija z njima ni bila mogoča, prav tako pa na sebi nista imela identifikacijskih oznak. Sprejeta in identificirana sta bila na podlagi informacij reševalnega osebja, ki ju je pripeljalo, in sprejemne dokumentacije," je povedal strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar, ki je dodal, da je bila tako identifikacija oseb storjena že ob sprejemu na zdravljenje. "V času zdravljenja je eden od pacientov umrl, zaradi zamenjave identitete pa so bili obveščeni napačni svojci," je še dejal.

Svojci identifikacije pokojnega niso opravili, v času, ko so odpustili drugega pacienta, pa je že bil izveden tudi pokop pokojnega, je dodal. Za zamenjavo identitete so izvedeli v sredo. "V Splošni bolnišnici Celje smo bili včeraj zvečer obveščeni, da je bila ob pacientu, ki so ga prepeljali nazaj v DSO, priložena napačna dokumentacija. Takoj je bil postavljen sum, da je prišlo do zamenjave identitete dveh oseb," je dejal Vindišar ter dodal, da so o tem nemudoma obvestili Policijo in ministrstvo za zdravje.

Več članov osebja doma za starejše občane je potrdilo pravo identiteto pacienta, ki se je vrnil z zdravljenja v bolnišnici.

Strokovni direktor bolnišnice je danes opravil razgovor s svojci obeh pacientov, jim pojasnil potek sprejema in obravnave in se jim iskreno opravičil.

Kje se je zalomilo in kdo je za napako odgovoren, bo sicer pokazal šele notranji strokovni nadzor. "Izredni dogodek bomo temeljito obravnavali, obravnavane pa bodo morale biti vse inštitucije, ki so sodelovale pri obravnavi pacientov. Prav tako bo treba posodobiti kontrolne mehanizme, ki bodo v bodoče zmanjšali možnost ponovitve takšne napake. Prva analiza je namreč pokazala, da so bili ti mehanizmi pomanjkljivi ali pa da niso bili upoštevani na več točkah v postopku obravnave od DSO do podjetja za kremacijo," je dejal generalni direktor Aleksander Svetelšek. Dejal je še, da iskreno obžaluje, da je do takšnega dogodka prišlo, in se svojcem ter vsem, ki jih je to tragično dejanje spravilo v čustveno stisko, v imenu Splošne bolnišnice Celje iskreno opravičuje. "Zavedamo se teže takšnih trenutkov, zato bomo v bolnišnici naredili vse, da se kaj podobnega v bodoče ne bo več pripetilo."

Direktor, strokovni direktor in pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege so ministru ponudili odstop. Sestanku je prisostvoval tudi predsednik Sveta zavoda Andrej Klasinc, ki je njihove odstopne izjave prejel in bo v najkrajšem možnem času, predvidoma v ponedeljek, sprožil ustrezne postopke.

Direktor doma upokojencev: Dogodek nas je vse izjemno pretresel

Kot nam je potrdil direktor Trubarjevega doma upokojencev oz. DSO Loka pri Zidanem mostu Robert Potočnik, so zamenjavo oseb opazili njihovi zaposleni prek osebne prepoznave stanovalca, ki se je v sredo popoldne vrnil iz bolnišnice. O tem so obvestili samo bolnišnico in odgovorne osebe znotraj njihove ustanove, SB Celje pa je po obvestilu zadevo vodila dalje. 

O smrti stanovalca, za katerega se je včeraj izkazalo, da ni umrl, so bili obveščeni v petek, 9. septembra. "S svojci komunicira SB Celje, oglasili pa so se tudi pri nas in smo jim nudili oporo in informacije, s katerimi razpolagamo," je zapisal.

Pojasnil je, da so bili reševalcem že ob telefonskem naročanju reševalnega prevoza ustno predani vsi podatki o vsakem posameznem stanovalcu oz. podatki o trenutnem zdravstvenem stanju enega in drugega. Ob prihodu reševalnega prevoza pa se s stanovalcem poleg navedenega preda tudi njegova dokumentacija, ki jo sestavljajo napotnica za pregled, potni nalog za reševalni prevoz, poročilo o njegovem zdravstvenem stanju in dogajanju v zadnjem času, laboratorijski izvidi, zdravstvena kartica, meritve vitalnih funkcij, seznam predpisane terapije in po potrebi stari izvidi. Oba gospoda sta bila opremljena in odpeljana z vsemi navedenimi dokumenti. 

