Gospodarstvo

Robertu Golobu se je iztekel mandat. Ga bo sodišče ponovno ustoličilo?

Ljubljana, 17. 11. 2021 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
529

Iztekel se mandat upravi družbe Gen-I pod vodstvom Roberta Goloba. Kot je sporočil Golob, skupščina ni bila uspešna, dogovora niso dosegli. O upravi bo tako odločalo okrožno sodišče v Krškem. Odločitev sodišča bi lahko bila znana v 14 dneh, medtem pa sporočili, da so s strani družbe Gen-EL prejeli predlog, da naj začasna uprava ostane enaka, kot je bila dosedanja, torej pod vodstvom Goloba. Kot je razkril Golob, zaenkrat ne razmišlja o odhodu s podjetja in odhodu v politiko, saj ima, ko ni predsednik uprave, delovno mesto v družbi Gen-I.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Gen-I od polnoči brez uprave
    02:19
    Iz 24UR: Gen-I od polnoči brez uprave
  • Iz SVETA: Kdo bo vodil Gen-I
    02:11
    Iz SVETA: Kdo bo vodil Gen-I

Kot je danes po skupščini sporočil zdaj že nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob, ta ni bila uspešna pri imenovanju uprave, družbeniki se niso uspeli dogovoriti. Dogovora niso dosegli, mandat upravi družbe Gen-I pod njegovim vodstvom pa je potekel. Kot je pojasnil Golob, bo o vodstvu družbe tako odločalo sodišče, odločitev bi lahko bila znana v 14 dneh. Možno sicer je, da se vmes še doseže usklajen dogovor lastnikov, je pojasnil. Pričakujejo, da se bodo lastniki še pogovarjali in da mogoče še vedno pridejo do dogovora o upravi. 

Robert Golob
Robert Golob FOTO: POP TV

Na sodišču je možnih več predlogov. Predlog lahko na sodišče podajo tako družbeniki kot uprava. "Mi bomo verjetno danes na sodišče podali predlog za kontinuiteto. Kako se bo sodišče odločilo, pa je odvisno le od njih," je povedal. Možno je, da bo na sodišču več predlogov, družbeniki pa imajo prednost in "vso pravico, da dajo svoje predloge, ki so lahko enaki kot naši ali drugačni", je povzel Golob.

Kot je povedal Golob, se zavzema zato, da bi družba čimprej imela upravo, saj je zelo vpeta v mednarodne tokove, zato potrebuje upravo, ker si podjetje ne more privoščiti dalj časa delovati brez nje. Kot je razkril, sam zaenkrat ne razmišlja o odhodu s podjetja in o odhodu v politiko, saj ima, tudi ko ni predsednik uprave, delovno mesto v družbi Gen-I. Njegovo delovno mesto še nima končnega naziva, kot je pojasnil, bo še naprej v odnosih z javnostmi podjetja in da se bo veliko ukvarjal z mednarodnim trgovanjem.

Z jutrišnjim dnem vodstvena pooblastila tako prevzemajo direktorji nižjih nivojev, za imenovanje začasne uprave pa bo zdaj pristojno okrožno sodišče v Krškem. Ti so sporočili, da bodo zadevo obravnavali pod nujno in še, da so že prejeli en predlog, in sicer s strani družbe Gen-EL, da naj začasna uprava ostane enaka, kot je bila dosedanja, torej pod vodstvom Goloba.

O kakšnem predlogu je danes odločala skupščina? 

Včeraj je zasedal nadzorni svet Gen Energije in tam so se predstavili kandidati, kjer se je predstavil tudi Golob. Predstavitev uprave pod vodstvom Goloba pa je bila skupaj z razvojnim načrtom zavrnjena. Potem pa so, kot je povedal Golob, nadzorniki Martinu Novšaku, predsedniku Gen Energije, naročili, da mora kandidirati. 

In takšen predlog je bil danes podan na skupščini, a ta danes na koncu ni bil potrjen, je pojasnil Golob. Jure Soklič je bil predlagan kot član uprave. "Novšak je velik strokovnjak in izjemen človek. A vsak človek je rojen za nekaj, za vodenje zelene transformacije v Sloveniji pa nekdo, ki je izrazito usmerjen v eno tehnologijo, v tem primeru jedrsko, pač mogoče ni najbolj primeren kandidat,"  je ocenil Golob. S tem, da bo danes moral kandidirati, pa so ga za povrh tega nadzorniki seznanili šele včeraj ob polnoči: "Moje mnenje je, da je tak način kadrovanja neresen." 

