Slovenija

Vložen predlog novele zakona, ki spreminja meje volilnih okrajev

Ljubljana, 21. 12. 2020 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V DZ so po skrajšanem postopku vložili predlog novele zakona o določitvi volilnih enot za parlamentarne volitve, ki spreminja meje volilnih okrajev. Z današnjim dnem se namreč izteka rok, ki ga je ustavno sodišče dalo državnemu zboru, da volilno zakonodajo uskladi z ustavo. Ustavno sodišče je 21. decembra 2018 ugotovilo, da je del zakonodaje o volitvah v DZ zaradi prevelikih razlik med volilnimi okraji v neskladju z ustavo.

Jabolko navdiha za Andreja Janeža-4

Skupina poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem iz SDS je danes v državni zbor (DZ) vložila predlog novele zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki spreminja meje volilnih okrajev. Zakon bodo obravnavali po skrajšanem postopku, je razvidno s spletne strani DZ.

Vložitev predloga novele je bila pričakovana po tistem, ko je minuli teden propadel še drugi poskus spremembe krovnega volilnega zakona, s katerim bi volilne okraje ukinili in uvedli relativni prednostni glas.

Vsebina predloga na spletni strani DZ še ni dostopna, najverjetneje pa gre za predlog, ki ga je pripravilo ministrstvo za javno upravo, podpirata pa ga predvsem SDS in DeSUS. Pričakovati je sicer, da bosta predlog podprli tudi koalicijski SMC in NSi, ki sta prvenstveno sicer podpirali predlog za ukinitev okrajev.

Za sprejetje zakona o volilnih enotah je potrebna navadna večina v DZ, medtem ko je bila za spremembo krovnega volilnega zakona potrebna dvotretjinska večina. Podprlo pa jo je 55 poslancev, torej pet premalo.

Pobudo za iskanje rešitve je prevzel predsednik republike Borut Pahor, ki je pripravil več posvetov s strokovnjaki in predstavniki političnih strank. Pogovarjali so se o dveh možnih poteh za uresničitev ustavne odločbe. Prva je preoblikovanje volilnih okrajev s spremembo njihovih meja, druga pa njihova ukinitev in uvedba prednostnega glasu.

Slednja je imela več podpore. Vendar pa sta bila oba poskusa, da bi državni zbor sprejel novelo zakona o volitvah v DZ, ki je predvidevala ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu, neuspešna. Predlog bi v DZ moralo podpreti 60 poslancev, a so marca ob prvem poskusu zmanjkali trije glasovi, v drugo minuli petek pa pet. Med tistimi, ki so predlog podprli, so bili poleg opozicije tudi poslanci koalicijskih SMC in NSi.

Sprememba volilne zakonodaje je potrebna, ker je ustavno sodišče ugotovilo njeno neustavnost v delu, kjer določa volilne okraje, saj je med njimi prevelika razlika. Rok, ki ga je določilo ustavno sodišče za uveljavitev njegove odločbe, je sicer potekel danes.

V vsakem primeru pa bo državni zbor z implementacijo ustavne odločbe zamujal. Kot je sredi junija poslanke in poslance opozoril predsednik Pahor, bi odlašanje s spremembami volilne zakonodaje utegnilo imeti usodne posledice, saj se volitve v DZ po 21. decembru "ne bi mogle izogniti utemeljenim očitkom o njihovi protiustavnosti in nelegitimnosti".