Potočnik je dodal še, da jih je dogodek izjemno pretresel in zdaj vse moči usmerjajo v podporo svojcem obeh stanovalcev. "Tudi sami imamo več vprašanj kot odgovorov," nam je dejal.

Urgentni center Celje
Urgentni center Celje FOTO: Bobo

Izredni nadzor odredili tudi v enoti reševalnih prevozov ZD Sevnica

V Zdravstvenem domu Sevnica so pojasnili, da sta 7. septembra njihova zaposlena iz enote reševalne službe ob cca 13. uri sprejela naročilo za dva nenujna reševalna prevoza iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem mostu v celjsko bolnišnico. V TDU Loka sta bila ob prisotnosti negovalnega osebja v sobah pacientov prevzeta. "Prvi pacient, ki sta ga prevzela, je bil pogovorljiv in je njegovo zdravstveno stanje dopuščalo prevoz v polsedečem položaju na kardiološkem stolu. Drugi pacient je bil nepokreten, nepogovorljiv in sta ga namestila na posteljo v reševalnem vozilu. V času prevoza se je zdravstvena delavka pogovarjala s prvim pacientom v smislu vprašanj o počutju. Z drugim pacientom, ki je ležal na postelji, je bila komunikacija onemogočena. Predaja pacientov je bila izvedena v UC Celje triaža," so zapisali.

14. septembra je reševalna služba ZD Sevnica od celjske bolnišnice prejela naročilo za odvoz pacienta v TDU Loka. Tega je v bolnišnici prevzela ekipa nenujnih reševalnih prevozov ZD Sevnica. "Pacient je nepokreten, neodziven, dokumentacija je bila ob pacientu. Ob predaji pripeljanega pacienta v TDZ Loka ob cca 17.50 negovalno osebje izrazi začudenje oz. dvom o identiteti pacienta z besedami, da se zdravstvena dokumentacija nanaša na drugega pacienta in ne na osebo, ki so jo pripeljali. Ob tej ugotovitvi so zaposleni iz reševalne enote nemudoma obvestili svojo nadrejeno – pomočnico za zdravstveno nego.  

Danes je direktorica odredila izredni strokovni nadzor v enoti reševalnih prevozov.

Policija obravnava sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi

S PU Celje so nam sporočili, da v omenjenem primeru zbirajo obvestila v smeri suma storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, in sicer po 258. členu Kazenskega zakonika -1. Ta pravi, da gre za "uradno osebo ali javnega uslužbenca, ki zavestno krši zakone ali druge predpise, opušča svoje nadzorstvo ali kako drugače očitno nevestno ravna v službi, čeprav predvideva ali bi moral predvidevati, da lahko nastane zaradi tega hujša kršitev pravic drugega ali škoda na javni dobrini ali premoženjska škoda, in res nastane kršitev oziroma večja škoda". Osebi, ki zagreši takšno kaznivo dejanje, grozi denarna kazen ali do tri leta zaporne kazni.

Aleksander Svetelšek
Aleksander Svetelšek FOTO: Bobo

V zdravniški zbornici ob tem opozarjajo na kritične kadrovske razmere v zdravstvu

V Zdravniški zbornici Slovenije ob neljubem dogodku v celjski bolnišnici poudarjajo, da je treba takoj preveriti in posodobiti vse nadzorne mehanizme, da se takšni dogodki ne ponovijo. Prepričani so, da je treba celoten položaj najprej in predvsem pietetno in natančno pojasniti svojcem, se jim iskreno opravičiti ter vzporedno takoj preveriti in posodobiti vse nadzorne mehanizme, da se takšni dogodki ne ponovijo.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, gre za pomembno sodelovanje med različnimi javnimi ustanovami, ki jim je zaupana skrb za ranljive prebivalce, vendar jim pristojni v Sloveniji hkrati ne namenjajo dovolj strokovne, kadrovske in materialne podpore, da bi svojo nalogo lahko opravljali na najvišji ravni. "Sledljivost pacientov mora biti zagotovljena v celotni zdravstveni oskrbi, predvsem pri starostnikih, ki so v oskrbi socialnih ustanov," so zapisali.