A kot je dodal Golob, to ni bil razlog, da se danes niso dogovorili, ugotovili so namreč, da ker je prišlo do te spremembe v zadnji minuti, saj je Gen Energija dala ponovno isti predlog na nadzorni svet, to je sedanja uprava Gen-i s članom uprave Sokličem. Nadzorniki se s tem niso strinjali in so potem podali svoj predlog z Martinom Novšakom in Juretom Sokličem, ki pa ni bil formalno usklajen, saj je uprava štiričlanska, ostala dva člana pa nikoli nista bila usklajena, je pojasnil dogajanje na današnji skupščini. 

Golob se je dotaknil tudi postopka nameravane prodaje deleža Gen-I v družbi Gen-EL. Nezavezujoče ponudbe prihajajo, "interes je ogromen", je ocenil. Ponudbo je v začetku tedna poslala tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) in čeprav Golob o številkah ni želel govoriti, je ocenil, da ponudba EBRD sega "skozi streho".

"Ravno to, da največja evropska banka v Gen-I prepoznava nosilca zelene transformacije v Sloveniji in je pripravljena v to vložiti ogromno denarja, bi moral biti signal, za kaj pri tej stvari gre. Privatizacija, o kateri se govori, ni privatizacija, še manj menedžerski odkup. Edini namen je razvoj. Kajti boniteta podjetja, v katerem bi bil tako ugleden partner, kot je EBRD, gre skozi streho," je izpostavil. S tem bi lahko realizirali razvojne načrte še hitreje in bolj ambiciozno. "Tudi zato mi je nerazumno, da se obstoječa garnitura odpoveduje tej bistveni razvojni priložnosti," je dejal Golob.

Napovedal je še, da bo predvidoma do konca prihodnjega leta lastnikom posredovano poročilo z interesenti in finančnimi ponudbami. Na koncu bo odločitev o morebitni prodaji v rokah lastnikov, je spomnil.

Spomnimo

Že v torek popoldne so se sestali nadzorniki družbe Gen Energija, ki je 50-odstotna lastnica Gen-I. Nadzorniki direktorju Martinu Novšaku, katerega stolček naj bi se prav tako majal, že na seji prejšnji teden niso podelili soglasja za vnovično imenovanje Goloba za predsednika uprave Gen-I, ampak so mu naložili, da na skupščini za predsednika in člana uprave imenuje Jureta Sokliča in Davorina Dimiča. Nadzorniki naj bi še vedno vztrajali, da Golob odide s čela Gen-I. 

Gen-i
Gen-i FOTO: Bobo

Skupščina Gen-I o imenovanju uprave odloča soglasno. Medtem ko je polovična lastnica Gen-I družba Gen Energija, je preostalih 50 odstotkov v lasti družbe Gen-EL. Ta je v polovični lasti Gen-I, po četrtino pa imata v rokah Elektro Ljubljana in Gen Energija. Če se Gen-EL na skupščini ne strinja s predlogom Gen Energije, predlog ni sprejet.

In prav to se je zgodilo na skupščini prejšnji teden. Soklič in Dimič nista dobila podpore, prav tako pa je brez soglasja za nov mandat ostal Golob.