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojer
21. 12. 2020 20.07
+5
Volilni okraji, to je res rešitev, da te kap. Zame so volitve zanimive le tedaj, če lahko volim človeka z imenom in priimkom in ga, seveda, tudi odpokličem. Dokler bo; nič mi ne morejo, morejo,..., ker sem poslanec, dotlej so zame volitve brezpredmetne.
Trglav
21. 12. 2020 19.42
+3
V poštev pride edino varianta s preferenčnim glasom, saj imamo volilci dovolj, da nam je politika vsiljevala poslance - poglejte, kaj imamo v levem in desnem bloku!! Resnično imamo zbran cvet (okoli 60%) poslancev, ki so tam zaradi plače, preostali pa so priveski strank, ki lepo živijo. Poglejte malo Levico (Kordež), na desnem pa cicibančka Tonina, ki mu ni nič jasno, niti to ne, da ga Janša potaplja. V vsaki stranki najdemo take, ampak naštel sem dva asa!
sinhron
21. 12. 2020 16.55
+7
Sprememba velikosti volilnih okrajev je samo natega in slepilo SDS in NSI ! Volilne okraje je treba ukiniti in uvesti prednostni glas , ČE ŽELIMO IMETI DEMOKRATIČNE IN POŠTENE VOLITVE !
Tobias Tik
22. 12. 2020 14.40
Demokratične volitve niso bile in ne bodo. Kaj nam koristi voliti, ce pa potem koalicijo oz vlado voli nekdo, ki ni bil zmagovalec. Torej volit nesmiselno... Preferencni glas: a res kdo misli, da bodo ljudje, tudi starejsi iskali kandidata med recimo 20 listi a4? Ne se hecat. Volilni okraji ok!
DemokracijaMolka
21. 12. 2020 14.18
+3
Ustavno sodišče, In končno bo imelo večinsko mestno volilno telo prednost pred podeželjem in delavnimi ljudmi, ki ne bodo čisto razumeli, zakaj morajo futrat vse te "demokratične" priseske. Poslanci pa s figo v žepu, tako kot pri javni podpori za ustavnega sodnika Terška, ki mu je potem malo zmanjkalo, kot tudi za spremembo volilne zakonodaje, kjer potem nebi bilo mogoče, da bi obstajali politiki ala Erjavec, Bratušek, Šarec in podobni, katere so volili sorodniki, pa sedaj prav lepo živijo. Z novo volilnim sistemom, če ne bo premišljeno narejen, pa odpremo na široko svoja vrata, pa še ostalim interesnim skupinam, ki so do sedaj nastavljali svoje politike, brez da ji bi bilo potrebno kupovati glasove, sedaj pa bo to mogoče veliko lažje, seveda spet pod okriljem odločitve ustavnega sodišča. Že sedaj imamo malo nerazčiščene pojme o pravičnosti in moralnost, saj je tisti strani, ki ima podporo nastavljenih veljakov primat, pri prikritem oglaševanju za korupcijo, potem razni elektorski glasovi nekako nebodo prišli do smisla. Če je svoboda izražanja zatrta, glede na lastno politično usmerjenost, potem tudi ta zadnji eksperiment manjšinske levice, da z manipulacijo enkrat za zmeraj odpravi desnico, ne more pasti na plodna tla. Kvalifikacije za politika torej nikoli ne bi smela biti pristranskost, temveč pripravljenost posameznika zastopanja volje ljudstva in ne bogatih sponzorjov, kateri so ga spravili na položaj. No, pa mi prosim najdite enega politika, ki bi bil pošten? Ne morete? No to je odraz, slovenskega političnega prostora. Živimo bolje kot kako pleme v Afriki, vendar smo najslabši v Evropi, zraven pa poslušamo, kako je JJ kriv za vse, ali pa Mesec. Zaradi nesposobnega dosedanjega vodenja, smo tam kjer smo. Zato ker se je 25 let kradlo, moramo sedaj spremeniti volilni sistem, da se bo kradlo še naprej, ali ima kdo drug kakšno idejo, smotra vsega skupaj.
resslovenka
21. 12. 2020 14.05
+8
Ko moralni teolog g. Ivan Štuhec izjavi, kdo nebi smel dobiti denarja iz državnega proračuna s tem misli na nevladne organizacije, ker da bi se tako sprostil določen znesek, za druge namene. Za koga, g. Štuhec?? 🤔 Jaz menim, da bi se moralo prenehati financirati verske skupnosti. Kolk denarja bi se s tem prihranilo. Ste že izračunali spoštovani gospod Štuhec? No, dajte. 😎
DemokracijaMolka
21. 12. 2020 14.28
+1
Torej, ko se preneha verske skupnosti financirat, ne rabimo financirati še vse ostalo kajne?
resslovenka
21. 12. 2020 15.00
+7