Predsednica zbornice Bojana Beović pa je ob obisku v primorski regiji v izjavi za medije poudarila, da dogodek opozarja na kadrovske razmere v slovenskem zdravstvu, ki postajajo kritične. "Glede na to, da smo starajoča družba, da potrebujemo zaposlene, usposobljene ljudi, ki bodo skrbeli za starostnike tako v bolnišnicah kot v okolju socialnih domov, je treba te poklice ustrezno nagraditi oziroma jih narediti privlačne," je dejala. Opozarja, da slabo preskrbljena kadrovska zasedba povečuje možnosti, da prihaja do takšnih napak, kot se je zgodila v Celju.

Obenem je treba po njenih besedah poskrbeti tudi za boljše pogoje dela. "Bolnišnice so stare desetletja, bolniki nam dobesedno ležijo po hodnikih, to je grozen položaj za bolnike in tudi za zdravstveno osebje, ki tam dela," je dejala. Da bi bili preskrbljeni, in sicer tako na področju zdravstvenega kot socialnega varstva, bo treba za to nameniti več sredstev, je še poudarila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (723)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Novasova
16. 09. 2022 21.04
Predvsem je bil prevoz v bolnico nepotreben. Enemu ni bilo rešitve, drugi je pa ozdravel brez terapije. No, z napačno.
boško08
16. 09. 2022 20.08
+1
Predsednica zbornice Bojana Beović pa je ob obisku v primorski regiji v izjavi za medije poudarila, da dogodek opozarja na kadrovske razmere v slovenskem zdravstvu, ki postajajo kritične. "Glede na to, da smo starajoča družba, da potrebujemo zaposlene, usposobljene ljudi, ki bodo skrbeli za starostnike tako v bolnišnicah kot v okolju socialnih domov, je treba te poklice ustrezno nagraditi oziroma jih narediti privlačne," je dejala. Opozarja, da slabo preskrbljena kadrovska zasedba povečuje možnosti, da prihaja do takšnih napak, kot se je zgodila v Celju. A te ni sram Beović/ka.. Oddidi, ker si v sramoto, A te ni nič sram, kako bi se počutila, če bi se tebi to zgodilo Beović ka
jutri_pa_res
16. 09. 2022 19.51
+0
Prav je, da se zaradi te napake dela krepak veter, vendar pa pogrešam podoben veter ob neštetih napakah sodišč. Kup procesov je na višjem sodišču razveljavljen zaradi procesnih napak in vrnjen v ponovno sojenje.
pesnitev
16. 09. 2022 21.57
+0
Točno, jutri_pa_resnapake sodišč so v Sloveniji enormne. Tako je na primer sodnica Gamsova na ljubljanskem sodišču, naročila sodnemu izvršitelju, naj uporabi silo, da strpa otroke v avto in jih od matere odpelje k očetu, matere pa otroci sploh niso smeli več videti nekaj mesecev. Zaradi spora med očetom in materjo, so otrokom odvzeli pravico do matere, ve pa se, da je oče teh otrok znanec sodnicinega moža.... a nič se ni zgodilo, omenjena sodnica hara še naprej in vedno znova kaznuje otroke in mamo, da se ne smejo videti!
jutri_pa_res
16. 09. 2022 19.33
-1
Zamenjava se je lahko zgodila samo med prevozom. V domu so vsakega s svojo dokumentacijo izročili v vozilo, v bolnici pa so reševalci vsakega z napačno dokumentacijo izročili zdravstvu. Od tam sta šla vsak na svoj oddelek in zamenjava več ni bila mogoča. Osnovna napaka je, da jh v domu ne opremijo z zapestnico, ki stane 10 centov. Drugo vprašanje pa je, kako da v bolnici med zdravljenjem tega ni nihče ugotovil, niti zdravnik, ki bi moral ob pregledu ugotoviti, da ima človek popolnoma napačno diagnozo.