Družba Gen-I bo po Golobovih besedah letos ustvarila tri milijarde evrov prihodkov, dobiček pa kar početverila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (529)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ...
17. 11. 2021 21.38
+3
Zakaj je Nemčijja največje in najboljše gospodarstvo v EU? Ker jim na kraj pameti ne pade, da bi odslavljali ljudi, ki delajo dobro, pa ne glede na to katera politična opcija je trenutno na oblasti. Pri nas pa ravno obratno - Butnskala v živo.
Pjanček
17. 11. 2021 21.29
+1
politika te je nastavila, politika te je odstavila. ne mores sedaj jokati. bodi dec!
Zmaga Ukrajini ...
17. 11. 2021 21.35
-6
Ubožec boš kaj kmalu jokcal nad položnicami od elektrike, ko bo arestant nastavil svoje marionete. Isto kot pri liberalizaciji cen naftnih derivatov. Ampak eni ne boste dojeli, pa četudi vam prileti direkt v čelo.
solkan
17. 11. 2021 20.59
+0
Tebe se po burek ne bi poslal, ne pa vodit tako podjetje. Bednik
poper00
17. 11. 2021 21.15
+0
Čudno da ga je do zdaj vodil s superlativi.
bojer
17. 11. 2021 20.50
+7
V kolikor z Golobom dobimo porabniki bodisi sončno, vetrno ali drugi obnovljivi vir, brez podražitev, naj kar ostane.
obožeobože
17. 11. 2021 20.49
-1
Ja nič Robert. Jedrsko elektrarno si postavi in prodajaj štrom
bojer
17. 11. 2021 20.55
-1
Redžepi
17. 11. 2021 20.31
+5
a je tip nadčlovek, da si toliko zasluži, da je še evroposlance sram...pa to...
txoxnxy
17. 11. 2021 20.28
+1
Za 45 000 € na mesec + še nekaj privilegijev se bom še jaz prijavo. Luč bom že prižgal in ugasno pa vsem vam mal elektriko podražil da bo konc leta še Božičnica oa 13 plača mogoče še kak interventni dodatek, ampak noben ne sme bit nižji od 10x plače. Drugače bom pa raje šel brez skrbi vsak večer lepo v miru spat.
Redžepi
17. 11. 2021 20.25
+6
lahko je bit menedžer v javni podjetjih....ne vem če si v lastnem podjetju kdo še izplača 40K plače...še pipi strel je za njega nula....
piu
17. 11. 2021 20.23
+9
dobro......zdaj pa najprej k frizerju........
mariborpop
17. 11. 2021 20.18
+2
premala placa
Ugovor vesti 133.člen
17. 11. 2021 20.14
+0
Spet en samodržec. Pazi, državna firma pa ima 40.000 € plače. Kdo se javi da bi delal za 4.000 € in navidez izpolnjuje pogoje. Kdo je pri nas nor?
minkica91
17. 11. 2021 20.23
+1
ta zgleda nima nikoli dovolj, zato pa imamo tako visoke račune za elektriko. Če je lastnik država, pa ja menda lahko zamenja te nenasitne direktorje. Itak ne delajo drugega,kot štejejo koliko si bodo dnarja nabasali na mesec.
poper00
17. 11. 2021 21.17
-3
Minkica visoke računa prejemaš ,ker si glupa.
optimist11
17. 11. 2021 21.30
Zavajaš-OP je nizja ostalo so dodadki za dosrganje ciljev. Ima najnizjo ceno enetgije in je de ne bo dvigoval.ima 90% prometa na zunanjem trgu....
Tik Tak
17. 11. 2021 20.12
+4
Pošlji 5 na 1919 za Robert Golob
PetindvajsetUR
17. 11. 2021 20.09
+2
Sodisce u Krskem? Tam tud žejni Vizjak tere sodnikom tist kar njemu manjka?
minkica91
17. 11. 2021 20.23
+1
a sodniki pa imajo, ga še ne poznam takega.
semaino
17. 11. 2021 20.07
+4
Sodisce ne more ustoliciti Goloba, ker mora slediti volji nadzornega sveta, mora postaviti nove.
Nimasmisla
17. 11. 2021 20.07
-2
Po golobu golob po Janši janša
piljan
17. 11. 2021 20.02
-1
Vem jaz prvi ekonomist,lažnivec in še kaj noričanov,pleničar,podrepna muha CASTRUM.Je kar zaskrbljena,samo točno ve,da bo zelo kmalu ta zaskrbljenost prešla na puklavega gospodarja muh in vas komunajzarkih svečarjev.Zadovoljen z odgovorom pleničae podrepna muha CASTRUM?
qwerty99
17. 11. 2021 19.56
+7
Družbeniki so očitno neodgovorni in nezreli ali pa nesposobni (ali pa vse to), da pustijo družbo s 3 mrd prometa na leto brez vodstva in si ne zaslužijo položaja, ki ga zasedajo.
Castrum
17. 11. 2021 19.58
-1
2,2 milijardi! In niso družbeniki tisti ki odločajo, ampak skupščina.
Castrum
17. 11. 2021 19.55
-1
Ma plača sploh ni problem. Možakar je hotel privatizirati/olastniniti državno podjetje, kar bi pomenilo, da bi imel kot zasebnik ekskluzivne/monopolne pravice za prodajo elektrike iz NE Krško. Vlada mu je to preprečila. In če bi bili v Levici načelni, bi pohvalili vlado ker je preprečila prodajo državne firme.
poper00
17. 11. 2021 21.20
+2
Janša je prodal vse kar je bilo vredno in uničil Slovensko gospodarstvo zato ne klobasaj.Poslušaj še enkrat Vizjakov govor in nato laži dalje.Enkrat ti bo nekdo sigurno strl jajca kot pravi vaš namestnik trdokumunističnega furerja
Castrum
17. 11. 2021 19.53
+6
Imam eno vprašanje, če kdo ve : A je gospa Tanja kaj zaskrbljena?
minkica91
17. 11. 2021 19.36
+1
a si še ni dovolj dnarja nabasal. itak pa ima izbiro nadzorni svet, ampak eni celo življenje vedrijo v državnih podjetjih s plačamo po več 10.000 evrov na mesec, mi pa potem plačujemo tako visoko ceno elektrike.