Slovenija

Izteka se rok za odprtje volilnih računov pred evropskimi volitvami

Ljubljana, 24. 04. 2024 08.18 | Posodobljeno pred 27 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izteka se rok, do katerega morajo organizatorji kampanje odpreti posebne transakcijske račune za njeno financiranje. Volilna kampanja pred volitvami poslancev iz Slovenije v Evropski parlament bo sicer uradno stekla 9. maja.

Organizatorji volilne kampanje morajo v skladu z rokovnikom Državne volilne komisije poseben transakcijski račun za financiranje volilne kampanje odpreti najpozneje 45 dni pred dnevom glasovanja, torej danes. Sicer pa velja, da morajo organizatorji poseben transakcijski račun odpreti, še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji.

Volilne račune doslej odprlo 11 strank

Kot je razvidno iz registra transakcijskih računov, objavljenega na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je volilne račune doslej odprlo 11 strank. Med njimi so vse parlamentarne stranke, Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica, poleg njih pa še zunajparlamentarne SLS, Vesna, Resni.ca, Dobra država in Nič od tega. Volilni račun je odprla tudi SNS, čeprav so se v stranki odločili, da na evropske volitve ne gredo.

Podatke o transakcijskem računu ter organizatorju kampanje morajo sicer liste predložiti hkrati z vložitvijo kandidature. To lahko storijo do 10. maja, ko se izteče rok za vložitev kandidatur, medtem ko se bo volilna kampanja uradno začela že dan prej, 9. maja.

Evropske volitve
Evropske volitve FOTO: Shutterstock

Kandidate za poslance v Evropski parlament lahko predlagajo politične stranke in volivci. Na vsaki listi kandidatov je lahko največ toliko kandidatov, kolikor poslanskih sedežev pripada Sloveniji, torej devet.

Politična stranka lahko vloži listo kandidatov, če je podprta s podpisi najmanj štirih poslancev državnega zbora ali najmanj tisoč volivcev. Dvoje ali več političnih strank lahko vloži skupno listo kandidatov, če je podprta s podpisi najmanj šestih poslancev državnega zbora ali najmanj 1500 volivcev. Listo kandidatov lahko vložijo volivci, če je ta podprta z najmanj 3000 podpisi.

Na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 40 odstotki. Vsaka lista mora biti sestavljena tako, da je najmanj en kandidat vsakega od spolov uvrščen v zgornjo polovico liste.

Zaenkrat so sicer kandidatno listo vložili v NSi in Vesni. Državna volilna komisija mora liste potrditi do 19. maja.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
24. 04. 2024 11.24
Simčič in osebni davčni svetovalec iz Bosne si že maneta roke
Julijann
24. 04. 2024 09.09
+1
Kako se počuti kaj Merlo. Na pikniku GS je bil sicer malo začuden, ko ga je Golob predstavil kot nosilca liste. Opravil je že kar nekaj intervjujev, kjer je povdaril, da tudi kot senior lahko listi veliko prinese. Potem pa šok in gospoda sploh na listi ni. Mesto je dobil maketar in vodilno vlogo Irena. Grošelj pa zanimivo nima ene lepe besese za to gibanje svobode .
Julijann
24. 04. 2024 09.06
+1
SD ima sredstva na računu?
Valkidžija
24. 04. 2024 16.55
Ni pomembno. Morebitni primankljaj bodo zapolnili iz državne malhe.