Uporabnik1553006
16. 09. 2022 17.03
+3
Pri nas nihče ne odgovarja za nobeno stvar,kaj je treba posebna prijava ali kaj?Kaj dela policija in tožilstvo? Kakšne zakone pa imamo,da se dogajajo stvari,katere so kaznive? Kaj pa pacient,ki je resno bolan ali ima kakšno možnost,da preživi?Sram naj bo zaposlene v zdravstvu,res smo samo številke,niso samo plače vzrok,zaposleni imajo tudi odgovornost do pacientov saj so se prostovoljno odločili za zaposlitev v zdravstvu.
+3
Pa se to. Ziv dokaz da dela zdravstvo sam za denar. Ce bi zdravstvene delale na principu osebnih dokumentov, onih tipa s sliko... kot vozniska.. Bi se folk dalo identificirat dejansko. Tak pa dokler ga ne vneses v kompjuter, pa ti rdece popupe zacne metat na podlagi stevilke zdr. zavarovanja... ja pa itak da zamenjas dva sivca po 75 letu. Se s sliko bi jih marsikdo zamenjal. In ja, ce imajo diabetiki lahko neke zapestnice pa obeske, zakaj jih tem folku ne morete dat... aja pozabljam. Prevec zasedeni so z nasim kesom kupovat privat bolnice... maj bed
Betuul
16. 09. 2022 16.47
+0
To je napaka evidence in administracije kartoteke! PDelajo površno ! Res da je posredi človek ; zato bi na teh mestih morala biti natančnost
+1
Bravo.. Bravo Celjska bolnica. pri basebalu imajo pravilo 3x falis, gres iz igrisca.. tile bi se se pa kar igrali dalje naso malo kliniko... pa ce bi vam dzuro spisal scenarij ko bi boljse laufalo.. Rebra odrezana na napacni strani, vsite skarjice v pacienta, cloveka so pustil umret prakticno na vhodu ker jim birokracija ne stima, vse to dokler se doc notri samozadovoljuje z bananam pa se strima na tik tok... a svojci folku umirajo. Noces vedet kaj se zgodi za teh 200 250e letno da meni to zakomplicirajo. Recmo sam, da se konkretno zakomplicira vpletenim. :D
KVAJSTABO
16. 09. 2022 16.14
+3
Moj predlog je, da se tistim ljudem, ki ne morejo komunicirati, so dementni in tn, na roko natakne zapestnica, zelo dobro poznan produkt v bolnišnicah in porodnišnicah. Simpl.
Balki36
16. 09. 2022 15.01
+1
Kot celjan ki marsikaj ve o nasi bolnici....nisem presenecen...marsikaj se je ze zgodilo.....pa to
Space Voyager
16. 09. 2022 14.28
+2
Ok, tole je bil čisti feler. Ampak gledati ministra, ki igra takšen šok, kot bi šlo za množični pomor otrok v vrtcu, mi je bilo pa odveč. Treba je pa res ugotoviti, ali sta bili osebi napačno zdravljeni, pripisati odgovornost ter najti način, da se kaj takšnega ne zgodi več.
+1
ma ne bi bilo prvic. da so kerega napacno zdravil..
pesnitev
16. 09. 2022 21.59
+0
Jožajoža
16. 09. 2022 14.12
+1
Celjska bolnišnica se je na naslovnicah medijev pojavljala tudi v času covida. Za zdravljenje covidnih pacientov naj bi prejela največ med vsemi bolnišnicami v Sloveniji, z izjemo Klinike Golnik. V povprečju naj bi na posameznega pacienta prejela okoli 16 tisoč evrov.ker je tam zaposlena urška
Samo DESNO je pravo
16. 09. 2022 13.27
+1
Nesposobno vodstvo,nesposobna vlada in to je slika