Hey, verske skupnosti so po Ustavi ločene od države. Sploh ne vem, kaj se ima moranli teolog g. Štuhec vtikati v državne posle, al pa cerkveni gospodje nasploh. Pa dvigajo glave, seveda z zegonom vseh vlad. Cerkev je po našem vedenju najbogatejša institucija v državi. Če že ravno, naj se spremeni Ustava, ne pa da se jo krši na vsakem koraku. Ustava je "sveto pismo" zakonodajne oblasti", torej... Bi se morala spoštovati. 🙄
sinhron
21. 12. 2020 16.54
+5
Država ( Janševa vlada !)pa kljub ustavni ločenosti verskih skupnosti od države daje njim 700 evrov davkoplačevalskega denarja in 100% pokritje socialnih transferjev !
Tobias Tik
22. 12. 2020 14.42
Je več "koristi", mentalne, od cerkve (pa ne hodim v cerkev), kot od Zlatka!
mackon08
21. 12. 2020 14.01
+14
Sekta SDS je proti relativnemu prednostnemu glasu, ker bi potem ostali brez polovice poslanskih mest banda pokvarjena.
resslovenka
21. 12. 2020 14.07
+9
Seveda. Saj se ve, kaj bi to za sekto pomenilo. Pol salabajzerjev manj. 😎
DemokracijaMolka
21. 12. 2020 14.29
-2
Torej, do sedaj jim leve stranke niso bile kompatibilne praviš? Božček si veš, ki ne razumeš osnovnih pojmov, no pa še marsikdo ne.
1model
21. 12. 2020 13.59
-2
Beli + Rdeči - Zeleni - Violični +
Uporabnik1262524
21. 12. 2020 13.49
+4
In kaj če to ne naredijo ... kaj sodišče naredi potem ? Bomo še vedno skregani z ustavo 🤦‍♀️🤦‍♀️
resslovenka
21. 12. 2020 14.08
+3
Janez se požvižga na Ustavo! On je Ustava. 🙄
no_prav
21. 12. 2020 13.48
+7
Sprememba je absolutno potrebna v smislu izenačitve možnosti izvolitve predstavnika in hkrati enakopravne zastopanosti volilcev iz različnih ekonomsko-socialnih okolij. Odločno ZA!
Kritika4
21. 12. 2020 13.45
+2
Predlog je soliden in ne gre iz ene skrajnosti v drugo. Ko bo država prešla v neko bolj stabilno obdobje pa so možne tudi drugačne spremembe. Mislim, da je predlog sprejemljiv za vse razen za tiste, ki bodo proti zato, da so proti.
Nosmoke
21. 12. 2020 14.01
+3
"Bolj stabilno obdobje" bo takrat , ko se bo pri nas končala komunistična revolucija ! Ob svetem nikoli....
Ost1234
21. 12. 2020 13.33
+0
Da ne bi slučajno sporejel! Se ne bojijo ljudstva?
igy02
21. 12. 2020 13.31
-8
Volitve bodo šele poleti 2022. Tako da se nikamor ne mudi.
adr33
21. 12. 2020 13.28
+12
Ko oblast zatre voljo in pravico ljudstva do predčasnih volitev, hkrati pa preoblikovanje volitev v bolj demokratične zavrača, potem je čas demokracije minil. Slovenija je tako v primežu "ene stranke" že 80 let. Samo da so se eni vmes prefabali in dobili glasove na račun blatenja te druge, sicer njihove opcije. To je edina razlika. Vidim pa da Trstenjakova na polno komentira, pol pa naj še kdo reče, da gre študentom slabo. Ne gre jim slabo, le napačno opcijo podpirajo
vonbongo
21. 12. 2020 13.31
+11
Vecina komentarjev iz kleti , so placani upokojenci ;p
Hasan
21. 12. 2020 13.27
+11
Samo upajmo,da to skrpocalo nebo sprejeto.
sinhron
21. 12. 2020 13.27
+13
Sprememba velikosti volilnih okrajev je samo natega in slepilo SDS in NSI ! Volilne okraje je treba ukiniti in uvesti prednostni glas , ČE ŽELIMO IMETI DEMOKRATIČNE IN POŠTENE VOLITVE !
grumf
21. 12. 2020 13.23
+17
Morali bi imeti tudi predpisane snakcije, če DZ ne reši zadeve v danem roku. recimo... zaustavitev financiranja strank v DZju. Pa bi se vse rešilo..
levnuh, ne svecko
21. 12. 2020 13.39
+7
.. to bi bila znanstvena fantastika, čeprav odlična.
grumf
21. 12. 2020 14.41
+2
Mnja., sej za to v resnici gre. DZ ni opravil svoje naloge, imel je 2 leti časa. Ponavadi, v vseh nirmalnih situacijah, so sankcije, če ne opraviš naloge. To bi moralo veljati tudi tu. V nasprotnem primeru pa naj se razpustijo. Vse to bi moralo biti uzakonjeno. Res pa je, da ni tolk simpl, kot se sliši.. Najbrž bi se hitro to uporabilo tudi kot orožje za medstrankarske boje.
krucyfix
21. 12. 2020 13.20
+10
Morali bi uvest možnost pozitivnega ali negativnega glasu. Potem bi zmagal tisti, ki bi bil najmanj v minusu ;)
IS58
21. 12. 2020 13.18
+3
Pa smo rešeni!!!!!!!
vonbongo
21. 12. 2020 13.08
+4
Haha ZDA sistem ;)
sezutimacek_
21. 12. 2020 13.04
+9
Hlapec Janez in njegova pravica.