starima?ek 1
16. 09. 2022 12.44
+1
Celjska bolnica v rokah JJ in Počivalška,odgovorna za blamažo pa Golob in minister.
abcda.10@gmail.com
16. 09. 2022 14.46
+1
Na oblasti je kurnik z svojim ptičem, če bi bil Janša, bi že skakali po Ljubljani in še kje ter zahtevali odstop vlade. Če niso sposobni vladat, kar ves čas dokazujejo, naj odstopijo, kar bi tudi zahtevali od drugih
zibertmi
16. 09. 2022 10.10
+7
mislim ,da so edino v celjski bolnišnici bili zelo hvaležni in mnogo so tudi uporabljali počivalškove golfe ,ki so še vedno v nevoznem stanju po skladiščih
jodr
16. 09. 2022 09.22
+2
Vsi bomo 1× umrli; nekateri 2×.
Space Voyager
16. 09. 2022 14.25
+3
enakatalena
16. 09. 2022 14.56
Omas1313
16. 09. 2022 08.09
+8
Komplicirajo okoli tega kot , da bi kdo umru… ko je Katja umrla od cepiva vse tiho je bilo…
Jožajoža
16. 09. 2022 08.37
+4
Krivi jansisti,ki so na silo cepili.samo takrat je državo vodil diktator,in se ni smeli govorit in pisat
Litlmen
16. 09. 2022 13.56
+2
Joža joža ma si .... kot vsi levaki.kdo je bil cepljen na silo?
enakatalena
16. 09. 2022 14.58
+1
litlmen, na silo so bili cepljeni vsi naši najstniki in mladostniki. Če so želeli živeti, so se morali cepiti, sicer so se obsodili na osamo. Tega ne smemo kar tako pozabiti. Katja je bila le ena od žrtev te prisile, žal se počasi kažejo posledice tudi na tistih, ki so preživeli prisilno cepljenje.
Litlmen
17. 09. 2022 08.50
+0
Enakatalena-nehaj zavajati imam sinove in vnuke pa nobeden ni bil cepljen sploh pa pod prisilo
Jožajoža
16. 09. 2022 08.05
+7
Speče janševe celice se prebujajo.se spomnite,janša je svoje ljudi nastavljal od vratarjev in čistilk navzgor.ve se,kako korist lahko " vladarju" naredita vratar ali čistilka.čistilka pride do dokumentov vratar pa omogoči " plenjenje"
Space Voyager
16. 09. 2022 08.12
-5
He he he, VSEGA je kriv JJ, a ne? Včeraj sem zažgal čebulo... kriv je JJ!
Loana
15. 09. 2022 21.58
+10
Okej, če mene kdo vpraš bi morali izvesti izredni nadzor v domu opokonjevec kjer so predali ta dva pacienta. Kako naj bolnica pol ve ce sta neodzivna kako jima je ime?
Darko32
16. 09. 2022 11.55
+1
Loana TOČNO to, kar praviš. Sem bil zaradi bolezni domačega večkrat spremljevalec bolnika z rešilnim vozimom in dobro vem kaj vse te vprašajo in kaj je potrebno imeti zraven. Imaš tudi stare izvide in morebitne fotografije. Tukaj pa imamo primer tega doma za upokojence, kjer so delali hopštaplersko in napakirali dva bolnika v isto vozilo brez pravilnih označb ali neke kulturne zapestice za lažjo obravnavo. Kako naj za vraga nek zdravnik ali sestra vesta kdo je kdo, če pa sta oba enako stara in hudo bolana. Zato imaš popolnoma prav, kar si napisala. Mar ni se v tem domu nek član SDS za propagando SDS-a hvalil kako mora delati kot pripravnik sam. Tuak jse postavlja vprašanje kako lahko pripravnik dela sam brez nadzora. Zato JE TVOJA NAVEDBA POVSEM PRAVILNA IN NA MESTU.
štajerc65
15. 09. 2022 21.44
+3
upam da umrem v tej bolnici ker imam 50 procentov da preživim.
Darko32
16. 09. 2022 11.56
+0
štajerc65 čE TI DRUGI ZAŠUŠTRAJO SPREMLAJOČO DOKUMETACIJO.